Blue System czy Thomas Anders 1987 - 1997 ?

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.

Czyją muzykę ogólnie wolicie ?

Blue System
46
74%
Thomasa Andersa w latach 1987 - 1997
16
26%

Liczba głosów: 62

Awatar użytkownika
Jaro25
Członek TAFC Polska

Re: Blue System czy Thomas Anders 1987 - 1997 ?

Post autor: Jaro25 »

postawiłem na Thomasa Andersa solo łatwiej wpada melodie w ucho
ale blue system też ma kilka kawałków fajnych
Awatar użytkownika
you're my heart

Post autor: you're my heart »

Ale ankieta jest cos dziwna bo zagłosowałem na Thomasa a mogę zmienic i zagłosować na BS <bezradny>
Obrazek
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Gasolina91 pisze:no po prostu Dieter to geniusz pod tym względem
Pomimo charakterku Dietera tego akurat nie można mu odmmówić, zdolny typ i geniusz muzyczny, który wylansował wielu wykonawców. Niestety jak równie szybko ich wylansował tak jeszcze szybciej się z nimi pokłócił, czym jednak często zamknął sobie drogę do ewentualnego wznowienia współpracy. <bezradny> Faktem jest, że Thomas bez Dietera by nie zaistniał. Niestety dla Dietera to Thomas teraz błyszczy - moim zdaniem. :wink: Dieter ostatnio ani nie robi nic ciekawego, ani nie wydaje, ani nie koncertuje, do TV też nie będą go wiecznie zapraszać na te "DSDS-y" czy inne "Super talenty", które w końcu przejedzą się kiedyś ludziom jak to samo danie spożywane 3 razy dziennie. Dieter być może nawet myślał już: "A moze przeprosić Thomasa, pogadać z nim i coś ruszyć dalej w tej mojej muzyce". Ale jak Thomas w wywiadach powtarza jak mantrę, że nie chce o tym absolutnie słyszeć :evil: no to Dieter spuszcza uszy po sobie i se myśłi: "No to co będę do niego dzwonić" skoro Thomas tak o tym myśłi. <bezradny> (sorki, że tak znów obok tematu, niech mi admin wybaczy :wink: )
Ostatnio zmieniony pt sty 23, 2009 18:59 przez Adi, łącznie zmieniany 1 raz.
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
arsau6

Post autor: arsau6 »

You're my heart poniewaz masz zmienne ip.
Muzyka, muzyka, to jest wszystko, wszystko, co mam.
arsau6 pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

No racja...teraz to Thomas nieco tryumfuje.
A co do tego że Dieter popadał w konflikty ze swoimi podopiecznymi to jego wina. Bo mogł by dalej pisać dla nich a oni byli by dalej popularni.
Dieter ma cięzki charakter. Jak narazie nie znalazł takiej osoby z którą mógł by podbić świat, jak to było z Thomasem jako MT.
I Adi masz rację...co by było gdyby Dieter nie zainteresował sie Thomasem? Na pewno by nie było MT...
Point Of No Return
Awatar użytkownika
marian123

Post autor: marian123 »

Blue System tylko lata od 1987-1994r
Awatar użytkownika
Adi

Gasolina91 pisze:...co by było gdyby Dieter nie zainteresował sie Thomasem? Na pewno by nie było MT...
No to fakt. Z resztą Thomas nawet w Sopocie poczas koncertu to podkreślił, że gdyby nie pewien utwór zaśpiewany przez niego przed 25 laty, to: "Nie stałbym tu dziś przed wami a wy byście nawet nie znali mojego imienia". Thomas jest tego świadomy i nigdy się tego nie wypierał, że dzięki projektowi Modern Talking zrobił karierę. Choć chyba nigdy nie usłyszałem, żeby Thomas powiedział, że jest za to wdzięczny Dieterowi (nie moze chyba póki co to jemu przejść przez gardło) ale jak mówię dobrze o tym wie co Dieterowi zawdzięcza, choć nie może pogodzić się chyba z faktem, że Dieter tak niechlubnie go potraktował. Co prawda niby w interesach nie ma sentymentów ale jednak chyba muszą one (sentymenty) trochę istnieć. Jak oni się nawet nie lubią (przynajmniej Thomas Dietera) no to jak wogóle można jakikolwiek biznes razem prowadzić? NIby jak: przychodzić osobno do studia nagrań a na scenie stać na jej krańcach? :) No więc to nie jest prawdą, jak to niektórzy piszą, że dla kasy to oni zrobią wszystko. Tak raczej nie jest.
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaro25
Członek TAFC Polska

Post autor: Jaro25 »

że Dieter tak niechlubnie go potraktował.Thomasa
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

you're my heart pisze:Ale ankieta jest cos dziwna bo zagłosowałem na Thomasa a mogę zmienic i zagłosować na BS <bezradny>
Zrobiłem to specjalnie. Ponieważ ankieta nie jest ograniczona czasowo i za rok n.p zmieni Ci się gust i możesz zagłosować inaczej :) Czasami ma się tak, że coś minimalnie nam się bardziej podoba, a potem stwierdzamy, że jednak bardziej podoba nam się tam to. A może Thomas, nagra jakiś nowy, genialny album, a może Blue System wróci :wink: :?:
Wtedy zmieniamy zdanie w ankiecie i ewentualnie dopisujemy erratę :)

Pozdrawiam i dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :D
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
justysia854

Post autor: justysia854 »

Mój głos dla Thomasa, bezsprzecznie...

Po pierwsze przez to, że NIE ma w jego piosenkach takiego typowego modernowskiego brzmienia zaprezentował się z innej strony, po drugie takie płyty jak live concert czy songs forever udowodnil, ze jest bardziej (muzycznie) wszechstronny niz Dieter. Po trzecie nie uważam, żeby wokal Dietera był genialny... Dieter jest bardzo dobrym kompozytorem i producentem, ale wokalistą nigdy go nie nazwę. Po czwarte, ktoś napisał, że "wtedy jeszcze wokal Dietera był w porzadku" czy cos takiego... Myslalam ze WOKALISTA rozwija sie wokalnie i muzycznie i im wiecej mija czasu tym ma dojrzalszy głos, tym lepiej potrafi nim "operować" (pod warunkiem oczywiscie ze nad tym pracuje), zatem Dieter przestal nad tym pracowac skoro dzis spiewa z playbacku, czy moze na albumach Blue System slyszymy kogos innego? No bo jak to inaczej wyjasnic?- jedna z tych dwóch opcji wchodzi w gre

Po piąte jesli chodzi o przyznanie sie Thomasa do tego ze zrobil kariere dzieki Dieterowi- posrednio to powiedzial, nie bronie go, ale D jest chyba porywczym i nerwowym gościem a z takimi ciezko pracowac i ciezko im ciagle wybaczac uwagi w stylu: "gdyby nie ja to dzis prowadziłbys audycje radiowe"- ile mozna sluchac takiego wypominania??? A co Dieter zrobiłby bez Thomasa??? Bo drugiego takiego wokalu na pewno by nie znalazł...
'prawdziwy "pies" jest przede wszystkim wierny i zawsze walczy do końca'
Awatar użytkownika
Adi

justysia854 pisze:A co Dieter zrobiłby bez Thomasa??? Bo drugiego takiego wokalu na pewno by nie znalazł...
Ja bym to widział dwojako. No może i by wtedy Dieter nie znalazł drugiego Thomasa i nie było by wogóle Modern Talking ale obiektywnie patrząc w drugą stronę to Thomas bez Dietera na początku lat 80-tych nie dałby chyba za bardzo sam rady a tak w Modernie nabrał doświadczenia oraz jakiejś ogólnej wizji swojej kariery (zwłaszcza pod koniec pierwszego Modernu).
Natomiast z dzisiejszej perspektywy Thomas solo może jeszcze jakoś ciągnąć trend modernowski ale jak już kiedyś pisałem przydałby się jemu taki ala drugi Dieter jako producent, np. Luise Rodrigez :?: Natomiast dziś Dieterowi bez Thomasa praktycznie ciężko jest koncertować z repertuarem modernowskim (no bo niby jak by śpiewał zwrotki - za Thomasa :?: :> , mógłby może znaleźć innego wokalistę ale czy by się przyjął i czy można by to nazwać jeszcze MT (vide duet z Markiem Medlockiem)? Chyba nie. <bezradny>
Obrazek
Awatar użytkownika
justysia854

Post autor: justysia854 »

Nikt nie odbiera Dieterowi jego zasług, ale uwagi w stylu "gdyby nie ja..., to byłbyś..." nie są zbyt stosowne w tej sytuacji, bo mimo, ze Dieter był "ojcem" MT to sam tego sukcesu by nie osiągnał- niestety chyba o tym zapomniał, a przynajmniej tak sie zachował w pewnym momencie w stosunku do Thomasa. Oboje pracowali na ten sukces- Dieter miał łeb do pomysłów i piosenek, a Thomas miał głos i spiewal to co Dieter napisał- czyli wniosek ze idealnie sie uzupelniali. Ja tu nie widzę problemu- Dieter najwyrazniej tak...
'prawdziwy "pies" jest przede wszystkim wierny i zawsze walczy do końca'
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

justysia854 pisze: po drugie takie płyty jak live concert czy songs forever udowodnil, ze jest bardziej (muzycznie) wszechstronny niz Dieter.
Z tym się zupełnie nie zgodzę, jest wokalistą, (ostatecznie niektórzy potrafią zaśpiewać to co im dadzą do zaśpiewania) nagrał takie, a nie inne albumy, natomiast jego głos w ogóle do tego nie pasuje i efekt jest po prostu groteskowy. Nie trzeba mieć wielkiego słuchu żeby odkryć że to Dieter o wiele więcej wycisnął z głosu Toma, za przykład weźmy chociaż Rain in My Heart. Napisał mu utwór, który do niego pasuje i to tam słyszymy moc tego głosu i emocje.

A wszechstronność Dietera? Płyty dla Bonnie Tyler, Daniela K. Alexa, Yvonne, Errola Browna, przecież to nie jest MT, a do tych wokalistów jego kompozycje pasują rewelacyjnie.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

justysia854 pisze:A co Dieter zrobiłby bez Thomasa??? Bo drugiego takiego wokalu na pewno by nie znalazł...
A Thomas Forstner?
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

I jeszcze jeden argument przeciw temu, że Thomas śpiewa o ambitniejszych rzeczach niż Dieter. Posłuchajcie Hungry Hearts, mamy tam wesołkowatą, pogodną melodię, a tekst opowiada o sprawach smutnych. Efekt przy dokładniejszym słuchaniu utworu jest... no oceńcie sami.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Peter pisze:
A Thomas Forstner?
No tak...Dieter mógł współpracować z nim...ciekawe jakby ta współpraca mogła wyglądać jesli chodzi o MT. No i może MT nie rozpadło by sie tak szybko bo nie było by Nory...
Point Of No Return
ODPOWIEDZ