Teksty piosenek Dietera
- Peter
Re: Zabawne piosenki
Micek jest ponadczasowy, ale porównywanie jego tekstów do tekstów DB jest lekką przesadą. Widze, że nikt tak dobrze nie zna tekstów Micusia jak Atlantis. 
- shizonek
Atlantis: no po prostu czapki z głów za interpretację piosenki disco-polo. Dawno się tam nie ubawiłam, świetne!
BTW, ten pierwszy tekst, który podałeś do porównania, to Depeche Mode, zgadza się? Dobra piosenka.
Tym bardziej, że podane przez Ciebie myśli przewodnie i tak są raczej oklepane, i pewnie milion piosenek zawiera podobne sformułowania.
Czemu nie możesz po prostu cieszyć się piosenkami Dietera takimi, jakie są? Nam to nie przeszkadza, że mają słabe teksty.. i tak je lubimy.
Peter, też masz rację - Feel czy inny Bajm to także dno tekściarskie. Tyle, że ich piosenek nic nie ratuje, bo są ohydne..
BTW, ten pierwszy tekst, który podałeś do porównania, to Depeche Mode, zgadza się? Dobra piosenka.
Michale, dla mnie to jest 100%-owy dowód na Twoją nadinterpretację, delikatnie mówiąc. Tak oczywiście można sobie dopowiadać znaczenia w tekście, ale na własny użytek. W żadnym razie fantazja i bogata wyobraźnia słuchacza nie świadczy o klasie utworu.MichałT pisze:Jak dla mnie:Atlantis pisze: tu:
Love is stronger than the ocean,
Love is deeper than the sea,
You and me - we are a team,
zwłaszcza ta ostatnia linijka
Miłość jest silniejsza niż ocean, który zatapia statki, i kruszy skały
Miłość jest głębsza niż morze, które pochłonęło wiele statków oraz istnień
Ty i Ja - Jesteśmy drużyną na dobre i na złe i nic nas nie rozdzieli, dzięki wspólnej sile - pokonamy nawet najlepszych, którzy stoją na naszej drodze (w sporcie czasami najgorsza drużyna, jak da z siebie wszystko, może pokonać najlepszą)
Czemu nie możesz po prostu cieszyć się piosenkami Dietera takimi, jakie są? Nam to nie przeszkadza, że mają słabe teksty.. i tak je lubimy.
Peter, też masz rację - Feel czy inny Bajm to także dno tekściarskie. Tyle, że ich piosenek nic nie ratuje, bo są ohydne..
- MichałT
Chodzi tu o to, że Ty Atlantisie, potrzebujesz wyłożenia "kawy na ławę", gdyż najwidoczniej brak Ci twórczego myślenia i wyobraźni - innym wystarczy, że przeczytają tylko:Atlantis pisze:Widać niedokładnie czytałeś tę inwokacje, bo dalej Mickiewicz wyraźnie powiedział co ma na myśli-ojczyzna jest jak zdrowie pod tym względem, że docenia jedno i drugie ten, kto to traci.
"Litwo,
Ojczyzno moja,
Ty jesteś jak zdrowie (...)"
i jasnym jest, że docenia się jedno i drugie, jak się to straci. Ty rozumiesz poezję Mickiewicza, gdyż wyłożył Ci on dokładnie to co chciał przekazać, styl pisania Dietera jest taki, że on pozostawia pewne niedopowiedzenia, które słuchacz sam musi zinterpretować.
Ja lubię jak coś zmusza mnie do myślenia - Ty widocznie tego nie lubisz - i tu się różnimy
Reasumując: Dieter pisze teksty, takie, aby jak najlepiej podkreślały muzykę, ale do pisania ma także talent, który bynajmniej ja zauważam.
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
PS:
Właśnie o to chodzi, żeby każdy miał margines na swoją i tylko swoją interpretację - bo wtedy rodzi się twórcze myślenieschizonek pisze:Michale, dla mnie to jest 100%-owy dowód na Twoją nadinterpretację, delikatnie mówiąc. Tak oczywiście można sobie dopowiadać znaczenia w tekście, ale na własny użytek.
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Atlantis
No litości! Teraz to sam sobie zaprzeczasz i to bardzo. Wcześniej napisałeś że Mickiewicz użył bzdurnego porównania, a teraz piszesz, że wyłożył kawe na ławe.
Gdybyś przeczytał trzy teksty, które Ci napisałem to z pewnością nie stwierdziłbyś, że wszystko muszę mieć wyłożone, bo, zwłaszcza pierwsze dwa, wymagają myślenia i interpretacji od słuchacza i to bardzo dużo.
Po trzecie to prosiłem Cię, żebyś podzielił się ze mną głębią Operatora i dalej tego nie dostałem
.
Ja pisałem Ci merytoryczne uwagi, bez wycieczek osobistych, odnieś się do nich, a nie stwarzaj podobnych historii, pisząc o mnie, że nie rozumiem niedopowiedzeń w stwierdzeniach o "cieniu wiatru", co akurat Dieter napisał w swoim własnym języku
.
Gdybyś przeczytał trzy teksty, które Ci napisałem to z pewnością nie stwierdziłbyś, że wszystko muszę mieć wyłożone, bo, zwłaszcza pierwsze dwa, wymagają myślenia i interpretacji od słuchacza i to bardzo dużo.
Po trzecie to prosiłem Cię, żebyś podzielił się ze mną głębią Operatora i dalej tego nie dostałem
Ja pisałem Ci merytoryczne uwagi, bez wycieczek osobistych, odnieś się do nich, a nie stwarzaj podobnych historii, pisząc o mnie, że nie rozumiem niedopowiedzeń w stwierdzeniach o "cieniu wiatru", co akurat Dieter napisał w swoim własnym języku
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- MichałT
Moja interpretacja nic tutaj nie da, bo Ty i tak się z nią nie zgodzisz i powiesz, że jest to kolejna schematyczna nadinterpretacja.Atlantis pisze:Po trzecie to prosiłem Cię, żebyś podzielił się ze mną głębią Operatora i dalej tego nie dostałem.
Stwierdzam, że dalej mnie nie rozumiesz i więcej już nie będę Cię próbował przekonywać, bo widzę, że poprostu "zamknąłeś" się w swoim bezsensownym przekonaniu i nie chcesz się na nic nowego otworzyć
Trudno, ale wiedz o tym, że w żadnym stopniu mnie nie przekonałeś...
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Re: Teksty piosenek Dietera
Temat dla mnie jest dość zabawny, ale wtrącę tu jedno małe pytanie do Michała: jaki tekst Dieter musiał by napisać, żebyś nie znalazł w nim głębi? 
Jak piszesz tak cię widzą.
- MichałT
To może tak...ArCrack pisze:Temat dla mnie jest dość zabawny, ale wtrącę tu jedno małe pytanie do Michała: jaki tekst Dieter musiał by napisać, żebyś nie znalazł w nim głębi?![]()
Znajdźcie mój post, w którym napisałem, że wszystkie, co do jednego, utwory Dietera posiadają "głębię"
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Peter
Co wy się na tego Micka tak uparliście?MichałT pisze:"Litwo,
Ojczyzno moja,
Ty jesteś jak zdrowie (...)"
A nie tylko te bo też Czesław śpiewa - ja nie wiem jak można tego szajsu słuchać i dąc dalej tym szlakiem to też JayZ, Beyonce i Justin Timberlake. Tandeta do sześcianu- trzeba być niepełnym rozumu by czegoś takiego słuchać, albo nie normalnym. Przy tym to teksty Bohlena na prawdę mają jakąś głębię.shizonek pisze:Peter, też masz rację - Feel czy inny Bajm to także dno tekściarskie. Tyle, że ich piosenek nic nie ratuje, bo są ohydne..
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
OK, nie mam więcej pytańMichałT pisze:To może tak...
Znajdźcie mój post, w którym napisałem, że wszystkie, co do jednego, utwory Dietera posiadają "głębię"
Pozdrawiam wszystkich którym chcę się tutaj na wzajem przekonywać
Jak piszesz tak cię widzą.
- Daja
Fajnie się Was czyta
Każdy tekst ma jakiś sens, tylko trzeba go zobaczyć. Z kolei gdyby Dieterowi zależało na super dopracowanych tekstach to pewnie został by poetą albo pisarzem. Dla mnie teksty Bohlena mają "głębię" i sens.
Jeśli się to komuś nie podoba to trudno. Jednak twierdzę że każdy tekst ma coś do przekazania. Może trzeba tylko nad tym dobrze pomyśleć?!
Jeśli się to komuś nie podoba to trudno. Jednak twierdzę że każdy tekst ma coś do przekazania. Może trzeba tylko nad tym dobrze pomyśleć?!
- Skyliner89MT
Według mnie teksty Dietera są bardzo prawdziwe, mówiące o uczuciach, emocjach, o życiu 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
- Daja
No i nareszcie mamy jakąś zgodność! 
- Peter
Ale także o wolności i poświęceniu.Skyliner89MT pisze:Według mnie teksty Dietera są bardzo prawdziwe, mówiące o uczuciach, emocjach, o życiu
Najmniej ambitnym tekstem Bohlena jest Boom boom, ale uwielbiam tą piosenkę.
- MichałT
Widzisz Atlantisie, różnimy się tym, że Ty przechodząc obok egipskiej piramidy, stwierdzisz tylko fakt, że jest to zwykła budowla, w kształcie ostrosłupa, natomiast ja, zastanowię się jak ją zbudowano parę tysięcy lat temuDaja pisze:Każdy tekst ma jakiś sens, tylko trzeba go zobaczyć. Z kolei gdyby Dieterowi zależało na super dopracowanych tekstach to pewnie został by poetą albo pisarzem. Dla mnie teksty Bohlena mają "głębię" i sens.![]()
Skyliner89MT pisze:Według mnie teksty Dietera są bardzo prawdziwe, mówiące o uczuciach, emocjach, o życiu
Peter pisze:Ale także o wolności i poświęceniu.
Są jednak tacy, co myślą podobnie jak ja
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Atlantis
Teraz to stroisz sobie ewidentne żarty i dorabiasz sobie ideologie do czegoś czego nie ma.
Rozmowa z Tobą teraz przypomina coś w stylu "ja jestem mądry, a ty głupi i nie masz racji".
Wcześniej ludzie pisali Ci że nie masz racji i tego nie widziałeś, ale jak ktoś pisze, że jest w tym sens to jest ok, tylko, że za tym nie idą konkretne argumenty,. Jest tylko "bo taK", a to jest żenujący poziom rozmowy, bo przypomina Gąbrowiczowskie "zachwyca Cie bo Ci tłumacze że Cie zachwyca". Pisałem, skoro wiesz o czym jest operator, to się tym podziel, czemu tego nie zrobiłeś? Powinieneś najpierw napisać o tym i podzielić się tym z nami wszystkimi zamiast pisać jakieś bzdury o piramidach, bo to już przekroczyło poziom wszelkiej żenady.
Każde forum powinno funkcjonować na popieraniu faktami argumentów. O czym jest Operator i jak należy rozumieć "Arabskie złoto dla twojej gangsterskiej miłości alatrosie". Wyjaśnij mi jak zbudowano tę piramide.
Rozmowa z Tobą teraz przypomina coś w stylu "ja jestem mądry, a ty głupi i nie masz racji".
Wcześniej ludzie pisali Ci że nie masz racji i tego nie widziałeś, ale jak ktoś pisze, że jest w tym sens to jest ok, tylko, że za tym nie idą konkretne argumenty,. Jest tylko "bo taK", a to jest żenujący poziom rozmowy, bo przypomina Gąbrowiczowskie "zachwyca Cie bo Ci tłumacze że Cie zachwyca". Pisałem, skoro wiesz o czym jest operator, to się tym podziel, czemu tego nie zrobiłeś? Powinieneś najpierw napisać o tym i podzielić się tym z nami wszystkimi zamiast pisać jakieś bzdury o piramidach, bo to już przekroczyło poziom wszelkiej żenady.
Każde forum powinno funkcjonować na popieraniu faktami argumentów. O czym jest Operator i jak należy rozumieć "Arabskie złoto dla twojej gangsterskiej miłości alatrosie". Wyjaśnij mi jak zbudowano tę piramide.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- Mateusz
Czesław to akurat moim zdaniem jedna z barwniejszych postaci w polskiej muzyce i własnie w morzu muzyczno-wokalnych porazek takich jak Feel czy inna Natalia Lesz Czesław jawi sie jako odkrycie zarówno jesli chodzi o teksty które napisał mu wybitny polski poeta którego bardzo szanuje - Michał Zabłocki , jak i muzyke bo Czesław to świetny wirtuoz harmonii i czlowiek z ambicjami i wizją muzyki( fakt, dosc specyficzną - jednym moze odpowiadac drugim nie - kwestia gustu)Peter pisze:A nie tylko te bo też Czesław śpiewa - ja nie wiem jak można tego szajsu słuchać
Tak więc ja w tym szajsie widze potencjał bo wysluchałem od dechy do dechy jego albumu i nieźle sie ubawiłem bo naprawde kawał dobrej roboty
Ostatnio zmieniony ndz paź 05, 2008 20:42 przez Mateusz, łącznie zmieniany 2 razy.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett