Aranżacje

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
Peter

Re: Aranżacje

Post autor: Peter »

Hmmm. brzmi to rozważnie, w końcu na tym polega praca producenta. Mówił: dawajcie syntezator, teraz gitarę i grajcie tak a tak, potem dał SIBom demówkę by wiedzieli jak mają zaśpiewać, wmontowywł potem to co oni nagrali, wcześniej mixując i nakładając na siebie głosy. czasem coś tam dośpiewał. A w filmie pokazane było jak nagrywał My bed is too big i on podkładał głos, a Luis robił tą pracę, choć myślę, ze na pewno jakiś aranż także Dieter robił. Przecież takie "Gasoline" jest robione bez Luisa, a brzmi jak Blue System. No i nie zapominajmy, że On pisał teksty i komponował melodie. Tu nie ma wątpliwości. :)
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

nie jesteśmy ostatnio trochę zbyt surowi w ocenie Bohlena?

ciągle naiwnie wierzę że scenariusz nie jest aż tak czarny
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

tanathos pisze:nie jesteśmy ostatnio trochę zbyt surowi w ocenie Bohlena?

ciągle naiwnie wierzę że scenariusz nie jest aż tak czarny
Tu nie chodzi nawet o samego Bohlena. Lecz tego typu scenariusze w branży muzycznej, jeśli chodzi o produkcje komercyjne, są normą. Przypomnijmy sobie Milli Vanilli, Boney M. (który teraz ma trzy różne składy, kursujące po Europie, a czwarty był w latach 80-tych), czy wszelkie panienki, jak Britney Spears, Rihanna, które same nie robią absolutnie nic, poza może śpiewaniem, do tego korygowanym przy zaawansowanej obróbce.

Niedawno rozmawiałem z jednym z bardziej znanych polskich producentów muzycznych z Warszawy. Wybaczcie, nie mogę podać nazwiska. Powiedział mi, że jego praca polega na tworzeniu "rybek", czyli takich nagrań demo z podkładem na brudno i dośpiewywanym wokalem, i oddawaniem tych nagrań wytwórni.

Lecz najciekawsze jest to, że gdy słyszy potem gotowy produkt, czyli nagranie, jakie na przykład pojawia się już w radiu, wyprodukowane przez sztab wynajętych przez wytwórnię ludzi, to często w ogóle on sam nie rozpoznaje, że to jego kompozycja. :!: Na tyle się to różni od tego, co dał wytwórni! Dopiero tantiemy z ZAIKS-u uwiarygodniają jego autorstwo. ;-)

Na płycie też jest napisane jego nazwisko! Właściwie, przy autorstwie muzyki, tylko jego. Tak to działa w szołbiznesie.
________

P.S.

Jeszcze coś. Ich Troje kilka utworów miało wyprodukowanych przez Axel'a Breitung'a, czyli tego, który także współpracował z Bohlenem, ale i DJ-em Bobo, jak i Silent Circle itd. Michał Wiśniewski w jednym z wywiadów się kiedyś wygadał, że za jeden utwór, Breitung bierze około 4 tys. Euro.

Myślicie, że Axel dla Bohlena robi za darmo? I pytanie, co on w ogóle tam robi, hę? :?:

Cała różnica może być taka, że Wiśniewski załatwił to może korespondencyjnie, a Bohlen na miejscu. Chociaż i Michał jeździ często do Niemiec, nawet tam mieszkał, więc kto wie... :?:
Awatar użytkownika
Peter

Ja jestem bliski stanowisku prophet5, że sam Bohlen wszystkiego nie robił: pomagał mu Luis przy aranżowaniu piosenek, a później inni współpracownicy. Z jednym sie nie zgadzam, że MT to projekt wytwórni płytowej. Przeczy temu, to, że Luis, Systemsi to znajomi Bohlena, których poznał przed MT i sam ich dobrał a nie wytwórnia płytowa. Thomasa też znał dużo wcześniej. Poza tym zespół powstał z jego inicjatywy.
Awatar użytkownika
tanathos

podzielam Twoje zdanie Peter. choć argumenty Prohet5 są bardzo mocne i inspirujące do wysnuwania dalszych tez.
wspomniałeś Prohet że Twój znajomy nagrał demo i został wymieniony jako autor muzyki, i że jego wpływ na obróbkę tego materiału był znikomy. a czy był on przy okazji tworzenia tego nagrania tylko autorem, czy wymieniono go także jako producenta?

jeżeli tylko autorem, to nie dziwi mnie ta sytuacja. implikuje to szansę na to , że Bohlen jako autor i producent (podkreślam- producent) miał olbrzymi wpływ na kształt finalnego produktu w postaci wersji studyjnej.

natomiast jeżeli Twój znajomy był również producentem tego nagrania, no to niestety oznacza że producenci wymieneini na okładkach płyt za dużego wpływu na ostateczny kształt piosenki nie mają:/
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

tanathos pisze:[...] wspomniałeś Prohet że Twój znajomy nagrał demo i został wymieniony jako autor muzyki, i że jego wpływ na obróbkę tego materiału był znikomy. a czy był on przy okazji tworzenia tego nagrania tylko autorem, czy wymieniono go także jako producenta?

jeżeli tylko autorem, to nie dziwi mnie ta sytuacja. implikuje to szansę na to , że Bohlen jako autor i producent (podkreślam- producent) miał olbrzymi wpływ na kształt finalnego produktu w postaci wersji studyjnej.

natomiast jeżeli Twój znajomy był również producentem tego nagrania, no to niestety oznacza że producenci wymieneini na okładkach płyt za dużego wpływu na ostateczny kształt piosenki nie mają:/
Na okładkach płyt jest napisane tak:

muzyka
mój znajomy, inne nazwisko

Teraz sprawdziłem, że nawet w przypadku jednej płyty, przy tym napisie muzyka, pojawia się także nazwisko znanej aktorki, która właśnie na tym krążku śpiewała. Jednak wątpię, by miała jakikolwiek kształt na samą kompozycję muzyki. Wszystko to jest bardzo dziwne i tylko niestety dodatkowo nam gmatwa obraz sytuacji.
Awatar użytkownika
Peter

A kto robi aranżacje piosenek gwiazd DSDS i solowego Bohlena? Stawiam na to, że sam Dieter z pomocą Jeo.
Awatar użytkownika
FMike

Post autor: FMike »

nado pisze:Louis Rodriguez musi być niezwykle skromnym człowiekiem, bo o swoim udziale w projektach Bohlena nigdy nie mówił otwarcie. To Bohlen w swojej pierwszej autobiografii przedstawił wszystkim zainteresowanym Rodrigueza jako "trzeciego członka Modern Talking".
Chyba taki już jest Luis z charakteru...nie pcha się nigdzie do show-biznesu, czy ktoś cokolwiek o nim słyszał/zna go szerzej...cała sława spływała zawsze na jego "podopiecznych", on zawsze (z pewnością z własnej woli) pozostawał w "cieniu".Ma głowę do melodii/aranżacji w to nie wątpię, i czuje że to on był "bossem" w studiu,(nie umniejszając nic Dieterowi).

Na przykładzie orkiestry 8) : Dieter odpowiadał (oczywiście proporcjonalnie do innych) za powiedzmy kilka instrumentów, Systemsi też za kilka, Thomas za jakiś instrument, i Luis również za jakiś instrument, tylko że i do niego należała rola dyrygenta...to jest moje zdanie.
"...I'm A Rough Boy..."
nado

Post autor: nado »

Powiedziałbym nawet więcej. Bohlen był scenarzystą, Rodriguez reżyserem ich wspólnych spektakli.
Tomaszek

Post autor: Tomaszek »

Też już mam wątpliwości, chociaż sam Dieter w swojej książce pt. Nicht als die Wahrheit, w rozdziale "Modern Talking" wspomniał wyraźnie, że do utworu "You're My Heart, You're My Soul" na wszystkich instrumentach zagrał sam :shock:. Tam wspomniał też o "pewnym klawiszowcu", który został po poprzedniej sesji nagraniowej (myślę, że jest to Ralf Stemmann, współpracownik Luisa w Studio33) :|. Jaka jest w końcu prawda na ten temat. W moim przekonaniu te wąpliwości może rozwiać labambino, który ma kontakt z Birgerem Corleisem, który na pewno widział, kto na czym grał w studio.
Awatar użytkownika
Jaro25
Członek TAFC Polska

Post autor: Jaro25 »

labambino
Modern Talking:
Vocals by Thomas Anders(Bernd Weidung)
Rolf Köhler , Birger Corleis(backvocal)
Choir by Rolf Köhler, Michael Scholz, Detlef Wiedeke,Birger Corleis.
Bass by Rolf Köhler, Thissy Tiers
Keyboards byThorsten Brötzmann, Michael Scholz, Werner Becker, Ralf Stemann
Guitars by Peter Weihe, Detlef Wiedecke, Bernd Voss
Saxophones by Christian Wilkens, Thomas Bauer
Drums by Udo Dahmen, Rolf Köhler, Luis Rodriguez, Larry Zangahani
Tomaszek

Dziękuję bardzo za cytat. Wcześniej już go widziałem na forum, tylko miałem wątpliwości, co do lat współpracy.

W takim razie powinno to wyglądać następująco:

Modern Talking
Music by Dieter Bohlen
Lyrics by Dieter Bohlen
Lead vocals by Thomas Anders (Bernd Weidung)
Occasional vocals by Dieter Bohlen
Background vocals by Rolf Köhler, Birger Corleis
Choir by Rolf Köhler, Michael Scholz, Detlef Wiedeke, Birger Corleis
Bass by Rolf Köhler, Thissy Thiers
Keyboards by Ralf Stemmann, Thorsten Brötzmann, Michael Scholz, Werner Becker
Mix, Sound engineer: Luis Rodriguez
Awatar użytkownika
tanathos

po przeczytaniu tej wyczerpującej listy chciałbym zadać jeszcze kilka pytań, mając na celu ukierunkowanie naszych badań i rozjaśnienie wątpliwości w ocenie Bohlena
- skąd pochodzą te dane? czy to sprawdzone źródło?
- załóżmy że to te osoby odpowiadały za instrumenty. ale kto napisał partytury? kto dobrał nuty i kto dostroił brzmienie?
Awatar użytkownika
Peter

No i jeszcze jedno ciekawe pytanie: kto podkładał szybszy podkład muzyczny pod nowe piosenki, skoro Dieter powiedział, ze się tego uczy już po premierze "Back for good"? Co do keybordów, to o ile się nie mylę, Torsten Broetzman to już drugie MT, a wcześniej BS. Przy pierwszym pewnie nie miał nic wspołnego.
Tomaszek

1) Znalazłem źródło pochodzenia, a lista odnosi się raczej do Blue System. Proszę o to ona:

BLUE SYSTEM
1988-1997
Vocals by Dieter Bohlen & Rolf Köhler
Choir by Rolf Köhler, Michael Scholz, Detlef Wiedeke.
Women voices by Madeleine Lang, Marion Schwaiger, Nadja abdel Farrag.
Bass by Rolf Köhler, Thissy Tiers
Keyboards byThorsten Brötzmann, Michael Scholz, Werner Becker, Ralf Stemann

http://www.talkingforever.com/systemsin ... tion.htm#b

2) Z tego co mi wiadomo, to Dieter nie potrafi czytać nut, więc nie wiem, kto je pisał. Chris Norman do utworu "Broken Heroes" otrzymał zapis nutowy...Pytanie tylko, kto go sporządził? Stawiałbym na Ralfa Stemmanna.
Awatar użytkownika
tanathos

Dieter nie potrafi czytać nut? to smutne. człowiek, którego encyklopedie, napisy filmowe i książeczki umieszczane w płytach tyutułują kompozytorem,
nie potrafi czytać nut :shock:

wydaje mi się że chyba mało kto w tej branży potrafi... choć już nie narzekam bo panowie z ABBY również nie potrafili. (swoją drogą ciekawe kto w ich produkcjach odpowiadał za aranżacje)

W wywiadzie jakiego MT udzielili Romanowi Rogowieckiemu w 1998 Dieter Bohlen owiedział, że przemysł muzyczny to jedno wielkie bagno, i że nie chciałby aby jego dzieci musiały mieć z nim cokolwiek do czynienia.
ten komentarz idealnie podsumowuje mój nastrój po odkrywaniu kolejnych faktów.

ale tak już jest w tej branży... wielkie wytwórnie, od Sony BMG po Pomaton EMI to spółki prawa handlowego. przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą. podmioty nastawionene zysk. działające wg strategii i planów gospodarczych. zatrudniające i promujące ludzi mogących im zyski przynieść.
a osoby potrafiące czytać nuty... to pewnie jacyś szarzy pracownicy konwertujący brzdąkania producentów nagrane nad ranem dyktafonem na partytury.
choć o wiele bardziej prawdopodobne jest , że studyjni muzycy instrumentaliści również nut nie znają i niepotrzebują, bo grają ze słuchu.
ODPOWIEDZ