Czy Bohlenowi brakuje SIB?

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
ODPOWIEDZ
jkris

Post autor: jkris »

Peter pisze:Bohlenowi na pewno nie brakuje SIB może się bez nich obejść co pokazuje płyta Dieter the hits. Tylko dlatego jest słabsza od Blue System przez słabsze kompozycje. Pod względem wokalu nie odbiega ona od Blue System.
coz, dla mnie to zupelnie inna bajka. DDH to taki Medlock w wykonaniu Bohlena. Blue System to muza taneczna, wlasnie z chorkami i Kohlerem w refrenach. chyba, ze mowimy o pierwszych plytach BS- moim zadniem najlepszych gdzie SIB bylo malutko ale tych plyt akurat nie wypada nawet porownywac z DDH...
a co do nowego tytulu watku- nikt chyba nie napisal, ze Bohlenowi ich brakuje... BS juz nie bedzie, Kohler nie zyje, chorki podobne mozna zrobic przy uzycu glosow innych osob- kwestia gustu czy ktos uzna je za rownie dobre czy slabsze... poki co od Bohlena raczej nie doczekamy sie muzyki w dawnych klimatach wiec dobrze, ze sa panowie z SIB :roll:
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

jkris pisze:chyba, ze mowimy o pierwszych plytach BS- moim zadniem najlepszych gdzie SIB bylo malutko ale tych plyt akurat nie wypada nawet porownywac z DDH...
Zgadzam się z Tobą Jkris w 100% w tej kwestii. A taka płyta jak Walking on the rainbow pokazuje, że Dieter może zrobić dobrą muzykę przy nie wielkim udziale SIBu. To raczej pewne, że Blue System nie będzie, ale nie dlatego, że Kohler nie żyje ale dlatego, że zmieniły się trendy.
jkris

Post autor: jkris »

Peter pisze: To raczej pewne, że Blue System nie będzie, ale nie dlatego, że Kohler nie żyje ale dlatego, że zmieniły się trendy.
trendy ciagle sie zmieniaja i Bohlen generalnie stara sie za nimi nadarzac (niestety...). poza tym moim zdaniem wlasnie te pierwsze plyty BS sa uniwersalne- ta muzyka nawet dzisiaj gdyby sie ukazala nie zostalaby uznana za jakies retro. co innego pozniejsze plyty - one dzis moglby brzmiec dziwnie i archaicznie... ja mysle, ze doczekamy sie na 100% jakiegos DVD BS, a moze przy okazji i odswiezonych wersji singli- takie BFG ale w wersji BS...
Awatar użytkownika
Peter

O takie coś byłoby niezłe. Mam nadzieję, ze bez udziału Erica Singletona. A wracając do tematu Jeśli się na takim wydawnictwie pojawią premierowe kawałki przekonamy się na 100% czy Bohlen potrzebuje SIB.
Awatar użytkownika
Peter

steen pisze:Twierdzenie, że chórki od Ameryki są fenomenem jest poronionym mniemaniem. Nowy zestaw głosowy w żaden sposób nie dorównywał staremu zespołowi (barwa).
Ja początkowo nie zauważyłem żadnej różnicy, a teraz gdy słucham "Universe" zauważam inną barwę chórków. Na "Americe" nie ma takiej różnicy. Bardziej mi się podobały te w wykonaniu SIB.
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Post autor: Skyliner89MT »

Wątpie, żeby Dieterowi brakowało SIB. Nie ma ludzi nie zastąpionych, a potwierdzeniem są tego albumy Modern Talking od 2001 do 2003 roku :D
Pozdrawiam :D
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Myślę, ze raczej jest na odwrót. To Systems in Blue przydałby się Bohlen. :) Faktem jest, ze Bohlen odszedł już od swojego starego stylu z Blue System ale nie należy zapominać o tym, że w sumie to pomaga trochę innym kultywować ten styl taki powiedziałbym modernowsko-blue-systemowy, np. temu kobiecemu rosyjskiemu duetowi (zapomniałem jak się nazywają).
Natomiast moim zdaniem nowemu albumowi Systems in Blue od śmierci Kohlera brakuje "tego czegoś" co powodowało w Blue System, ze człowiek nie mógł się oderwać od słuchania. NIe wiem, może głębszych basów i mocniejszej perkusji + do tego w tle nowoczesne elektroniczne brzmienie, czyli coś co mi się ostatnio dosyć podoba - dawny styl + nowoczesne brzmienie typu "Swetest Ass in the world". Najchętniej życzyłbym sobie niektórych kompozycji w podobnym brzmieniu. 8)
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Jedni bez drugich nie istnieją,takie jest moje zdanie.Bohlen próbował powrócic nagrywając soundtrack DIETER DER FILM,ale niestety brakło w tym właśnie podkładu SIB,to co nas urzekło w Blue System. Dieter bez Systemsów nie istnieje i bez Rodrigeza tym bardziej ,co widać na płytach które nagrywał przed 1984 rokiem czyli przed założeniem MT i teraz jego ostatnie "dzieła" ja to kupuje tylko dla kolekcji,od czasu do czasu puszcze sobie coś dla odmiany...ale to nie to...ech szkoda słów.
Awatar użytkownika
Peter

Jeżeli chodzi o refreny, to Dieter sobie poradził bez SIBów bardzo dobrze na płycie The hits. On pokazał, że także ma mocny głos w I love the way you smile. Wokal Kohlera był momentami za ciężki jak w I bellive you a re an angel. Trochę SIBów brakuje w chórkach. Teoretycznie może je ktoś zaśpiewać, nie ma osób nie zastąpionych ale te chórki na The hits choć brzmią dobrze to jednak nie to. Bardziej udanie je zastąpiono na płytach od Americi wzwyż, choć osobiście wolę barwy głosów Scholtza i Wiedeke.
Awatar użytkownika
Bohlenowicz

Post autor: Bohlenowicz »

Dieter dał sobie radę bez SiB, ale dochodzę do wniosku, że chórki Systemsów były jednak lepsze, posiadały ten odpowiedni klimat i nawet dzisiaj słuchając ich nowych nagrań można zauważyć, że od strony wokalnej w tych utworkach są znakomici.

A tak na marginesie, kto śpiewa w tych nowych chórkach, zarówno w MT, na płycie Dietera, jak i ostatnio u Medlocka?
Awatar użytkownika
sellimi

Post autor: sellimi »

Głównie pewnie muzycy sesyjni.
Trochę Nino De Angelo,trochę Billy King itd...
Awatar użytkownika
labambino

Post autor: labambino »

flipper_69 pisze:
jkris pisze:
Peter pisze:A tak z ciekawości czy ktoś wie jaki są stosunki Dietera z panami z SIB?
no raczej nie ma zadnych stosunkow po tym jak SIB upomnieli sie o swoje i pokazali swiatu kto ile spiewal w Blue Systemie i Modern Talking :roll:
He he, no właśnie pokazali na ile ich stać, żenua, panowie i Panie, żenua. Dopóki jechali na demówkach Dietera to jeszcze jakoś to brzmiało a teraz to zwyczjna kupa.
Oj bracie,jaką Ty piękną polszczyzną władasz."Kupa"-cóż za określenie....
Bohlen to kawał oszusta! Próbował za pomocą mocnego głosu R.Kohlera
zrobić z siebie piosenkarz.Niestety Bolen nie potrafi śpiewać,nie...Pisze natomiast fajną muzykę (chociaż słowa banalne).
you can win if you want!
Awatar użytkownika
sellimi

Post autor: sellimi »

Otóż kolega wyżej się myli.
Śmiem twierdzić,że Bohlen potrafi śpiewać,lecz absolutnie nie ma głosu :D.

To że Dieter potrafi śpiewać,najlepiej pokazuję album "Walking On A Rainbow" oraz "Twilight".
To że Dieter NIE ma głosu pokazuje "Backstreet Dreams" oraz utwór "The Night Is Your's,The Night is mine" gdzie Dieter w zwrotkach jest wręcz tragiczny!
Awatar użytkownika
labambino

Post autor: labambino »

flipper_69 pisze:Nie mam najmniejszego zamiaru komukolwiek i czegokolwiek wybaczać. Jest mi to obojętne. Swoje zdanie na temat pana Bohlena przez te 24 lata zdążyłem sobie wyrobić. Jednego jestem jednak pewien, ze większość wypowiedzi na jego temat to zwyczajne bzdety wygłaszane przez zazdrośników i powielane prowokacyjnie między innymi przez takich jak Ty. Najśmieśzniejszym dla mnie jest jednak to, ze są one brane na poważnie. To, że jestem sceptyczny do wielu pogłosek to już moja sprawa i nie staraj się na siłę dyskredytować Bohlena, bo prawda jest taka jaką usłyszeliśmy na najnowszej płycie panów z SIB. Boys z Marcinem Millerem zrobili by to lepiej niż owe ,,woły robocze" Bohlena. Co do chórków to nikomu niczego nie probowałem wmówić. Dla mnie to możesz tam słyszeć nawet chorały niebiańskie. Jeśli jednak nie widzisz różnicy między tym co robią SiB a tym co było dawniej to proponuję wizytę u laryngologa, bo coś ze słuchem masz nie tak.
O ty durniu jeden! Nic się nie znasz na muzyce .Słoń ci debilku nadepnął na ucho . Powiem ci że nic się nie znasz na muzyce i słuchaj sobie Millera i Boys dziadygo .
you can win if you want!
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Hola hola! Delikatniej proszę, inaczej będziemy musieli szybko się pożegnać, takie wypowiedzi tolerowane nie będą.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

przed...
labambino pisze:Oj bracie,jaką Ty piękną polszczyzną władasz."Kupa"-cóż za określenie....
po....
labambino pisze:O ty durniu jeden! Nic się nie znasz na muzyce .Słoń ci debilku nadepnął na ucho
<młotek>
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
ODPOWIEDZ