Wracając do A-ha to jest to zespół, który mi towarzyszył od najmłodszych lat, duże wrażenie wywarła na mnie ich piosenka "Take on me" a zwłaszcza teledysk, szkoda, ze tak mało dostała teraz głosów.... Bardzo mnie urzekła też ich nowa płyta, właściwie nie odbiega stylistycznie od dokonań z lat 80 tych i to mi się podoba u nich, to, ze trzymają się jednego stylu.
A-ha
- Peter
Re: A-ha
No rzecz gustu oczywiście.
Abba nagrała masę wielkich przeboji ponadczasowych, może nawet więcej niż oni i stali się legenda, a A-ha aż tyle nie miało. Masz chyba racje, ze to raczej moje życzenie a nie obiektywny fakt. Jednak w moim odczuciu to najlepszy produkt ze Skandynawii, choć oczywiście lubię tez bardzo AOB, Danny'ego Saucedo, Agnes i np: September, ale to już nie ta klasa.
Wracając do A-ha to jest to zespół, który mi towarzyszył od najmłodszych lat, duże wrażenie wywarła na mnie ich piosenka "Take on me" a zwłaszcza teledysk, szkoda, ze tak mało dostała teraz głosów.... Bardzo mnie urzekła też ich nowa płyta, właściwie nie odbiega stylistycznie od dokonań z lat 80 tych i to mi się podoba u nich, to, ze trzymają się jednego stylu.
A z 3 pierwszych płyt chyba najlepsza jest pierwsza i druga, choć na drugiej to właściwie nie było zbyt dużych przebojów, osobiście nie przepadam za "Manhattan Skyline", ale uwielbiam "I've been losing you' czy "Cry wolf' i takie troszkę mroczne "Scoundrel days".
- FMike
Do najlepszych dodałbym jeszcze Szwedów z Secret ServiceMT2010 pisze:Uważam to za jeden z najlepszych jeśli nie wogóle najlepszy muzyczny produkt ze skandynawii jaki kiedykolwiek powstał
"...I'm A Rough Boy..."
- Adi
Dla mnie to jest piosenka, którą kojarzę równie dobrze co słynne "YMHYMS" Modernu. Zespół ma bardzo fajne brzmienie. Jak mi się przejada Modern (choć ostatnio "nowego" Thomasa wałkujęPeter pisze:duże wrażenie wywarła na mnie ich piosenka "Take on me" a zwłaszcza teledysk
- Peter
Tak, teledyski to zawsze była mocna strona tej grupy, moim faworytem jest ten z "Forever not yours', podoba mi się też ten z "Foot of the mountain, pozostałych nie znam za wiele, postaram się to nadrobić. Ale czy teledyski CC Catch się tak bardzo zestarzały? Takie "House of mystic lights" jest np: ponadczasowe, raczej Carolina miała wtedy taki image, który dzisiaj by dziwnie wyglądał. 
-
Pointrox
Mi się zawsze podobał teledysk do "Hunting High and Low" - kiedy Morten chodzi sobie po górach oraz te momenty gdy cały zespół stoi na białym tle i widać tylko ich ciemne sylwetki.
No i najbardziej charakterystyczne momenty, gdy Morten zmienia się w różne zwierzęta
No i najbardziej charakterystyczne momenty, gdy Morten zmienia się w różne zwierzęta
- you're my heart
Mi najbardziej podoba się teledysk do Stay On These Roads i do The Sun Always Shines On TV.

- Peter
Właśnie się zapoznaję z ich teledyskami. "Hunting hi and low' jest super, szczególnie moment jak Morten przemienia się w wielkiego czarnego ptaka i unosi się w przestrzeń. "The sun always shine on TV" kolejny ciekawy teledysk, głównie początek podobny do "Take on me'. Ten na klawiszach to chyba Magne? No i oczywiście "Stay on these roads" - też klasa sama dla siebie, a sceneria typowa dla chłodnej Norwegii. 
Może mi ktoś z was, kto zna A-ha powiedziec co to jest:
http://www.youtube.com/watch?v=WzV4WGoy ... o_response
oryginalne wideo promujące Jamesa bonda czy robota fana?
Może mi ktoś z was, kto zna A-ha powiedziec co to jest:
http://www.youtube.com/watch?v=WzV4WGoy ... o_response
oryginalne wideo promujące Jamesa bonda czy robota fana?
- użytkownik #1463
Świetny zespół, tylko że jego członkowie zapowiedzieli już pożegnalny koncert w Oslo, który ma odbyć się w tym roku
Szkoda, że idą w ślady MT 
- Peter
Dobrze, ze odchodzą w tak dobrym stylu a nie piosenkami jak te z 90 tych lat... Może teraz narażę się kilku fanom A-ha, też nim jestem, ale patrze na to dość obiektywnie i to co nagrywali w latach 90 tych do mnie zupełnie nie trafia. W latach 80 tych wszystkie 3 płyty były znakomite bo było to to co tak kocham czyli dobry synthpop, w latach 80 tych postawili na poprocka i akustyczne ballady i to do mnie nie trafia nic a nic.... Dlatego bardzo się ucieszyłem jak w XXI wieku powrócili do synthpopu, takie "Forever not your" było super, a nowa płyta jest doprawdy znakomita.... Szkoda, bo kolejny po MT, AOB dobry zespół się kończy.... 
- disco-man
Co tu pisać. Legendarna grupa.Znakomite pierwsze trzy albumy.Cudowne clipy,które zdobyły wiele nagród.Nie znam lepszej norweskiej grupy.Klasyka synth-popu lat 80.Kto nie zna ich twórczośći z najlepszego ich okresu,czyli z lat 80-niech się wstydzi i koniecznie to nadrobi.
- Peter
No i informacja potwierdzona, jak podaje niemieckie forum A-ha, na 20 września planowana jest w Norwegii składanka największych przebojów tria A-ha z nową kompozycję "Butterfly", w Europie premiera będzie nieco później, dokładna data premiery nie jest jeszcze znana.
-
alunia13
Ja ostatnio jak byłam w Anglii to kupilam sobie ich płyte "Headlines and deadlines", która zawiera ich największe przeboje. Plytka jest rewelacyjna, wszystkie utwory wpadają w ucho i świetnie się ich słucha.
"You can win, If You want..."