Zgadnijcie ile D.B. aranżował utworów - średnio rocznie?

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
Marczykolis

Re: Zgadnijcie ile D.B. aranżował utworów - średnio rocznie?

Post autor: Marczykolis »

Ja stawiam, że jakieś 300.
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

maksymalnie- 50
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

A skąd w ogóle pewność, że pan Bohlen nie kłamał? :roll:

Z drugiej strony można łatwo o spekulacje. On sobie z muzyki uczynił zawód. W roku jest około 250 dni roboczych. 365 dni roku minus soboty i niedziele, oraz minus święta na podrywanie nowych lasek na Ibizie. Każdy taki dzień, to osiem godzin w robocie. Gdyby podchodził do tego profesjonalnie, jak pokazuje praktyka codzienna typowych producentów, mógłby wyprodukować około 125 utworów. Dlatego tyle, gdyż zwyczajowo przyjmuje się, że najszybciej, jak się udaje wyprodukować jeden utwór, to dwa dni robocze - i na tyle rezerwuje się minimalnie studio. Nikt o zdrowych zmysłach inaczej sesji nie zarejestruje.

Mało było wyjątków, zwykle wtedy, gdy nie domykał się budżet, o co w polskich realiach nietrudno, nawet w wypadku gwiazd. Na przykład polski zespół Dżem nagrywał całe płyty w pięć dni. Nie zmienia to jednak faktu, że do studia przychodził idealnie już przygotowany, z przećwiczonym materiałem, który wcześniej został skomponowany i zaaranżowany. Jednak Bohlen, to nie polskie warunki.

Zatem każda liczba większa od 125 utworów w jednym roku, będzie oznaczała, że albo - jak pisałem - Bohlen kłamie, albo ma współpracowników, którzy za niego robią (nic zdrożnego, taki Rembrandt van Rijn też miał, a jako jedyny się podpisywał), albo Dieter utwory pisał w tramwaju na kolanie i mówiąc o aranżowaniu, miał na myśli również jakieś zagryzmolone świstki papierowych chusteczek. Oj, tramwajami, to on raczej nie jeździ. :P

A ile czasu przeznacza na studyjną produkcję utworu, i że na to idzie go bardzo dużo, to sam napisał w swojej książce.
moonwalker

Post autor: moonwalker »

Kiedyś w radiowej Trójce był wywiad z Andrzejem Sikorowskim z zespołu Pod Budą - wiem , wiem - nie te klimaty , ale dziennikarze nie mogli się nadziwić - bo gość przyjechał prosto ze studia gdzie nagranie płyty zajęło mu tyle czasu co jej czas odtwarzania.
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

I dlatego wierzę też w Bohlena.Dla mnie to automat do robienia piosenek.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

To jak Dami, ile ostatecznie? :P
Awatar użytkownika
bibigmbh

Post autor: bibigmbh »

koło 2000???
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

antonn pisze:Obstawiam, że ok. 1000
Chłopie można powiedzieć że trafiłeś bo Bohlen też nie wyciągnął z kieszeni kalkulatora i nie podał dokładnej ilośći ale powiedział że będzie to ok.1000 utworów rocznie.
Hm... to wychodzi więcej jak 2,5 piosenki dziennie, też mnie to trochę zastanawia ale w końcu jak już pisałem wcześniej to maszyna do robienia piosenek i mało tego często padało stwierdzenie że jego głowa aż kipi od pomysłów.
Osobiście uważam że raczej nie skłamał i jest to raczej realne wliczając różnego rodzaju demówki itp.W końcu były to lata jego świetności.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

Dużo. Zszokowała mnie ta ilosc.
Bohlen to robot! :lol:
Awatar użytkownika
antonn

Post autor: antonn »

Podałem 1000 bo skoro chodziło o aranżację to nie tylko o piosenki które skomponował. Równie dobrze mógł "obrabiać" czyjeś kompozycje, a jak wiemy Dieter to Pracuś :D
Awatar użytkownika
art_system

Post autor: art_system »

CZyli byłem najblizej, ale ja pamiętam jak ten wywiad leciał poraz pierwszy w TV i Bohlen wspomniał o około 5000:) i mówił,że chodzi o jego całokształt kariery jako kompozytora.
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Prophet5 pisze:Gdyby podchodził do tego profesjonalnie, jak pokazuje praktyka codzienna typowych producentów, mógłby wyprodukować około 125 utworów. Dlatego tyle, gdyż zwyczajowo przyjmuje się, że najszybciej, jak się udaje wyprodukować jeden utwór, to dwa dni robocze - i na tyle rezerwuje się minimalnie studio. Nikt o zdrowych zmysłach inaczej sesji nie zarejestruje.
To oczywiste ze Dieter całkiem zdrowych zmysłów nie ma nie spiąć po nocach,nie jedząc i nie załatwiając potrzeb aby tworzyć kolejne piosenki i przebić się w tym biznesie-jak pisał w swojej książce :lol:
Ktoś taki jak on jest zdolny do tego żeby zrobić rocznie tysiąc z czym się zresztą liczyłam :D .
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

MODERN JEANNE pisze:
Prophet5 pisze:Gdyby podchodził do tego profesjonalnie, jak pokazuje praktyka codzienna typowych producentów, mógłby wyprodukować około 125 utworów. Dlatego tyle, gdyż zwyczajowo przyjmuje się, że najszybciej, jak się udaje wyprodukować jeden utwór, to dwa dni robocze - i na tyle rezerwuje się minimalnie studio. Nikt o zdrowych zmysłach inaczej sesji nie zarejestruje.
To oczywiste ze Dieter całkiem zdrowych zmysłów nie ma nie spiąć po nocach,nie jedząc i nie załatwiając potrzeb aby tworzyć kolejne piosenki i przebić się w tym biznesie-jak pisał w swojej książce :lol:
Ktoś taki jak on jest zdolny do tego żeby zrobić rocznie tysiąc z czym się zresztą liczyłam :D .
Partia w "jedynie słusznym okresie PRL-u" :lol: też opowiadała kity społeczeństwu, że wybudowała "1000 szkół na tysiąclecie Państwa Polskiego". Wierzycie we wszystko, co Wam w telewizji powiedzą?
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

A czemu Dieter miał by kłamać?.Chciał się pochwalić?Nie sadze.Zazwyczaj w wywiadach mówi wszystko spontanicznie.Mógł się trochę zagalopować ale na pewno jest w tym jakaś prawda.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Ja bym się chciał odnieść do tego co napisał Prophet5, otóż kiedy wydawali pierwszego singla Dieter nie był jeszcze wielką gwiazdą tak jak Rembrant, więc skoro się tylko on i Luis podpisali to faktycznie tak musiało być. Nie było żadnych innych pomocników, bo musieliby być wymienieni.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Był chociażby Ralf Stemmann, klawiszowiec, o którym wspomniano bodaj raz na okładce drugiej płyty. To, że kogoś nie ma na okładce nie znaczy że nie istnieje, Luis też się czasem nie pojawiał.

Liczba tysiąca piosenek jest kompletnie nierealna, tym bardziej że przecież Bohlen nie siedział non-stop w studio tylko musiał jeździć po świecie i promować to co wytworzył. Myślę, że można przypuszczać iż chodzi tu o jakiekolwiek efekty działalności Bohlena w studio. W końcu jedna piosenka powstawała zapewne w kilku rożnych wersjach, z innymi zwrotkami itd., a ostatecznie wybierano jedną najlepszą. Jeśli zsumować to, jak i piosenki które nie dostały się na płytę w żadnej wersji to mogło być ich kilkaset.
Jak piszesz tak cię widzą.
ODPOWIEDZ