Michael Scholz

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
Awatar użytkownika
Peter

Re: Michael Scholz

Post autor: Peter »

Znalazłem nieznane lub mało znane zdjęcie sprzed dobrych 15 lat:
Obrazek

Co myślicie o im? Czy lepiej jak ma takie długie kłaki czy jak przystrzyżono króciutko?
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

A mlodo wyglada dosc, ze tak mu poszly szybko. Te dlugie tak zdrowo sie prezentuja, moglby kapelusz wcisnac, albo peruke na ta lysa czesc i by bylo fajnie.
Jego piosenka "I'm not the man I used to be" na 13 miejscu w German Deep House Charts.
https://www.facebook.com/johann.perrier ... 0700269665
A nowa The Way bardzo mi sie podoba, nawet wokal spoko.
Choc odbiega bardzo od tego co robili Systemsi, utrzymana w nowoczesnym klimacie ale moze dzieki temu sie bedzie miala szanse wybic. Modernowych piosenek to juz chyba tylko garstka slucha .
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Sorrki nie dar rady, próbowałem i nic. Ten wokal jest na maxa tragiczny już w piosenkach w stylu SIBowskim jakie lubię a co dopiero przy tak koszmarnej muzyce...
On fanie chórki śpiewa i robi fajne piosenki i tego się powinien trzymać według mnie. A włosy? Nie znam zdjęcia Michael z włosami gdyż łysiał od wczesnej młodości.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Mi tam sie bardzo podobalo, nie spodziewalam sie po takim dziadku az tak młodzieżowej i nowoczesnej muzyki. Moze dzieki temu znalazl sie na listach w roznych krajach. Tego mu bylo trzeba na starosc, ale od Sib oczekuje jednak Modernowego brzmienia.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Ja od nich nie oczekuję modernowego brzmienia gdyż tego nie potrafią, a bez Rolfa to dopiero, oczekuję od nich sibowskiego brzmienia by nie było po prostu gorzej.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ale te chorki w nowej piosence Systemsow zabrzmiały zadziwiajaco Modernowo moim zdaniem.
Tylko z takim brzmieniem nie zrobia juz pewnie jakis sukcesow a szkoda bo lepsze to niz te nowoczesne kawalki Michaela, ktore odnosza jakies sukcesy na listach.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Nie wiem kto śpiewa teraz refreny w Systems In Blue ale w tej piosence na bank nie jest to Michael Scholz więc niepotrzebnie się ekscytujesz... na mój gust refren jest za dobry, za miękki, za świeży że tak powiem by go śpiewał ten starszy pan.

PS Scholz za chwile będzie obchodzić 70 tkę... :shock:
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Nie no Perrier wymienia Michaela jako czlonka tego projektu.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
No po takim mixowaniu wokali ciezko czasem dojsc gdzie tam sie udziela.
Do refrenow sie musze jeszcze przysłuchać, bo najbardziej wciagnelo mnie w chorki ktore zabrzmialy tak mocno Modernowo jak wyciagniete z pierwszych plyt MT. Sliczne sa, zreszta cała piosenka też ok.
O wiele lepsza niz ta osatnia Michaela "I'm not the man I used to be". Tam mozna sie dokladnie zapoznac z obecna jego barwa glosu, on zdaje mi sie dosc niewyraznie spiewac po angliku. Akcent.
Pomimo to ze nowy projekt Systemsow jak da mnie lepszy to na razie to tamta piosenka wojuje jakies listy przebojow.
Wczoraj Perrier pochwalil sie znow 44 miejscem na jakiejś zagranicznej .
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Michaelowi na te stare lata to na pewno radosc i niech sie cieszy. 70 mowisz ma OMG, a piosenka jest utrzymana w młodzieżowych nowoczesnych klimatach
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

A zauważyłaś jak kolosalna różnica jest między chórem "Don't Give Up" a "Take It Like A Man" a przecież Michael był tu i tu, Detlef także. :P
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

No przedewszystkim kto inny byl producentem wiec na pewno troche inaczej majstrowali. Tobie pewnie chodzi o brak Rolfa , ale i tak im wyszly zadziwiajaco podobnie do tego co robili na początku. A biorac pod uwage to ze juz 30 lat minelo to niesamowite wręcz.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Nie ma się co oszukiwać: dwa najlepsze głosy już odeszły na zawsze... ale... zmieniało się natężenie głosów: dwie pierwsze płyty to głównie Birger ale i Rolf a na kolejnych właśnie Michael.

Michel Scholz czy przepił jak Sandra czy Collins swój ongiś znakomity głos? I tak i nie, to,że brzmi inaczej niż dzisiaj i różnica jest wyraźna wynika z przyczyn naturalnej: Michael dobiega 70 tki. Po drugie Michael nigdy nie był pierwszoplanowym solistą a wokalistą sesyjnym, dalszym wokalistą Systemsów, na pewno nie śpiewał na co dzień, nie ćwiczył więc strun by mieć taki głos jak Barry Gibb obecnie. Wreszcie: używki. Kto pije i pali ten nie ma robali ale to też głosowi nie służy.
Awatar użytkownika
Peter

Jestem w szoku jak on doskonale tego klasyka wykonuje, okazuje się że potrafi pięknie jeszcze śpiewać ale musi być inny gatunek muzyki, bo w stylistyce Systemsów opartej o disco w jego głosie za bardzo czuć wiek:

Ale posiwiał mocno co nie? Za 1,5 roku 70 lat...
Awatar użytkownika
Peter

Według mnie ten SIBA o wiele lepiej sprawdza się w klasyce, w wolnych piosenkach niż w szybkich, dyskotekowych jak śpiewa np: "Eppur Si Muove" tam są wolne zwrotki i brzmiało to naprawdę ładnie....
jan kowalski

Post autor: jan kowalski »

Awatar użytkownika
Peter

Właśnie tego słucham fajnie go usłyszeć tylko g*wniany podkład, to chyba tropical house, okropna muzyka ale tak się dzisiaj gra. Ubolewam nad tym. Że zamiast muzyki mamy dzisiaj wyroby muzykopodobne, szkoda, że kolejna piosenka Scholza jest niesystemsowa.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Słucham tego fragmentu (szczególnie od 0:40) i mam wrażenie, że w kilku piosenkach BS to Michael był głównym głosem refrenu a Rolf tylko udawał, że udaje Bohlena :)

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
ODPOWIEDZ