Wymuszona zmiana na wokalu Blue System
- Peter
Wymuszona zmiana na wokalu Blue System
Na pierwszym longplayu BS wszystkie wokale śpiewa praktycznie sam Dieter czego nie było na żadnej następnej. Jak myślicie dlaczego nastąpiła zmiana na wokalach?
Są dwie teorie:
Ad1 Dieter/wytwórnia zadecydowała że zwrotki zaśpiewa Dieter a refreny i chórki Rolf i reszta bo to lepiej zabrzmi.
Ad2 Dieter nie dawał rady wszystkiego sam zaśpiewać bo mu się głos popsuł.
Są dwie teorie:
Ad1 Dieter/wytwórnia zadecydowała że zwrotki zaśpiewa Dieter a refreny i chórki Rolf i reszta bo to lepiej zabrzmi.
Ad2 Dieter nie dawał rady wszystkiego sam zaśpiewać bo mu się głos popsuł.
- Karolek78
Re: Wymuszona zmiana na wokalu Blue System
Dieter nie umie śpiewać i fałszuje co udowadnia nawet na albumach Blue System gdzie niekiedy całe frazy są zaśpiewane poza dźwiękiem. W zwrotkach mogło to mieć jeszcze jakiś swój hmm... urok, lecz refreny trzeba śpiewać już pewnym, mocnym i czystym głosem. Druga sprawa to... czas. Dla Rolfa nagranie refrenu to była pewnie kwestia kilkunastu-kilkudziesięciu minut, a Bohlen... Cały czas się zastanawiam co pił lub palił Luis R, że wytrzymał nagrywanie refrenu "Gangster Love" 
Karolek78
-
gipsy2
No i Karolek to ładnie wszystko ujął
. Gangster Love faktycznie brzmi jakby Dieter założył stare skarpetki i musiał szybko nagrywać.
-
cryptom
Osobiście uważam że Gangster Love to najlepszy kawałek w historii Blue System! Oczywiście później głos był Rolfa, zresztą znakomity! Ale lepiej by było gdyby Rolf śpiewał jako inny projekt z kompozycjami Bohlena. Takie moje zdanie
NIE DLA PiS-uaru
- Anita Anders
- Członek TAFC Polska
Ja natomiast lubię "Big Boys don't cry", mimo że tu też Bohlen śpiewa w refrenie
Jakoś nie wyobrażam sobie tej piosenki z innym wokalem, nawet Rolfa 
- Peter
Jak dużo daje wokal Rolfa w piosenkach Blue System wyszło w Rostock 1992 kiedy Bohlen za wszelka cenę (Niestety) chciał zaśpiewać całą piosenkę i wyszedł koszmarek "Magic Symphony" (chodzi o refreny z Dieterem na wokalu.
)
Na moje ucho podkład jakiś leci ale słychać głównie głos Dietera:
Na moje ucho podkład jakiś leci ale słychać głównie głos Dietera:
- Pioetrek
- Kontakt:
Ja tam Gangster Love zawsze w czołówce nagrań BS lokowałem (ale na 1 miejcu zawsze Little Jeannie). Głos jeszcze w miarę zbliżony do barwy z nagrań spod szyldu Steve Benson.gipsy2 pisze:Gangster Love faktycznie brzmi jakby Dieter założył stare skarpetki i musiał szybko nagrywać.
Bo jednak sam nie śpiewał i mimo, że go słychać to jednak też słychać chórzystów dość mocno. Poza tym głos Dietera jako wiodący w refrenie jest może w połowie piosenek na tej płycie?Peter pisze: Na pierwszym longplayu BS wszystkie wokale śpiewa praktycznie sam Dieter czego nie było na żadnej następnej. Jak myślicie dlaczego nastąpiła zmiana na wokalach?
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- Karolek78
gipsy2 pisze:No i Karolek to ładnie wszystko ujął. Gangster Love faktycznie brzmi jakby Dieter założył stare skarpetki i musiał szybko nagrywać.
Niestety Dieter był jedynie w stanie "wykrzyczeć" ten refren, fałszując przy tym co nie miara ("hang oveeeeeeeer"). No, ale my lubimy te fałszePioetrek pisze:Ja tam Gangster Love zawsze w czołówce nagrań BS lokowałem (ale na 1 miejcu zawsze Little Jeannie).
Karolek78
- Peter
Ja słuchając nagrań solowych wiedziałem zawsze że to Dieter ale zawsze miałem wrażenie, że jakiś stary dziadek to musi śpiewać.
Albo że Dieter się strasznie męczy.
- Pioetrek
- Kontakt:
Odnośnie pierwszej płyty ja w sumie zawsze się zastanawiałem czy w Voodoo Nights jest wokal Dietera w zwrotkach bo niby podobny ale jednocześnie coś innego jest w brzmieniu.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- Anita Anders
- Członek TAFC Polska
Na moje, to jest na pewno Dieter, ale faktycznie w tej piosence śpiewa w inny sposób i jego wokal brzmi inaczej i wg mnie znacznie lepiej, bo nie jest to "konspiracyjny szept" jak w większościPioetrek pisze:Odnośnie pierwszej płyty ja w sumie zawsze się zastanawiałem czy w Voodoo Nights jest wokal Dietera w zwrotkach bo niby podobny ale jednocześnie coś innego jest w brzmieniu.
Pozdrawiam
Piotrek
- Karolek78
O jak fajnie. Bardzo dawno nie słyszałem Voodoo Nights - dzięki Wam sobie przypomniałem
W ogóle pierwszy album to jeszcze sporo eksperymentowania, różnych piosenek, różnych rozwiązań wokalnych. Sam album co ciekawe nawet nie wszedł na niemiecką listę bestsellerów.

A ja jednak wolę ten "konspiracyjny szept"Anita Anders pisze:w tej piosence śpiewa w inny sposób i jego wokal brzmi inaczej i wg mnie znacznie lepiej, bo nie jest to "konspiracyjny szept" jak w większości
Karolek78
- Anita Anders
- Członek TAFC Polska
Każdy woli co innegoKarolek78 pisze:O jak fajnie. Bardzo dawno nie słyszałem Voodoo Nights - dzięki Wam sobie przypomniałemW ogóle pierwszy album to jeszcze sporo eksperymentowania, różnych piosenek, różnych rozwiązań wokalnych. Sam album co ciekawe nawet nie wszedł na niemiecką listę bestsellerów.
A ja jednak wolę ten "konspiracyjny szept"Anita Anders pisze:w tej piosence śpiewa w inny sposób i jego wokal brzmi inaczej i wg mnie znacznie lepiej, bo nie jest to "konspiracyjny szept" jak w większości
- Peter
Dieter Bohlen śpiewać potrafi potrafi odpowiednio intonować wokalem, ma emocje w głosie tylko że mu się troszkę głos zepsuł przez milion fajek... zobaczcie jak śpiewa "Sorry Little Sarah" a jak śpiewa wokalista Talkingsów, niebo a ziemia, tamten zupełnie jakby opowiadał coś, gawędził, całkowicie jednostajnie przez cały utwór... zupełnie jak gawędziarz co spotkałem w jednym z miast zachodu: idzie ulica i coś opowiada "it was a very very strange history...." to tak właśnie Ulli coś sobie tam opowiada w zwrotkach SLS, dieter to robi o klasę lepiej:
- MODERN JEANNE
To nie jest wg mnie Piotrku że mu się głos popsuł tylko jak już nie raz pisałam starał się śpiewać modną chrypą. Ten trend poznałam w latach 80 gdy mieć "przepity" i "zalajkowany" wokal to był trend.
Do dziś on istnieje zobacz jak stara się chrypieć Chylińska.
A że Didi po rozpadzie cukierkowego MT założył grupę bardziej rockową starał się sprostać takim trendom. By nie przesłodzić tam a jego wokal do tego pasuje. Co nie oznacza że czysto i to wysoko jak w chórkach MT nie potrafi.
I ciekawe te wątki na tym forum czy tylko Systemsi w tych chórkach byli . Wg mnie niekoniecznie.
Tego linka już znasz bo podałam Ci na innym forum ale niech też inni posłuchają jak falsetem czysto potrafi.
Do dziś on istnieje zobacz jak stara się chrypieć Chylińska.
A że Didi po rozpadzie cukierkowego MT założył grupę bardziej rockową starał się sprostać takim trendom. By nie przesłodzić tam a jego wokal do tego pasuje. Co nie oznacza że czysto i to wysoko jak w chórkach MT nie potrafi.
I ciekawe te wątki na tym forum czy tylko Systemsi w tych chórkach byli . Wg mnie niekoniecznie.
Tego linka już znasz bo podałam Ci na innym forum ale niech też inni posłuchają jak falsetem czysto potrafi.
I LOVE DB AND TA!
- Peter
Znalazłem to, jak śpiewa na żywo to głos wcale nie jest zły, brzmi jak w "Lucky Guy"
Co z Twoją teorią Piotrek gdzie leży prawda?
Co z Twoją teorią Piotrek gdzie leży prawda?