Teledyski Modern Talking w High Definition ?
- kicek
Teledyski Modern Talking w High Definition ?
Jestem ciekaw czy w niedalekiej przyszłości BMG zdecyduje się na reedycję "The Final Album" ale tym razem na płycie Blue-ray z teledyskami w jakości HD. Standard ten staje się coraz bardziej powszechny i byłoby to w sumie naturalne posunięcie. Ja osobiscie czekam z niecierpliwością, z wielką chęcią zobaczył bym teledyski w jeszcze lepszej jakości
.
- MichałT
Re: Teledyski Modern Talking w High Definition ?
Nie zastanawiał bym się ani chwili nad zakupem takiej płyty 
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Jakość DVD była dla niektórych klipów za wysoka (choćby You Can Win If You Want wygląda na Final Album bardzo słabo), pytanie czy chociaż któreś z nowych były kręcone w wysokiej rozdzielczości. Jeśli nie - wydawanie BD mijało by się chyba z celem, jeśli tak, również bym takie coś chętnie nabył (mimo że póki co nie mam ani odtwarzacza BD, ani telewizora czy monitora Full HD
)
Jak piszesz tak cię widzą.
-
matkaarka
Wszystko można podskalować do HD jeśli operuje się oryginalnym materiałem,na Blu-Ray wychodzą nawet filmy z lat 50-tych...
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Pewnie, tylko jaki sens miało by oglądanie materiału, który nie różnił by się jakościowo od tego co było na DVD, ba na skalowaniu mógłby nawet stracić?
- Mateusz
HD jest techniką która dopiero zaczyna sie pręznie rozwijac i nie sądze żeby którykolwiek z klipów MT był w tej technice realizowany (moze ostatni?) Taka płyta polegałaby tylko na zwiększeniu rozdzielczości kosztem jakości. Tak mi sie wydaje.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
- Peter
Też mi się wydaje, że ostatni był realizowany w tej technice.Mateusz pisze:nie sądze żeby którykolwiek z klipów MT był w tej technice realizowany (moze ostatni?)
- kicek
W przypadku starszych produkcji uzyskanie jakości HD odbywa się poprzez skanowanie każdej klatki w wyskoiej rozdzielczości.
- Mateusz
nawet nie wiedziałem ze tak to się robi;) roboty z tym musi być dużo ale etekt byłby chyba nieżłykicek pisze:W przypadku starszych produkcji uzyskanie jakości HD odbywa się poprzez skanowanie każdej klatki w wyskoiej rozdzielczości.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Ale co to daje? Przecież nie wyczarujemy nagle z jednego piksela 6 nowych, pod którymi kryją się szczegóły obrazu
Obraz ma po prostu wyższą rozdzielczość, natomiast nie jest ani trochę bardziej szczegółowy.
- Mateusz
No tak, racja, kwestią jest jedynie większy rozmiar dostosowany do większych telewizorów bo żeby klip był bardziej szczegółowy musi być nakrecony kamerą HD.ArCrack pisze:Obraz ma po prostu wyższą rozdzielczość, natomiast nie jest ani trochę bardziej szczegółowy.
T. Prachett
T. Prachett
- kicek
Oczywiście, że materiał nakręcony od razu kamerą HD będzie lepszej jakości od uzyskanego z taśmy filmowej w złożonym procesie digitalizacji (czyszczenie taśmy, skanowanie, obróbka). Mimo to klisza filmowa zawiera wystarczającą ilość detali do wykorzystania jej do przygotowania materiału HD.
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Można powiedzieć, że efekt będzie podobny do skanowania dość starego zdjęcia w rozdzielczości powiedzmy 150DPI i 300DPI - każdy kto ma skaner może sam spróbować i ocenić czy dla niego była by to gra warta świeczki 
- Mateusz
No ze skanowaniem zdjęć miałem do czynienia i powiem szczerze że jak się pobawimy w programach do obróbki to czasem mozna uzyskac niespodziewanie dobre efekty i poprawić znacznie jakosc. Jesli z obróbką taśmy filmowej jest tak samo to moze nawet warto 
T. Prachett
T. Prachett
- Atlantis
Ja jestem zdania, że takie wydawnictwo pozbawione jest sensu, już mieliśmy płytę DVD, nie niej wiele teledysków z jakością DVD nie miało nic wspólnego, mało tego, nawet nie dano tam obu wersji teledysków, które dwie wersje mają, co jest rażącą niedoróbką. Nie sądzę zatem, żeby komuś chciało się to bawić, zwłaszcza jeśli chodzi o zespół, który od pięciu lat nie istnieje (teledyski to raczej materiał kolekcjonerski dla najbardziej zagorzałych fanów i tylko tacy pewnie by to kupili, co w porywach może dać ze 3 000 egzemplarzy). A ze skanowaniem będzie pewnie tak, jak gdyby z mp3 128 zrobić wave, a potem z tego wava mp3 320
.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- MrMidicial
Znając szczęście, nie doczekamy się takiego wydania.