Systems In Blue

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Re: Systems In Blue

Post autor: MODERN JEANNE »

Peter pisze:Jeśli padło pytanie o historię muzyków SYSTEMS IN BLUE to kilka słów na ten temat. Jeśli się nie mylę Bohlen był aktywny muzycznie przed Monzą: Aorta, Mayfair, ale pierwszym profesjonalnym projektem był ten z Holgerem. Początek datuje się na 1978 i pomagał mu Tony Hendrik z Bad Boys Blue i jego żona.
Rolf zaczął nieco wcześniej, o jeden rok i nie był wtedy muzykiem sesyjnym, a profesjonalnym piosenkarzem, śpiewającym jako Marc De Ville. Wtedy nie mogło być mowy o chórkach u nikomu nie znanemu Bohlena. Michael jest aktywny muzycznie - z tego co mówi Iwona - od 5 dekad, a Detlef, na pewno od lat 70 tych. Żaden z nich nie był wtedy muzykiem sesyjnym, podobnie Nino De Angelo ale to już inna bajka. W latach 80 tych, angażowali się w różne produkcje, najwięcej do zaoferowania - przynajmniej dla mnie miał wtedy Rolf. Wtedy było dużo tzw. diamentów disco, ale nie było mowy o kopiowaniu brzmienia Bohlena, Bohlen zaczął tworzyć coraz lepsze rzeczy, rozwijał się, ale to oni tworzyli lepsze rzeczy, zmieniło się jak Bohlen wynalazł Modern Talking, jak się stało, że akurat zatrudnił ich tego nie wiem, z tego co pisze w książeczce, byli przyjaciółmi więc pewnie jakoś tak

Niezwykle zaskakujące jest to że jeśli wcześniej nie śpiewali w chórkach , jak Bohlenowi udało się skrzyknąć tak dobrą ekipę do tego prawda?Jeśli by to robili wcześniej OK ale tak to dosłownie jakby z nieba mu nagle spadli.Z tego co piszesz tylko Rolf zaczął w 84 r piać jeśli dobrze zrozumiałam
Dobre jest kto wymyślił chórki? U Rolfa nie było przed 1984 rokiem takiego śpiewania, dopiero w Broken Dreams śpiewał falsetem, a więc pewnie Bohlen.
Bohlen mówił że będąc na Majorce usłyszał wysokie hórki Fox The Fox - Precious Little Diamond i się zaraził
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

A wcześniej jako Bee Gees... Nie o to chodzi kto wymyślił chórki ever tylko kto był pierwszy Bohlen czy SIB? Idę w zaparte, że Bohlen. A co do "plagiatu" to drobne nawiązania są w refrenie.
Kohler? w 1977 zaczął karierę solową.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Chodzi o ten plagiat Abby?Zaraz poszukam drugiego który odkryłam

Dobrze że rozjaśniłeś kiedy Rolf zaczynał, prawdę mówiąc sądziłam że dużo wcześniej, te początkowe jego utwory brzmią jak antyki wręcz
Jeśli padło pytanie o historię muzyków SYSTEMS IN BLUE to kilka słów na ten temat. Jeśli się nie mylę Bohlen był aktywny muzycznie przed Monzą: Aorta, Mayfair, ale pierwszym profesjonalnym projektem był ten z Holgerem. Początek datuje się na 1978 i pomagał mu Tony Hendrik z Bad Boys Blue i jego żona.
Jeśli Bohlen zaczynał ok 78r a Rolf 77r to w podobnym czasie mniej więcej.Do 84 r gdy powstawał MT mieli pewnie mnóstwo okazji by wpaść gdzieś na siebie w jakimś studio.
Ps. gdzie ty Peter mieścisz te wszystkie daty i nazwiska :shock:
gipsy2 pisze:
Zastanawiam się z czego panowie teraz żyją ? Bo kafelek nie kładą , więc Detlef i Micha coś musieli zrobić odkąd Rolf odszedł. Bo dwa dema i parę złych kawałków to chyba nie wszystko? No chyba że Micha sprząta z kurzu studio Detlefa na 1/16 etatu :)
Przykre że ludzie którzy przyczynili się do powstania grupy legendy obecnie nie mają pieniędzy na wydanie nowego albumu.Przecież sprzedaż płyt MT idzie w miliony i do teraz DB i TA mają z nich zyski.Dobrze pamiętam że DB jednorazowo zapłacił im za chórki i odstąpili z zysków?

Teraz źebrają na wydanie albumu.Bardzo bym chciała by im się to udało, bo ich płyty sprawiają mi obecnie więcej radochy niż jakieś szlagiery Dietera(prócz Beatrice bo fajne były).Bohlenowski sound alive :D
https://www.facebook.com/events/668977769849365/?ref=22
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Początkowe piosenki Rolfa nie mają NIC wspólnego z muzyką, dzięki której tu oboje jesteśmy:
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Tak wszystkie są tak odległe brzmieniowo, w dodatku ten jego głos taki ponadczasowy, sądziłam że te piosenki powstały wcześniej niż w 77 r.
A to ten plagiat Sib o którym mówiłam.Tylko nie mogę zlokalizować oryginału, ale chodzi o jedną z piosenek
Jean Michel Jarre prawdopodobnie z płyty Oxygene gdzie każdy utwór ma taką samą nazwę. :twisted:
Może Marcin który ostatnio przerabiał Jarra będzie wiedział.
Chodzi tylko o pierwsze takty melodii
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

MODERN JEANNE pisze:...
A to ten plagiat Sib o którym mówiłam.Tylko nie mogę zlokalizować oryginału, ale chodzi o jedną z piosenek
Jean Michel Jarre prawdopodobnie z płyty Oxygene gdzie każdy utwór ma taką samą nazwę. :twisted:
Może znowu napiszecie, że Bohlen ściągnął coś z Jarre'a ale dla mnie pierwsze takty to Heartache No 9. Ja SIB-ów lubię posłuchać, ale nie mam wewnętrznej potrzeby wracać do ich albumów(a jeśli już to Winner i Two Faces - to piosenka o Bohlenie jest :) , w przeciwieństwie do Blue System. Co do odstąpienia od zysków, na pierwszej stronie chyba jest moje pytanie z dawnych czasów i chyba dalej nie znamy na nie odpowiedzi (wiadomo, że Bohlen sprzedał BMG przyszły superhit YMHYMS za niewielkie pieniądze, kto powinien się potem rozliczać z ponownego wykorzystania nagrań,trudno powiedzieć ale wg mnie BMG).

PS: Z tego co pamiętam to chyba Detlef z Dieterem się znali wcześniej (obaj są z Oldenburga).
PS2: Z biografii Detlefa ze strony SIB Music - ...Detlef Wiedeke kennt Dieter Bohlen schon seit seiner Jugend..., być może nawet coś razem grali amatorsko

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Peter

Mnie ta piosenka się nie kojarzy z Jarre'm, ale zobacz jak leci głos, jakby z jakieś demówki puszczony, a ta piosenka - też nie wiedziałem, że o Bohlenie ale tekst doskonale do tego pasuje:

Swoista zemsta na Bohlenie.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

No mszą się, mszczą się nie tylko oni bo wielu których niby w jakiś sposób zranił.Dieter z natury nie przywiązuje się raczej do ludzi , ale czy ma dwie twarze?
Raczej dużo logiki, zdrowego rozsądku i umiejętność rozpatrywania spraw z dwóch stron.
Choć aniołkiem nie jest bo wiadomo że kobieciarz... :wink: I dba facet wyłącznie o swoje interesy nie licząc się z nikim ale czy inaczej byłby tak wysoko?
Wygląda że idzie po trupach ale z jego strony wygląda to inaczej
Ten filmik Atlantydy który dałeś na forum 80 :
Ciekawe kto mówi prawdę
https://www.youtube.com/watch?v=OJBC5LFODZk#t=637
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Właśnie w tej piosence pada: womanizer czyli dosłownie kobieciarz. tutaj masz fragment koncertu z Halle'88,
śpiewa Michael:

A tu Rolf:

Występów było oczywiście więcej, całość to Rocknacht in Halle.
Megaruffik

Post autor: Megaruffik »

Pioetrek pisze:
MODERN JEANNE pisze:...
Może znowu napiszecie, że Bohlen ściągnął coś z Jarre'a ale dla mnie pierwsze takty to Heartache No 9. Ja SIB-ów lubię posłuchać, ale nie mam wewnętrznej potrzeby wracać do ich albumów(a jeśli już to Winner i Two Faces - to piosenka o Bohlenie jest :) , w przeciwieństwie do Blue System. Co do odstąpienia od zysków, na pierwszej stronie chyba jest moje pytanie z dawnych czasów i chyba dalej nie znamy na nie odpowiedzi (wiadomo, że Bohlen sprzedał BMG przyszły superhit YMHYMS za niewielkie pieniądze, kto powinien się potem rozliczać z ponownego wykorzystania nagrań,trudno powiedzieć ale wg mnie BMG).

PS: Z tego co pamiętam to chyba Detlef z Dieterem się znali wcześniej (obaj są z Oldenburga).
PS2: Z biografii Detlefa ze strony SIB Music - ...Detlef Wiedeke kennt Dieter Bohlen schon seit seiner Jugend..., być może nawet coś razem grali amatorsko

Pozdrawiam

Piotrek

Jak dla mnie Heartache No 9. to niestety plagiat Nick Kamen - I Promised Myself
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Dzięki Piotrek , nie znałam tych piosenek ani tego projektu Kentucky.Na tym Vid to oni na zdjęciach.
Ależ śliczni byli :shock:
A ta piosenka którą dałam , to prócz pewnej Jarra(podam jak znajdę)

To brzmi identycznie jak Queen» Show Must Go On, tylko trzeba przyspieszyć
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Chyba zrobiłem się głuchy na stare lata, ale gdzie tu słyszysz podobieństwo? Nic a nic. A tak swoją drogą to najlepsza ich piosenka z tego albumu. Co do klipu to nie mam pojęcia kto na nim jest, jest tam przecież wiele gwiazd, młodych systemsów, możesz zobaczyć na stronie Iwony. Jedynie Michael nie byl ładny bo bardzo wcześnie miał na głowie taki wianuszek, niektórzy nazywają taką fryzurę: "przeminęło". Po prostu szybko zaczął łysieć i jakoś tak polubił wcześnie kapelusze i inne nakrycia głowy, za to Rolf czy Birger wyglądali jak młodzi Bogowie.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Pierwsze takty do ok 0.15 to ta sama melodia, podobnie nawet przerywana ale,druga kilka tonów niżej
Ciekawe jak wyglądali jak byli młodzi
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Asia; uwielbiam SYSTEMS In BLUE ale na Boga gdzie tym gościom do jednego taktu na miarę Queen? Nie potrafią chyba się zbliżyć nawet. Jak wyglądali wcześniej? Mówiłem, że u Iwonki to jest, i na tej stronie fotomontaż: http://sibfans.frei-forum.com/
i jeszcze tu:
Obrazek
Birger, Michael i Rolf.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Obiło mi się to już o oczy gdzieś, śliczni prawda?Musieli mieć ok 20 lat.
Który najładniejszy wg mnie Rolf
Patrzcie co przed chwilą znalazłam.Niesamowity występ live składający się aż z trzech częsci.
Zaczyna się Europe, potem jest kawałek BS i dopiero wersja finalna.
Niezwykle urozmaicony występ

I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

A który głos Ci się najbardziej podoba? Najbardziej popowy jest głos Michaela i chyba najfajniejszy ale ta druga piosenka singlowa Skynight Avenue była kiepska, głos chyba mu się postarzał.
ODPOWIEDZ