Disco polo-stosunek do tej muzyki
- disco-man
Re: Disco polo-stosunek do tej muzyki
Papa Dance to lata 80 a Disco polo to lata 90,także porównanie te nie jest na miejscu.Papa Dance to epoka Modern Talking ,grali muzykę pop-disco( na całkiem niezłym poziomie).
- Dami
Papa dance to już inna historia ale nie disco polo.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- Peter
wikipedia pisze:"Disco polo – gatunek muzyki popularnej, powstały w Polsce w latach 80. XX wieku, w początkowym okresie istnienia znany jako muzyka chodnikowa".
Tak więc Papa Dance tu by się mieściło obok Bayer Full i Shazzy, Akcentu i Boys. Mam wrażenie, że disco polo to muzyka właśnie pop disco tyle że po polsku, tu bym jeszcze dodał Danutę Lato.
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
No teraz to dopiero dałeśPeter pisze:Tak więc Papa Dance tu by się mieściło obok Bayer Full i Shazzy, Akcentu i Boys.
- Dami
Otóż to! Racja Pani Atlantydo, absolutnie tych zespołów nie można zaliczyć do disco polo jak i wiele innych np.United czy I&I. Widzę że peter do nurtu muzyki chodnikowej zaliczyłby nawet Kombi.Dla mnie dp to mieszanka muzyki italo disco z ludową.Tak naprawdę to jest wielki bałagan bo zespoły grające przeróbki dyskotekowych hitów zaliczane są do tego nurtu jak i te, które grają muzykę biesiadną, ludową w stylu (zginęła kiszka, czerwone i bure).Ciężko wyodrębnić coś szczególnego dla tej muzyki, prostymi słowami ujmując perkusja bije w rytmie disco, bass polki a reszta to kołomyja i taka jest ta muzyka umpa, umpa.Ach bym zapomniał o tych super tekstach, ja cie kocham a ty mnie, ja cię zdradzam ty mnie też.atlantyda ;o) pisze:To tak samo jak byś zaliczał do tego nurtu Stachursky'ego,chociaż Stachursky i Papa Dance to też 2 różne bajki.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- Peter
Ja mam wrażenie, że każdy polski wykonawca który gra disco po polsku należy do tego grona... Bo pamiętajmy, że disco polo to nie tylko prymitywna muzyka chodnikowa ale muzyka dance, lekka i przyjemna.Tyle, że po polsku. Był kiedyś taki polski gwiazdor nazywał się Janusz Laskowik i kiedyś miał dość dobrze przeboje, na poziomie np: "Kolorowe Jarmarki" a potem zszedł na muzykę chodnikową.
Ostatnio zmieniony śr gru 29, 2010 8:38 przez Atlantis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ten pan nazywa się Janusz Laskowski.
Powód: Ten pan nazywa się Janusz Laskowski.
- disco-man
Nie myl dance z disco-polo,zresztą disco-polo też ewoluowało i teraz też ociera się o dance,ale w latach 90 tak nie było.Disco polo tak naprawdę powstało po rozpadzie Papa Dance czyli około 90 roku.Jeżeli nie słyszysz różnicy w brzmieniu Bayer Full a Papa Dance,to po prostu ci współczuję! Piszesz jeszcze że Danuta Lato to też Disco polo-chłopie,przecież piosenki dla niej pisał Luis Rodriguez!!! Facet,opamiętaj się bo wykazujesz teraz totalny brak znajomości i wyczucia nurtów muzycznych.Ja rozumiem że teraz wiele gatunków się ze sobą miesza ale musisz zrozumieć że nie każdy polski wykonawca wykonujący muzykę łatwą lekką i przyjemną to discopolowiec.Disco polo to nie Dance!!!
-
moonwalker
Kolego Dami - zapomniałeś skąd wziął się Stachurski i jaki program go wylansował ? Jak to nazwiemy ? ambitny dyskotekowy kawałek ?Dami pisze:Otóż to! Racja Pani Atlantydo, absolutnie tych zespołów nie można zaliczyć do disco polo jak i wiele innych np.United czy I&I. Widzę że peter do nurtu muzyki chodnikowej zaliczyłby nawet Kombi.atlantyda ;o) pisze:To tak samo jak byś zaliczał do tego nurtu Stachursky'ego,chociaż Stachursky i Papa Dance to też 2 różne bajki.
- Peter
Kolego discoman zrozum, ze granica między nurtami tanecznymi jest skrajnie nie ostra. Parę piosenek MT nie wiele się różni od dp, np: "Angie's heart" jest tak biesiadnie zaaranżowana, podobnie się ma np: z Engelbertem.... Choć on jak i MT byli wtedy kiedy o dp nikt nie słyszał.
- Dami
Poprostu ich lata świetności się skończyły i próbowali zahaczyć się o muzykę disco polo, bo niema co się uszukiwać że miała też swoje lata świetności i olbrzymią słuchalność.Peter pisze:Był kiedyś taki polski gwiazdor nazywał się Janusz Laskowik i kiedyś miał dość dobrze przeboje, na poziomie np: "Kolorowe Jarmarki" a potem zszedł na muzykę chodnikową.
I tu się zgodzę, lecz czy nie zastanowiło cię to, weźmy tu na przykład zespół Boys, kiedyś mówiono o nim gwiazda muzyki disco polo a teraz muzyki dance.Trochę to dziwne piosenki prawie takie same no może teraz trochę lepiej zaaranżowane, ale to także zasługa nowocześniejszego sprzętu o który kiedyś było trudniej.disco-man pisze:Disco polo to nie Dance
Bo kolego wylansować się jest najlepiej na czymś co ma olbrzymią oglądalność, i tak też pewnie zrobił Stachursky i jak pisałem wcześniej nie on jeden chciał to wykorzystać (Zieliński, Krawczyk, Laskowski).Ty także jak chciałbyś się wybić to gdzie byś wystartował?, zapewne do programu, który bije rekordy popularności nie zważając co tam grają.Zauważ jak szybko Jacek S uwolnił sie od tego kiczu, zyskał popularność i zszedł na swój własny tor.moonwalker pisze:Kolego Dami - zapomniałeś skąd wziął się Stachurski i jaki program go wylansował ? Jak to nazwiemy ? ambitny dyskotekowy kawałek ?
- disco-man
Angie's heart i disco polo?! Teraz to naprawdę przegiąłeś! Przecież to genialny utwór,fantastycznie zaaranżowany i z cudną melodią! Zadnych tych rzeczy nie znajdziesz w disco polo. A co do Engelberta to jego utwory stoją na wiele lepszym technicznie poziomie niż nawet najlepsze disco polo!
-
moonwalker
No jeśli według Ciebie Disco-Relax wylansował Krawczyka to faktycznie musisz być z bardzo młodego pokolenia - szczyt jego popularności przypada na lata 70 - te , a nie na okres disco-polo , jego pojawienie się (dotyczy to również Pana Laskowskiego) było zabiegiem czysto komercyjnym - czyli zdobycie większej liczby słuchaczy poprzez wciągnięcie w szeregi tych którzy pamiętali ich sprzed 20-tu lat.
Tak jak napisałem wcześniej disco-polo to muzyka dla ludzi o mniej wyrafinowanych gustach - tak jak napisał Dami sarkastycznie że to lekarstwo na lepsze samopoczucie - być może dla nich tak , dlatego nikt nie ma prawa im zabraniać tego słuchać - drażni cię - przełącz na inny kanał.
Czy disco-polo to to samo co volksmusic ? dla mnie tak , być może to drugie jest staranniej zaaranżowane , ale oni zawsze muzycznie byli lepsi od nas.
A kto się udzielał w tych produkcjach pod różnymi pseudonimami - tego chyba nie trzeba mówić.
To jest grupa JAMROSE z Kasią Lesing - wręcz archiwalny zapis ich działalności
Oni mieli to szczęście do sprzętu i mogli zabrzmieć jak Captain Hollywood Project ? a może im po prostu bardziej się chciało ?
Dodam jeszcze że Kasia Lesing już jako Kate Lesing jest aktywna do dziś
Tak jak napisałem wcześniej disco-polo to muzyka dla ludzi o mniej wyrafinowanych gustach - tak jak napisał Dami sarkastycznie że to lekarstwo na lepsze samopoczucie - być może dla nich tak , dlatego nikt nie ma prawa im zabraniać tego słuchać - drażni cię - przełącz na inny kanał.
Czy disco-polo to to samo co volksmusic ? dla mnie tak , być może to drugie jest staranniej zaaranżowane , ale oni zawsze muzycznie byli lepsi od nas.
A kto się udzielał w tych produkcjach pod różnymi pseudonimami - tego chyba nie trzeba mówić.
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli - że utwory brzmią teraz lepiej bo jest nowocześniejszy sprzęt ? a wtedy brzmiały gorzej bo nie można było go kupić czy jak ?Dami pisze:Trochę to dziwne piosenki prawie takie same no może teraz trochę lepiej zaaranżowane, ale to także zasługa nowocześniejszego sprzętu o który kiedyś było trudniej.
To jest grupa JAMROSE z Kasią Lesing - wręcz archiwalny zapis ich działalności
Oni mieli to szczęście do sprzętu i mogli zabrzmieć jak Captain Hollywood Project ? a może im po prostu bardziej się chciało ?
Dodam jeszcze że Kasia Lesing już jako Kate Lesing jest aktywna do dziś
- Peter
Mi się to kojarzy z Dj Wiytusiem, albo "1001 nights" Systems In Blue, no poprostu biesiada, nawet u Kim są tak biesiadne piosenki np: "Cambodia" to mi się z wiejskim weselem kojarzy.disco-man pisze:Angie's heart i disco polo?! Teraz to naprawdę przegiąłeś! Przecież to genialny utwór,fantastycznie zaaranżowany i z cudną melodią! Zadnych tych rzeczy nie znajdziesz w disco polo. A co do Engelberta to jego utwory stoją na wiele lepszym technicznie poziomie niż nawet najlepsze disco polo!
- disco-man
"Cambodia" Kim Wilde jest utworem genialnym! Niezwykle surowy synth cudowna melodia ,a utwór pochodzi z 81 roku i ma się wrażenie że już zawiera elementy sleazy-Italo! Dla mnie jest to jeden z pierwszych utworów nurtu Italo!( choć wtedy w 81 roku ten termin nie był jeszcze znany).Jeżeli chcesz posłuchać naprawdę biesiady załącz sobie Bayer Full! Niedługo dojdzie do tego że stwierdzisz że MT,całe Italo i Eurodisco to disco-polo! A co sądzisz o utworze Visage-Fade to grey z 80 roku?
- Dami
I znowu zacznij dokładnie czytać, czy napisałem że disco relax wylansował Krawczyka po prostu tam się pokazał i także poprzez ogromną odlądalność tego programu chciał sie pokazać być może dla młodszego pokolenia, które podejrzewam nie zna go aż tak bardzo.A czy ja pisałem że dp to lekarstwo na lepsze samopoczucie, nie czytaj wszystkich wątków naraz po łebkach.moonwalker pisze:No jeśli według Ciebie Disco-Relax wylansował Krawczyka to faktycznie musisz być z bardzo młodego pokolenia
Dokładnie tak!!!!moonwalker pisze:Nie bardzo rozumiem co masz na myśli - że utwory brzmią teraz lepiej bo jest nowocześniejszy sprzęt ? a wtedy brzmiały gorzej bo nie można było go kupić czy jak ?
Dlaczego kiedyś silnik 2.0 miał 90km a teraz 180?.
Zauważ jakie kiedyś były możliwości instrumentów elektronicznych a jakie są teraz, inna polifonia, efekty.Nawet wokal to prawie nie ich wokal tylko zasługa wszelkich kamer pogłosowych, procesorów itp.
Dla porównania włącz sobie zestaw steroe z lat 80-tych a ten produkowany teraz i czy nie usłyszysz różnicy?
Ostatnio zmieniony śr gru 29, 2010 8:36 przez Atlantis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o nie pisanie postu pod postem a używanie opcji edytuj.
Powód: Proszę o nie pisanie postu pod postem a używanie opcji edytuj.
- Peter
Nie twierdzę, że "Cambodia" to disco polo, bo to jest brytyjskie i powstało wcześniej, przed powstaniem tego nurtu, ale inna sprawa to, to, że ta piosenka się nie wiele różni od czołowych utworów tego nurtu, ma taki bardzo weselny aranż. A "Fade to grey" jest już lepszym utworem.disco-man pisze:"Cambodia" Kim Wilde jest utworem genialnym! Niezwykle surowy synth cudowna melodia ,a utwór pochodzi z 81 roku i ma się wrażenie że już zawiera elementy sleazy-Italo! Dla mnie jest to jeden z pierwszych utworów nurtu Italo!( choć wtedy w 81 roku ten termin nie był jeszcze znany).Jeżeli chcesz posłuchać naprawdę biesiady załącz sobie Bayer Full! Niedługo dojdzie do tego że stwierdzisz że MT,całe Italo i Eurodisco to disco-polo! A co sądzisz o utworze Visage-Fade to grey z 80 roku?