O Chórzystach słów kilka

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Peter

Re: O Chórzystach słów kilka

Post autor: Peter »

Wiem, że Billy King był z tej samej paczki co Rolf i Michael, William z tego co wyczytałem jest Amerykaninem z Hamburga, ale skąd się wziął Chris? Tego nie wiem. Wiem, że ma studio w Rosengarten.
http://www.billy.de/GMP/Equipment.html
gipsy2

Post autor: gipsy2 »

W zasadzie Peter na wiele odpowiedział :) . Chłopaki są z jednej paczki i dużo razem współpracowali , dużo się razem udzielali w różnych projektach, z różnymi muzykami, grali na różnych instrumentach gościnnie w różnych kapelach itp itd .

Tak więc "nowe chórki' nie są aż tak nowe jakby się to mogło wydawać. Pałeczkę przejęli koledzy , a nie zupełnie obcy ludzie.
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

Peter pisze:ale skąd się wziął Chris?
Christoph Leis-Bendorff to całkiem sławna postać. Był producentem tej piosenki, a do tego śpiewa w niej w chórkach:

A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Peter

Pamiętajmy jeszcze o jednym chórzyście, który ma w portfolio znakomite albumy solowe. A mam wrażenie, że w nowej ekipie chórkowej to jego najbardziej słychać.
gipsy2

Nino de Angelo
Awatar użytkownika
Peter

gipsy2 pisze:W zasadzie Peter na wiele odpowiedział :) . Chłopaki są z jednej paczki i dużo razem współpracowali , dużo się razem udzielali w różnych projektach, z różnymi muzykami, grali na różnych instrumentach gościnnie w różnych kapelach itp itd .

Tak więc "nowe chórki' nie są aż tak nowe jakby się to mogło wydawać. Pałeczkę przejęli koledzy , a nie zupełnie obcy ludzie.
Dodatkowo w podobnym wieku, więc jest szansa, że z jednej paczki. Warto wiedzieć, że Billy King ma złota płytę nie za MT.

Kiedy kupiłem sobie singla "TV Makes The Superstar" ich nazwiska były przy chórze, ja idę i tak sobie myślę jaki chór? Chórki to Dieter... :lol:
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Oczywiście można sobie dumać co duszy zahula, Dieter w tej sprawie wyraził się jasno, chyżyści niby też
I LOVE DB AND TA!
gipsy2

Dieter dużo bredzi - niedokończone sprawy, niejasne sprawy, tajemnice, zmiany poglądów, brak określonego stanowiska - to się dobrze sprzedaje i co ważne , ludzie mają o czym dyskutować.

Nikt o zdrowych zmysłach nie przewozi Maybachem cegieł i 50kg worków z ziemniakami w bagażniku, tak samo jak nikt nie używa słabo utalentowanego śpiewaka mając grono wyjątkowych i ciekawych wokalistów. Dieter nie był debilem, miał zdrowy rozsądek więc po co miał ciągnąć profesjonalne brzmienie w dół.
Awatar użytkownika
Peter

Skąd wiesz, że przewoził cegły Maybachem? Kto tak Ci powiedział? Daj jakiś dowód na to.
Z chórzystów to mnie najbardziej ciekawi ten czwarty: Birger Corleis i jego relacja z pozostałymi. Ciekawi mnie czy znał też Billyego Kinga. Kiedyś obiecuję, że przybliżę tą tajemniczą postać.
gipsy2

Widziałem i słyszałem rozbite aranżacje (np sama linia basowa, przemiatanie arpiegia , wszelkie same pady, perkusje przed i po obróbkach itd) ,gołe chórki, acapelle Thomasa paru utworów z późniejszych płyt pierwszego MT.... Dyplomatycznie więc mówie : Bohlena nigdy nie było w chórkach pierwszego MT i tyle. Wiedziałem natomiast że na każdym forum MT - a w szczególności tam gdzie bardziej wieje wiatr Bohlenowski - będzie to nie do przyjęcia na klatę. Każdy niech sobie snuje swoje, prawda jest jedna.

Znów ciekawostka : poszczególne elementy aranżacji , gołe chórki istnieją naprawdę. Wykorzystywał jenp. do półplaybacku Thomas na koncertach w ameryce południowej pod koniec lat 80tych
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Przecież wiadomo, że Dietera w chórkach MT nie było. Nikt nie dosypuje ziarenek soli do odpowiednio zaparzonej i posłodzonej herbaty ;). gipsy2, pytanie do Ciebie. Skoro twierdzisz, iż słyszałeś półprodukty piosenek Bohlena to jak się sprawa ma z You can be my lucky star tonight C.C.Catch? Kilka lat temu wysunąłem hipotezę, że wyjątkowo tutaj te krótkie falsetowe wstawki śpiewa Bohlen. Możesz jakoś potwierdzić bądź zaprzeczyć?
Karolek78
gipsy2

Nie będę ściemniał : w sprawie C.C Catch nie mam pojęcia . Obstawiam , że nie - słuchając YCBMLS ( :P ) dla mnie tam wysokie partie śpiewa Rolf . Być może uda mi się dowiedzieć lub może komuś z Was (do źródła przez Rosję).
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

gipsy2, że tak Cię jeszcze pociągnę za język ;). A jak to było z chórkami w pierwszym MT? Na 1 i 2 LP mamy inne, głębsze brzmienie chórków natomiast od trójki wzwyż jest ono bardziej krzykliwe, często wspomagane "fundamentem" z niżej zaśpiewanych partii. W jak wielkim stopniu udzielali się dani chórzyści w zależności od płyty i kto śpiewał backgroundy (głos pod wiodącym wokalem). Znowu można zauważyć różnice, że na pierwszych albumach "ten" głos pod Thomasem był grubszy - później już bardziej chropowaty i ostry. Miło byłoby gdybyś w miarę możliwości podzielił się swoją wiedzą na ten temat :).
Karolek78
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

jak na moje ucho, to głos Bohlena z całą pewnością można usłyszeć w następujących piosenkach MT i CC Catch:

- "Threre's too much blue in missing you" - zwrotki.

- "Wild Wild Water" - od 00.07 do 00.19 oraz od 01.47 do 01.

- "The Angels sing in New York City" od 1.22 do 1.24, od 1.26 do 1.28 oraz od 2.59 do 3.01 oraz od 3.03 do 3.05

- "Jet airliner" od 00.16 do 00.22 - wiele osób twierdzi że słychać tam Bohlena, choć nie jestem pewien czy to nie sample

- "Who will save the word" - - 00.53 - 00.54 , 01.01 - 01.03 i w analogicznych miejscach w drugim refrenie

- "Locomotion Tango " - 00.00- 00.09

- "Strangers by night" - od 00.54 do 00.56, 01.06 - 01.10, 01.19 do 01.20 - kiedyś byłem pewien że tam słychać Bohlena, dziś już nie mam takiej pewności

- "Lucky star" - 01.13 do 01.15, 01.21 do 01.23 , 01.27, 01.31- 01.32, 01.37 - 01.40, 01.45- 01.47 i analogicznie w kolejnym refrenie. Tu na 100% słychać Bohlena - ten "mysi pisk" ma taką samą skalę jak na demo-próbkach.

Uważam, że ten niewielki, ale zawsze jakiś , wokalny udział Bohlena w nagraniach, świadczy o jego niesamowitym sprycie. Dzięki temu Bohlen mógł zawsze twierdzić, że "udzielał się wokalnie w swoich produkcjach" oraz że "był jednym z głosów w chórze" (Nawet Anders to przyznał w wywiadzie dla "Super Eksresu" w 2001 r. przy okazji wizyty MT w programie Bar"), i nie było to takie zupełne kłamstwo...
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Zgadzam się z Tobą tanathos. Bez wątpienia Bohlena można usłyszeć "The Angels sing in New York City".
Często szepcze w piosenkach jak np. "Wild Wild Water".

Takich smaczków w piosenkach MT jest więcej :-)
Point Of No Return
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

To temat rzeka który się chyba nigdy nie wyczerpie, bo wciąż tyle niewiadomych.
Np właśnie te piosenki co podał Thantos.
I całym szacunkiem dla wiedzy i czasu poświęconego na dochodzenie przez Gipsego dla mie sprawa do tej pory nie jest do końca jasna.
Kiedyś gdy w necie huczało gdy panowie z Sib tak ogłosili, a właściwie na celu było dostanie doli za swoje chórki w BFG więc mogli wyolbrzymiać by jednak dostać , też chciałam dociec jakoś osobiście, bo ciężko mi było w to uwierzyć.
Obecnie po tylu latach, sprawa mi zobojętniała, cieszę się że mogę go słuchać w Blue System bez wątpliwości, choć wiele refrenów gdzie by go miało niby nie być nadal takie budzi.
Jak fragmenty piosenek MT przytoczonych przez Thantosa.

Np. podobno prócz pierwszej płyty w refrenach się niby nie udzielał, a jest kilka piosenek gdzie wydaje się go słychać.
Np w Backstreet Heavenzaraz po Rolfie wypuścił mocną swoją partię wokalu.
Sądzę ze nawet jeśli nie udzielał się na wszystkich w BS, albo był cichutko zmiksowany to celowo dla kontrastu, by refreny odznaczały się od zwrotek czymś.

Słuchajcie refrenu, najpierw na pierwszym planie Rolf a potem Dieter z chórkiem wyciszonym pod spodem. Kto wie czy nie wyciszył swojego wokalu gdy Rolf przewodził :roll:

I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ