Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
Gość

Post autor: Gość »

Like a fireball (like a fireball)
You never never give up (never give up)
Hear the engine call (hear the engine)
Waiting for a start (wainting, wainting)
Gość

Post autor: Gość »

Anonymous pisze:Like a fireball (like a fireball)
You never never give up (never give up)
Hear the engine call (hear the engine)
Waiting for a start (wainting, wainting)
Czy teksty w nawiasach też śpiewają chórki ?
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Jak dla mnie - oczywiście. Wszystkie takie fragmenty wykonywane są przez wokalistów sesyjnych czy to solo czy też w chórku.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

W latach 80-tych był jeszcze Birger Corleis.
Na płytach nagranych po roku 2000 zamiast tej czwórki udzielali sie m.in. Nino De Angelo, Christoph Leis-Bedorff i William (Billy) King.
Czy ten William (Billy) King to przy Mr President się kręcił może? Mam taką starą kasetę Up'n Away - The Album (chyba jeszcze z ostatniego roku wolnoamerykanki fonograficznej) i tam przy kilku utworach jest nazwisko William King III. Między innymi przy On the Floor. A pamiętam, że Mola Abedisi (? - Vive miałem ostatnio 5 lat temu) coś powiedział o MT zapowiadając ten utwór na liście. Na 100% było to w czasach BS (myślę, że 93-94 rok).

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Pojęcia nie mam czy to ta sama osoba...
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Mam takie pytanie, ponieważ nikt nie wymienił utworu Atlantis is Calling akoby zawierał głos Bohlena.
Wydaje mi się jakby to Dieter kończył w pierwszej części zwrotki tekst: S.O.S. for love (tak jak to jest przedstawione na teledysku mniej więcej. Co o tym sądzicie?

Jeszcze w kwestii wokalu Dietera. Dieter w swojej książce pisze o sobie, że w Modern Talking był piosenkarzem. Thomas w co najmniej jednym wywiadzie (No Sports na Sat 1-coś około premiery Road to Higher Love) powiedział, że falsetem śpiewał Dieter. U Haralda Schmidta zaśpiewał (a w zasadzie wykrzyknął) falsetem Geronimo's Cadillac (tylko te dwa słowa).

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Dieter w telewizji tym falsetem trochę pośpiewał, m.in. refren "TV Makes The Superstar" - tam także pierwszą część normalnie i fajnie to wychodziło.

Prawdę mówiąc to trzebaby mieć słuch nietoperza, żeby wyczuć czy Dieter śpiewał refreny czy nie :] W demie "You Can Win If You Want" jego falset brzmi nieźle, ale już podczas koncertów nie bardzo :/
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

W demie "You Can Win If You Want" jego falset brzmi nieźle, ale już podczas koncertów nie bardzo
Więc może jest tu ukryty jakiś problem. Może Dieter czuje strach przed występami na żywo. Mogłoby to w jakiś sposób tłumaczyć jego niezbyt wiarygodne zachowanie na scenie.
A z drugiej strony występy sceniczne, a konkretnie ich przygotowanie zajmują jednak trochę czasu, a Dieter czasu to raczej od końca lat siedemdziesiątych za wiele nie miał.

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

ArCrack:
A dlaczego nowy projekt DB został nazwany Blue System to faktycznie ciekawa sprawa (może kiedyś w jakimś wywiadze nam to ujawni). Przecież w 1987 roku "Dieter Bohlen" to była znana i lubiana marka. A może po prostu wytwórnia uznała, że to nie jest zbyt medialne i kazała wymiślić coś innego?
Dzisiaj znalezione:
- ¿Por quĂŠ Blue System y no Dieter Bohlen?

- Mira, yo tengo ĂŠxito en todos los paĂ­ses del mundo y creo que Dieter Bohlen no es un buen nombre para ir a Rusia, por ponerte un ejemplo. Yo prefiero un nombre en inglĂŠs que tenga mas sonoridad y sea mĂĄs fĂĄcil de pronunciar, como Blue System.

Na pytanie dlaczego Blue System a nie Dieter Bohlen Dieter odpowiedział mniej więcej, że jest znany w wielu krajach świata i uważa, że występowanie pod szyldem Dieter Bohlen np. w Rosji nie byłoby szczęśliwym rozwiązaniem. Wolał nazwę angielską, dźwięczną i łatwą w wymowie czyli Blue System. (ze strony http://www.terra.es/personal2/marcoscan ... stemsp.htm ).

Pozdrawiam

Piotrek

PS: Żeby nie było wątpliwości, hiszpańskiego nie znam :D
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Z wizytu u Beckmanna za stroną bohlenworld.de:
Zu Bohlens Entlastung hat die GVL eine Jury zusammengestellt, um die Vorwßrfe gegen Bohlen zu prßfen. Dieter habe dann 20 Minuten die Parts von "Cheri Cheri Lady" bis hin zu "TV Makes The Superstar" der Experten-Jury vorgesungen. "Einstimmig, haben alle gesagt, es wär eindeutig, dass ich diese Titel gesungen hätte. Damit ist die Sache dann fßr mich dann auch beerdigt gewesen, auch fßr die GVL."
Co prawdopodobnie oznacza, że Dieter zaprezentował się przez Jury zaproponowanym przez GVL (powołanym być może po ujawnieniu obecności Nino de Angelo na ostatnich płytach MT) z fragmentami piosenek MT - od Cheri Cheri Lady do TV makes the Superstar. Podobno jury wydało werdykt, że Dieter mógł zaśpiewać te fragmenty, które przedstawił (jednak chyba nie powiedział co dokładnie zaśpiewał - czy falset, czy elementy backgroundu dla Thomasa). I na tym dla Dietera i GVL sprawa się zakończyła. Jeżeli są błędy co do faktów proszę o korektę.

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

Ja jestem jeszcze ciekawy do kogo należy gruby głos w piosence "Doctor For My Heart". czy to nie jest przypadkiem Dieter?
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Nie jestem specjalistą od tego typu spraw, ale wydaje mi się, że ten głos został nieco zmieniony komputerowo. Nie sądzę jednak, żeby to był Dieter (on śpiewa w nieco inny sposób, tak "ciągnie" swoje fragmenty piosenek).
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Też mi się wydaje, że to jednak nie jest głos Dietera - a skoro głos został zmieniony komputerowo to komputerowo trzeba poszukać brzmienia wejściwego :D

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

A czy w wertsji maxi piosenki C.C.Catch "One Night's Not Enough" w koncówce nie słyszymy właśnie głosu Bohlena ? A jeśli to nie on, to kto ?
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

To ktoś z dzisiejszego Systems In Blue.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Jak Systemsi na swojej stronie nie napiszą, że śpiewali u C.C. Catch to ja będę uważał, że śpiewał tam Dieter, rap robił Tony Harrison, no i może jeszcze jakiś kobiecy wokal w chórkach się dodatkowo udzielał... :D

Pozdrawiam

Piotrek

PS: Jest jeszcze niedzisiejszy Corleis...
ODPOWIEDZ