Geniusze muzyki lat 80 tych

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.

Twój ulubiony producent z lat 80 tych tp:

SAW
2
4%
Fancy
1
2%
Cretu
4
7%
Bohlen
43
77%
Rodriguez
6
11%
Ricky i Marty Wilde
0
Brak głosów
Ridgeley i Michael
0
Brak głosów

Liczba głosów: 56

Awatar użytkownika
Adi

Re: Geniusze muzyki lat 80 tych

Post autor: Adi »

Peter pisze:Ostatnio wyczytałem inną wiadomość, że podobno jedna z piosenek z Thrillera jest plagiatem
A to ciekawe. Nie słyszałem o tym. :> Być może tak jest :?:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Post autor: Didi&Thomas »

Ja wymieniłbym jeszcze Depeche Mode, Pet Shop Boys, A-HA i Alphaville. Wymieniłem nazwy zespołów ponieważ nie znam z imienia i nazwiska producentów i autorów nagrań, ale te zespoły zdecydowanie odcisnęły swoje piętno na muzyce z tamtego okresu i myślę że mówiąc o geniuszach tamtego okresu, warto przynajmniej o tych wykonawcach wspomnieć.
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
Adi

Didi&Thomas pisze:Ja wymieniłbym jeszcze Depeche Mode, Pet Shop Boys, A-HA i Alphaville.
Didi&Thomas pisze:te zespoły zdecydowanie odcisnęły swoje piętno na muzyce z tamtego okresu
Racja, słuszna uwaga.
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Didi&Thomas pisze: Ja wymieniłbym jeszcze Depeche Mode, Pet Shop Boys, A-HA i Alphaville.
Tak z pewnością każdy zasłużyłby na to by się pojawić w tej kategorii: Depeche Mode za wiele wspaniałych kompozycji jak choćby Master and Seward ale dajmy pole do popisu Atlantisowi bo on jest expertem od DM i niech on wymieni najlepsze z tego okreu. PSB wiadomo za Suburbię, What have I done to deserve this i zwłaszcza za West end girls. I pierwsze 3 płyty. A-HA za Take on me, Alphaville za Big in Japaan. Dodałbym do tego Foreigner i Duran duran, jednakże dobierając wykonawców, chciałem dać przede wszystkim tych najbardziej znanych, choć zapomniałem o Jacko. :oops:
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Didi&Thomas pisze:Ja wymieniłbym jeszcze Depeche Mode, Pet Shop Boys, A-HA i Alphaville
Depeche mode - Waiting for the night
Alphaville - Like a melody

Moje ulubione i absolutnie genialne numery tych kapel. Oczywiście zespoły te miały mnóstwo innych wielkich przebojów ale to moje takie perełki :) A-ha i Pet Shop Boys nie słucham za bardzo.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
Adi

Ja bardzo lubię i cenię Pet Shop Boys :wink:
Ale wypadało by dodać do tych geniuszy niezapomniany zespół "Queen
Obrazek
Oraz niezapomniany Fredy Mercury :cry:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Adi pisze:Ale wypadało by dodać do tych geniuszy niezapomniany zespół "Queen
To nie podlega żadnej watpliwości, ja nie znoszę tego zespołu, ale nie kwestionuje jego ogromnego wkładu w muzykę lat osiemdziesiątych. Jedyne co mogę pozytywnego o nim powiezieć to płyta Five live z George Michaelem na wokalu. Coś cudownego.
Awatar użytkownika
Adi

Peter pisze:ja nie znoszę tego zespołu, ale nie kwestionuje jego ogromnego wkładu w muzykę lat osiemdziesiątych.
Znaczy właśnie chodzi mi o ten wkład w muzykę. Wiadomo, że każdy ma troszkę odmienny gust. Dla mnie z "Queenu" najciekawsze wspomnienia wiążą się z takimi utworkami jak: "Radio Gugu-Radio Gaga", "I was born to love you", "Show must go on" - Utwór rewelacja wg mnie i jeszcze może coś by się znalazło (podaję teraz z głowy żeby nie tracić czasu na szukanie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

A co myślicie o wkładzie takich muzyków jak David Bowie (let's dance) i Eric Carmen (Hungry eyes)? (w ogóle soundtrack do Dirty dancing jest chyba jedną z najlepszych rzeczy jaka wpadła w moje ręce warto posłuchać też She's like a wind Pana Swayze - tego się nie da opisać, bo to jest cudowne) Ja uważam, że ich wkład jest trudny do przecenienia.
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Post autor: Skyliner89MT »

Eric Carmen (Hungry eyes)?
bardzo lubię tą piosenke :D. Piękna :D
Ja dodam jeszcze Bee Gees, Genesis, OMD, Elton John i The Police :D
Jefferson Starship - Nothing's Gonna Stop Us Now (cudowna piosenka) :P :D :mrgreen:. Zna ktoś ją ? :D
Najbardziej znana piosenka zespołu A-ha to "Take On Me" :D
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
Awatar użytkownika
Adi

Skyliner89MT pisze:Jefferson Starship - Nothing's Gonna Stop Us Now
Pamiętam ten utworek, jest świetny. :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
venturak

Post autor: venturak »

Peter pisze:Tak Breitung za współpracę z Thomasem Andersem, na pewnio nie za MT, bo chodzi o piosenki z lat 80 tych.
Chodzi mi o Silent Circle ;) np. "Touch In The Night", "Midnight Affair", "I'm Your Believer" :D
Бяла нощ, бяла луна, две тела, сенки от рая
Awatar użytkownika
venturak

Post autor: venturak »

Didi&Thomas pisze:Ja wymieniłbym jeszcze Depeche Mode, Pet Shop Boys, A-HA i Alphaville. Wymieniłem nazwy zespołów ponieważ nie znam z imienia i nazwiska producentów i autorów nagrań, ale te zespoły zdecydowanie odcisnęły swoje piętno na muzyce z tamtego okresu i myślę że mówiąc o geniuszach tamtego okresu, warto przynajmniej o tych wykonawcach wspomnieć.
Depeche:

* Vince Clarke - od 1980 do 1981
* Andrew Fletcher - od 1980
* David Gahan - od 1980
* Martin Lee Gore - od 1980
* Alan Wilder - od grudnia 1982 do 1 czerwca 1995

PSB:

Neil Tennant, Chris Lowe

A-ha:

* Morten Harket
* Magne Furuholmen
* Paul Waaktaar-Savoy

Alphaville:

* Marian Gold (wł. Hartwig Schierbaum)
* Rainer Bloss
* Martin Lister
* Mattes Leon
* David Goodes
* Frank Mertens (wł. Frank Sorgatz)
* Ricky Echolette (wł. Wolfgang Neuhaus)
* Bernhard Lloyd (wł. Bernhard Gößling)
Бяла нощ, бяла луна, две тела, сенки от рая
Awatar użytkownika
Peter

venturak pisze:* Alan Wilder - od grudnia 1982 do 1 czerwca 1995
No właśnie, czy ktoś wie dlaczego Wilder zrezygnował z dalszej współpracy z DM?
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Pytać na forum Bohlena, kto jest największym geniuszem muzycznym - ma mały sens, a właściwie żadnego :)
Gdyby zapytać na forum Sandry - wygrał by Cretu, a na forum Fancego wygrał by Fancy :D
Awatar użytkownika
Adi

Daniel pisze:Pytać na forum Bohlena, kto jest największym geniuszem muzycznym - ma mały sens, a właściwie żadnego
Ale wiesz. Staramy się w tym temacie (choć chyba był już podobny jak dobrze kojarzę) zastanowić się nad tym, którzy artyści odcisnęli największe piętno na muzyce (są/byli geniuszami lat 80-tych). Pomimo naszej sympatii do Thomasa i/lub Dietera i twórców pokrewnych fajnie jest pogadać o innych zespołach choćby z powodu, żeby uatrakcyjnić forum i wymienić poglądy. :wink:
Obrazek
ODPOWIEDZ