Romantic Avenue

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Macgregor

Re: Romantic Avenue

Post autor: Macgregor »

Princess of the night.. bardzo fajna jak dla mnie - podoba mi się jak Alimkhanov dokłada coś od siebie na YT są dodatkowo jewzcze dwie wersje. 48 hours - fajna,
Ogólnie wg mnie chórki w jego wykonaniu brzmią super,
Widać, że ma do yego duży talent - gdyby nie znał w sumie na wskroś tego co zrobił Bohlen czy Systemsi to pomyślałbym, że to ich wykonanie.
Bardzo fajnie wyszły mu też " Only Love" i wspomniana wyżej " Our love will survive "
"Es gibt nie ein Ende von Modern Talking"
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

utwory Alimkhanova są bardzo udane i świetnie się ich słucha. Wszystkie są wykonane bardzo profesjonalnie, a covery zrobiono z zachowaniem dużego szacunku do oryginału.

Jest jednak w utworach Alimkhanova coś, czego nie ma u innych twórców coverów - jest to świeżość, oryginalność i... poczucie humoru.

W coverach, po drugim refrenie, Alimkhanov zawsze dodaje coś od siebie, jakieś nowe wersy, słowa, melodie i to jest świetne, bardzo twórcze podejście, które pozwala na nowo spojrzeć na coverowaną piosenkę.

Co do poczucia humoru - to Alimkhanov kilka razy puszcza oko do słuchacza zamieszczając inteligentne, muzyczne żarty - takie dowcipy znajdują się pod koniec coveru "A telegram to your heart" oraz po drugim refrenie coveru "Cheri Cheri Lady", gdzie wpleciony został fragment występu Dietera w jakimś teelwizyjnym show, gdzie Dieter zaśpiewał fragment partii chóru z "Cheri Cheri Lady" i wytłumaczył, że chórki robi w ten sposób, że tak odśpiewane wersy nakłada na siebie wiele razy. Cóż... tak mówił Dieter, a Alimkhanov, w odróżnieniu od Dietera, tę recepturę zastosował w praktyce.

Ogromnie pozytywne wrażenie zrobiły też na mnie tzw. "inwersje". Alimkhanov dwie piosenki zremiksował w bardzo ciekawy sposób - W "you can win if you want" i "Brother Louie" zaśpiewał wysoko zwrotki i pierwszą część refrenu, zaś druga część refrenu, w oryginale śpiewana przez chór, w tych miksach jest śpiewana przez głos solowego wokalisty. to zabieg niezwykle oryginalny, dzięki któremu w te stare, dobrze znane i trochę oklepane utwory wniesiono coś świeżego, co pozwala odkryć ich potencjał na nowo i w nowych aspektach akustycznych.

co do coveru "Angie Cries", to Alimkhanov poradził z nim sobie wyśmienicie, to bardzo trudny utwór, a Alimkhanov śpiewa go tak jak Kohler, różnica jest niewielka.
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

tanathos pisze:W coverach, po drugim refrenie, Alimkhanov zawsze dodaje coś od siebie, jakieś nowe wersy, słowa, melodie i to jest świetne, bardzo twórcze podejście, które pozwala na nowo spojrzeć na coverowaną piosenkę.
Właśnie przesłuchałem Do you wanna i przez moment myślałem, że zostały sklejone dwie piosenki - super to brzmi. Dzięki kayo.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

tanathos pisze:a tutaj nagrał cover SIB

tutaj zaś zabrał się za świętość - "Locomotion Tango" Modernów

Sorry w tym nie ma niczego co mnie mogłoby się podobać stor azy lepsze jest obecne SIB od wokalu tego gościa... Muzyka nie najgorsza tylko wokale i chórki tragiczne jak dla mnie...
Macgregor

Jeśli chodzi o wokal wiodący faktycznie lepiej brzmi jak spiewa ktoś inny, chórki raczej brzmią jak oryginał.
Gdyby znalazł się ktoś z głosem jak Rolf i z talentem Alimkhanova do tworzenia tych właśnie " swoich dodatków" to myślę, że przy odrobinie szczęścia można by próbować wykombinować coś co brzmiało by jak Blue System.
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Post autor: Anita Anders »

Głos Alimkhanova to kwestia gustu, jednym się podoba, a innym nie, w każdym razie chórki robi fajne i ma talent do muzyki, więc pewnie nie raz jeszcze nas czymś zaskoczy :wink:
Macgregor

Ciekawe jakby brzmiało " Poisonous Love" gdyby dorzucić chórki w wykonaniu Alimkhanov a ? :)
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Zapewne brzmiałoby inaczej z męskimi chórkami :) Czy lepiej? Tego nie wiem, musiałabym usłyszeć :D
Macgregor

Wyobraź sobie, jakby taki Alimkhanov zrobił chórki na swój sposób- coś takiego jak w środku jego wersji Princess of the night - mogło by być równie dobre :)
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

No, faktycznie, w tej piosence chórki są bardzo podobne do tych w MT :D Facet ma do tego naprawdę talent! Pewnie więc w PL brzmiałyby też dobrze :) Mam inną piosenkę, do której pasowałyby idealnie, kto wie, może kiedyś dojdzie do jakiejś współpracy? ;)
kayo

Post autor: kayo »

Witam ,Alimhkanov .A przekazuje wam pozdrowienia i jest zaskoczony wasza w wiekszosci pozytywna krytyka ,tu dodam wam jeszcze jedna piosenke ,Stay ,CC.Catch ktora spiewa Nastia Schow, aranzacja i chorki Alimkhanov A. https://drive.google.com/drive/folders/ ... 1WC0VjaZrS
Macgregor

Kayo ! Mam małą prośbę, bo masz kontakt z Alimkhanov em :) Czy ewentualnie przy okazji jakiegoś kontaktu- mógłbyś zapytać go o słowa, które śpiewa w refrenie - tj. chórkach do piosenki Romantic Avenue - " Only Love " ?
Tak pytam z czystej ciekawości - nie do końca potrafię rozrożnić słowa ze wzgl na wysoki głos i podkład.
kayo

ok ,zapytam sie
Macgregor

Fajnie, dzięki- tak zupełnie przy jakiejś okazji
kayo

Przepraszam ze tak pozno , niestety nie zachowal kopi tekstu do Only love , ale na pocieszeenie dodaje nowoa piosenke autorstwa Alimkhanowa https://www.youtube.com/watch?time_cont ... BCbwuNrBYI
Ostatnio zmieniony sob kwie 21, 2018 4:59 przez kayo, łącznie zmieniany 2 razy.
Macgregor

:)
Ostatnio zmieniony sob kwie 21, 2018 10:21 przez Macgregor, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ