Acapella

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.
Awatar użytkownika
Jarasso

Re: Acapella

Post autor: Jarasso »

Wszystko fajnie tylko po co się w to bawić i tak mocno zniekształcony wokal :lol:
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Zalogowałem się po sporym czasie na moje konto z acapellami.
Jakież było moje zaskoczenie gdy podczas przeglądania komentarzy i PM'ów zobaczyłem...
Obrazek
...wiadomość od DJa Moraza - tego samego który remiksował utwory MT i SiB :)
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Pointrox pisze:Zalogowałem się po sporym czasie na moje konto z acapellami.
Jakież było moje zaskoczenie gdy podczas przeglądania komentarzy i PM'ów zobaczyłem...
Obrazek
...wiadomość od DJa Moraza - tego samego który remiksował utwory MT i SiB :)
No to widzisz,tylko pogratulować,przerosłeś samego mistrza ;)
Awatar użytkownika
karuus

Post autor: karuus »

Naprawdę świetne, zwłaszcza YMHYMS ;)
You can win if you want.!
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

Strasznie metaliczny ten głos Bohlena.A czy tego nie zrobił za ciebie program?
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Programem łatwo oczyścisz te nagrania, których wersje instrumentalne są niemal identyczne z wokalnymi, a takie powstawały dopiero w epoce cyfrowej (u Bohlena: po wyprowadzę od Luisa Rodrigueza, za wyjątkiem nagrań z Axelem Breitungiem). W przypadku wcześniejszych nagrań trzeba co chwilę synchronizować ze sobą obydwie ścieżki, żeby fale nałożyły się na siebie w odpowiedni sposób.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Dami

Ok. ale zależy jakim, teraz są takie o których nawet tacy jak my nie słyszeli.Czy znasz je wszystkie? a zwłaszcza ich funkcje?Jest np.taki program dzięki któremu widzisz wszystkie ścieżki dźwiękowe utworu tak zwane tracki i robisz sobie z nim co chcesz, powiedzmy wyciszasz partie muzyczne bez utraty jakości vokalu lub odwrotnie i masz wtedy karaoke.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Świetnie, podaj więc proszę namiary na ten program, który z pliku WAV lub jakiegokolwiek innego powstałego po zgraniu piosenki z CD wytnie mi wszystkie ścieżki osobno, zainteresuję się jego kupnem :)
Taki program stwarza nieograniczone możliwości remiksowania nagrań, aż dziw bierze, że profesjonalni producenci z niego nie korzystają tylko montują swoje podkłady na te już istniejące gdy biorą jakieś stare nagranie na warsztat :P
Awatar użytkownika
Dami

Jak pisałem wcześniej człowiek nie jest w stanie wszystkie je znać i pamiętać nazwy, pewne jest że nie ściągniesz go z instalków czy dobrych programów, kosztuje kilka tysięcy zł.Co fajne możesz nim zmienić tonację utworu.I z góry proszę nie walcz ze mną jak często to robisz, bo jeżeli chodzi o inne tematy to moge się poddać i przyznać ci rację ale jeżeli chodzi o sprawy muzyczne i muzyczno-techniczne to się nie poddam i będziemy wymieniali się zdaniami do rana bo akurat w tej dziedzinie czuję sie na siłach by powalczyć z każdym, no może do Bohlena bym nie podskoczył.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Nie zamierzam z Tobą walczyć, ale to o czym piszesz wydaje się jakby nierealne w kontekście tego o czym wspominałem - gdy jakiś producent robi współczesny remix starego hitu i nie ma dostępu do oryginalnych ścieżek, to efektem jest zawsze nałożenie jego podkładu na ten już istniejący.
Zresztą istnienie takiego narzędzia, nawet kosztującego kilka tysięcy euro zaowocowałoby zalaniem sieci nagraniami acapella czy instrumentalnymi znanych przebojów, na których mniej i bardziej profesjonalni DJe demonstrowaliby swój warsztat. A wygląda to tak, że z działki MT jedynie Pointrox pokusił się o oczyszczenie nagrań z podkładu, wykonywał to metodą "na piechotę" i tylko dzięki temu, że miał wersje instrumentalne dające możliwość wykorzystania (przy znacznym wkładzie pracy własnej) zjawiska interferencji.
Awatar użytkownika
Dami

A dlaczego uważasz że nie ma dostępu do ścieżek? Nie to nie tak, jesteś w błędzie od strony technicznej wygląda to trochę inaczej, zauważyłem że trochę coś wiesz ale nie do końca, po prostu słyszysz że dzwoni tylko nie wiesz w którym kościele.Uwież że da się to zrobić.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Bo gdyby miał dostęp do ścieżek, to po prostu zastąpiłby stary podkład nowym zamiast męczyć się z jego wyciszaniem i nakładaniem swojego? ;) Uwierzę, jeśli podasz jakieś konkrety, nie same ogólniki. W przeciwieństwie do Ciebie nie jestem z wykształcenia muzykiem, nie mam też na koncie kilkuset aranżacji, więc nie zagnę Cię żadnym pytaniem o techniczne szczegóły. Proszę jedynie o jakieś sprawdzone informacje dotyczące kwestii wyodrębniania wokalu z piosenek.
Awatar użytkownika
mabuse89

Post autor: mabuse89 »

Pointrox, super robota :!: czekamy na następne :D
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Awatar użytkownika
Dami

A ja
ArCrack pisze:Bo gdyby miał dostęp do ścieżek, to po prostu zastąpiłby stary podkład nowym zamiast męczyć się z jego wyciszaniem i nakładaniem swojego?
A że jak MT zrobił to w 1998 roku w wersjach dance.Daję sobie rekę uciąć że to była edycja starych wersji a mianowicie dokładnie słychać że instrumenty towarzyszące i ich barwa jest niezmieniona tylko podstawione Drum Kid czyli bębny na bardziej podobne do muzyki techno i to tyle a układ nut dalej ten sam.Myślisz że każdy aranżer bawiłby się w to jeszcze raz od początku?.Ma już gotowca w postaci utworu pierwszej wersji i podda go niewielkim obróbkom.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Tamtą płytę robili Bohlen z Rodriguezem i w wypadku takich nagrań jak Cheri Cheri Lady, Angie's Heart czy Lady Lai bawili się jednak w aranżowanie od początku. Jednak nie w tym rzecz - mieli przecież dostęp do tego co popełnili kilkanaście lat wcześniej, wobec czego tylko od nich zależało czy coś podmienią w aranżacji, czy zrobią ją od nowa. Głos mieli osobno, nieskażony żadnymi instrumentami.
A my przecież rozmawiamy o tym, jak wydobyć głos z nagrania na płycie, gdzie wszystkie instrumenty oraz wokal są na tej samej ścieżce. Od początku naszej dzisiejszej dyskusji nie ruszyliśmy się ani o krok i wciąż nie wiemy nic o programie, który zastępuje upartego człowieka do skutku nakładającego na siebie dwie ścieżki. Jest sens to ciągnąć?
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Skoro nie ma dostępu do ścieżek wokalnych utworów, to skąd wziął je Jerry Ropero? :P
ODPOWIEDZ