Lady GaGa

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Re: Lady GaGa

Post autor: Peter »

Jak to jest finalna wersja nowego song to dla takiej Gagi jestem na TAK.:

Ale jak to dzisiaj bywa pewnie ją zmasakrują i dodadzą jakiegoś rapera.... :?
Awatar użytkownika
Peter

Niestety potwierdziły się moje obawy. To była robota jakiegoś Dja. Nowa Lady gaga miała premierę w RMF i większego syfu już dawno nie słuchałem....
http://www.wat.tv/audio/lady-gaga-born- ... zicp_.html
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Awatar użytkownika
kate

Post autor: kate »

Z jej piosenkami jest tak że na początku podobają się i szaleństwo a potem zwyczajnie nudzą się. Przynajmniej ja tak mam.
Give me peace on earth-Please try
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
Awatar użytkownika
Peter

Dziwię się, że jakaś wytwórnia chce taki badziew w ogóle wydawać podczas gdy na "Good Karmę" lepszą pod każdym możliwym względem zwyczajnie nie było chętnych? Ta piosenka nie dość, że jest bezczelną zrzynką to jeszcze jest mało przebojowa. Ja tam nie słyszę melodii czy dobrej aranżacji tylko jeden wielki hałas. Chyba tej pseudoartystce, bo nie mogę jej inaczej nazwać obce jest pojęcie dobrej melodii czy klasycznej muzyki pop, jak tworzyła Madonna czy Barbra Streisand, bo jeszcze nie stworzyła ani jednego klasycznego utworu. Madonna tez sobie samplowała melodie innych wykonawców, ale robiła to w sposób legalny i opłacony za zgodą wykonawców, których samplowała. Brak słów i tyle mam do powiedzenia na temat tej "artystki". ;)
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Ja myślę, że "samplują" to jej producenci nie ona. Tak samo Madonna.
Taki znawca muzyczny, a nie wie? Chyba, że marnie prowokuje.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Peter

Nie do końca, bo Madonna jest współautorką większości piosenek, podobnie jak Gaga i nie sądzę by obie nie miały żadnego wpływu na to co śpiewają. Lady Gaga sama napisała całą piosenkę, podobnie jak "Allejandro" i "Dancing in the dark", to przeiceż jej nazwisko widnieje w booklecie, poza tym o nowej piosence tak powiedział Fernando Garibay, że to głównie jej dzieło. A co do madonny to ona poprosiła muzyków Abby w liście o pozwolenie na sampel.... Zanim coś napiszesz w temacie o muzyce radzę poczytać. :roll:
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

It’s only been out for a day and the lead single, “Born This Way”, from Gaga’s album of the same name, broke the iTunes record of fastest selling single ever. Within 3 hours of being released, the song hit number one on US iTunes with 20 other countries following after. “Born This Way” has also broken the record of most plays on radio in a single day with over 1,000+ spins. A record previously held by Britney Spears with her single, “Hold It Against Me” which had 619 spins. Billboard is expecting that the single will be the Hot 100 chart’s 1,000 number one next week.
Widać, że ludzie nie chcą słuchać "lepszej pod każdym względem Good Karmy", tylko tą "pseudoartystkę".
Ja poczekam na ewentualny proces o splagiatowanie utworu, bo może jestem głuchy, ale nie słyszę jakiegoś rewelacyjnego podobieństwa z "Express Yourself". Może poza barwą głosu.
A sama piosenka Gagi mi się nie podoba, miała lepsze.
Lady Gaga sama napisała całą piosenkę, podobnie jak "Allejandro" i "Dancing in the dark", to przeiceż jej nazwisko widnieje w booklecie
Obydwie są świetne, pogratulować talentu.
poza tym o nowej piosence tak powiedział Fernando Garibay, że to głównie jej dzieło.
Podaj mi źródło, że to ona siedziała w studio i to miksowała, a nie jej producenci. Jej dziełem będzie tekst i ewentualnie zarys melodii.
Co do Madonny fajnie, że podałeś 1 (słownie jeden) przykład piosenki, którą chciała wykorzystać w swoim repertuarze.
Awatar użytkownika
Peter

Przepraszam, nie powiedział to Fernando, a DJ, który także nad nią pracował. Więc tu masz wypowiedź Dj'a:
DJ White Shadow pisze:"To jej piosenka. Ona wpadła na pomysł, ona ją napisała. GaGa jest geniuszem. Ten utwór nagrywaliśmy na całym świecie, w trasie, gdziekolwiek się dało" - powiedział DJ White Shadow.
źródło: http://muzyka.interia.pl/pop/news/lady- ... 1595311,50??
Myślę, że melodia, tekst, aranż pochodzą od niej a mastering i produkcja to dzieło Fernando i Dj'a.
Co do podobieństwa do Express yourself to trzeba się skupić i ze dwa razy wysłuchać to:

Melodia, jeszcze raz melodia, bo aranże są inne.
To już nie pierwszy raz u niej takiej zrzynki. celowo wymieniłem "Allejandro" (W oryginale DTA od Ace of Base) i "Dancing In The dark" (Madonna "Vogue") a teledysk do "Allejandro" to już katalog wideoklipów Madonny. Teraz się wzięła za rocka i będzie próbowała się wzorować na Bon Jovi....

Co do Madonny to płyta "Confessions On A Dancefloor" to wręcz nie jeden a katalog sampli, min. Donny Summer "I feel love" w FL, PSB "West end girls" w "Jump" coś tam jest z Jackson 5 w "Sorry".
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Peter pisze:To już nie pierwszy raz u niej takiej zrzynki. celowo wymieniłem "Allejandro" (W oryginale DTA od Ace of Base) i "Dancing In The dark" (Madonna "Vogue")
Możesz nas oświecić w czym Dance In The Dark jest podobne do piosenki Madonny? Nie masz chyba na myśli tej mówionej partii na końcu? :D
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Tu właśnie chodzi o tą wstawkę, podpieram się amerykańską wikipedią:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dance_in_the_Dark
Podobieństwo nie jest duże, ale zawsze istnieje i je wyczuwam. Plagiat to nie jest, ale brak pomysłów. Ja do lady Gagi na początku byłem pozytywnie nastawiony, sam założyłem ten temat, bo miała na początku nawet ze dwa atrakcyjne utwory, ale teraz widzę, że to idzie w złym kierunku, utwory przestają być chwytliwe....
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Myślę, że w przypadku Lady GaGagi można mówić o fenomonie podatności i sprytu.
Podatność występuje ze strony ludzi (z dużym naciskiem na nastoletnie fanki i fanów) dających się przekonać wytwórniom płytowym, radiom (zwróćcie uwagę - ponad 1000 odtworzeń jednego dnia!) i ogólnie prezenterom muzycznym, o wspaniałości produktu zwanego Lady Gagą.
Spryt jest natomiast domeną wytwórni i tyczy się PR oraz doskonale prowadzonej promocji, którą ogłupia się grupę pierwszą. Pod tym względem, Lady Gaga to faktycznie fenomen.
Po przeczytaniu fragmentu przytoczonego przez phantomasa wcale się więc nie zdziwiłem tak dużym sukcesem singla, wszak nie od dziś się mówi, że "reklama dźwignią handlu". Gaga wydaje się więc tu podręcznikowym przykładem, na to porzekadło :)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT

P.S. Dzięki Peter za cytat tego DJ, niewątpliwego mentora w dziedzinie muzyki. Ten fragment z geniuszem Lady Gagi jest rozbrajający :)
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Nie wydaje mi się, żeby sukces zawdzięczała wyłącznie promocji i skandalom. Jej piosenki są rozpoznawalne, melodyjne i łatwo wpadają w ucho, sam wysępiłem parę złotych na jej dwa pierwsze albumy. Promocja, skandale, cała ta medialna otoczka z pewnością jednak pomagają. Z przyjemnością patrzę jak jedna baba trzeci już rok jest w stanie w taki sposób skupiać na sobie uwagę całego świata - i to w czasach, gdy rzeczy zmieniają się z dnia na dzień.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Fakt piosenki są rozpoznowalne. Choć go nie ubóstwiam to Gaga ma w miarę oryginalny głos jak na dzisiejsze czasy. Owszem, utwory te są łatwe do zapamiętania przez swoją prostotę, lecz te melodie nie są jakby takie... przyjemne. Nie wiem czy załapiesz o co mi chodzi, ale różnica między samą melodią "With A Little Love" a "Bad Romance" jest wyraźnie słyszalna... bynajmniej nie z powodu różnych tonacji. Melodie Gagi są poprostu ordynarnie proste i właśnie nie przyjemne w percepcji. Druga sprawa to aranżacje, o tych niestety, ale nic dobrego powiedzieć nie można. Są poprostu tworzone po najmniejszej linii oporu, bez jakichkolwiek smaczków czy podobnych rzeczy. I właśnie chodzi o to, że tak prostym sposobem (melodia + aranż), bez jakiegokolwiek wysiłku Gaga sprzedaje 13 000 000 wydawnictw.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Podatność i spryt. Przypomina mi to początek fenomenu MT. "You're My Heart..." nie było popularne do momentu występu duetu w popularnym programie telewizyjnym.
Nie oszukujmy się, Gaga to już nie jest przeciętna wokalistka z Koziej Wólki, tylko gwiazda światowego formatu.
Kolejny rok jest na topie i ludzie ciągle chcą kupować piosenki tej "pseudowokalistki", jak to pięknie określa nielubiane przez siebie osoby Peter.
I właśnie chodzi o to, że tak prostym sposobem (melodia + aranż), bez jakiegokolwiek wysiłku Gaga sprzedaje 13 000 000 wydawnictw.
Spróbuj bez najmniejszego wysiłku sprzedać 13 milionów czegokolwiek. Pokłonię Ci się w pas i do końca życia będziesz moim guru.
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Mnie jakoś mimo wszystko nie przekonuje, nie wiem, nie robi jakoś to na mnie wrażenia. Może dlatego, że nie lubię jej stylu i piosenek?
ODPOWIEDZ