Anders | Fahrenkrog - singiel Gigolo, album Two

Tutaj rozmawiamy o muzyce Thomasa.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MichałT

Re: Thomas Anders - singiel Gigolo, album Two

Post autor: MichałT »

A nikt z Was nie zauważył, że może coraz mniej jest Thomasa... w Thomasie ? Zachwycacie się takim byle czymś sygnowanym tylko nazwiskiem, bo i obiektywnie patrząc aranż nie jest tu specjalnie rozbudowany czy też skomplikowany. Tak samo jak melodia bez melodii... To mnie jednak nie dziwi. Thomas oddał swą twóczość beznadziejnej, dzisiejszej pop-komercji już wraz ze "Strongiem", ale tutaj, nawet jego głos jest jak dla mnie mniej wyrazisty. Owszem w zwrotach można powiedzieć, że śpiewa to właśnie on, ale to co się dzieje w refrenie... "I'm a Romeo I'm a Romeo" - to naprawdę nie brzmi jak Thomas! Kompletnie bez sensu jest tu stwierdzenie, że jest on w tym stylu jak ryba w wodzie - z prostego powodu: to nie jest jego styl. On (współ)tworzy to co jest obecnie modne i choć może czyni to w mniej łagodnej odmianie niż n.p. Lady Gaga, to dalej jest ten sam miałki, zeroartystyczny pop. Ja kurczę nie wiem, czy Wam wszystkim się to podoba ? Jestem więcej niż pewien, że gdyby była to nowa piosenka J.LO. to jedynym wniebowziętym byłby Peter. Zgadzając się na kiepskie dziś, pozwalacie na jeszcze gorsze jutro. Nie chciałbym zostać zrozumiany jako ktoś kto chce na siłę narzucać swoję zdanie innym, ale naprawdę trudno jest mi zrozumieć, jak coś takiego podoba się fanom Modern Talking, bo w istocie jest to nic innego jak zaprzedanie własnego stylu komercji i to komercji, która swoim poziomem nie zachwyca...

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Na Amazonie pojawiła się specjalna edycja albumu za 25 euro. Z opisu wynika, że będzie ona podpisana przez wykonawców.
http://www.amazon.de/exkl-ltd-signierte ... 974&sr=8-2
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

MichałT pisze:Ja kurczę nie wiem, czy Wam wszystkim się to podoba ? Jestem więcej niż pewien, że gdyby była to nowa piosenka J.LO. to jedynym wniebowziętym byłby Peter.
Bo to piosenka z energią, pazurem, kurcze słucham tego z kilka razy i przypominają mi się najlepsze lata Thomasa.... Piosenka zrobiona z pomysłem na melodie i aranż, czego bardzo brakuje dzisiaj u Bohlena. I zapewniam Cię, że Peter nie przyjmuje z entuzjazmem żadnych nowości od Lopezowej, bo mi się naraziła ostatnim wydawnictwem sromotnie.
Awatar użytkownika
Dr Mabuse

Post autor: Dr Mabuse »

Nie znam się na muzyce, a słucham tylko tej, która zwyczajnie mi się podoba, dlatego trudno mi określić, czy rzeczywiście w "Gigolo"
MichałT pisze:coraz mniej jest Thomasa... w Thomasie
Jedno wydaje się być przesądzone: takiego Thomasa chcę słuchać :!:
Obrazek
Awatar użytkownika
michal.czeslaw

Post autor: michal.czeslaw »

Podoba mi się bardzo!Rewelacja!Czuję,że ten album będzie jeszcze lepszy od Stronga!Do przodu Thomas-stać Cię na wiele.Powodzenia! :D
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Fan.pl ma ten album z datą premiery tydzień późniejszą niż Niemcy i innym wydawcą. Może to oznaczać, że tym razem płytę będzie można kupić u nas w cywilizowany sposób.
http://www.fan.pl/katalog/p91737574_and ... g_two.html
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter, ale czy Ty z tym pomysłem na melodię i aranż to piszesz na prawdę, czy to jakaś prowokacja z Twojej strony ? :P
Mabusie,
wogóle nie trzeba znać się na muzyce by stwierdzić czy Thomasa w Thomasie jest tyle ile było kiedyś. Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś, bo nie chodzi mi tylko o to, że jego głos jest tu jakoś mniej unikatowy. Chodzi mi o jego unikalne, artystyczne "ja", które w biegu po powrót po sławę zgubił gdzieś w nieprzeniknionych odmętach show-businessu. O to co w pewien sposób określało jego artystyczność osobową i nadawało swoistą nutkę niepowtarzalności...
"Gigolo" jest do tego stopnia nastawiany na czystą komercję, że granica między jedną, a drugą rzeczywistością jest bardzo wyraźna.
Czy chcesz słuchać Thomasa w czystej komercji, w stylu który do niego nie pasuje, i w którym najprawdopodobniej za bardzo dobrze się nie czuję ? Naprawdę tego chcesz ?

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Michale T, napisałem już co miałem do powiedzenia o piosence i po co pisać setki postów o tym. Aranżacja jest bardzo dobra, melodia także, dlatego czekam na album z ciekawością. ;)
Awatar użytkownika
MichałT

No więc jeśli aranżacja i melodią w utworze "Gigolo" są według Ciebie bardzo dobre, to nie mam więcej pytań :)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
jkris

Post autor: jkris »

MichałT pisze:"Gigolo" jest do tego stopnia nastawiany na czystą komercję, że granica między jedną, a drugą rzeczywistością jest bardzo wyraźna.
Czy chcesz słuchać Thomasa w czystej komercji, w stylu który do niego nie pasuje, i w którym najprawdopodobniej za bardzo dobrze się nie czuję ? Naprawdę tego chcesz ?
nie wiem w czym Ty wyczuwasz tą komercje, bo wg mnie ta piosenka silnie trąci latami '80 i raczej nie ma nic wspolnego z obecnymi trendami. nawiasem mowiac, cale Modern Talking bylo 100% komercja wiec dlaczego nagle teraz Ci to przeszkadza?
no i gratuluje wybitnej empatii skoro wiesz, ze Thomas zle sie czuje w piosence, ktora nie rozni sie absolutnie niczym od tego co przynioslo mu najwiekszy splendor.
dziwi tez opinia co do glosu Thomasa- wg mnie brzmi swietnie, bez zadnych przerobek, komputerowej oprawy- dla mnie klasa!
a sama piosenka podoba mi bardzo, choc niektore pozycje ze Stronga poki co stoją oczko wyzej.
Awatar użytkownika
Agata

Post autor: Agata »

jkris pisze:choc niektore pozycje ze Stronga poki co stoją oczko wyzej.
U mnie też. Po Fahrenkrogu spodziewałam się troszkę więcej rockowego pazura...

Pan Uwe kiedyś (1:09 itd.) :wink:
jkris

Post autor: jkris »

Agata pisze:
jkris pisze:choc niektore pozycje ze Stronga poki co stoją oczko wyzej.
U mnie też. Po Fahrenkrogu spodziewałam się troszkę więcej rockowego pazura...
mysle, ze z zalozenia mial napisac piosenki w stylu Modern Talking, zreszta nawet patrzac na teledysk widac, ze wpasowal sie w role nowego Bohlena. mi to nie przeszkadza, pod warunkiem, ze plyta bedzie dobra ;-)
Awatar użytkownika
Dr Mabuse

Post autor: Dr Mabuse »

MichałT pisze:Czy chcesz słuchać Thomasa w czystej komercji, w stylu który do niego nie pasuje, i w którym najprawdopodobniej za bardzo dobrze się nie czuję ? Naprawdę tego chcesz ?
Dr Mabuse pisze:słucham tylko tej (muzy), która zwyczajnie mi się podoba
Kiedy Dieter wypuścił "Bizarre Bizarre" (2006 r.) stwierdził coś takiego: teraz, gdy Thomas tworzy utwory w stylu, w którym czuje się najlepiej, "taką" muzykę komponuję tylko ja. Dla przypomnienia - był to czas, w którym wyszedł "Songs Forever". Nie wiem, który styl bardziej pasuje do Thomasa i który bardziej lubi, ale wiem na pewno, że gdybym nie usłyszał Thomasa w repertuarze MT, byłby dla mnie tak obojętnym artystą jak ... setki artystów, których nie zapamiętałem, bo są mi obojętni ;) A "Gigolo" zdaje się nawiązywać do stylu, dzięki któremu Thomas jest przeze mnie już ponad ćwierć wieku rozpoznawalny.
Obrazek
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Post autor: Didi&Thomas »

Ale ja to mam pecha...Na Amazon.de jest informacja że adres zapodany w wyszukiwarce jest błędny a na You Tube właściciel praw wyłączył dźwięk :( Tak więc nie usłyszę na razie trailera singla. Widać, że tym razem w przeciwieństwie do premiery STRONG nie będzie w sieci zbyt wielu okazji do wcześniejszego poznania materiału z płyty. Może to i lepiej..A jeszcze jeżeli promocja albumu będzie odpowiednia to może być sukces tym razem na skalę europejską a nie tylko rosyjską.
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
Peter

Po panu Petersenie także się spodziewałem więcej rockowych klimatów, znając album "Never say never" Kim Wilde, ale widocznie to Thomas decyduje co chce dostać a nie na odwrót. Zgadzam się z Jkrisem, piosenka mocno zalatuje nową falą i latami 80 tymi, choćby przez pulsujące analogowe syntezatory, nie wiem co musiałby zagrać dzisiaj Thomas czy Dieter, by Michał T powiedział: "to jest dobre" bo kwestionuje wszystko co dzisiejsze z natury rzeczy, tylko dlatego, że nie powstało w latach 195-1990. ;)
Awatar użytkownika
MichałT

jkris pisze:nie wiem w czym Ty wyczuwasz tą komercje, bo wg mnie ta piosenka silnie trąci latami '80 i raczej nie ma nic wspolnego z obecnymi trendami.
Komercję wyczuwam w:
aranżacji
sposobie wyprodukowania
tandetnej melodii, która mimo to wszystkim się podoba

Piosenka ma tyle wspólnego z latami 80 co politycy z uczciwością. To jest podróba. Iluzja, imitacja i złudzenie.
jkris pisze:nawiasem mowiac, cale Modern Talking bylo 100% komercja wiec dlaczego nagle teraz Ci to przeszkadza?

O podobnym temacie dyskutowaliśmy kiedyś w temacie "Strong". O ile dobrze pamiętam wyperswadowałeś mi wtedy, że dzieli nas zbyt duża różnica wieku, żebyśmy mogli ów dyskusję kontynuować...
jkris pisze:no i gratuluje wybitnej empatii skoro wiesz, ze Thomas zle sie czuje w piosence, ktora nie rozni sie absolutnie niczym od tego co przynioslo mu najwiekszy splendor.
Thomas w wywiadzie w Istambule w 2009 roku powiedział, że lata 80 różnią się tym muzycznie od ostatnich pięciu (a więc od 2004, koniec MT - 2003), że hity z ów dekady można było zaśpiewać. Stwierdził, iż obecni producenci większą wagę przywiązują do "beatu" , a obecne hity trudno nawet zanucić. Obecnie Thomas współpracuje z takimi "producentami".
Thomas miał wtedy oczywiście rację, bo jego nowy singiel melodii nie ma żadnej. Sam więc oceń, czy nie popadł w szpony komercji i nie tworzy wbrew sobie...
Jeśli uważasz, że "Gigolo" niczym nie różni się od tego, co kiedyś przyniosło mu splendor... to ja Tobie gratuluję :)

Jeśli chodzi o jego głos, to brzmi on dla mnie wyjątkowo kiepsko. W tej beznadziejnej piosence został po prostu barbarzyńsko stłamszony. Ten utwór jest po prostu tak fatalny, że obdarł głos Thomasa z jego wspaniałej barwy :evil:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT

P.S. Arturze! Nawet nie wiesz jakie to dla Ciebie błogosławieństwo, że nie usłyszałeś tej piosenki. Jeśli nie chcesz doświadczyć negatywnego szoku, nie powinieneś jej włącząć.
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
ODPOWIEDZ