Co czytacie?

Rozmowy zupełnie nie na temat.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Re: Co czytacie?

Post autor: Gasolina91 »

Jak dla mnie najnudniejszy to był "Potop"
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Po co to czytać jak jest film? Film był dobry, ale najgorszy był Łysek, co za nudy. Czytałaś to wogóle? Bo ja do połowy.
Awatar użytkownika
Gasolina91

No ja też całego nie skończyłam a z testu z lektury dostałam 4 :wink: bo miałam taką małą pomoc naukową... :wink:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

Tematyka mnie dobija, żeby zadawać coś takiego jako lekture. Kogo interesuje jakiś koń, który pracował w kopalnii. :/ Ale autor miał natchnienie, że coś takiego napisał :/
Awatar użytkownika
Gasolina91

A najgorsze jest to, że Potop jest teraz często na maturze :/
Ja rozumie że Pana Tadeusza trzeba przeczytać bo to epopeja narodowa.
Jeszcze strasznie nudna była "Lalka" Prusa - pozytywistyczna literatura nie leży w moim guscie
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

Dla wszystkich, którzy tego nie znają tu jest streszczenie tego dzieła:
http://pl.shvoong.com/books/477783-%C5% ... 82adu-idy/
Nie zaśnijcie....
kubas988
Użytkownik nieaktywny

Post autor: kubas988 »

a dokładnie na lekture miałem ''Akademie Pana Kleksa'' (nie dziwcie sie bo jestem w 4 klasie podstawówki)
Awatar użytkownika
Gasolina91

O 4 podst. kiedy to było... :wink:
Ja jeszcze czytam gazetki a najchętniej Cogito i F1 Racing
Point Of No Return
kubas988
Użytkownik nieaktywny

Post autor: kubas988 »

a jak chodzi o gazety to ja lubie poczytać polską wersję Top Gear
Awatar użytkownika
Peter

Chyba was znudziło to dzieło. :lol:
Awatar użytkownika
Pit-98

Post autor: Pit-98 »

Ja bardzo lubię literaturę Josepha Murphyego ,praktycznie przeczytałem większość jego pozycji przetłumaczonych na język polski. Można powiedzieć ,że każda z jego książek zawiera to samo przesłanie ,jednak bardzo kojąco i budująco wpływa ono na umysł człowieka. Interesuje mnie także twórczość nowożytnych humanistów a w szczególności eseje Mulforda jak również tematyka poświęcona medycynie dalekowschodniej. Jeśli z kolei chodzi o polską literaturę to wprost uwielbiam " LALKE " Bolesława Prusa-dla mnie to prawdziwe arcydzieło!
alunia13

Post autor: alunia13 »

A ja na jutro mam przeczytac Makbeta xD Oczywiscie przeczytałam tylko streszczenie xD Chociaż za 2 lata pewnie mi sie na maturze to odbije xD
"You can win, If You want..."
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Tak jak czytam wasze wypowiedzi na ten temat to muszę wam powiedzieć, że z tego względu nie cierpiałem podstawówki (za moich czasów trwała 8 lat! :roll: a gimnazjum nie było <bezradny> ) i szkoły średniej. Na tych poziomach szkolnych faktycznie trzeba było czytać co nakazano i właściwie nie było już czasu na coś co chciałoby się poczytać. Potem już czytało się (przeważnie w czasie wiosenno-letnim na wyjazdach, urlopach, u dziadków na działce czasem) różne rzeczy. Na studiach ro raczej więcej literatury ekonomicznej musiałem czytać żeby być na bieżąco. :) A teraz to tak nareszcie więcej według własnych zainteresowań. Ostatnio np. "Łatwe odpowiedzi na trudne pytania" Roberta Matthewsa i Nicka Smitha.
Bardzo miło też wspominam książkę "Ronja" :wink: http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=511 A poza tym staram się czytać dużo literatury ekonomicznej, takiej popularno-naukowej, trochę motoryzacyjnej, coś nie raz z publikacji niemieckich czy angielskich. :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Adi pisze:Na studiach ro raczej więcej literatury ekonomicznej musiałem czytać żeby być na bieżąco.
Pewnie musiałes przejść przez Keynesa, nie zazdroszczę, 100 razy lepiej się czyta takiego Galbraitha, Myrdala czy Friedmana, choć każdy reprezentuje właściwie inny kierunek. :wink: Ja bardzo lubię z takiej fachowej literatury prace Myrdala i Friedmana, a także Hayeka i trochę dziś zapomnianą już szkołę zależności. Jest tak dlatego, że pracę radykalnych teoretyków np: Andre Gunder Franka zostały brutalnie sfalsyfikowane przez historię, ale np; prace Fernando henrique Cardoso, mojego wielkiego idola są wciąż aktualne. Też tego dużo musiałem przeczytać, ale też masę różnej literatury humanistycznej takich klasyków jak Benjamin Barber, Sammuel Huntington, Fukuyama, Wallerstein, Habermas, Weber itp. Generalnie okres studiów to okres 100000000000 razy lepszy niż okres nudnych lat i lektur z niższych poziomów edukacji.
Świetnie się też czyta książkę Leszka Balcerowicza Wolność i rozwój, z pewnością jest jedną z moich ulubionych. Profesora poznałem parę lat temu i 3 razy byłem u niego na wykładzie, za ostatnim razem podpisał mi nawet swoją biografię ;)
Oto drobny fragment mającej już parę lat książki "tego co musi odejść".
Gdyby zamiast Antków, Janków Muzykantów itp. wprowadzić to jako lekturę obowiązkową, sytuacja kraju z pewnością by się poprawiła. I w pełni się z tym zgadzam.
Ostatnio zmieniony pn lut 09, 2009 23:29 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Nie przepadam za książkami i jedyne co przeczytałam to Łysek z Pokładu Idy,Janko Muzykant i Kamienie na Szaniec i choć to lektura szkoły podst.to przeczytałam ją dłuuugo dłuuugo po ukończeniu podstawówki.
Najgrubsze książki jakim dałam radę to przygody Harrego Pottera :]
A najbardziej lubię czytać artykuły o swoich idolach :mrgreen:
Awatar użytkownika
nora

Post autor: nora »

atlantyda ;o) pisze:A najbardziej lubię czytać artykuły o swoich idolach :mrgreen:
czyli plotki, plotki, plotki :P
wlasnie dlatego, ze nie cierpie plotek ostatnio zawiodlo mnie moje ukochane radio rmf i nieslucham go ani w soboty ani w niedziele-chyba, ze wieczorem

obecnie czytam pozyczona autobiografie M. Jacksona-bardzo dziecinie napisana, ale warto przeczytac
poza tym mam zleglosci kilkumiesieczne i musze przeczytac "dzieci z dworca zoo", "shogun'a", "wywiad z wapirem", "pasje zycia", "kwiat pustyni", "wladce much" i jeszcze wiele innych tytulow, ktore kupilam-"forrest gump", "niebezpieczne zwiazki", "pachnidlo" itd...
wszystkie polecam :mrgreen:
kot nie przyjdzie na zawołanie-odbierze wiadomość i skontaktuje się z Tobą w wolnej chwili...
ODPOWIEDZ