Wyroby plagiatopodobne :-)

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
jkris

Post autor: jkris »

Kontynuacja dyskusji zapoczątkowanej tu:
viewtopic.php?p=10413#10413
ArCrack pisze:Ja mam takie odczucie np. co do ostatniego albumu Thomasa, to że jakieś płyty są dla nas nudne, nie znaczy że zawierają same plagiaty :roll:
juz raz sie przemeczylem i odsluchalem ta plyte zeby napisac konkretnie co do czego jest blizniaczo podobne... :roll: i nie chce mi sie tego miauczenia sluchac ponownie. nie wiem czy jest sens dyskutowac nad faktem czy Bohlen robi plagiaty czy nie i ile ich robi, bo niestety robi i to calkiem sporo- skoro nawet powstaja strony na ten temat.
dla mnie od 2003 nie napisal niczego ciekawego, pomijajac moze Bizzarex2 ale oby nowa plyta Medlocka mnie czyms zaskoczyla i oby nie byla to ilosc plagiatow - wlasnych lub cudzych :roll:
znalazłem:
jkris pisze:przemeczylem sie i odsluchalem tą plytke raz jeszcze- mozna wg mnie ja podzielic na 2 czesci- pierwsza to piosenki:

Du Bist Das Meer, Sei So Wie Du Bist, Die Zeit Des Glücks, Bitte, Bitte Bleib, Engel - nie roznia sie wg mnie niczym- ten sam bit, ten sam aranz- jak jedna piosenka w kilku wariacjach...

2czesc:
Ich Liebe Dich, Immer Nur Dich, Ohne Dich, Liebe Bleibt Nicht, - to samo- maslo maslane mielone non stop...
Ostatnio zmieniony sob maja 26, 2007 16:30 przez jkris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

No i co ja Ci mam odpisać... ;) Jeśli "Du bist das Meer", "Die Zeit des Glücks" i "Engel" mają ten sam bit, aranżację i nie różnią się niczym, to każda piosenka popowa z tempem około 95 BPM może zostać podciągnięta pod plagiat.
Plagiatów, o których tak wiele piszesz było całkiem sporo i mamy nawet odpowiedni temat na forum do ich wyliczania. Jednak od czasów aranżacji nieszczęsnego Gemeinsam (prawie trzy lata temu), coś takiego trafiło się tylko w Senoricie. Nawet "Wie ein Blatt im Wind" będące coverem Gemeinsam, w niczym nie przypomina już "Fuck It" Eamona.
jkris

ArCrack pisze:No i co ja Ci mam odpisać... ;) Jeśli "Du bist das Meer", "Die Zeit des Glücks" i "Engel" mają ten sam bit, aranżację i nie różnią się niczym, to każda piosenka popowa z tempem około 95 BPM może zostać podciągnięta pod plagiat.
nie kazda ale te tak, kto nie wierzy to niech sam poslucha
http://www.musicline.de/de/product/Tine ... 8767902425
poza tym fakt, ze plyta zagoscila az 2 tyg na top100 tez swiadczy o tym, ze nawet Niemcy mieli juz dosyc tej papki...

reasumujac- jestes mlodszy ode mnie i odkryles Bohlena w innym momencie. dla mnie kiedys to co tworzyl mialo cos niesamowitego w sobie, teraz stara sie jedynie dostosowac do obecnej mody przez co zatracil swoj styl i charakter. tyle...
Ostatnio zmieniony sob maja 26, 2007 16:39 przez jkris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Ja jednak proponuję ten link, JPC ma jakieś błędy w liście utworów:
http://www.amazon.de/Licht-Schatten-Nat ... 127&sr=8-1
Licht und Schatten na liście nie była dwa tygodnie, a jeden. Walking On A Rainbow oraz Samuraj z kolei nie weszły na nią wcale. Tak, mnie też to dziwi ;) Ale pokazuje jak można podchodzić do list :/
Tak czy tak, najlepiej posłuchać i samemu ocenić.
jkris

ArCrack pisze:Ja jednak proponuję ten link, JPC ma jakieś błędy w liście utworów:
http://www.amazon.de/Licht-Schatten-Nat ... 127&sr=8-1
Licht und Schatten na liście nie była dwa tygodnie, a jeden. Walking On A Rainbow oraz Samuraj z kolei nie weszły na nią wcale. Tak, mnie też to dziwi ;) Ale pokazuje jak można podchodzić do list :/
Tak czy tak, najlepiej posłuchać i samemu ocenić.
zmienilem linka i usunalem jpc. co do listy- mozesz napisac o ilosci sprzedanych plyt- z pewnoscia masz dane...
ale chyba zbyt daleko odeszlismy od tematu wiec albo darujmy sobie albo zaloz nowy temat.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Nie mam danych o sprzedaży tych płyt i nie mam pojęcia dlaczego nie pojawiły się one na listach, mimo że single je promujące sprzedawały się nieźle, a one same mają pozytywne opinie u fanów. To jest pytanie do osób, które wówczas były na bierząco z tym co się działo u Dietera, ja się do takich nie zaliczam ;)
Wątek plagiatowo-coverowo-listowy zaraz odłącze od tego o duecie i przeniosę gdzieś indziej.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

A ja niedawno sobie słuchałem kawałka I never have enough (Love Collection...) i pierwsze skojarzenie refrenu to Depeche Mode - I just can't get enough no i numer Bohlena powstał dwa lata wcześniej.

Walking on a rainbow być może dlatego nie trafiła na listy gdyż wytwórnia uznała, że większy potencjał ma In the garden of Venus i nie chcieli zbytnio promować nowego projektu Dietera dopóki jeszcze mieli do wydania płytę MT. Samuraj z kolei był wydany przez WEA. Może nie traktowali tego projektu z przekonaniem?

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

Pioetrek pisze:A ja niedawno sobie słuchałem kawałka I never have enough (Love Collection...) i pierwsze skojarzenie refrenu to Depeche Mode - I just can't get enough no i numer Bohlena powstał dwa lata wcześniej.
Co to za kawałek? Z chęcią posłucham :wink:
pozdrawiam
sandra225

Post autor: sandra225 »

hej
uważam że nie tylko Dieter robi utwory plagiatopodobne
zauważyłam duże podobieństwo w piosenkach ATB napewno pamietacie jegio piosenki zasłynął piosenka 6 pm ale zaistniał 1998 a Dieter z zespołem Blue System wydał ostanią płyte w 1997 i jest na niej piosenka I Miss You które jest według mnie świetna rok później wychodzi płyta ATB i są na niej też spoko piosenki tylko bardzo podobny styl do Dietera muzyki.
Także Dieter wprowadził coś nowego co nie bylo zabardzo zauważone a piosenki ATB znajdowały sie na szczytach list przebojów to troche nie sprawiedliwe Dieter ma w piosenkach wiecej tekstu niż ATB przeważnie o miłości a ATB prosty tekst jaki tekst dwa słowa które sie powtarzają przez całą piosenkę a reszta to muzyka i każdy sie zachwyca.
timemack

Dieter plagiator

Post autor: timemack »

Awatar użytkownika
kicek

Post autor: kicek »

Alicia Bridges - I Love The Nightlife
http://pl.youtube.com/watch?v=ul0Ck5P8rKY

Podobna do Modern Talking - Juliet, w szczególności refern.
OliverLeadline

trochę tolerancji

Post autor: OliverLeadline »

Tak sobie czytam ten wątek, bo mnie samego interesuje temat apożyczeń Bohlena.
No i narzucilo mi się kilka sugestii dla zgłaszających.
Otóż nie można o plagiat posądzać piosenki, która jedyne co ma podobne do innego nagrania to brzmienie perkusji.
Świat muzyki dance opiera się na trendach. Jesli jest moda na jakiś motyw perkusyjny w danym sezonie, to w muzyce dance pojawia się masa nagrań o podobnej rytmice. Dzieje się tak dlatego, ponieważ producenci chcą aby lansowano ich numery również w dyskotekach.
DJe miksują jak wiadomo numery, które mają podobną charakterystykę rytmiczną i na tym się to opiera. Zatem określenie mianem "plagiatu" nagrania, które ma jedynie podobną perkusję jest daleko idącym nadużyciem.
Patterny z perkusjami nie są chronione prawem autorskim.

Plagiatem jest taki utwór, który wykorzystuje zapis nutowy innego, nawet jeśli jest to zagrane na innym instrumencie. Prawo chroni linię melodyczną o ile dobrze pamiętam powyżej 2 albo 3 taktów. Zatem przykładowo "We take the chance" nie jest plagiatem, ponieważ wykorzystuje tylko pierwsze 1,5 taktu "the final countdown" a potem motyw jest już inny. Może też być w innej tonacji i wówczas zapis nutowy jest jeszcze bardziej odmienny, niż pierwowzór.

Jeśli chcecie się wykazać to poszukajcie u Bohlena pożyczeń linii melodycznych, bo tych jest sporo. Są to linie zwrotek, intra, refreny...
Bohlen to cwaniak, bo zawsze kopiuje tylko maleńki kawałek, często zmieniając w nim jedną lub 2 nutki, jednocześnie używając bardzo podobnych brzmień, np: 48 hours -> Supermax - lovemachine.

Także można mu udowodnić bardzo wiele zapożyczeń, totalny brak pomysłowości itp, ale de facto sprawę sądową o plagiat wytoczyć mu będzie ciężko.

Niemniej jednak zdarzali się mocniejsi od niego w historii muzyki rozrywkowej, którzy sprawy o plagiat przegrywali, m.in. Michael Jackson, George Harrison.
jkris

Re: trochę tolerancji

OliverLeadline pisze: Bohlen to cwaniak, bo zawsze kopiuje tylko maleńki kawałek, często zmieniając w nim jedną lub 2 nutki, jednocześnie używając bardzo podobnych brzmień, np: 48 hours -> Supermax - lovemachine.
nie wiem czy taki cwaniak, bo co z tego, ze kopiuje czesciowo skoro i tak na dzien dobry kazdy slyszy, ze to plagiat i robi krzywa mine. dla mnie to zenada i swiadczy tylko o tym, ze sie wypalil facet. nie slyszalem o zadnym plagiacie w piosenkach MT z lat '80. za to pozniej sa na kazdej plycie... szkoda...
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

jkris pisze:nie slyszalem o zadnym plagiacie w piosenkach MT z lat '80. za to pozniej sa na kazdej plycie... szkoda...
Heaven Will Know => OMD "So In Love" (refreny)
Just Like An Angel => Real Life "Send Me An Angel" (j.w.)
It's Christmas => Lennon & Yoko Ono "So This Is Christmas" (j.w.)
8)
pewnie jeszcze by się coś znalazło, chociaż te podobieństwa aż tak nie mnie drażnią.
OliverLeadline

Post autor: OliverLeadline »

YaQb85 pisze:
jkris pisze:nie slyszalem o zadnym plagiacie w piosenkach MT z lat '80. za to pozniej sa na kazdej plycie... szkoda...
Heaven Will Know => OMD "So In Love" (refreny)
Just Like An Angel => Real Life "Send Me An Angel" (j.w.)
It's Christmas => Lennon & Yoko Ono "So This Is Christmas" (j.w.)
8)
pewnie jeszcze by się coś znalazło, chociaż te podobieństwa aż tak nie mnie drażnią.
Ja nie widzę podobieństw w tych piosenkach.
Ani jedna nuta nie pasuje.
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

To, że Ty nie słyszysz nie oznacza wcale, że podobieństwa nie ma.
ODPOWIEDZ