"Strong" - nowy album

Tutaj rozmawiamy o muzyce Thomasa.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Re: "Strong" - nowy album

Post autor: Didi&Thomas »

Dla mnie to fantastyczna wiadomość ! Wielkie Gratulacja dla Thomasa !
Ten album uważam za najlepszy spośród dotąd wydanych. Muzyka najbardziej zbliżona do stylu MT, lekka, bezpretensjonalna, płytka świetnie brzmi jako całość. Wypada żałować tylko 2-óch rzeczy:
1. Że zabrakło wydania europejskiego - była wielka szansa na ogromny sukces, sprzedano by dużo więcej niż 1 mln egzemplarzy. Sam zakupiłem ten album tylko dzięki uprzejmości i przy pomocy Arka ( przy okazji jeszcze raz dziękuję :)
2. Że osoby z bliskiego kręgu doradców Thomasa (nie wiem jak dokładnie mógłbym ich określić) nie podpowiedziały, nie wyczuły kierunku w którym powinien on po tym sukcesie pójść. Bo dojście do 2-giego miejsca rankingu sprzedaży w Rosji i wielkie zainteresowanie tą płytą w innych krajach nie mogło ujść ich uwadze.
Pójście w kierunku współpracy z Fahrenkrogiem nie było najlepszym wyborem. Uważałem tak po premierze "Gigolo" i uważam tak dzisiaj, kiedy już trochę więcej o tym projekcie wiemy. Thomas postawił na ten projekt bardzo wiele, było go widać w popularnych show telewizyjnych w Niemczech, ogólnie na promocję zainwestowano chyba najwięcej w historii. Cóż, z perspektywy czasu nie wydaje mi się żeby były to najlepiej wydane pieniądze.
Ale jest nadzieja ! Wynik "STRONG" powinien na nowo przetasować karty. Może warto wznowić rosyjskie kontakty i wydać kolejną płytę przy współpracy z nimi ? Ale tym razem znaleźć europejskiego wydawcę ? Marzy mi się też wydanie polskie, na pewno znalazłaby się firma fonograficzna która chciałaby co nieco zarobić ? Ponownie przy pomocy Oriflame ? Czemu nie, a może np, tym razem AVON.. Czy ktoś może podpowiedzieć to Thomasowi ? Please... 8)
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Post autor: *D.J.-Maciek!* »

Bardzo dobre info, które powinno dać do myślenia Panu Andersowi... po co kluczyć i grzebać się w jakieś "dziwne" i mało obiecujące projekty muzyczne... nie lepiej robić tak świetną, taneczną muzę jak na albumie "Strong"?

Mnie rosyjscy producenci i autorzy od strony muzyczno-tekstowej PO PROTU baaardzo zaskoczyli in plus :!:

Kontynuacja jak najbardziej wskazana :!:

...a gdzie płyta zostanie wydana to dla mnie bez znaczenia, bo i tak ją kupię :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
DorkaWawa
Członek TAFC Polska

Post autor: DorkaWawa »

Dla mnie płyta "Strong" jest po prostu fantastyczna. Utwory dobrane super, do tańca i do różańca :)
Bardzo bym chciała doczekać się wydania kolejnej płyty w takim klimacie. Thomas-do dzieła :)
Don’t Give Up!
Awatar użytkownika
aleksandra227
Członek TAFC Polska

Post autor: aleksandra227 »

Mam tę płytkę też jedną z wielu i też jestem bardzo mile zaskoczona.

No i czekam na STRONGA 2 ;)
Nie wątp w swoje marzenia jeżeli nawet,to uwierz że Ci się uda. Thank you that you are Thomas Anders I love you for it.
Awatar użytkownika
agnieszka12345
Kontakt:

Post autor: agnieszka12345 »

Dla mnie płyta " Strong " jest świetna ! Uwielbiam słuchać najbardziej kawałków " Why Do You Cry " i " Stay With Me " :wink:
Ninio

Post autor: Ninio »

Uwazam,ze płyta Two jest lepsza od stronga i zdecydowanie blizej jej do brzmienia modern Talking. Uwazam,ze Thomas powinien isc własnie w tym kierunku i współpracowac z Uwe. Niech sie wkoncu wezmą do roboty.
JarekMT

Post autor: JarekMT »

1. Why Do You Cry - Najlepsza piosenka z płyty. Niby nowoczesne clubowe, łupankowe brzmienie ale zgrabnie połączone z typowymi lekkimi dance'owymi klimatami.
Daję 5+/6
2. Stay With Me - Te same brzmienie co poprzednio, bardzo nowoczesne ale piosenka jest jakaś mdła, zdecydowanie gorsza od poprzedniej.
Daję 4-/6
3. Make You - Kolejny spadek w dół płyty, piosenka jeszcze gorsza niż poprzednie, zbyt dużo
łup, łup, łup ale to jest jakos znośne.
Daję: 3/6
4. Stop - Pierwsza ballada - porażka, linia melodyczna nieciekawa, aranżacja do bani. Najciekawy początek. Jednak piosenka trzyma jeszcze jakis poziom.
Daję jak w poprzedniej piosence 3/6
5. You Will Be Mine - denerwujący wstęp, dalej melodia prawie identyczna jak w "Stay with me", nie przemawia to do mnie
Daję 2/6
6. Suddenly - dość ciekawy początek, piosenka lepsza od poprzedniej ale to ciągłe łup, łup, łup jest wnerwiajace.
Daję 3/6
7. Music, dance - Koszmar! Brak jakiejkolwiek melodi, jest tylko samo łup, łup, łup :/ Najgorsza piosenka w solowej karierze Thomasa.
Powinienem dać 0/6 ale dam 1/6
8. My angel - Druga ballada lepsza, Refren dość znośny. Niestety aranżacja zwrotek bardzo przypomina "Just We Two" MT! :( Nawet Thomas śpiewa bardzo podobnie, jak nie identycznie. Wielki mins, bo piosenka miała potencjał.
Daję 2+/6
9. I'll be strong - Są nawet chórki a raczej ich imitacja, ale i tak wielki plus. Melodia i aranżacja także nienajgorsze, ale pierwsza część refrenu natychmiast obniża ocenę
Daję 4/6(a byłoby nawet 5/6, gdyby nie nieszczęsny refren)
10. Clear sigin - kolejny potworek na płycie, niby dużo lżejsze brzmienie(wreszcie!) ale początek brzmi strasznie tandetnie!
Daję 1+/6
11. One more chance - z tym to do Disco Polo Live a nie na poważny koncert! Jest imitacja marna chórków ale jako całość brzmi to strasznie!
Ocena: 1/6
12. I wanna - Trochę lepsza piosenka od poprzednich ale i tak tandeta bierze górą, widać brak zupełnego pomysłu na aranż.
Daję po raz kolejny `1/6
13. Sorry, baby - po trzech strasznych piosenkach, wielki skok do góry. Podobnie jak w WDYC brzmi to łupankowo ale da się słuchać, nawet bardzo!
Daję: 5+/6
14. Why Do You Cry(acustic piano version) - Na szczęście remiks pierwszej piosenki zamyka całą płytę i bardzo dobrze, bo ratuje to co straciły Clear Sign, One more chance i I wanna.
Daję: 5/6

Średnia: ledwie 3/6
Podsumowanie: Płyta zaczyna się od dobrego wysokiego poziomu, następnie jest spadek w dół, potem jedna piosenka lepsza, a następnie całkowity upadek na dno, z którego ledwo ratują dwie ostatnie pozycję. Efekt sinusoidy. Płyta prezentuje jakis poziom, ale jest to moim zdaniem najgorsza solowa propozycja Thomasa.
Awatar użytkownika
agnieszka12345
Kontakt:

Post autor: agnieszka12345 »

W albumie " Strong " są świetne kawałki ,mnie osobiście utwory bardzo przypadły do gustu ,a zwłaszcza " Why Do You Cry " i " Stay With Me " Wiadomo ,że utwory Modern Talking są najlepsze :!: :D
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

JarekMT pisze: Płyta prezentuje jakis poziom, ale jest to moim zdaniem najgorsza solowa propozycja Thomasa.
Najgorsza Twoim zdaniem solowa propozycja Thomasa okazała się jednak Jego największym solowym sukcesem..Oczywiście że każdy może mieć swoje zdanie w tej kwestii ale liczby sprzedanych egzemplarzy mówią same za siebie. Z tego co napisałeś wynikałoby że dla Thomasa lepiej byłoby żeby ta płyta nigdy nie powstała. No bo który artysta chciałby mieć na swoim sumieniu gniota. Widocznie Ty oczekujesz od Thomasa czegoś innego niż przedstawił nam w "Strong" Często w Twoim opisie albumu pojawia się określenie "za dużo łup, łup, łup".
Dokładnie tak samo w latach 80-tych określali styl MT krytycy pokroju np. Marka Niedźwieckiego i inni dla których ten rodzaj muzyki był jedynie opium dla mas, a poszczególne utwory kalką samych siebie. Jednak po 30-stu latach ta muzyka dalej trwa, jest słuchana przez kolejne pokolenia. Ja mogę sobie pozwolić na takie porównanie bo doskonale pamiętam ten okres, pamiętam też powszechną krytykę z jaką ta muzyka spotykała się u tzw. "wartościowych krytyków muzycznych". Byli jednak też tacy jak np. Romek Rogowiecki który miał w tej materii inne niż Niedźwiecki zdanie.
Zadam Ci jeszcze jedno pytanie:
Powiedz mi, która piosenka będzie bardziej i chętniej słuchana powiedzmy za 10 lat ? "Why Du You Cray" czy "Gigolo" ? Możemy też oprzeć się na ilości odsłuchów na You Tube. Nie sprawdzałem tego szczegółowo ale w ciemno bym obstawił że co najmniej kilka utworów ze "Strong" przebije kawałki z "Two" Stawiam np. na "Why do You Cry", "Stay With Me", "Suddenly" , "Sorry Baby"
Zadałeś sobie sporo trudu szczegółowo omawiając każdy utwór z płyty ale nie wiem czy po 4 latach można ją ocenić tak samo jak na gorąco. Choć ja akurat cenię ją sobie dokładnie tak samo jak wtedy. Doskonale pamiętam np. ten klimat na forum kiedy pojawiła się możliwość odsłuchu i większość z nas komentowała to wydarzenie w samych pozytywach. Daliśmy też temu wyraz w ankiecie za rok 2010. Na koniec jeszcze jedna uwaga, taka podsumowująca:
Twoje twierdzenie, że "Strong" to najsłabsza solowa płyta Thomasa jest co najmniej niesprawiedliwe. Tak wobec samego Thomasa który dzięki niej mógł na nowo medialnie zaistnieć po kilku latach różnych stylowo prób i niezrealizowanych projektów. A po drugie dla całego grona ludzi związanych z produkcją płyty, dla nich był to też przecież duży sukces. Thomas zrealizował materiał podobny stylowo do Modern Talking, w nowoczesnych aranżacjach, przebojowej nucie, Fani MT byli w zdecydowanej większości usatysfakcjonowani. Twierdzę nawet, że własnie ta płyta pozwoliła Thomasowi na dalszy rozwój i nawiązanie współpracy z Fahrenkrogiem który w Niemczech odniósł jako kompozytor kilka sukcesów. Sądzę że gdyby "Strong" okazał się klapą, losy Thomasa mogłyby potoczyć się mniej optymistycznie i tak szybko nie nawiązałby nowej współpracy.
Pozdrawiam Cię i gratuluje dokładnej analizy albumu :)
"
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Post autor: edmund1974 »

Didi&Thomas pisze:Twoje twierdzenie, że "Strong" to najsłabsza solowa płyta Thomasa jest co najmniej niesprawiedliwe.

Witam.

Nie za bardzo rozumiem, co ta wypowiedz moze miec wspolnego ze sprawiedliwoscia, czy tez jej brakiem. To jest subiektywna ocena, do ktorej kazdy ma prawo. Ja osobiscie rowniez nie za bardzo cenie albumu 'Strong'. Jest on, moim zdaniem, bardzo monotonny. Jesli chodzi o sukces komercyjny to ja osobiscie nie kieruje sie tym kryterium w odniesieniu do muzyki. Dla mnie muzyka moze byc zupelnie niekomercyjna. Najwazniejsze, ze wywoluje we mnie pozytywne emocje.

Pozdrawiam.
You Can Win, If You Want.
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

edmund1974 pisze:
Didi&Thomas pisze:Twoje twierdzenie, że "Strong" to najsłabsza solowa płyta Thomasa jest co najmniej niesprawiedliwe.
Nie za bardzo rozumiem, co ta wypowiedz moze miec wspolnego ze sprawiedliwoscia, czy tez jej brakiem.
Już tłumaczę: kolega podjął się oceny. A ocena może być sprawiedliwa lub nie. Jak w szkole zasłużyłeś na pałę bo nic nie umiałeś to można przyjąć że ocena była sprawiedliwa. A np. jeśli się przygotowywałeś, zebrałeś materiały, sensownie to wyłożyłeś nauczycielowi a ten daje Ci powiedzmy 3- choć Twoim zdaniem zasłużyłeś na 4-rkę to można powiedzieć że ocena jest niesprawiedliwa. To miałem na myśli pisząc że ocena albumu "STRONG" jest niesprawiedliwa. A jeśli chodzi o komercję - Dieter i Thomas jako MT tworzyli nic innego jak tylko muzykę komercyjną co nie przeszkadzało żeby była przyjemnością dla uszu. Tyle ode mnie na temat "Strong".
Również pozdrawiam
"
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

O Dysuksja :shock:
Didi, słuchaj, niestety ale też uważam, że Strong jest kiepski. Nie wiem dokładnie w ramach jakiego odniesienia oceniasz ten album na dobry. Gdy weźmiemy relacje do dzisiejszej muzyki, można powiedzieć, że album jest dobry. Spójrz jednak z innej strony - porównaj go chociażby z wcześniejszym This Time. Aranżacje i melodie, są niestety o wiele słabsze, tak też idąc dalej do Down On Sunset, ta płyta wypada już wtedy fatalnie. Zwróć uwagę na kilka elementów:
1.) Melodie - jest fatalnie. Ja osobiście potrafię tylko zanucić Why Do You Cry i My Angel. My Angel, jak mi się zresztą wydaje, jedyna dobra piosenka na tym albumie, zrobiona lepiej aranżacyjnie, mogła by być jeszcze mocniejsza.
2.) Aranżacje - tak samo źle. Wszystko brzmi tak samo, rozpisane na takie same instrumenty - pattern dla wolnego, pattern dla szybkiego, tak w kółko.
3.) Produkcje - wszystko skompresowane jak parówka bez oddechu, robione na jeden odsłuch. Niestety wszyscy chcą coraz szybciej, mocniej, głośniej... stąd milion sprzedanych krążków w Rosji. Obawiam się, że tutaj względy artystyczne nie mają miejsca.

Pozdrawiam serdecznie
MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Może się nie którym nie podobać brzmienie albumu "Strong",ale przypominam,że sprzedawał się milion razy lepiej niż jego poprzednie albumy ! Sprzedaży nie przebił nawet album "Two" .
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Bo Two to jeszcze większy chłam. Stronga kupiło milion osób, bo to nieskomplikowana muzyka, z jeszcze mniej skomplikowanymi aranżacjami. Jeżeli każdy mówi tylko "mi się widzi ten album", a nie mówi czemu, prócz argumentu "de gustibus non disputantum est", to donikąd nie dojdziemy.

Pozdrawiam
MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Ja mam co do tego albumu, niestety bardzo mieszane uczucia, bo z jednej strony są tu tak miłe mi utwory jak:
- Why Do You Cry - wpadający w ucho i wysmakowany (z niepotrzebną reklamą lesbijstwa w teledysku :evil: ),
- Make You - nie wiem dlaczego, ale lubię,
- I Wanna - fajna, zakręcona melodyjka, cudne kiczowate chórki,
- Sorry, Baby (zwłaszcza w odpowiedniej wersji) - Modern Talking is back!

Lecz z drugiej strony, słuchanie płyt "This Time", "Whispers", "Down on Sunset", "Different", "When Will I See You Again" wprawia mnie w pogodny nastrój, zaś słuchanie całej "Strong" sprawia, że mam chęć się chlastać. Może to ta rosyjska, pochmurno-słowiańska dusza gdzieś się tam za bardzo kołacze :roll:
ODPOWIEDZ