Teksty piosenek Dietera

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Re: Teksty piosenek Dietera

Post autor: Peter »

Które to ballady są o niczym? Bo każda z ballad poczynając od Isabel, Yvonne, Dieter der film czy Daniela Schuhmachera ma jednak jakąś treść. :P No nie, wiem, ale na pewno nie ma takiego wykonawcy ze współczesnych, by w jego twwórczośći przeważały ambitne teksty, ale przykład z Depeszami jest dobry :arrow: "Blasphemouss rumors", "People are people", "Master and serwant', "Barrel of a gun" i wiele innych. A ja dorzucę jeszczę może PSB i A-ha. ;)
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Nie no z Depeszami to w ogóle jest ciężko cokolwiek porównywać jeśli chodzi o teksty bo pod tym względem to oni są naprawdę wiodącą marką.
Ale fakt że większość piosenek na topie i tych co ogólnie lecą w rajdu wcale nie zawiera porządnych głębokich tekstów.Teksty Dietera wcale się od nich nie różnią.I nie są gorsze.

Największy problem że Didi tak zawziął się na te piosenki o miłości że ja się w ogóle dziwię jak on to robi że ciągle powstają nowe,z nowymi rymami i treścią.I ciągle ma jeszcze pomysły.

To jest pełne podziwu ale trochę go gubi bo fani narzekają przez to na jego teksty.Dzieje się to z tego powodu ,że ciągle tematem jest to samo- czyli miłość .I po wydaniu tylu piosenek ludziom chyba wydaje się to monotonne.Gdyby zmienił czasem temat myślę że przestano by się czepiać
Drugą sprawą jest to że zazwyczaj głębokie teksty z przesłaniem wymagają odpowiedniej melodii.
Brzmienie MT należy do disco i źle by było gdyby w takich piosenkach królujących na dyskotekach zamiast się przy nich bawić trzeba by się było zastanawiać nad ich sensem i treścią.
Myślę że w tekstach piosenek Blue System a nawet w pierwszym MT było więcej głębi niż po reaktywacji bo potem Didi robił wszystko tak jakby się spieszył i może tak było.
I największa głębia tkwi przede wszystkim w jego muzyce i sposobie(uczuciowość )z jaką jest śpiewana
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Nie wiem jak Wy ale mam wrażenie że tekst jest bardzo osobistym przeżyciem Dietera Bohlena i gdyby miał lepszy głos sam by to zaśpiewał...
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Peter pisze:Nie wiem jak Wy ale mam wrażenie że tekst jest bardzo osobistym przeżyciem Dietera Bohlena i gdyby miał lepszy głos sam by to zaśpiewał...
No cóż, jeśli dobrze pamiętam, ja już kiedyś dowodziłem, że czasami w prostych tekstach Dietera pojawiają jednak jakieś elementy mogące nawiązywać do jakichś tam przeżyć Dietera.
Tutaj rok 1989 i rozstanie z C.C. Catch czyli Caroliną. Poza tym mógł napisać to rok wcześniej, kiedy powstała składanka z 3 nowymi piosenkami - Diamonds (fragment "yes, you don't believe in diamonds, and you don't believe in me - wystarczy napisać Diamonds wielką literą). Mamy też w obydwu zwrotkach wers z Nothing but a heartache czyli jednym z singli C.C. Catch z 1989 roku. W świetle powyższych ustaleń chyba przyznam Ci rację :) .

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Peter

Dieter często kopiuje od siebie, u Nino jest aż multum określeń od samego siebie a że ma jeszcze czelność dawać to kobiecie to powinien spalić się ze wstydu poczytaj jakie frazy rozpoczynają "Soul Survivour"? Dać to kobiecie to nie mieć wstydu a zarazem koronny dowód na to że Karolina dostawała odrzuty....
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Tak piszecie, że teksty Dietera są głupie/nie głupie, ale czy inny topowi wykonawcy mieli teksty mądrzejsze?

Oto Sandra i jej przebój In The Hit of The Night.

W gorączce nocy
zgubisz swoje serce
I sprzedaż swoją duszę
Tracę kontrolę
W gorączce nocy
Jest o dużo za późno
By skończyć to branie więcej za mniej
Ale już nie mogę tego dłużej znosić
zgubisz swoje serce
I swoją duszę
Tracę kontrolę
W gorączce nocy

I czy to aż tak bardzo się różni od tekstu Bohlena? :)

Albo Fancy i jego Flames Of Love.

Jakim człowiekiem
Jakim człowiekiem jestem?
Próbuję iść tam, gdzie właśnie upadłem
Próbuję przełamać tajemne zaklęcie
W twoich oczach czuję płomienie miłości

Płomienie miłości
Płomienie miłości
Tonę w morzu miłości
A dość nigdy nie znaczy dość
Kiedy odnajduję siebie głęboko w twych oczach
Nieustające
Płomienie miłości

Wtedy wykonawcy disco takie teksty po prostu mieli! :)
I Bohlen świetnie się w tym odnajdował, idealnie wpasował się w tym miejscu w tym czasie :)
Jego teksty (po poprawieniu ewidentnych błędów) nie są ani gorsze ani lepsze od średniej wtedy obowiązującej.

A jeszcze wracając do C.C.Catch, to jakby zamiast do Bohlena odezwała się do Michaela Cretu, albo do Fancego z propozycją współpracy, to kto wie, czy coś by z tego nie wyszło. Może nawet mało kto by zauważył, że to nie są piosenki Dietera.
Cretu ma ewidentną pustkę po odejściu Sandry, a Fancy niedawno napisał coś dla Lindy Jo Rizzo, czyli dla Caro też by mógł :)
To takie moje fantazje :)))
Awatar użytkownika
Peter

Daniel pisze:
A jeszcze wracając do C.C.Catch, to jakby zamiast do Bohlena odezwała się do Michaela Cretu, albo do Fancego z propozycją współpracy, to kto wie, czy coś by z tego nie wyszło. Może nawet mało kto by zauważył, że to nie są piosenki Dietera.
Cretu ma ewidentną pustkę po odejściu Sandry, a Fancy niedawno napisał coś dla Lindy Jo Rizzo, czyli dla Caro też by mógł :)
To takie moje fantazje :)))
Współpraca Michaela Cretu i CC Catch byłaby bardzo korzystna dla obu stron korzystniejsza nawet niż z ekipą Detlefa Wiedeke... tyle że za Chiny tego muzycznie nie jestem sobie w stanie wyobrazić... Michael ma swoją Enigmę, w tym się czuje dobrze nie jest całkowicie bez niczego, choć dużo tego teraz nie ma, a Caro jest w nicości od jakiś 30 lat.... współpraca byłaby dla niej niezwykle korzystna a dla Michaela być może odskocznią od Enigmy... tylko no piosenki Michaela wymagały nieco innych warunków głosowych wyobrażasz sobie Karolinę śpiewającą refren "In The Heat Of The Night" albo "Don't Cry"? Do tego trzeba było ówczesnego Sandrowego wokalu żylety, później to poszło w stronę ambitniejszego popu, enigmy a ten styl też nijako pasuje do CC Catch, Fancy to mniej wymagające utwory byłby bliższy Karolinie.

Co do tekstów to każdy z dwóch wymienionych muzyków miewał lepsze i gorsze: Michael cała masa udanych a Dieter np: "Who Will Save The World", "In 100 Years", "Can't Stop" podoba mi się tekst "I Was So Blind" jest o rozstaniu ale w jakiś ładny sposób napisane że Pietro nie mając warunków emocjonalnie to ładnie śpiewa.
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Sandra też nigdy nie miała zbyt potężnego głosu.
A skoro Caro śpiewa Hollywood Nights to może też In The Heat.
Nie wydaje mi się, aby ta piosenka mogła być dla niej poza możliwościami.
A kompozytor też tworzy piosenki pod danego wykonawcę i z pewnością Cretu nie powielił by kalki Sandry.
Ale aby coś takiego się wydarzyło, to Caro musiała by być o wiele bardziej aktywna muzycznie
ODPOWIEDZ