"Ściągnięte" z Bohlena

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Jacek Z.

Re: "Ściągnięte" z Bohlena

Post autor: Jacek Z. »

Żeby było śmieszniej, "Wytatuowany..." mi przypomina również "Time Is On My Side" MT, więc wychodzi na to, że dwie piosenki oparte na jednym pierwowzorze, niezła wydajność :D

"Bo nikt" Jesiki natomiast wydaje się być niezłą kopią mniej znanej piosenki Fancy'ego "Save the Moment". Przepraszam, że od razu nie wstawiam miniatur z YouTube, ale jako przedstawiciel "Pokolenia J-23" :wink: nie umiem jeszcze tego ogarnąć...
Awatar użytkownika
Robert73

Post autor: Robert73 »

Jacek Z. pisze:

"Bo nikt" Jesiki natomiast wydaje się być niezłą kopią mniej znanej piosenki Fancy'ego "Save the Moment". Przepraszam, że od razu nie wstawiam miniatur z YouTube, ale jako przedstawiciel "Pokolenia J-23" :wink: nie umiem jeszcze tego ogarnąć...
Proszę bardzo

i oryginał

Jacek Z.

Może już będzie to koniec podobieństw utworów Jesiki, ale jeszcze utwór "Chwytaj chwile":
https://www.youtube.com/watch?v=YPwOPDJAUIY
Wstęp łudząco podobny do "Train to Nowhere" Bad Boys Blue, zaś z Modern Talking m.in. pod koniec wstępu i na koniec całego utworu przewija się motyw znany z "Ten Thousand Lonely Drums" z 4. płyty i przepięknego "If I..." z 12. płyty.
FAN90

Re: Wyroby plagiatopodobne :-)

Post autor: FAN90 »

A co wam przypomina ten utwór? :) według mnie co najmniej dwa kawałki MT ;)

Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Re: Wyroby plagiatopodobne :-)

Post autor: Skyliner89MT »

Początek to wydłużona wersja YMHYMS 84 i You'Re The Lady Of My Heart :wink:.
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
FAN90

Post autor: FAN90 »

Dokładnie tak :D
Jacek Z.

Ostatnio w VOX FM słychać utwór grupy Piękni i Młodzi "Ona jest taka cudowna". Wstęp bardzo mylący - brzmi jak jakiś remix "My Sexy, Sexy Lover" MT, przynajmniej dwie osoby u nas w pracy się nabrały, że to MT :mrgreen: Treść utworu też jakby ociera się oryginał :)
Awatar użytkownika
Robert73

Post autor: Robert73 »

Oczywista inspiracja. Posłuchajcie koniecznie. Bardzo dobry numer. Ruskie potrafią.

Jacek Z.

Powyższego utworu Modern Tracking posłuchałem i nie żałuję - choć wersja radiowa, bez "kuchennych" wstępów, a najlepiej w ogóle bez wizji, pasuje mi jeszcze bardziej :)

To ja w podobnych klimatach - jeśli jeszcze tego nie znacie - nieskrywana inspiracja, odrobina nostalgii i minimum czystego zrzynania z MT (jeśli w ogóle tu jest) - Inna Malikowa i Nowyje Samocwiety "Pomnisz Modern Talking" (nie wiem czy będzie tu widoczna dla wszystkich oryginalna pisownia: Инна Маликова и Новые Самоцветы "Помнишь Modern Talking") :D
https://www.youtube.com/watch?v=G9m68f90wf8
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

Jacek Z. pisze: To ja w podobnych klimatach - jeśli jeszcze tego nie znacie - nieskrywana inspiracja, odrobina nostalgii i minimum czystego zrzynania z MT (jeśli w ogóle tu jest) - Inna Malikowa i Nowyje Samocwiety "Pomnisz Modern Talking" (nie wiem czy będzie tu widoczna dla wszystkich oryginalna pisownia: Инна Маликова и Новые Самоцветы "Помнишь Modern Talking") :D
https://www.youtube.com/watch?v=G9m68f90wf8
Znam i nawet czasem słucham - chociaż nie przepadam za rosyjskim i takim typem muzyki, to wyszło naprawdę świetnie. W teledysku nawet postarali się o płytę MT i opowiedzieli jakąś historię na tej podstawie.
Jacek Z.

Wpadła mi w ręce po raz kolejny druga (i ostatnia) płyta niemieckiego projektu Pharao (znanego z takich hitów jak "I Show You Secrets", "There Is a Star", "World of Magic") i ciekawe... Utwory: otwierający płytę ("Intro") i zamykający płytę ("Outro") nasuwają skojarzenia z "Welcome to the 21st Century" i "See You in the 22nd Century" z płyty "21st Century" wydanej przez BS prawie cztery lata wcześniej.

Podobieństwo - pewnie przypadkowe - do "Don't Do That" z wydanej nieznacznie wcześniej płyty BS "Here I Am" można zauważyć też w innym utworze Pharao "Temple Of Love". Moim zdaniem nawet delikatnie na korzyść Pharao, którego utwór ma więcej ozdobników i ciekawszy, żeński wokal. No i ma prawdziwy teledysk:

Jacek Z.

Nie wiem do jakiego utworu BS/MT to przyporządkować ("If I..." MT, a może raczej zahacza o "Ebony Eyes in the Night..."), ale wydaje mi się że naśladownictwo Bohlena dosyć spore (jeśli chodzi o klimat, klawisze, ale też stylistyka, strój, fryzura, wisiorek na szyi, ściema z gitarą itp.), tylko chórki nie te :(

Mariusz Kalaga "Jedna z gwiazd"

Tu wersja koncertowa, z żeńskimi chórkami (jedna z pań do odstrzału, straszliwie wyje, zagłuszając głównego wokalistę... oj, kobiety gdzie się podziała wasza delikatność...):

A tu studyjna, z męskimi backing vocals, coś a la Jan Wojdak i Wawele:
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

linia basu jest taka sama jak w "diamonds never made a lady"

A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Stylistyka Sary Engels, z 2011 a Leona jest z 2012, nie pamiętam na chwilę obecną, z której piosenki z "Heartbeat" ta stylistyka, mi to podchodzi na ten moment pod "Hearts of Fire" nawet głos podobny do złudzenia.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Zawsze byłam zauroczona teledyskiem do tej piosenki. Ta klatka i uwolnienie się z niej w połączeniu z treścią songu jest niezwykle wymowne.
A mi się dziś trafiło na piosenkę która strasznie stylem przypomina mi wczesne Bohlenowskie ballady.Coś w stylu Chrisa Normana.
Ciekawe czy zespół Foreigner w "When It Comes To Love" zainspirował się jego twórczością.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

MODERN TALKING FOREVER!!!
ODPOWIEDZ