Wokale Thomasa w chórkach Modern Talking.

Tutaj rozmawiamy o muzyce Thomasa.
Awatar użytkownika
MrMidicial

Wokale Thomasa w chórkach Modern Talking.

Post autor: MrMidicial »

Dzisiaj mnie naszło rozmyślanie na temat wokalu Thomasa w chórkach Modern Talking.
Otóż, ja mam wrażenie, że Thomas wcale nie udziela się w chórkach Modern Talkingu, jedynie to co pokazuje na koncertach, co było pokazywane na występach, teledyskach itp. to tak zwany lip-sync. Mi się wydaje, że rola wokali TA w utworach MT to zwrotki i ten "pierwszy" refren, potem chórki to już nie jego działka. Na występach w latach MT to wiadomo, że TA musiał udawać chórki. Wyszło by na jaw, że ktoś jeszcze był w MT.
Co sądzicie/wiecie na ten temat?
Zapraszam do komentowania, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Peter

Re: Wokale Thomasa w chórkach Modern Talking.

Post autor: Peter »

Poczytaj o panach: Birger Corleis (nieżyjący) Rolf Koehler (nieżyjący), Detlef Wiedeke, Michael Scholz. Wszyscy wymienieni we wkładce "Let's Talk Abiut Love" rzekomo jako "przyjaciele" choć wiadomo przecież jak było. Ci dwaj pierwsi niesamowite głosy mieli od barytonu po wysokie falsety, jestem nawet w stanie udowodnić że ten potężny głos Birgera z refrenu "There's Too Much Blue..." to główny głos choru w Modern Talking,na dwóch pierwszych płytach to wyraźnie słychać, dwaj żyjący wokaliści sesyjni obecnie próbują coś uszczknąć z dawnej sławy pod nazwą Systems In Blue niestety Michael Scholz nie ma talentu wokalnego (on dobrze się łączył jako pomocniczy głos z głosami Koehlera i Corleisa, jako wiodący głos porażka choć i znam nagrania gdzie się go fajnie słuchało ale to było dobre 25 lat temu.. papierosy, piwko i wiek skutecznie zniszczyły ongiś piękny głos co słychać dobitnie w "Take It Like A Man" czy "Children Of The Night".) Pozostaje czwarty: żyjący. Jego głos jest piękny, jest całkiem inny niż 3 niskie, jest bardzo wysoki, choć w mowie tego tak nie czuć, ma bardzo wysoki falset o ile Birger i Rolf to to ostre niskie falsety, to Detlef te wysokie rejestry, jest ultramało nagrań z wokalem Detlefa ale poznasz jego głos w piosence "Park", celowo nie śpiewa głównych partii, bo jego działka to mastering, produkcja i chórki. Jego głos za bardzo by się różnił od wokalu Rolfa i po śmierci tegoż wszystkie wokale przejęli Olaf i Michael, a chórki moderntalkingowe to dzieło całej trójcy. Olaf nie pasuje do Systemsów, jest młody, przysotojny ale śpiewa z nimi, ma piękny głos.
gipsy2

Post autor: gipsy2 »

TA nigdy nie śpiewał w chórkach MT. Jeśli chodzi o same chórki MT to prawda jest jedna , byli to TYLKO panowie z Sib'ów. I wiem to osobiście od dwóch osób,które bezpośrednio brały przy tym udział w latach 80, poza tym oglądałem i słuchałem pobieżnie taśm matek pierwszego MT (musiałem sobie nawet zdjęcie pamiątkowe zrobić haha ) , więc mam świadomość tego jak w detalach jak przebiegała produkcja. W dużym uproszczeniu : lata 80 i MT to Sib'y łącznie z pitch shifterami (a to bardzo wazna uwaga!) - dlatego mają specyficzne brzmienie , a wszelkie anomalia piskowe to nie Bohlen tylko hardware :) . Blue system to w zasadzie gołe głosy Sib'ów , podobnie pierwsze albumy po reaktywacji , gdzie udzielali się panowie z Systems in blue. Co się działo potem? Nie wiem bo nie zbyt mnie to interesowało, ale może ktoś z Was wie.

Pozdrawiam

Łukasz
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

gipsy2 pisze:Jeśli chodzi o same chórki MT to prawda jest jedna , byli to TYLKO panowie z Sib'ów
Rolf Kohler w wywiadzie radiowym stwierdził, że chórki w MT to nie do końca SIB-owie (nie rozwinął czy chodziło o Birgera, poniżej wycięty krótki fragment, druga część odnosi się oczywiście do BS).

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
gipsy2

Domyślałem się, że ten wątek z komentarzem Rolfa się pojawi. Sprawa jest prostsza niż Ci się wydaje :), a zagadka jest rozwiązana i banalna. Chodzi tu o Billiego i innych bliższych znajomych Sibów, a tyczy się to szczególnie MT po reaktywacji. Kolejna sprawa to, że chórki pierwszego MT to w sporej ilości jakiś wytwór / design / pomysł zrobiony przy udziale sprzętu. Poza dwoma członkami Sibów i ich jedną bliską znajomą, to samo potwierdził mi jednego razu Luis.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

A kto śpiewa dziś w chórkach Thomasa?
gipsy2

Ja akurat tego nie wiem, ale może warto zapytać wprost Ch. Geller'a? A może ktoś z forumowiczów będzie znał odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

gipsy2 pisze:Domyślałem się, że ten wątek z komentarzem Rolfa się pojawi.
Zawsze to wyciągam jak ktoś w temacie SIB i MT robi z chłopaków pierwszoplanowe postaci :) (albo przynajmniej jak na to się zanosi). Czy dowiedziałeś się od Luisa albo od SIB-ów (chociaż mam wrażenie, że czasami podbijają swoją rolę) jak to mniej wyglądało. Czy np. nagrywali chórki tylko do piosenek zakwalifikowanych na album czy też do potencjalnych nagrań też? Czy wchodzili do studia trochę jak Thomas i po kolei nagrywali Brother Louie, Just we two itd. (sądząc po tym ile nagrywali, byli rozchwytywani, więc pewnie z jednej sesji wychodzili i od razu na drugą wchodzili)? Czy to Dieter nakreślał brzmienie chórku (bliskość ujawnionych nagrań Dietera do produktu końcowego raczej potwierdzałoby tę wersję)? Kto obrabiał potem te chórki "maszynowo"?

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

A może zarząd Fan Klubu przy najbliższej okazji zapyta o to Thomasa, jaki On miał udział w śpiewaniu chórków na albumie History na przykład :) . Kto towarzyszy mu w ogóle przy nagrywaniu refrenów.
Awatar użytkownika
MrMidicial

Post autor: MrMidicial »

atlantyda ;o) pisze:A może zarząd Fan Klubu przy najbliższej okazji zapyta o to Thomasa, jaki On miał udział w śpiewaniu chórków na albumie History na przykład :) . Kto towarzyszy mu w ogóle przy nagrywaniu refrenów.
Bardzo dobry pomysł!
cryptom

Post autor: cryptom »

A ja trochę z innej beczki. Choć pytanie odnośnie chórków. Zastanawiam się kto dał chórki w projekcie Fair Control - Symphony of Love?
https://www.youtube.com/watch?v=vSR1U9gaCjk
NIE DLA PiS-uaru
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Thomas odpowiada tutaj na pytanie z tytułu (wyjaśnienie zaczyna się ok 2:50)

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Super, tylko nie wszyscy znają niemiecki i nadal są w ciemnej d...e
Awatar użytkownika
Peter

Tu Thomasowi chodzi generalnie o to że chórki to nie jego działka: mówi że on śpiewa swoje partie a potem Dieter swoje te wysokie.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Peter pisze:Tu Thomasowi chodzi generalnie o to że chórki to nie jego działka: mówi że on śpiewa swoje partie a potem Dieter swoje te wysokie.
No ja też niemiecki znam średnio ale ok. 3:12 Harald doprecyzowuje co Thomas ma na myśli wydając kilka wysokich dźwięków, Thomas zaśpiewuje Cheri Cheri Lady,. Harald rozwija to mówiąc: to robią chórzyści a Thomas na to: mit uns (czyli z nami), potem trochę o tym ile tych głosów się używa , żeby zrobić gotowy "chórek" (to chyba coś w stylu tego co Dieter mówił zawsze o powielaniu głosów), w trakcie wypowiedzi Thomas wskazuje, że mówi o falsett choer (czy ja to się tam pisze) i że jest tam głos Thomasa, Dietera i reszty. Jeśli ktoś przetłumaczyłby to profesjonalnie może zmieniłoby to zupełnie sens, na razie trzymam się swoje wersji.
Skąd Thomas może to wiedzieć? Chociażby stąd, że w sesji nagraniowej odśpiewał te fragmenty. Gdyby jego głos był totalnie zbędny to w ogóle by tego nie śpiewał.
Tu pojawia się pytanie o przebieg procesu. Dieter przesyła Thomasowi taśmę demo, Thomas wpada do studia na dwa dni i nagrywa wokale (w tym falsety) i wraca do Nory. Jeśli Thomas świadomie wspomniał o wokalach Dietera w chórkach to raczej również rejestrowane były na tym etapie. Chórzyści przyjeżdżają, słuchają co Thomas nagrał i obudowują to swoimi głosami (ale synchronizują się do wokalu Thomasa a być może i Dietera).

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Peter

Czyli to by miało ręce i nogi, gdyż głosów musiało być względnie całkiem dużo. To by wyjaśniło dlaczego wersja YANA z "Alone" jest tak drastycznie różna od wersji Talkingsów.

Poza tym kto powiedział że tylko faceci tam śpiewali, mam fotkę gdzie w studio Hansy stoi ze słuchawkami cała czwórka plus ... Marion Schweiger więc...coś tu jeszcze mało wiemy. Piotrek też ma tą fotkę.
ODPOWIEDZ