Chris Norman

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
MichałT

Re: Chris Norman

Post autor: MichałT »

W 1986 Dieter we współpracy z Chrisem wydali album Some Hearts Are Diamonds
Obrazek
Co myślicie o tej płycie :?:

Some Hearts Are Diamonds pierwsza piosenka na płycie. Otwiera ją bardzo dobrze. Wspaniałe pianino - genialne w swojej prostocie. Bardzo ładna typowo Bohlenowska melodia i głos Chrisa (który kocham) to jak dla mnie iście bombowe połączenie. Piosenkę znakomicie uzpuełnia świetny teledysk.
"Some Hearts Are Diamons Some Heart Are Stones..."
Hunters Of The Night gdyby ktoś mi puścił instrumental, z pewnością stwierdziłbym, że to C.C.Catch :) Nie zmienia to jednak faktu, że melodia jest bardzo ładna. Utwór posiada również świetny aranż (świetna linia gitary rytmicznej) i ciekawe chórki:
"Ooooo...ooo...ooo..... Hunters Of The Night!"
Chain Reaction od razu widać, że nie jest to kompozycja Dietera... Melodia jest jednak całkiem niezła.
It's A Tragedy tak jak wyżej Podoba mi się tu w zasadzie tylko głos (no może i gitara :wink: ), aranż niby jest niezły, ale melodia... no nie porywa
No Arms Can Ever Hold You kompozycja bardzo mi przypomina utwór Paula Younga "Everytime You Go Away" z '85. Piosenka jest jednak tak samo dobra... o ile nie lepsza (bynajmniej melodyjnie). Natomiast jeśli chodzi o aranżację, to może nawet pokusiłbym się o wybranie tej Paula Younga - tzn jest niesamowicie dopracowana, ta u Dietera jest prostsza, n.p nie ma tak doskonale dopracowanej linii basu, jak u Paula. Mimo to podobają mi się obie aranżacje jedna - wiadomo Bohlenowska, a druga - dopracowana do granic możliwości.
"No Arms Can Ever Hold You, More Than I Do..." ach 8)
Midnight Lady jeden ze sztandarowych hitów Bohlena jako kompozytora i Chrisa jako wykonawcy solowego. Utwór pod wszystkimi względami doskonały, mimo wszystko, żałuję jednak, że nie została wydane wersja o bogatszej aranżacji. Można to było choćby zrobić na maxi - singlu, zamiast umieszczania tam wydłużonej wersji, dość dziwnej piosenki - "Woman".
... no i ta solówka...
Midnight lady, love takes time
Love For Sale bardzo dobre intro - tajemnicza perkusja + pad, a następnie solówka na basie. Potem jednak już trochę gorzej... melodia jest po prostu średnia, nie zła, ale też niezbyt chytliwa. Tajemniczości dodają dźwięki gitary elektrycznej. Ogólnie utwór niezły, do kiepskiej melodii można jakoś przywyknąć, szczególnie ze względu na aranżacje.
Love Is... po pierwszej sekundzie wiadmom czyja to robota... Dieter w najczystszej postaci - sposób śpiewu, melodia i aranżacja nie do pomylenia. Wszystko jest odpowiednio super, świetne i wspaniałe. Całość uzpełnia mistrzowska przygrywka na pianinie i bridge w postaci solówki na saxofonie... 8)
Love is always like the first time
Love is thunder in my heart
Love is talking to an angel
'Cause nothing can keep us apart

Stop At Nothing melodia podoba mi się średnio, mimo to "łapie za ucho". Aranżacja jest nie najgorsza, choć oczywiście mogła być jescze lepsza. Utwór stylem przypomina mi "Love For Sale".
Till' The Night We'll Meet Again ciekawy dźwięk na początku (coś jakby jakiś klask - może ktoś wie dokładniej, z czego on się wywodzi ?). Następnie świetne chóry, no a potem gitara... jest ona po prostu świetna :!: Naprawdę - wspaniały nostalgiczny motyw. Bas nadaje wspaniałej rytmiki, sposób śpiewu oczywiście typowo Dieterowy, a refren... 8) Do tego dochodzi jeszcze wspaniała solówka. Jak dla mnie kompozycja doskonała, nie mam się do czego przyczepić...
Till the night we'll meet again
I will hold you in my heart
Take me just the way I'm
We'll never break apart

Jednak jak wiemy, nasz Dieter napisał jeszcze dla Chrisa dwie piosenki:
Broken Heroes (1988) jest to wspaniała kompozycja. Wersja maxi jest naprawdę cudowna. Aranż jest po prostu fantastyczny, co ja mówię - powalający :!: Melodia jest oczywiście cudowna. Utwór posiada wspaniałe przejścia perkusjyne - mocne i wyraziste... są to wręcz mini solówki. Co tu dużo mówić - jeden z najlepszych utworów w karierze Dietera. Warto nadmienić, że przy tworzeniu wersji instrumentalnej, brała udział Modern Symphonic Orchestra. Widać ile pracy Dieter wkładał kiedyś w to co robił... Takich piosenek już się dzisiaj nie komponuje...
Wild Wild Angel (1994) piosenka jest bardzo dobra. Aranż nie jest co prawda już tak majestatyczny i doskonały jak w "Broken Heroes", choć nadal jest bardzo dobry (n.p przejścia basowe, oraz dźwięki gitary elektrycznej). Melodia jednak jest bardzo ładna i oczwyiście bardzo chwytliwa. W ogóle kompozycja jest, świetna. W zasadzie nie mam już epitetów, żeby ją dobrze określić :)

Moim zdaniem, Chris Norman jest jedną z najbarwniejszych postaci, z jaką Dieter miał okazję współpracować. Bardzo żałuję, że współpraca ta ograniczyła się tylko do jednego albumu i pięciu singli. Gdy pomyślę jakie piosenki, Dieter z Chrisem mogli by jeszcze zrobić... Cóż, pozostaje się cieszyć tym co mamy i tym, że zawsze możemy do tego wrócić, uciekając od rzeczy uważanych dziś przez większość ludzi, za muzykę :)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Podziwiam cię Michał za chęć robienia tak dogłębnej analizy muzycznej. :D Powiem krótko przy tym temacie. Ja utworki Chrisa bardzo lubię. Wiadomo, że to wykonawca ze starej szkoły Dietera. :wink: Co jest nową szkołą Didiego trudno by to chyba było określić. :) Dla mnie świetnym wspomnieniem twórczości Didiego (choć poniżej to nie kompozycja Didiego ) zawsze pozostaje ten klip i wspólne wykonanie jego genialnych podopiecznych. :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Adi pisze:Co jest nową szkołą Didiego trudno by to chyba było określić.
Młodzi, "zdolni", dynamiczni no i oczywiście z nienaganną aparycją :wink:
Adi pisze:Dla mnie świetnym wspomnieniem twórczości Didiego zawsze pozostaje ten klip i wspólne wykonanie jego genialnych podopiecznych. :wink:
O tak, bardzo lubię tą piosenkę, jest niesamowicie melodyjna i mam z nią związane miłe wspomnienia :D Choć może trochę bardziej wolę wykonanie Chrisa i Suzi, to ten występ, zapadł mi w pamięci :) Pamiętam jak bardzo się zdzwiłem, gdy zobaczyłem go po raz pierwszy na YouTube. Dwóch podopiecznych Dietera, śpiewających jedną z moich ulubionych piosenek... to nie codzienny widok :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Ja też kiedy po raz pierwszy usłyszałem początek "Hunters of the night" myślałem, ze to piosenka CC Catch. I jeszcze ten tytuł, naprawdę mi się bardzo podoba ta piękna piosenka.
Awatar użytkownika
art_system

Post autor: art_system »

Some Hearts Are Diamonds, uwielbiam ten album. Pamiętam, że kiedys w podstwówce biegłem do domu pomiędzy przerwami w lekcjach, żeby zdążyc nagrać z radia na mojego szpulowca Hunters Of The Night:) Tak zdobyłem kolejną piosenkę Chrisa, którą później katowałem całymi dniami, zwłaszcza chórki! Takie to czasy były, że cieszyłem sie jak głupi z bateryjki z każdego zdobytego nowego hiciora. Następnie szedłem ze szpulą magnetyczną do kolegi jakieś 3 km żebym mógł sie pochwalić nowością.
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
sylwester

Post autor: sylwester »

piosenki Dietera i glos Chrisa ! wspaniale czasy ! Zbyt krotko wspolpracowali, szkoda !
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Znalazłem wywiad, gdzie Dieter mówi o Chrisie, ale nie wiele z niego zrozumiałem. :(
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Chris opowiada o swojej karierze. Ciekawa jest opowieść o Dieterze i powstaniu "Midnight Lady" od około 7 minuty :wink:
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Post autor: Didi&Thomas »

Jestem zainteresowany zakupem tego albumu (Some Heart's..) w wersji na CD. Wiem, że z uwagi na czas który upłynął od wydania może to być trudne, ale jeśli ktoś mógłby mi pomóc - byłbym zobowiązany...
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Didi&Thomas pisze:Jestem zainteresowany zakupem tego albumu (Some Heart's..) w wersji na CD. Wiem, że z uwagi na czas który upłynął od wydania może to być trudne, ale jeśli ktoś mógłby mi pomóc - byłbym zobowiązany...
Nie ma problemu wybierz tylko,które Ci odpowiada:
http://www.ebay.pl/itm/Chris-Norman-Som ... 231aa0856c

http://www.ebay.pl/itm/CD-Chris-Norman- ... 519be63a44

http://www.ebay.pl/itm/CD-Chris-Norman- ... 519be639a1
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Post autor: Didi&Thomas »

atlantyda ;o) pisze:
Didi&Thomas pisze:Jestem zainteresowany zakupem tego albumu (Some Heart's..) w wersji na CD. Wiem, że z uwagi na czas który upłynął od wydania może to być trudne, ale jeśli ktoś mógłby mi pomóc - byłbym zobowiązany...
Nie ma problemu wybierz tylko,które Ci odpowiada:
http://www.ebay.pl/itm/Chris-Norman-Som ... 231aa0856c

http://www.ebay.pl/itm/CD-Chris-Norman- ... 519be63a44

http://www.ebay.pl/itm/CD-Chris-Norman- ... 519be639a1
Ta pierwsza pozycja pasowałaby mi najbardziej ? A to Ty może oferujesz ? Bo ja nie mam konta na ebayu i wolałbym przelać kasę bezpośrednio na wskazane konto, a gdyby to był ktoś znajomy z mt.pl to tym lepiej i bezpieczniej 8)
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

To nie moje aukcje,ale mam możliwość kupowania na ebay więc to nie problem.Warunek taki,żebyś przelał kwotę na moje konto,ja od razu kupuję i podaję sprzedawcy adres na jaki ma wysłać.
Reszta do uzgodnienia na PW :)
Awatar użytkownika
ewka_si
Kontakt:

Post autor: ewka_si »

Dla mnie hitem jedynym w swoim rodzaju Chrisa Normana jest ,, Some Hearts Are Diamond"
http://youtu.be/B1rYfTgK9pE
,,Your good Karma,
everytime I leave you, something bad happens
good karma,
Are you just trying to tell me, that I can´t stay
I don´t need to deal with all this drama
You´re the one that makes me feel this way''
Tomaszek

Post autor: Tomaszek »

W pierwszych sekundach możemy (tylko w tle) usłyszeć demonstracyjne nagranie utworu "Midnight Lady". Przyznam szczerze, że brzmi całkiem dobrze. Zaprogramowany przez Dietera podkład perkusyjny jest słabiej słyszalny w wersji oficjalnej. Przypomina jednak do złudzenia ten z piosenki Ultravox "Vienna" :)

http://www.youtube.com/watch?v=41KwbZoQMPg
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

Chris przyjeżdża do Polski, da koncert w Warszawie 30 marca. Szczegóły:
http://www.eventim.pl/chris-norman-bile ... 00x90]-[HP]
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

Hmmm... To może być bardzo ciekawy koncert...
Prawdę mówiąc nie wiedziałem, że całkiem niedawno Chris wydał nowy album "There and Back". Czy ktoś z Was go może już słyszał?
Spokojem można kamień ugotować...
ODPOWIEDZ