Modern Talking-stare czy nowe piosenki.

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
Awatar użytkownika
MichałT

Re: Modern Talking-stare czy nowe piosenki.

Post autor: MichałT »

Mi stare i nowe brzmienia podobają się tak samo.
W nowych taka "nowość" i coś innego :wink: , a w starych magia 8)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Zawsze podobaly mi sie zarowno nowe, jak i stare. Z lekkim wskazaniem na nowe wersje z BFG :)
Awatar użytkownika
shizonek

Post autor: shizonek »

Znam trochę starych i nieco nowych. Stare są niepowtarzalne, wiadomo, aliści i nowe też niezłe, choć te murzyńskie wstawki psują cały urok utworu. :| Pomimo upływu lat słychać te same chwytliwe melodie, te same charakterystyczne chórki, brzmienie, głos - mimo nowoczesnego brzmienia - da się poznac styl, bezbłędnie wskazać, że to nadal ten sam MT.
Tylko coś ostatnio cisza w eterze :?:
jkris

Post autor: jkris »

shizonek pisze:Tylko coś ostatnio cisza w eterze :?:
czyli od 2003 czyli odkad panowie zakonczyli definitywnie wspolprace. zatem teraz mozemy jedynie liczyc na solowe produkcje ;-)
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Ja wolę chyba jednak stare piosenki, choć te nowe są super i bardzo mi się podobają, wiel z nowych jest na tym samym poziomie co stare :arrow: Can't get enough, Fly to the moon, NYC girl, Superstar, Who will be there, Who will love you like I do, mało tego sa nawet lepsze niż niektore stare jak np: Blinded by your love, Diamonds never made a lady, Only love can break my heart.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Dl mnie stare piosenki mają taki klimat lat 80. Mają to coś w sobie. Ale i nowe też są świetne np. Rain In My Heart czy Knocking on my Door
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Nowe piosenki już nie są tak magiczne, jak stare.
Nowe są bardzo dobre, ale stare po prostu zjawiskowe.

Zresztą wystarczy spojrzeć na single - nie powstał żaden nowy wielki przebój na miarę YMH, CCL, BL, GC, czy Atlantis.
Nie powstało tez nagranie, które jest tak cudne jak chociażby With A Little Love, Angie's Heart, 10.000 Lonely Drums, Jet Airliner, Locomotion Tango, Who Will Save The World... i tak dalej i tak dalej.

Które mogło by dorównać tym pieknym nagraniom - Win The Race ? You Are Not Alone ? China In Her Eyes? TV Make The Superstar?
No bez jaj, nie rozśmieszajcie mnie :) Te nagrania w latach 80tych nawet nie weszły by na album, bo byly by za slabe.

Starych piosenek słuchała cała Europa i pół świata, nowych właściwie głownie Niemcy oraz wierni fani zespołu.
Ostatnio zmieniony sob sty 03, 2009 15:34 przez Daniel, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Bo chyba tak naprawdę MT miało lata swojej świetności w latach 80.
Point Of No Return
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

zauważyłem kilka ciekawych rzeczy:

1. do starych utworów Dieter wkładał więcej serca. jego udział w ich produkowaniu był większy. sam opracowywał melodie i aranżacje, mówił chórzystom co i jak maja spiewać. owszem, rola louisa była znaczna, ale to brzmienie to przede wszystkim dzieło Dietera i Louisa

natomiast- w nowych utworach Dieterowi chyba już tak nie zależało. przy produkcji pracował cały sztab ludzi. Dieter w zasadzie tylko pisał te piosenki i dawał co-producentom jakieś ogólne wskazówki. mieli oni zdecydowanie za dużo swobody.

2. w latach 80tych Dieterowi bardziej zależało na międzynarodowym sukcesie. po powrocie- znacznie mniej, wolał skupić się na rynku niemieckim. w przypadku Andersa było dokładnie odwrotnie jeśli chodzi o strategie rynkowe ekspansji Modern Talking

3. w starych utworach Dieter bardziej udzielał się wokalnie
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Ninio

Post autor: Ninio »

Wiekszy szal na Modern Talking byl w latach 90tych,po powrocie. Moze to sprawa wiekszej reklamy,promocji i szumu medialnego. Mysle,ze nieda sie porownac MT z lat 80 i po 98. Sa piosenki lepsze i sa gorsze. Jedno jest pewne,powrot byl dobra decyzja,udalo im sie i mozna uznac to za kontynuacje dzialalnosci a nie odcinanie kuponow slawy z dawnych czasow.
Awatar użytkownika
you're my heart

Post autor: you're my heart »

Ja lubie i stare i nowe :wink: chociaż leciutką przewage mają umnie stare utwory
Obrazek
Awatar użytkownika
Gasolina91

Dokładnie. Coś jednak jest w tych piosenkach z lat 80. Może to przywiązanie do MT...
Cudne są: Like A Here, Operator Gimme 609 itd...mogłabym wymieniac w nieskończonosć.

Piosenki MT z lat 80. sa bardzo specyficzne. Sa takie...charakterystyczne...no nie wiem jak mam to opisac. O podam przykład: Ja It's Christmas usłyszałam pierwszy raz nie z albumu ale z radia, jak byłam mała. No i już po pierwszych kilku sekundach myślałam sobie: Kurczę to chyba te MT z tv jest. A potem jak usłyszałam głos Thomasa to już wiedziałam na 100% ze to oni :D
Można odróznić styl MT, ABBY, BS czy Kena Laszlo.
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

tanathos pisze:w nowych utworach Dieterowi chyba już tak nie zależało. przy produkcji pracował cały sztab ludzi.
pisał te piosenki i dawał co-producentom jakieś ogólne wskazówki. mieli oni zdecydowanie za dużo swobody.
Trafne spostrzeżenie. W sumie fakt. Mogło to mieć jakiś wpływ na styl i jakość nowych utworów.
Gasolina91 pisze:Piosenki MT z lat 80. sa bardzo specyficzne. Sa takie...charakterystyczne...
To prawda. Nawet dzisiaj słysząc je w radiu, poprzez swój niepowtarzalny styl lat 80-tych bardzo odróżniają się od tysiąca innych utworów, oczywiście pozytywnie. :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Post autor: Skyliner89MT »

Stare jak i nowe piosenki Modern Talking bardzo mi się podobają :D.

Pozdrawiam :D
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Post autor: edmund1974 »

Witam! Mnie zdecydowanie bardziej podobają się utwory Modern Talking z lat 80'. Owszem po reaktywacji MT powstało również mnóstwo wspaniałych utworów, ale te stare mają w sobie pewna magię, której w nowych utworach już niestety nie ma. Może wynika to z tego, że starych utworów słuchałem jako 11 -12 letni brzdąc. Wtedy to właśnie kształtował się mój gust muzyczny. Drugim powodem może być też to, że ja po prostu uwielbiam muzykę lat 80', tamte aranżacje, tamte klimaty. Muzyka z lat 90 i po 2000 roku już mi się tak bardzo nie podoba.

Gdy włączam muzykę Modern Talking, to niemal zawsze słucham muzy z lat 80'. Mimo, że piosenek MT z lat 80' słuchałem już setki razy jeszcze mi się nie znudziła. Jeśli chodzi o utwory po reaktywacji to po kilkukrotnym przesłuchaniu danego utworu/utworów zaczynam się powoli czuć znużony tą muza. W przypadku twórczości MT powstałych w latach 80' taki "efekt znużenia" praktycznie u mnie nie występuje.

Pozdrawiam!
You Can Win, If You Want.
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

edmund1974 pisze:Mimo, że piosenek MT z lat 80' słuchałem już setki razy jeszcze mi się nie znudziła. Jeśli chodzi o utwory po reaktywacji to po kilkukrotnym przesłuchaniu danego utworu/utworów zaczynam się powoli czuć znużony tą muza.
Pozdrawiam!
Mam dokładnie tak samo.
Dowolną starą płytę mogę zapętlić i słuchać cały dzień, nową wysłucham 2 razy i mi wystarcza.

I jak najbardziej stare i nowe piosenki MOŻNA porównywać - bo to przecież piosenki jednego zespołu.
Nie porównujemy discopolo do heavy metal.
ODPOWIEDZ