Niestety tak, ale co osiągnie to osiągnieDami pisze:chłopina nie ma pomysłów żeby sam coś stworzyć i bazuje na zapożyczonych utworach.
Muzyka Bohlena a disco polo
-
Marcin87
Re: Muzyka Bohlena a disco polo
- kate
I że też go nikt o plagiat nie oskarży 
Give me peace on earth-Please try
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
U nas w niedzielę,tak jak dziś leci od rana TVS.Mama lubi posłuchać przy niedzielnym krzątaniu się w kuchni
. Jakieś Disco Polowe hity lecą , są lepsze i gorsze,ale co chciałam napisać...2 clipy zwróciły moją uwagę-jeden był stylizowany na "Why Do You Cry"-facet w szaliku tak jak Thomas siedział na kanapie i śpiewał.drugi clip skojarzył mi się z "Sexy Sexy Lover" - mało tego,że melodia między zwrotkami to też dziewczyny brykające w dyskotece.Z wrażenia oba clipy oglądałam do końca.
Nie zwróciłam uwagi na wykonawców i tytuły,aby wam pokazać.Prawdę mówiąc nawet nie myślałam o tym.
Nie zwróciłam uwagi na wykonawców i tytuły,aby wam pokazać.Prawdę mówiąc nawet nie myślałam o tym.
- Daniel
Zasadnicza różnica między MT a DP jest taka, że MT to muzyka profesjonalna, robiona przez zawodowców, ludzi którzy znają się na rzeczy.
Piękne melodie, świetna aranżacja i naprawdę znakomity głos wykonawcy.
A DP to totalna amatorka, wykonawcy bez głosu, nie potrafiący śpiewać, aranżacje płytkie i plastikowe, zagrane na instrumentarium kupionym chyba na bazarze.
Sam wygląd owych "wykonawców" budzi politowanie, nie nadają się do niczego więcej jak do wiejskiej zabawy w remizie.
Ja osobiście nie mogę słuchać DP, bo zbiera mi się po prostu na mdłości.
Jedyny zespół grający podobną muzykę ale na wysokim poziomie (i niesłusznie zaliczany do discopolo) to Top One.
Chłopaki nagrali tylko jedną kasetę z piosenkami "biesiadnymi" (zresztą świetnie zrobiona muzyka!) i przez to zostali zaszufladkowani do discopolo.
A grają po prostu muzykę disco/dance (nie żadne polo).
Piękne melodie, świetna aranżacja i naprawdę znakomity głos wykonawcy.
A DP to totalna amatorka, wykonawcy bez głosu, nie potrafiący śpiewać, aranżacje płytkie i plastikowe, zagrane na instrumentarium kupionym chyba na bazarze.
Sam wygląd owych "wykonawców" budzi politowanie, nie nadają się do niczego więcej jak do wiejskiej zabawy w remizie.
Ja osobiście nie mogę słuchać DP, bo zbiera mi się po prostu na mdłości.
Jedyny zespół grający podobną muzykę ale na wysokim poziomie (i niesłusznie zaliczany do discopolo) to Top One.
Chłopaki nagrali tylko jedną kasetę z piosenkami "biesiadnymi" (zresztą świetnie zrobiona muzyka!) i przez to zostali zaszufladkowani do discopolo.
A grają po prostu muzykę disco/dance (nie żadne polo).
- pysia20
- Członek TAFC Polska
dla mnie muzyka MT to nie zadne disco polo jak ja to mowie trolo
he
poprostu jezeli słysze DP to poprostu mnie trzesie
a MT : to jest muzyka tworzona na poziomie ,sami zawodowcy POPROSTU KLASA.
A trolo jak słysze to w duchu głos boze co to jest??!
wogole niewiem jak to mozna porownywac ..
Pozdrawiam
poprostu jezeli słysze DP to poprostu mnie trzesie
a MT : to jest muzyka tworzona na poziomie ,sami zawodowcy POPROSTU KLASA.
A trolo jak słysze to w duchu głos boze co to jest??!
wogole niewiem jak to mozna porownywac ..
Pozdrawiam
You Are Not Alone..!!
- Mr.King of Love
I tutaj sie poleje krew zaraz.., moim zdaniem NIESTETY , ale jeśli piosenki Dietera były by śpiewane po polsku to dla niektórych brzmiala by jak disco polo.
Chodzi tutaj o brzmienie. Np New Collective śpiewane w jezyku angielskim brzmiało by nieco inaczej i mniej by sie kojażylo polaką ze stylem disco polo.
Ale nawet jeśli by było to disco polo to co z tego? ważne że każdy słucha to czego lubi i to jest ważne. A czy to disco polo czy nie to po prostu zbedne..
Chodzi tutaj o brzmienie. Np New Collective śpiewane w jezyku angielskim brzmiało by nieco inaczej i mniej by sie kojażylo polaką ze stylem disco polo.
Ale nawet jeśli by było to disco polo to co z tego? ważne że każdy słucha to czego lubi i to jest ważne. A czy to disco polo czy nie to po prostu zbedne..
Oh don't play with my heart
Don't do that again
If you're breaking apart
I cannot be your friend..
Don't do that again
If you're breaking apart
I cannot be your friend..
-
Mr.Przyjemny
To mój pierwszy post chyba tutaj na forum ( edit: a jednak chyba drugipysia20 pisze: wogole niewiem jak to mozna porownywac ..
Pozdrawiam
Mam już "swoje lata" ale wciaż pamietam moment gdy po raz pierwszy zabrzmniała muzyka D.Bohlena w radiu a ja miałem tyle lat ze nie mogłem jeszcze wtedy myśleć o własnym magnetofonie...
Zmierzam do tego ze wychowałem się od początku na muzyce D.Bohlena ,która nie przeczę wpadła mi w ucho i też nie przejmowałem sie wtedy (i kiedykolwiek) opiniami negatywnymi.
Sam tez z czasem znalazłem kilka negatywnych cech - z czasem gdy zaczałem grać na instr,klawiszowych i zorientowałem sie jak łatwo mozna napisać przebój wpadajacy w ucho... nadal jednak uważam Bohlena za swego rodzaju fenomena.
Co do Disco-Polo to zwracam uwage że w niemczech był długo czas,gdy popularna była muzyka pisana przez Bohlena i ta muzyka była poprostu odbierana jak u nas niegdyś Disco-Polo.
Różnica jest w tym że DP nie miało szans i pozostało i nie wyszło za bardzo po za "region" (czyt. polskę)
Wiaże sie to z tym że juz czasy nie te a i MT miało w tamtych czasach odpowiednia promocję (RFN to była juz wtedy Europa - a jak było wtedy w polsce wszyscy pamietamy)
To jest "bez dwóch zdań" takie disco-polo niemieckie i pisze to będąc wielkim fanem Bohlena i nie jest to zarzut a poprostu wyciągniecie wniosków po doświadczeniach i dorastaniu,wychowaniu sie słuchając i jednego (MT) i potem drugiego (DP) gatunku.
Całkowicie utwierdziło mnie jednak podobieństwo obu gatunków w momencie gdy zaczałem sam pisać i komponować utowry (wzorując się oczywiscie na moim idolu D.Bohlen'ie i czerpiąc po części z DP)
Jesli ktoś miał stycznosć z muzyką i ma jako takie pojęcie to wie jak zadziwiająco prostą aranżacją jest np przebój "Atlantis is Calling i praktycznie wszystkie najw. przeboje Bohlena)
Podobnie jest z Disco-Polo.
Bardzo wiele podobnych cech,łatwość i prostota budowy utworów,aranżacje itd
To oczywiscie moja opinia patrząc obiektywnie ale zaznaczam ze od początku byłem ( i jestem ) wielkim fanem D.Bohlena,bo w tamtych czasach trzeba było być indywidualnoscią aby stworzyc własne brzmnienie
- MTalkingusia28
Szczerze powiedziawszy oddałabym wszystko, żeby zapomnieć czas w którym słuchałam do okropne disco polo, jednak czasu nie da się niestety cofnąć. Moje doświadczenie w słuchaniu muzyki jest takie, że nigdy w życiu ani nie porównywałam Modern Talking do muzyki disco polo ani nigdy tego nie zrobię. Nawet jeśli piosenki Modern Talking wydają się być napisane w prosty sposób to jednak nie ośmieliłabym się przyrównać muzyki Dietera do disco polo. Mam też taki wycinek Modern Talking na którym napisane jest, że jedni uważają muzykę Modern Talking za najlepszą a drudzy twierdzą, że to niemieckie disco polo. Jednak ja tak nie uważam (że Modern Talking to niemieckie disco polo) i nigdy tak uważać nie będę. Oczywiście nie kwestionuję zdania powyższego, które zacytowałam, piszę jedynie co ja o tym myślę.Mr.Przyjemny pisze: To jest "bez dwóch zdań" takie disco-polo niemieckie
Modern Talking - The Ultimate Best Of - The Story Of Success * Modern Talking - Magic Talented *
ANDERS / FAHRENKROG * ARMY OF LOVE * HIT OR A MISS * GIGOLO * SUMMER OF LOVE * NO MORE TEARS ON THE DANCEFLOOR
POZDROWIENIA OD MTALKINGUSI28
ANDERS / FAHRENKROG * ARMY OF LOVE * HIT OR A MISS * GIGOLO * SUMMER OF LOVE * NO MORE TEARS ON THE DANCEFLOOR
POZDROWIENIA OD MTALKINGUSI28
- Daniel
Ale bzduryMr.Przyjemny pisze:To jest "bez dwóch zdań" takie disco-polo niemieckie
Disco-polo niemieckie, to nie jest żaden Modern Talking, CCCatch czy Sandra - tylko niemieckie "szlagery".
A muzyka Bohlena z lat 80tych to disco najwyższej światowej próby.
Na tej samej zasadzie można napisać, że Madonna do disco-polo amerykańskie, a Pet Shop Boys - angielskie
Nie każda muzyka z kręgu "disco" (czyli muzyki tanecznej) kwalifikuje się pod "wiejskie klimaty", jakimi niewątpliwie są piosenki z gatunku DP.
- Adrian77
- Kontakt:
Różnice pomiędzy disco polo, a piosenkami Modern Talking, czy Bohlena słychać. Piosenki Modern Talking są dopracowane, mają świetne aranżacje, świetny wokal itd. Disco Polo jest robione na amatorskim sprzęcie, często bez obróbki. Podobieństwa do Modern Talking kończą się tylko na prostej melodii, i podobnych akordach. Chociaż niektóre piosenki innych zespołów zagranicznych również mają proste melodie i podobne akordy. Nie sądzę, że można łatwo napisać prostą melodię.
Modern Talking nie można zaliczyć do niemieckiego disco polo. Zgadzam się z postem wyżej.
Modern Talking nie można zaliczyć do niemieckiego disco polo. Zgadzam się z postem wyżej.
http://facebook.com/Heaven.Of.System
Adrian77
Adrian77
- antonn
Pewnie że muzyki MT nie można przyrównać do disco polo. Pod względem aranżacyjnym disco polo pozostaje w tyle miliony lat świetlnych za MT. Dzisiejsze DP o wiele gorzej brzmi pod tym względem niż MT produkowane prawie 30 lat temu. Nie rozumiem jak można nie słyszeć tej przepaści między nimi. Jedyny zespół którego nie dzieliła aż tak wielka przepaść to TOP ONE.
-
Marcin87
Dokładnie jak mówisz. Top One grał muzykę kiedy disco polo jeszcze nie istniałoDaniel pisze:Jedyny zespół grający podobną muzykę ale na wysokim poziomie (i niesłusznie zaliczany do discopolo) to Top One.Chłopaki nagrali tylko jedną kasetę z piosenkami "biesiadnymi" (zresztą świetnie zrobiona muzyka!) i przez to zostali zaszufladkowani do discopolo.A grają po prostu muzykę disco/dance (nie żadne polo).
-
moonwalker
Zgadza się - ale mówimy tutaj o produkcjach typu SUNDAY itp.Mr.Przyjemny pisze: Co do Disco-Polo to zwracam uwage że w niemczech był długo czas,gdy popularna była muzyka pisana przez Bohlena i ta muzyka była poprostu odbierana jak u nas niegdyś Disco-Polo.
Ja mam styczność z muzyką i mam jako takie pojęcie i muszę ci napisać że mylisz pojęcia - bo o ile kompozycje Bohlena posiadają prostą i przewidywalną linię melodyczną opartą na kilku akordach o tyle aranżacje tych piosenek są nie do podrobienia dlatego , że tam tworzy się każdą ścieżkę od podstaw - a nie bombie się - jak to ma sytuację w discopolo - podkład z keyborda.Mr.Przyjemny pisze: Jesli ktoś miał stycznosć z muzyką i ma jako takie pojęcie to wie jak zadziwiająco prostą aranżacją jest np przebój "Atlantis is Calling i praktycznie wszystkie najw. przeboje Bohlena)
Podobnie jest z Disco-Polo.
Bardzo wiele podobnych cech,łatwość i prostota budowy utworów,aranżacje itd
Jeśli utwór Atlantis is Calling jest tak prosty , zrób nam swoją wersję instrumentalną - ja zrobiłem kiedyś dwa kawałki - żaden nie brzmi jak oryginał , a żeby uzyskać duże prawdopodobieństwo musiałem się nieźle namęczyć - nie z nutkami - a doborem brzmień.
Już to kiedyś tutaj napisałem - jest dużo utworów discopolo z których można by zapożyczyć linię melodyczną , poskładać nowy aranż , nowy wokal i zrobić z tego hit na miarę MT - niestety w aktualnej formie zostają tylko remizowymi hitami.
Jeszcze dorzucę że jedyny polski zespół jaki mi się kojarzy z MT to PapaDance w ich piosenkach jest ta łatwość i przyjemność
-
80'sSound
Po zapoznaniu się bliżej z twórczością grupy, a także samego Dietera sam musze przyznać, że porównanie Modern Talking i disco polo nie powinno mieć miejsca. U mnie też jest coś takiego - Modern Talking jak najbardziej, disco polo nigdy w życiu. Po prostu Modern Talking to jest klasa, to jest styl, to jest coś, czego można słuchać, bo melodie są dobre, a i sporo tekstów też ma coś do przekazania. A dico polo no cóż. No może poza grupą Boys, bo ich kiedyś nawet słuchałem i niektóre piosenki były w miarę.