Teledyski Modern Talking w High Definition ?

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kicek

Teledyski Modern Talking w High Definition ?

Post autor: kicek »

Jestem ciekaw czy w niedalekiej przyszłości BMG zdecyduje się na reedycję "The Final Album" ale tym razem na płycie Blue-ray z teledyskami w jakości HD. Standard ten staje się coraz bardziej powszechny i byłoby to w sumie naturalne posunięcie. Ja osobiscie czekam z niecierpliwością, z wielką chęcią zobaczył bym teledyski w jeszcze lepszej jakości :] .
Awatar użytkownika
MichałT

Re: Teledyski Modern Talking w High Definition ?

Post autor: MichałT »

Nie zastanawiał bym się ani chwili nad zakupem takiej płyty 8)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Jakość DVD była dla niektórych klipów za wysoka (choćby You Can Win If You Want wygląda na Final Album bardzo słabo), pytanie czy chociaż któreś z nowych były kręcone w wysokiej rozdzielczości. Jeśli nie - wydawanie BD mijało by się chyba z celem, jeśli tak, również bym takie coś chętnie nabył (mimo że póki co nie mam ani odtwarzacza BD, ani telewizora czy monitora Full HD ;))
Jak piszesz tak cię widzą.
matkaarka

Post autor: matkaarka »

Wszystko można podskalować do HD jeśli operuje się oryginalnym materiałem,na Blu-Ray wychodzą nawet filmy z lat 50-tych...
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Pewnie, tylko jaki sens miało by oglądanie materiału, który nie różnił by się jakościowo od tego co było na DVD, ba na skalowaniu mógłby nawet stracić?
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

HD jest techniką która dopiero zaczyna sie pręznie rozwijac i nie sądze żeby którykolwiek z klipów MT był w tej technice realizowany (moze ostatni?) Taka płyta polegałaby tylko na zwiększeniu rozdzielczości kosztem jakości. Tak mi sie wydaje.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Mateusz pisze:nie sądze żeby którykolwiek z klipów MT był w tej technice realizowany (moze ostatni?)
Też mi się wydaje, że ostatni był realizowany w tej technice.
Awatar użytkownika
kicek

W przypadku starszych produkcji uzyskanie jakości HD odbywa się poprzez skanowanie każdej klatki w wyskoiej rozdzielczości.
Awatar użytkownika
Mateusz

kicek pisze:W przypadku starszych produkcji uzyskanie jakości HD odbywa się poprzez skanowanie każdej klatki w wyskoiej rozdzielczości.
nawet nie wiedziałem ze tak to się robi;) roboty z tym musi być dużo ale etekt byłby chyba nieżły :)
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Ale co to daje? Przecież nie wyczarujemy nagle z jednego piksela 6 nowych, pod którymi kryją się szczegóły obrazu :) Obraz ma po prostu wyższą rozdzielczość, natomiast nie jest ani trochę bardziej szczegółowy.
Awatar użytkownika
Mateusz

ArCrack pisze:Obraz ma po prostu wyższą rozdzielczość, natomiast nie jest ani trochę bardziej szczegółowy.
No tak, racja, kwestią jest jedynie większy rozmiar dostosowany do większych telewizorów bo żeby klip był bardziej szczegółowy musi być nakrecony kamerą HD.
T. Prachett
Awatar użytkownika
kicek

Oczywiście, że materiał nakręcony od razu kamerą HD będzie lepszej jakości od uzyskanego z taśmy filmowej w złożonym procesie digitalizacji (czyszczenie taśmy, skanowanie, obróbka). Mimo to klisza filmowa zawiera wystarczającą ilość detali do wykorzystania jej do przygotowania materiału HD.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Można powiedzieć, że efekt będzie podobny do skanowania dość starego zdjęcia w rozdzielczości powiedzmy 150DPI i 300DPI - każdy kto ma skaner może sam spróbować i ocenić czy dla niego była by to gra warta świeczki ;)
Awatar użytkownika
Mateusz

No ze skanowaniem zdjęć miałem do czynienia i powiem szczerze że jak się pobawimy w programach do obróbki to czasem mozna uzyskac niespodziewanie dobre efekty i poprawić znacznie jakosc. Jesli z obróbką taśmy filmowej jest tak samo to moze nawet warto :)
T. Prachett
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

Ja jestem zdania, że takie wydawnictwo pozbawione jest sensu, już mieliśmy płytę DVD, nie niej wiele teledysków z jakością DVD nie miało nic wspólnego, mało tego, nawet nie dano tam obu wersji teledysków, które dwie wersje mają, co jest rażącą niedoróbką. Nie sądzę zatem, żeby komuś chciało się to bawić, zwłaszcza jeśli chodzi o zespół, który od pięciu lat nie istnieje (teledyski to raczej materiał kolekcjonerski dla najbardziej zagorzałych fanów i tylko tacy pewnie by to kupili, co w porywach może dać ze 3 000 egzemplarzy). A ze skanowaniem będzie pewnie tak, jak gdyby z mp3 128 zrobić wave, a potem z tego wava mp3 320 :D .
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
MrMidicial

Post autor: MrMidicial »

Znając szczęście, nie doczekamy się takiego wydania. :D
ODPOWIEDZ