Let's talk about love

Dyskusja o płytach Modern Talking
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Re: Let's talk about love

Post autor: MODERN JEANNE »

Album jest śliczny wszystkie piosenki są super.Szczególnie lubię Wild Wild Water,Let's Talk About Love,Heaven Will Know ,Love Don't Live Here Anymore i Don't Give Up
I LOVE DB AND TA!
micho44

Post autor: micho44 »

Fajny album choć troche monotonny.Najbardziej podobają mi się Cheri Cheri Lady,Let's Talk About Love i Don't Give Up.
Awatar użytkownika
Joanna91

Post autor: Joanna91 »

Bardzo lubię ten album, podobnie jak "Ready For Romance", mam szczególny sentyment do tych dwóch albumów :) Piosenka "Wild Wild Water" jest super <3 ;)
Z "Let's Talk About Love" również bardzo podobają mi się utwory: "With A Little Love", "Heaven Will Know", "Why Did You Do It Just Tonight" no i oczywiście "Cheri Cheri Lady" :D ... ogólnie bardzo przyjemny album :)
"Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty."
Awatar użytkownika
Adek

Post autor: Adek »

W moim odczuciu ten album jest trochę, a może nawet zbyt monotonny (oczywiście, jeśli się słucha płyty w calosci) 8), ale mimo wszystko można o nim powiedzieć, ze jest fajny, ba, dla niektorych jest on najlepszy z najlepszych (dla mnie niekoniecznie). Nie można o nim wystawić jednoznacznej, konkretnej noty.

Moim ulubieńcem z tego albumu jest ''Just Like An Angel'', bardzo magiczna piosenka. Doceniam także ''With A little love'', ''Porozmawiajmy o miłości'' :) (nawet trochę rapu tam jest :) i ''Don't Give Up''.
''You're The Lady...'' to dla mnie takie ''bla bla bla'', choc mam slabość do melodii. Z ballad mogę strawić tylko''Why did you...''(dość pomyslowo wykonane, Thomas to mistrz). Natomiast to, co kiedyś pokryło się złotem, czyli Cherri Lady, jeszcze mnie kręci, ale z pewnością to już nie to samo, co kiedyś...utwór oklepany już...
Modern Talking.....i wszystko jasne!
Awatar użytkownika
Fanka MT

Post autor: Fanka MT »

No cóż - "Let's talk about love" to mój ulubiony album Modern Talking ;) Uważam, że nie jest oklepany i nudnawy (nawet jak go się słucha w całości) ;) Praktycznie wszystkie piosenki na nim zawarte są świetne, jednakże kilka mogę wyróżnić (moim zdaniem najlepszych) ;)

"Cheri Cheri Lady" - co tutaj dużo mówić? MOJA ULUBIONA PIOSENKA, która raczej nigdy mi nie zbrzydnie ;)
"Heaven will know" - magiczny i przyjemny utworek ;) Podoba mi się to, że Thomas wykonują go z taką lekkością ;)
"With a little love" - można się przy nim rozmarzyć ;)
"You're the lady of my heart" - refren po prostu uwielbiam! Zwrotki zresztą też są fajne ;)

Pozostałe piosenki są także przyjemne dla mojego ucha, jednakże do podanych powyżej podchodzę z największą miłością ;)
Maria Daria - "Oh My God.."
Thomas Anders - "What did you say?"
Maria Daria - "Oh My God.."
Thomas Anders - "No, I'm Thomas!..Maria Daria..You're pretty young!"

Dziękuję...

Thomas Anders Fan-Club Polska! ;)
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Kolejny świetny album w dyskografii Modern Talking :!: Praktycznie jak na poprzedniej płycie mamy tu same bardzo dobre kawałki. I znowu co mi się nie podoba to krótka tracklista, ale wtedy chyba wszyscy takie krótkie płyty nagrywali. Okładka też nie jest zła. Najlepsze piosenki to:

Cheri, Cheri Lady: WIELKI WIELKI HIT :!: Niewątpliwie jedna z najlepszych piosenek napisanych przez Dietera.
Heaven Will Know: Moim zdaniem najbardziej by zasługiwała na drugiego singla.
With A Little Love: To już byłby trzeci singiel :wink: Piosenka bardzo miła do słuchania.
You're The Lady Of My Heart: Gdy usłyszałem pierwszy raz jej chórki to od razu rzuciła mnie na kolana :!: Chórki są CUDOWNE :!:
Wild Wild Water: Bardzo ładna ballada. Można się przy niej rozmarzyć
Love Don't Live Here Anymore: Kolejna bardzo dobra piosenka, jest taka sympatyczna :wink:
Just Like An Angel: Bardzo fajna kompozycja :D
Let' Talk About Love: Kawałek ten ma coś w sobie :mrgreen:
Why Did You Do It Just Tonight: Refren tej piosenki przypomina mi polską piosenkę Krystyny Giżowskiej "Przeżyłam z tobą tyle lat" :lol:
Don't Give Up: Kolejna udana kompozycja :mrgreen:

Ocena dla albumu:
5 - Bardzo dobra płyta
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Miły, spokojny, ociekający miodem album dla zakochanych :lol: . Najlepsze na albumie piosenki to oczywiście:

Cheri Cheri Lady - moja ulubiona piosenka duetu. Fantastyczny aranż, chórki no i melodia która nigdy mi się nie znudzi.

With A Little Love - gdyby mój tata napisał dla mnie taką piosenkę byłbym bardzo zadowolony .Świetna aranżacja, chórki, melodia.

Heaven Will Know - fajne pianinko w tle, trochę inna barwa chórków, oczywiście piękna melodia.

Pozostałe kawałki też są bardzo dobre ale te zdecydowanie najlepsze. Na tym albumie mamy też zdecydowanie najlepsze chórki w historii zespołu.
Karolek78
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

1. Cheri Cheri Lady - moja ulubiona piosenka MT. Wspaniała melodia i bardzo dobry aranż. Utwór jest niezwykle dynamiczny i taneczny.
Piosenka ta posiada świetny backvocal szczególnie w drugim refrenie. Podsumowując piosenka idealna. Moja ocena: 6/6.

2. With A Little Love - piękna piosenka. Bardzo spokojna, melodyjna, ładnie zaaranżowana. Chyba najlepsza piosenka jaką Dieter skomponował dla swojego dziecka. Moja ocena: 5+/6.

3. Wild Wild Water - śliczna, taka trochę rajska ballada. Znowu ładny aranż, dobra melodia i fantastyczny backvocal oraz chórki. Moja ocena: 5/6.

4. You're The Lady Of My Heart - nie jest to piosenka tak dobra jak poprzednie. Zdecydowanie czegoś jej brakuje. Pierwsza część refrenu jest bez pazura. Właściwie to takie przejście z zwrotki do partii śpiewanej falsetem. Moja ocena: 4+/6.

5. Just Like An Angel - tytuł zaśpiewany dokładnie tak jak "Send me an angel" Real life. Niezwykłe bogactwo dzwięków, bardzo dobra melodia, dobre chórki. Moja ocena 5+/6.

6. Heaven Will Know - znów mamy piękną melodię. Dobra aranżacja, trochę inna barwa chórków. Moja ocena: 5+/6.

7. Love Don't Live Here Anymore - denerwuje mnie trochę urwany początek. Nieco płytka aranżacja, niby ładna melodia ale czegoś jej brakuje. Na plus można zaliczyć tu duży udział Birgera Corleisa. Podoba mi się to przejście z pierwszej części refrenu do drugiej (fajnie gra bas). Moja ocena: 4/6.

8. Why Did You Do It Just Tonight - piękna aranżacja, ładna melodia. Piosenka dobrze zaśpiewana przez Thomasa i to solo gitarowe na końcu zastawiające wspomienie i niedosyt... Moja ocena: 5/6.

9. Don't Give Up - uwielbiam chórki w tej piosence. Głosy są bardzo zgrane i brzmią jak jeden. Ładna melodia tylko aranż mógłby być trochę bardziej wyszukany. Moja ocena 5-/6.

10. Let's Talk About Love - w tej piosence najciekawszy jest refren. Według mnie partie które są bardziej na środku panoramy miały być zaśpiewane przez Thomasa. Niezła melodia i aranżacja. Najlepszy jest moment gdzie tak wysoko wyciągają. Moja ocena: 5-/6.

Podsumowując album ten jest niewątpliwie słabszy od 1,3 czy 4. Na początku był moim ulubionym zaraz po "The1Album". Na dłuższą metę jednak staje się nudny i zbyt monotonny. Cały album ma jedno takie "miodowe". Nie jest też tak dopracowany technicznie. Ogólna ocena: 5=/6.
Karolek78
Awatar użytkownika
arsau6

Post autor: arsau6 »

To teraz ja wypowiem się co nieco na temat tej płyty. Uważam album za udany, kompozycje są bardzo melodyjne. Według mnie nie ma bardziej melodyjnego albumu, no może oprócz 1 i 3. Uważam za to że jest to idealna płyta do słuchania tzw. ciągiem czyli za jednym razem cały odsłuchać. Poleciłbym ją na pewno dla miłośnika lat 80 którą dopiero zaczyna swoją przygodę z tą muzyką. Moje najbardziej ulubione piosenki z tego albumu oprócz Cheri Cheri Lady (wiadomo) to: Heaven Will Know, Don't Give Up i Let's Talk About Love ale pozostałe też mi się bardzo podobają. Może jestem subiektywny w swojej ocenie ale po prostu uwielbiam Modern Talking i ten album, może dlatego że kupiłem go w oryginale jako pierwszy w swojej kolekcji płyt.
Muzyka, muzyka, to jest wszystko, wszystko, co mam.
arsau6 pozdrawiam
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Ktoś kiedyś - zdaje się Paweł - pisał, że to album robiony na kolanie. W życiu! Przepiękne melodie: "Cheri, Chei lady", "With A Little Love", "Just Like An Angel" i ostatni kawałek, obłędne chórki, szczególnie w "Let's Talk About Love" t popis chóru, zapewniam, że mało ludzi tak potrafi i wreszcie - co rzadko u Bohlena, naprawdę dobre i przemyślane teksty, nie wszędzie ale perełką jest "Just Like An Angel" i nazywanie tego cudownego utworu mianem nijaki jest dla mnie nie do pojęcia.
Dieter Bohlen pisze:I said : Oh girl, it's a good twirl
And your time will come, your time will come
Pasuje dla syna Bohlena jak diabli. :P
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

To też jeden z moich ulubionych albumów, tam nie ma dla mnie absolutnie żadnej gorszej piosenki.
Najbardziej jednak lubię Wild Wild Water, Dont Give Up, Heven Will Know, a najmniej . Why Did You Do It Just Tonight.
Szczegolnie chórki w Wild Wild Water mnie zawsze urzekały.W jednych są lepsze w innych gorsze, w tej akurat wyszły obłędnie.
Niedawno odkryłam że istnieje dłuższa wersjia tej piosenki, ciekawe czy zmontowana czy oryginalna taka wyszła
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Adrian77
Kontakt:

Post autor: Adrian77 »

MODERN JEANNE pisze:Niedawno odkryłam że istnieje dłuższa wersjia tej piosenki, ciekawe czy zmontowana czy oryginalna taka wyszła
Zmontowana ;)
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Właśnie nad tym samym się zastanawiałam bo nigdy wcześniej nie słyszałam.
I LOVE DB AND TA!
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Po napisaniu nowej recenzji na temat pierwszego albumu Modern Talking przyszedł czas na kolejną, tym razem dotyczącą „Let’s Talk About Love”. Drugi album w porównaniu z poprzednikiem zawiera piosenki słodkie jak miód, piękne soczyste melodie, przez co odróżnia się od niego a to oczywiście plus dla jego twórców. Na pierwszym albumie piosenki były w stylu pierwszego singla; było to dobre, ponieważ nadawało charakteru tamtemu wydawnictwu. Na kolejnej płycie jednak powinno znaleźć się coś nowego i tak właśnie się stało, za co dziękuje Dieterowi i Thomasowi. Longlpay otwiera świetny, melodyjny przebój, który jednocześnie jest jedynym promującym singlem całe zestawienie. „Cheri, Cheri Lady”, bo o niej mowa, to piosenka wyjątkowa, jedna z najlepszych spośród wszystkich jakie zespół kiedykolwiek nagrał. Od razu wpada w ucho i jest bardzo rozpoznawalna; obok „You’re My Heart, You’re My Soul” stała się wizytówką duetu i potwierdziła to, że Modern Talking to grupa, która nie spoczęła na laurach zdobytych dzięki „The 1st Album”, ale chce rozwijać się dalej, tworzyć coś nowego, a jednocześnie równie dobrego jak wcześniejsze jej dokonania. Wielki, wielki hit lat 80.!
Kolejny utwór, czyli „With A Little Love” to również bardzo przyjemne nagranie. Pozytywna, nieagresywna melodia pozwala słuchaczowi odprężyć się, zapomnieć o problemach życia codziennego. Podczas słuchania „Wild Wild Water” czuję się jak na bezludnej wyspie. Klimat utworu jest fantastyczny; gitarowe wstawki nadają niesamowitego smaku całej kompozycji. Spokojny utworek, podobny do poprzedniego. „You’re The Lady Of My Heart” to piosenka z cudownymi chórkami w refrenie. Jestem w nich dosłownie zakochany; słuchając ich można się rozpłynąć. „Just Like An Angel” oceniam podobnie jak „With A Little Love” – łagodna, miła dla ucha kompozycja. Nic dodać, nic ująć :wink: Jeżeli chodzi o „Heaven Will Know” to jest to jedna z najlepszych piosenek na albumie! Zdecydowanie powinna zostać wydana na singlu. Na winylowym wydaniu albumu otwiera drugą stronę, i słusznie, bo jest naprawdę przepiękna. Gdy Thomas śpiewa po drugim refrenie „And it’s more…” czuje się jak w prawdziwym niebie. Cudowna, cudowna i jeszcze raz przepiękna piosenka. Szkoda, że nie znalazła się na albumie „Back For Good” w nowszej wersji. Myślę, że brzmiałaby równie pięknie. „Love Don’t Live Here Anymore” to następna słodka propozycja duetu. Bardzo mi się podoba na samym początku wejście chórku „Oooooo…” przed Thomasem. Słuchając jej mam wrażenie, że nie posiada refrenu; melodia równo sobie płynie i nie czuć granicy pomiędzy zwrotkami. Jest taka relaksacyjna… „Why Did You Do It Just Tonight” to z kolei nieco wolniejszy repertuar, ale utrzymany w takim samym delikatnym klimacie jak reszta nagrań. Wielkiego przeboju nie zgrywa, ale też nie zniechęca do słuchania. Jest po prostu w sam raz (co ciekawe melodia refrenu jest łudząco podobna do refrenu piosenki Krystyny Giżowskiej „Przeżyłam z Tobą tyle lat”; zwróćcie na to uwagę). Bardziej rytmiczny znowuż jest „Don’t Give Up”. Tym najwięcej się wyróżnia; klimatem nawiązuje do całego albumu. Na koniec pozostał utwór tytułowy „Let’s Talk About Love”. Co mogę o nim napisać… Zabrzmi to monotonnie, ale jest w tym samym klimacie jak reszta nagrań (chociaż w moim odczuciu dzięki temu cały album jest spójny, jednolity, tworzy jedną wielka całość). Ciekawostką jest tutaj fakt, że refren w pełni śpiewany jest przez chórzystów.

Podsumowując cały album trzeba powiedzieć, że wszystkie utwory tworzą jednolitą, spokojną, relaksacyjną kompilację. Bardzo miło słucha się tego wydawnictwa. Jak już wspomniałem wcześniej podczas odsłuchu można zapomnieć o troskach, zmartwieniach życiowych, a to bardzo wielka zaleta muzyki w ogóle. W końcu po coś jej słuchamy ;)
Obrazek
Brodaty

Post autor: Brodaty »

Cześć Wszystkim,
jestem nowym członkiem, który ma parek wiosen i uważam, że to tylko odniesienie z jakiego słuchaliśmy pierwszy raz ma znaczenie.
Pamiętam drugą połowę lat 80" i tą muzykę.
Awatar użytkownika
flipper_69

Post autor: flipper_69 »

Piękny, dopracowany i klimatyczny album. :D
ODPOWIEDZ