Instrumenty i Dieter Bohlen w studiu

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Na gitarach grali m.in. Peter Weihe, Detlef Wiedeke, Roland Cabezas, Jörn Heilbut, Jörg Sander, Florian Leis-Bendorff, Rolf Köhler, Thissy Thiers (dwaj ostatni to gitara basowa). Czy Dieter też - nie wiem. Na starszych płytach rzadko na okładkę trafiały informacje o poszczególnych muzykach, a jeśli gdzieś grał to pewnie tam.
Jak piszesz tak cię widzą.
SouledOut

Post autor: SouledOut »

Prophet5 pisze:
moonwalker pisze:jeśli już jesteśmy przy pracy w studiu , dorzucę coś od siebie - muzyka nie Dietera , ale klimat bardzo zbliżony (przynajmniej w latach 80-tych): http://pl.youtube.com/watch?v=jBS1Yv3wE0I
A z tyłu piękny zestaw PPG Wave i po prawej monitor do Atari ST. :D
SouledOut pisze:
Prophet5 pisze:Bardzo ciekawe pierwsze sekundy tego nagrania: :!:
http://pl.youtube.com/watch?v=kcKgUqC42 ... ed&search=

Z tyłu stoi Clavia Nord Modular.

Z przyjemnością zobaczyłbym takie coś sfilmowane przed dwudziestu laty.
Na 0:18 w racku widać - tak mi się wydaje - Yamahę VL 1 (sztuk dwie), wnioskuję po tym wielkim błękitnym wyświetlaczu.
Całkiem możliwe: link01.
Ale może to też któryś z samplerów E-mu? :?: link02. W tamtym racku te dwie maszyny nie wydają się zupełnie identyczne.
Mnie jednak najbardziej intryguje, co to za urządzenie, na które wskazuje Dieter w ok. siódmej sekundzie, z napisem AUDIOS (jeśli dobrze widzę napis).
Nie, na 99% to nie E-mu. Jeśli to nie VL -e, to obstawiałbym już moduły Kurzweil.
Sprzętu z początku ujęcia zupełnie nie kojarzę. Trochę nad tym jeszcze podumam :)
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

Dzięki uprzejmości ArCracka, mogliśmy obejrzeć ujęcia ze studia lat 80-tych, pochodzące z dokumentu RTL "100% Dieter Bohlen" (12-ta część historii Bohlena).

Czy ktoś rozpoznaje ten instrument, :?: bo ja już się poddaję, a myślałem, że jestem dobry w te klocki. :roll: Dla ułatwienia podam, że nie jest to PPG Wave: :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Adek

Post autor: Adek »

Ja może troche nie na temat, ale widze, ze trwa tu dyskusja o instrumentach. Z jakim modelem Yamahy występuje Thomas Anders w teledysku do ,,You Can Win If You Want '' :?:
Modern Talking.....i wszystko jasne!
Awatar użytkownika
Prophet5

Adek pisze:Ja może troche nie na temat, ale widze, ze trwa tu dyskusja o instrumentach. Z jakim modelem Yamahy występuje Thomas Anders w teledysku do ,,You Can Win If You Want '' :?:
Yamaha KX-5. Nie jest to syntezator (nie posiada swego generatora brzmień), a klawiatura sterująca inne instrumenty. Inny link.
Awatar użytkownika
Adek

Post autor: Adek »

Dzięki kolego Prophet5 :) chciałbym takie klawisze. Wiesz moze, gdzie można je kupić ?
Modern Talking.....i wszystko jasne!
SouledOut

Prophet5 pisze:Dzięki uprzejmości ArCracka, mogliśmy obejrzeć ujęcia ze studia lat 80-tych, pochodzące z dokumentu RTL "100% Dieter Bohlen" (12-ta część historii Bohlena).

Czy ktoś rozpoznaje ten instrument, :?: bo ja już się poddaję, a myślałem, że jestem dobry w te klocki. :roll: Dla ułatwienia podam, że nie jest to PPG Wave: :wink:

Obrazek
Moim skromnym to właśnie JEST PPG Wave...
Awatar użytkownika
Prophet5

SouledOut pisze:Moim skromnym to właśnie JEST PPG Wave...
Patrzę właśnie na znalezione zdjęcie z innego profilu i... kurczę, może. :?:
Obrazek
SouledOut

Prophet5 pisze:
SouledOut pisze:Moim skromnym to właśnie JEST PPG Wave...
Patrzę właśnie na znalezione zdjęcie z innego profilu i... kurczę, może. :?:
Myślę, że widząc te miriady gał nie można się pomylić. Zobacz także zdjęcie na vintagesynth. PPG na własne oczy widziałem raz w życiu w jakimś komisie w Londynie, widok jest niezapomniany.

Przy okazji, czy Ty, Prophet, wiesz, że główny deweloper Sequential Circuits wypuszcza nowego Propheta...??? Synth w pełni analogowy, galaktyka gał.... yummie! :) I to przy obecnym kursie dolara.....
pozdr.
Awatar użytkownika
Prophet5

SouledOut pisze:[...] Przy okazji, czy Ty, Prophet, wiesz, że główny deweloper Sequential Circuits wypuszcza nowego Propheta...??? Synth w pełni analogowy, galaktyka gał.... yummie! :) I to przy obecnym kursie dolara.....
pozdr.
Tak, mowa o Prophet 08: link.
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Prophet5

Proponuję posłuchać tego:

Wrzuta - Link

Czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego utwór ABBY "The Day Before You Came" z 1981 ma to samo brzmienie (wyraźnie użyty ten sam syntezator), co Modern Talking w "You're My Heart, You're My Soul" z roku 1984? Gdzie Szwecja, gdzie Niemcy, co ich mogło łączyć? Ewentualnie, o jaki sprzęt tu chodzi? Wiem, że z rzadszych i niezwykle ciekawych maszyn z bogatego arsenału Abby, na szczególną uwagę zasługuje ta poniższa. Może to jest nasz podejrzany?

Obrazek

Choć akurat Synclavier, pomimo kosmicznych możliwości programowania, miał syntezę FM, a to raczej tak nie brzmi. :?: Z drugiej strony był na tyle rzadkim okazem, że mogłoby to tłumaczyć trudno podrabialne do dziś "bohlenowskie" brzmienie.
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Post autor: adamstan »

Późniejsze modele Synclaviera miały również sampling - wersji było mnóstwo, zresztą te systemy są do dzisiaj produkowane i serwisowane - firma NED nadal działa. Zajrzyj na vintagesynth.org
Awatar użytkownika
Prophet5

To się nazywa produkcja, posłuchajcie uważnie.
Fragment maxi-singla "Lucifer" Blue System odtworzony do tyłu:

http://prophet5.wrzuta.pl/audio/afKsxdAHmu/

"Ne, slyš mne! Odpusť mi, a přísahám, že nikdy více slib ti nezruším."
[William Shakespeare, KUPEC BENÁTSKÝ ("Kupiec wenecki")]
:lol:

I polecam jeszcze odtworzyć sobie do tyłu całość "Welcome to the 21st Century". Jak nic anagram!
moonwalker

Post autor: moonwalker »

Aranżacje Abby są bardzo dobre , posłuchaj zresztą dynamiki tych utworów a jest to przełom 70/80 lat. Ktoś to lubi MT zapewne nie pogardzi kawałkiem One Night In Bangkok - a jest dzieło Bjorna.
Co do charakterystycznego brzmienia MT , czyli tego przemiatania na synthach uważam że jest to barwa typu lead odpowiednio zaprogramowana co do jej przebiegu i zapętlona , chwytana akordami.

Takie loop jest w syntezatorze VST FM7 , pod nazwą Extracting (pierwsza barwa , może źle literuję) , ale wystarczy ustawić tempo z zakresu 110 - 120 bpm i zagrać kilka prostych akordów z mocną stopą. Jest to gotowy preset , ale spokojnie może być wyjściowym z zakresu ustawień dla następnych - kwestia anlizy , która w przypadku VST jest o wiele prostsza ze w zględu na interfejs aniżeli w sprzętowym syntezatorze.

Postaraj się o tego syntha w wersji demo i podziel się uwagami.
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

jakim programem można odtwarzać piosenki od tyłu?
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Prophet5

tanathos pisze:jakim programem można odtwarzać piosenki od tyłu?
Praktycznie każdym edytorem audio, na przykład w darmowym Audacity.

Zaznacz myszką utwór, bądź jego fragment, jaki chcesz odczytać do tyłu i z menu, w efektach wybierz opcję reverse.
ODPOWIEDZ