Modern Talking i C.C.Catch - podobieństwa

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Re: Modern Talking i C.C.Catch - podobieństwa

Post autor: MODERN JEANNE »

Mi to jakoś zupełnie nie przeszkadza że Dieter kopiuje od samego siebie.Jeśli już udało
się komuś stworzyć jakieś porządne dzieło muzyczne to nie widzę problemu w tym żeby
poddać je jakimś przeróbką i jeszcze raz odegrać.Posłuchajcie radia.Mnóstwo zespołów tak
robi.Jedna piosenka podobna do drugiej.
Gorzej gdy kopiuje od kogoś.Ale tak na szczęście też nie tylko on robi.
Dziś słuchając radia znów myślałam że właśnie zaczyna się jedna z moich ulubionych
piosenek Depeche Mode ale to niestety był to inny znany wokalista z inną piosenką,choć początek brzmiał dokładnie jak Depeche Mode.
Inni niestety też kopiują i to jak bardzo nie tylko Dieter.A ile osób kopiuje od Dietera!
Taki jest ten rynek muzyczny i ludzie są zdolni naprawdę do cudów żeby tylko ich utwór zdobył popularność.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Doceniam jednak wasze zaangażowanie w poszukiwaniu utworów podobnych bo wiem że to jest trochę czasochłonne.Przynajmniej dzięki wam fani mogą dowiedzieć się więcej o zespole
bo ja sama znając piosenki Dietera: cytuję z jego książki"tak że mogła bym je wspak zaśpiewać"
sama nie wpadłam na to co wy.
Kiedyś po przeczytaniu tematu o piosenkach w których wspak (po zagraniu piosenki od końca)
daje się słyszeć słowa i odwrócone akordy też dostałam obsesji na słuchanie piosenek Dietera
od końca i też kilka dziwnych rzeczy odkryłam ale to już zamieszczę w tamtym temacie Locomotion Tango.(jak tylko znajdę czas :shock: )
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Mi się bardzo kojarzy początek "You shot a hole in my soul" z przejściem w refren w "Cheri, cheri lady" użyto po prostu podobnej aranżacji.
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

w mojej percepcji "Hollywood Nights" i "Romantic Warriors" mają zbliżone zwrotki pod względem melodii (kilka zmienionych nutek)
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Mi się kojarzy aranżacja "Fire of love" z "A telegram to your heart". Melodie są jednak całkowicie inne. :)
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

ostatnio słuchałem dużo Dietera w wydaniu z lat 80. i wydaje mi się, że istnieje podobieństwo między "Save Me - Don't Break Me" i "Smokey Joe's Cafe" - aranżacje są różne, ale melodie zwrotek, jakby to Darwin określił, wydają się mieć 'wspólnego przodka' :)
ODPOWIEDZ