A-ha

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Peter

Re: A-ha

Post autor: Peter »

No rzecz gustu oczywiście. ;) Abba nagrała masę wielkich przeboji ponadczasowych, może nawet więcej niż oni i stali się legenda, a A-ha aż tyle nie miało. Masz chyba racje, ze to raczej moje życzenie a nie obiektywny fakt. Jednak w moim odczuciu to najlepszy produkt ze Skandynawii, choć oczywiście lubię tez bardzo AOB, Danny'ego Saucedo, Agnes i np: September, ale to już nie ta klasa.
Wracając do A-ha to jest to zespół, który mi towarzyszył od najmłodszych lat, duże wrażenie wywarła na mnie ich piosenka "Take on me" a zwłaszcza teledysk, szkoda, ze tak mało dostała teraz głosów.... Bardzo mnie urzekła też ich nowa płyta, właściwie nie odbiega stylistycznie od dokonań z lat 80 tych i to mi się podoba u nich, to, ze trzymają się jednego stylu. :) A z 3 pierwszych płyt chyba najlepsza jest pierwsza i druga, choć na drugiej to właściwie nie było zbyt dużych przebojów, osobiście nie przepadam za "Manhattan Skyline", ale uwielbiam "I've been losing you' czy "Cry wolf' i takie troszkę mroczne "Scoundrel days".
Awatar użytkownika
FMike

Post autor: FMike »

MT2010 pisze:Uważam to za jeden z najlepszych jeśli nie wogóle najlepszy muzyczny produkt ze skandynawii jaki kiedykolwiek powstał
Do najlepszych dodałbym jeszcze Szwedów z Secret Service :D
"...I'm A Rough Boy..."
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Nikt o tym jeszcze nie wspomniał, ale A-ha zawsze miało znakomite, profesjonalne teledyski, które do dnia dzisiejszego nic się nie zestarzały (czego nie można powiedzieć o MT, CCC, czy BBB).
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Peter pisze:duże wrażenie wywarła na mnie ich piosenka "Take on me" a zwłaszcza teledysk
Dla mnie to jest piosenka, którą kojarzę równie dobrze co słynne "YMHYMS" Modernu. Zespół ma bardzo fajne brzmienie. Jak mi się przejada Modern (choć ostatnio "nowego" Thomasa wałkuję :wink: ) to właśnie chętnie odwołuję się do innych klimatów, ciut popowych, ciut rockowych i innych. :) Poza Modernem i Blue System nie jestem jakimś szczególnym fanem innego wykonawcy/zespołu. Jest jednak sporo wykonawców, których mógłbym wymienić ale to już nie ten temat. :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Tak, teledyski to zawsze była mocna strona tej grupy, moim faworytem jest ten z "Forever not yours', podoba mi się też ten z "Foot of the mountain, pozostałych nie znam za wiele, postaram się to nadrobić. Ale czy teledyski CC Catch się tak bardzo zestarzały? Takie "House of mystic lights" jest np: ponadczasowe, raczej Carolina miała wtedy taki image, który dzisiaj by dziwnie wyglądał. :)
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Mi się zawsze podobał teledysk do "Hunting High and Low" - kiedy Morten chodzi sobie po górach oraz te momenty gdy cały zespół stoi na białym tle i widać tylko ich ciemne sylwetki.

No i najbardziej charakterystyczne momenty, gdy Morten zmienia się w różne zwierzęta :D
Awatar użytkownika
you're my heart

Post autor: you're my heart »

Mi najbardziej podoba się teledysk do Stay On These Roads i do The Sun Always Shines On TV.
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Właśnie się zapoznaję z ich teledyskami. "Hunting hi and low' jest super, szczególnie moment jak Morten przemienia się w wielkiego czarnego ptaka i unosi się w przestrzeń. "The sun always shine on TV" kolejny ciekawy teledysk, głównie początek podobny do "Take on me'. Ten na klawiszach to chyba Magne? No i oczywiście "Stay on these roads" - też klasa sama dla siebie, a sceneria typowa dla chłodnej Norwegii. ;)
Może mi ktoś z was, kto zna A-ha powiedziec co to jest:
http://www.youtube.com/watch?v=WzV4WGoy ... o_response
oryginalne wideo promujące Jamesa bonda czy robota fana?
Awatar użytkownika
użytkownik #1463

Post autor: użytkownik #1463 »

Świetny zespół, tylko że jego członkowie zapowiedzieli już pożegnalny koncert w Oslo, który ma odbyć się w tym roku :cry: Szkoda, że idą w ślady MT :(
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

To prawda, kolejny wielki zespół schodzi ze sceny.
Jak już przestaną nagrywać gwiazdy lat 80tych - to co pozostanie, jakaś żenada, pioseneczki jednego lata.
Awatar użytkownika
Peter

Dobrze, ze odchodzą w tak dobrym stylu a nie piosenkami jak te z 90 tych lat... Może teraz narażę się kilku fanom A-ha, też nim jestem, ale patrze na to dość obiektywnie i to co nagrywali w latach 90 tych do mnie zupełnie nie trafia. W latach 80 tych wszystkie 3 płyty były znakomite bo było to to co tak kocham czyli dobry synthpop, w latach 80 tych postawili na poprocka i akustyczne ballady i to do mnie nie trafia nic a nic.... Dlatego bardzo się ucieszyłem jak w XXI wieku powrócili do synthpopu, takie "Forever not your" było super, a nowa płyta jest doprawdy znakomita.... Szkoda, bo kolejny po MT, AOB dobry zespół się kończy.... :(
Awatar użytkownika
Peter

Podobno nagrali nową piosenkę "Butterfly" - ale nie wiem gdzie można jej posłuchać. Tak pisze na ich oficjalnym forum.
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Co tu pisać. Legendarna grupa.Znakomite pierwsze trzy albumy.Cudowne clipy,które zdobyły wiele nagród.Nie znam lepszej norweskiej grupy.Klasyka synth-popu lat 80.Kto nie zna ich twórczośći z najlepszego ich okresu,czyli z lat 80-niech się wstydzi i koniecznie to nadrobi.
Awatar użytkownika
Peter

No i informacja potwierdzona, jak podaje niemieckie forum A-ha, na 20 września planowana jest w Norwegii składanka największych przebojów tria A-ha z nową kompozycję "Butterfly", w Europie premiera będzie nieco później, dokładna data premiery nie jest jeszcze znana.
alunia13

Post autor: alunia13 »

Ja ostatnio jak byłam w Anglii to kupilam sobie ich płyte "Headlines and deadlines", która zawiera ich największe przeboje. Plytka jest rewelacyjna, wszystkie utwory wpadają w ucho i świetnie się ich słucha.
"You can win, If You want..."
Awatar użytkownika
Peter

Ostatni, pożegnalny singielek. :(
przy okazji mały test wiedzy dla fanów A-ha
1) Skąd się wzięła nazwa grupy?
2. Jak brzmi nazwa pierwszego dema "Take on me"?
3. W jakiej piosence słychać głos Magne?
ODPOWIEDZ