Nagrania tzw. "rybek"

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
ROBERT_LATO
Redaktor
Kontakt:

Post autor: ROBERT_LATO »

ArCrack pisze:Z tych dem bardzo podoba mi się "You Can Win If You Want", ciekawie brzmi i fajnie byłoby tego posłuchać w całości :)

A wie ktoś może, co stało się z taśmą demo wystawioną na ebayu? Ktoś to kupił czy ebay ostatecznie ściągnął aukcję?
Oczywiście, że wie ktoś jakie były jej losy... :)
Otóż aukcja została zdjęta z ebay'a, a sama ANN, która wówczas wystawiała tę kasetę zaproponowała mi prywatnie (poza aukcją) kupno tejże kasety za ..... euro - jako, że przed wycofaniem przez ebay aukcji brałem w niej udział i przez dłuższy czas nawet wygrywałem :)
Już nawet nie pamiętam dziś czy ją kupiłem, czy nie poza aukcją ;)

A serio - cena kasety była bardzo zaporowa i nawet taki bohlenomaniac jak ja nie zdecydował się na jej zakup.
Tym bardziej, że nie było żadnej gwarancji czy będzie to oryginał...
Jak pamiętam była to kaseta TDK... których mozna kupić do bólu i ponagrywać sprzedając je potem jako oryginały...
Choć przyznam, że opis zawartości kasety był BARDZO atrakcyjny.

I to by było na tyle - pozdrawiam
Its haahd se Dieter tuh bie ;-)
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Prophet5 pisze:Och, mieć tak dostęp do pełnych takich nagrań, jakie we fragmentach zostały ujawnione kiedyś w SAT1 "You Can Win If You Want" i "Like A Hurricane" w kilkusekundowej pigułce!
W sumie nie są to żadne oficjalne nagrania, więc można je chyba udostępnić wszystkim :)
http://www.sendspace.com/file/i0ag9r
http://www.sendspace.com/file/i0dmvg
Pełne oczywiście nie są (30 sekund), choć akurat ten fragment Like A Hurricane wygląda na konkretny projekt piosenki na pewnym etapie jej tworzenia (refren gotowy, prace nad zwrotkami).
moonwalker

Post autor: moonwalker »

czytam i czytam - na początek spytam gdzie można znaleźć te dema ? - drugie pytanie .... przecież znacie historię Bohlena na wylot , jak się mają utwory Steve'a Bensona do Modern Talking ? , co mają wspólnego ? tylko melodyjność , łatwoprzyswajalność i układ typowych piosenek zwrotka/refren/zwrotka/refren/solówka/refren - czyli co ? dostał olśnienia brzmieniowego ? zasada jest prosta - on ma pomysł - melodię - zarys - resztę robi dobry aranż w wykonaniu Louisa - niewątpliwie przy wspólnym udziale - ale trzymając się sprawdzonego schematu po YMHYMS. Chętnie posłucham tych kawałków demo , bo aż nie dowierzam że je sam ujawnił. Myślę że historia powstawania tych hitów niejednego powaliłaby ze śmiechu.

Dużo demówek słyszałem Alphaville (Dreamscapes 1-8) te starsze jeszcze z pierwszego albumu są przykładem jak się zapisuje pomysł (oni się nie wstydzili tego wydać) Dieter stwierdził że słabsze utwory szły dla CC i innych. Z drugiej strony jak się bardziej zagłębie w utwory Alphaville które nigdy nie zostały wydane bo stwierdzono że się nie przyjmną lub nie mieściły się na albumie - to się zastanawiam czy jest sens w tej branży coś tworzyć - pozdrawiam
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

moonwalker pisze:czytam i czytam - na początek spytam gdzie można znaleźć te dema ?
Nie doczytałeś do końca ;) Linki są dwa posty wyżej :)
Jak piszesz tak cię widzą.
moonwalker

Post autor: moonwalker »

hehehe - post wskoczył zanim wysłałem mojego - dzięki wielkie za linki - cóż powiedzieć ....są bardzo realne , dla niejednego mogą być szokujące że właśnie tak się to odbywa - dla mnie są odpowiedzią na pytania które mnie zawsze nurtują - jak robią to inni i najlepsze jest to że takiej właśnie odpowiedzi się spodziewałem - pozdro
Awatar użytkownika
punky linsky

Post autor: punky linsky »

Osobiście wierzę w to, że jednak to Dieter odpowiadał za brzmienie utworów z lat 80. i dopiero w latach 90. zaczął korzystac z usług muzyków sesyjnych.
Ani na singlach "Brother Louie" czy "Atlantis is calling" ani na trzecim albumie nie jest wymienione nazwisko Rodrigueza. Dlatego napisałem że Dieter sam pracował nad tym albumem.
W programie VIVA JAM Dieter w pewnej chwili wspomina, jak w latach 80. produkował jak zaczarowany i siedział w studio od rana do nocy. Znając jego ambicje i chęć osiągnięcia sukcesu, był do tego zdolny i może być tak, że Dieter sam opracowywał te "smaczki" które tak bardzo lubimy, natomiast Luis miał za zadanie sprawić aby te "smaczki" były odpowiednio wpasowane w reszte dźwięków. No i był specem od masteringu, czyli zajmował się zapewne głównie kompresją i korekcją.
Te utwory demo nie są dla mnie żadnym świadectwem tego, że to jednak Luis był tym który to wszystko zamieniał w to co słychać na albumach.
Wersje demo brzmią jak brzmią, bo ich zadaniem było przedstawienie melodii. Powstawały zapewne w 15 minut przy użyciu samych presetów z jednego syntezatora.

"Rybki" fajna sprawa i chętnie bym posłuchał innych.
Mam na video fragment programu z lat 80. w którym Dieter siedzi w studio i tłumaczy proces powstawania jego muzyki. W pewnym momencie odpala z taśmy jakiś kawałek - słychac tylko stope i werbel i nagle głos Dietera spiewającego refren "Atlantis is calling". Rewelacja!!!
Natomiast chwile wcześniej tłumaczy, że scieżki wokalne nagrywane były wtedy tylko przy akompaniamencie perkusji; chórki nagrywane były nawet 60 razy (!!!) i nakładane jeden na drugi, natomiast reszta aranżacji powstawała podczas miksowania.
Niestety nie mogę tego znaleźć nigdzie na necie...
think for yourself - question authority
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Post autor: adamstan »

Muszę przyznać, że choć Luis niewątpliwie pracował przy wszystkich płytach jako realizator i odpowiada za finalne brzmienie - korekcja kompresja etc. Ale sądzę, że jednak udział Dietera w samej aranżacji był spory - porównajcie brzmienie Modern Talking z brzmieniem "Fantasy Boy" New Baccara produkowanym OIDP przez samego Luisa - to drugie nagranie brzmi w porównaniu z MT jak słabe demo...
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

punky linsky! A nie moeżesz sam tego wrzucić w sieć???
Spokojem można kamień ugotować...
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

punky linsky! A nie moeżesz sam tego wrzucić w sieć???
Oj tak, to byłoby coś! Wynika z opisu, że jest to wręcz sensacyjne. Prosimy :!:
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Możliwe, że chodzi o ten materiał (udostępnione przez Pkmoderna ;)):
http://pl.youtube.com/watch?v=IyYNwplV1Dw

Tyle, że tam w Atlantis nie śpiewa raczej Dieter, to chyba sam chórek bez Thomasa. Za to na początku jest kawałek demówki Midnight Lady ;)
Awatar użytkownika
Prophet5

Dzięki, dzięki, dzięki. :!: Na dobrą sprawę mogę powiedzieć, że dobrych 20 lat czekałem, by zobaczyć takie obrazki.

Uff...
Awatar użytkownika
Prophet5

Re: Nagrania tzw. "rybek"

Prophet5 pisze:[...] W potocznym języku z branży kompozytorów, nagrania takie nazywają się "rybkami". Często one powstają w domu do przysłowiowej "szuflady" i niekiedy w ogóle bez zamysłu o konkretnym wokaliście, czy wykonawcy. [...]
Tak przy okazji, bo zastanawiałem się, czy znajdę jakikolwiek dowód na to, że funkcjonuje w branży nazwa "rybki", gdy mowa o takich surowych, pierwszych demach:
Jak powstawała Wasza debiutancka płyta?

Zaczęło się od tzw.rybek,czyli wersji najprostszych-Łukasz i ja nagrywaliśmy kompozycje na gitarze,sami śpiewaliśmy linie melodyczne.Ivan dostawał to w takiej formie,łapał klimat i wraz z Michałem Szamańskim pisali teksty.Potem już wstępne aranże na komputerach,długie dyskusje o brzmieniach,formie piosenki itp. Następny etap to już aranże ostateczne,z tym jechaliśmy do zaprzyjaźnionego studia w Boguchwale k.Rzeszowa,tam Ivan nagrywał wokale,miksowaliśmy materiał,następnie tzw.mastering,czyli ostateczny szlif brzmieniowy u Jacka Gawłowskiego,najlepszego jeśli chodzi o te klocki.Cały ten proces,czyli od rybek do wersji finalnych trwał od lutego do końca października 2003.Potem to nieustanne zmagania z wieloma sprawami,sami robiliśmy wszystko-łącznie z naklejaniem hologramów,pakowaniem płyt w pudełka itp.itd. [...]

Czy nagrywając "Jej czarne oczy" mieliście świadomość, że będzie to tak wielki i ważny w waszej karierze przebój?

Utwór powstawał tak,jak każdy inny,ale już na etapie rybki,ale z Ivana wokalem i tekstem byliśmy pewni,że numer ma niesamowity potencjał,dlatego stał się pierwszym singlem. [...]
http://netfan.pl/modules.php?name=News& ... e&sid=2968
Odsyłam także do tego wątku:
viewtopic.php?t=1261

Chcę więcej rybek Bohlena. ;-)
riccardo1989

Post autor: riccardo1989 »

Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

????? Co w tym sensacyjnego poza tym, że to piosenka Goodnight Merlin z płyty TEN???

Słucham w pracy przez jedną słuchawkę której używam do skype... Może dlatego nie zauważyłem nic nadzwyczajnego poza pomylonym tytułem:-)
Spokojem można kamień ugotować...
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

tmp

Post autor: Pkmodern »

Odnośnie wokalu Dietera coś extra:
http://pl.youtube.com/watch?v=Ka1HWtIUz4s
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Re: Nagrania tzw. "rybek"

Rewelacyjny materiał :)
Melodie już praktycznie takie jak w wersjach finalnych, prace były później tylko przy tekstach. Ciekawe kto zdobył te demówki, więcej takich rzeczy :)
ODPOWIEDZ