Queen i Freddie Mercury
- Magdalena_92
- Członek TAFC Polska
Queen i Freddie Mercury
Dzisiaj 20 rocznica śmierci wokalisty Queen'u. Moim zdaniem to artysta, o którym warto pamiętać. Wielki głos, wielkie przeboje. A Waszym zdaniem?
"The Show Must Go On":
http://www.youtube.com/watch?v=4ADh8Fs3YdU
"Bohemian Rhapsody":
http://www.youtube.com/watch?v=irp8CNj9qBI
"The Show Must Go On":
http://www.youtube.com/watch?v=4ADh8Fs3YdU
"Bohemian Rhapsody":
http://www.youtube.com/watch?v=irp8CNj9qBI
Pozdrawiam M.
- Pkmodern
- Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska
Re: Queen i Freddie Mercury
Mam płyty Queen oraz solowe nagrania Freddiego. Choć najbardziej lubię od czasu do czasu obejrzeć jakiś koncert na DVD w którym Freddie jest wulkanem sceny. Tyle energii i spontaniczności co on swoimi występami wywoływał udawało się nielicznym, podobnie jak Mylene Farmer, ale to już inna muza...
MODERN TALKING FOREVER!!!
-
polaczek892
- Członek TAFC Polska
Ja też uważam, że warto pamiętać ponieważ był jednym z najlepszych piosenkarzy oczywiście poza Thomasem rzecz jasna zarówno w zespole Queen jak i solo.
Na razie płyt tego zespołu w tej chwili nie mam, ale mam taki zamiar.
Czasami jak słyszę w radiu ich piosenki to sobie pośpiewuję
.
Na razie płyt tego zespołu w tej chwili nie mam, ale mam taki zamiar.
Czasami jak słyszę w radiu ich piosenki to sobie pośpiewuję
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
To już tyle lat
Pamiętam jak siedziałam w pokoju nad zadaniem domowym kiedy na wiadomościach powiedzieli o jego śmierci.
Chociaż nigdy nie interesowałam się szczególnie grupą Queen i dokonaniami muzycznymi Freddiego to jednak jak by mi ktoś na klatę nadepnął - szok.(Drugi raz poczułam coś podobnego jak ogłoszono śmierć M.Jacksona).
Znam kilka tytułów z radia czy też z MTV,ale w swojej kolekcji nie mam nic.
Cenię go jednak za całą twórczość.Szczególny człowiek.
Pamiętam jak siedziałam w pokoju nad zadaniem domowym kiedy na wiadomościach powiedzieli o jego śmierci.
Chociaż nigdy nie interesowałam się szczególnie grupą Queen i dokonaniami muzycznymi Freddiego to jednak jak by mi ktoś na klatę nadepnął - szok.(Drugi raz poczułam coś podobnego jak ogłoszono śmierć M.Jacksona).
Znam kilka tytułów z radia czy też z MTV,ale w swojej kolekcji nie mam nic.
Cenię go jednak za całą twórczość.Szczególny człowiek.
- Krzychu
- Członek TAFC Polska
No proszę, bylem właśnie ciekawy czy ktos rozpocznie taki temat. Sam chciałem to zrobić ale bałem się ze mnie zlinczują, że to nie forumm o Queen tylko o MT ; )
Co do twórczości Freddiego, warto się zagłębić w twórczości mniej rozreklamowane przez komercję. Jak zauważyłem do dla stacji radiowych Queen nagrał trzy piosenki: Bohemian Rhapsody, Radio GaGa i The Show Must Go On. Osobiście z reperuaru Q polecam mocniejsze rockowe kawałki jak I Want It All, Scandal, czy bardziej idące w kierunku popu The Invisible Man, oraz niesamowite ballady jak One Year Of Love, It's A Hard Live czy chociażby klasyczna niesamowicie wykonana podczas koncertu Rock Montreal Love Of My Life. Twórczość Freddiego bardziej składała się z kawałków raczej odbiegających od standardów Queenu, co sam potwierdzał sam artysta, ze nie chce być zamknięty w klatce, tworząc album Mr.Bad Guy. Polecam chyba wszystkim znaną I Was Born To Love You, Made In Heaven przerobioną przez Queen po śmierci Freddiego i umieszczoną na albumie o tym samym tytule w 1995 roku, czy nie ukazaną na żadnym albumie The Great Pretender.
Mnie osobiście wzruszył, dzisiaj wspomniany fragment w Trójce, o tym jak na Freddie Mercury Tribute Concert, David Bowie uklęknął na scenie i w intencji Mercurego odmówił Ojcze nasz. Dość ciekawe, zwłaszcza, że przestudiowałem ten koncert tyle raz i nie rzucilo mi się to w oczy, chyba, że nie było to wyemitowane przez TV.
Co do twórczości Freddiego, warto się zagłębić w twórczości mniej rozreklamowane przez komercję. Jak zauważyłem do dla stacji radiowych Queen nagrał trzy piosenki: Bohemian Rhapsody, Radio GaGa i The Show Must Go On. Osobiście z reperuaru Q polecam mocniejsze rockowe kawałki jak I Want It All, Scandal, czy bardziej idące w kierunku popu The Invisible Man, oraz niesamowite ballady jak One Year Of Love, It's A Hard Live czy chociażby klasyczna niesamowicie wykonana podczas koncertu Rock Montreal Love Of My Life. Twórczość Freddiego bardziej składała się z kawałków raczej odbiegających od standardów Queenu, co sam potwierdzał sam artysta, ze nie chce być zamknięty w klatce, tworząc album Mr.Bad Guy. Polecam chyba wszystkim znaną I Was Born To Love You, Made In Heaven przerobioną przez Queen po śmierci Freddiego i umieszczoną na albumie o tym samym tytule w 1995 roku, czy nie ukazaną na żadnym albumie The Great Pretender.
Mnie osobiście wzruszył, dzisiaj wspomniany fragment w Trójce, o tym jak na Freddie Mercury Tribute Concert, David Bowie uklęknął na scenie i w intencji Mercurego odmówił Ojcze nasz. Dość ciekawe, zwłaszcza, że przestudiowałem ten koncert tyle raz i nie rzucilo mi się to w oczy, chyba, że nie było to wyemitowane przez TV.

- Gasolina91
Wielki, wspaniały głos - nic więcej nie trzeba pisać.
Uwielbiam ten kawałek - coś wspaniałego!
Uwielbiam ten kawałek - coś wspaniałego!
Point Of No Return
- ewka_si
- Kontakt:
,,Your good Karma,
everytime I leave you, something bad happens
good karma,
Are you just trying to tell me, that I can´t stay
I don´t need to deal with all this drama
You´re the one that makes me feel this way''
everytime I leave you, something bad happens
good karma,
Are you just trying to tell me, that I can´t stay
I don´t need to deal with all this drama
You´re the one that makes me feel this way''
- Gasolina91
Jakiś czas temu na BBC entertainment oglądałam program o grupie Queen, występowali w nim członkowie zespołu - John Deacon, Brian May, Roger Taylor jak i osoby, które współpracowały z Queen.
Oczywiście zespół jest mi dobrze znany ale teraz bardziej się nim zainteresowałam, głównie osobą Freddiego.
To był prawdziwy showman, wystarczy zobaczyć koncerty na których występował. Był królem sceny, uwielbiam oglądać występ podczas koncertu Live Aid z 1985 roku.
Miał świetny kontakt z publicznością. Dużo czytałam też o jego chorobie i śmierci...
Może narażę się tym co napiszę ale dla mnie muzyka Queen jest jednak trochę bardziej ambitniejsza od Modern Talking czy Blue System.
Posłuchajcie sobie wersji instrumentalnej piosenek "Radio GaGa" albo "Show Must Go On".
Na koniec dodaję linka do fragmentu programu, widać na nim ostatni występ Freddiego przed kamerami podczas kręcenia teledysku do piosenki "These Are The Days Of Our Lives". Był już bardzo wyniszczony chorobą...
Oczywiście zespół jest mi dobrze znany ale teraz bardziej się nim zainteresowałam, głównie osobą Freddiego.
To był prawdziwy showman, wystarczy zobaczyć koncerty na których występował. Był królem sceny, uwielbiam oglądać występ podczas koncertu Live Aid z 1985 roku.
Miał świetny kontakt z publicznością. Dużo czytałam też o jego chorobie i śmierci...
Może narażę się tym co napiszę ale dla mnie muzyka Queen jest jednak trochę bardziej ambitniejsza od Modern Talking czy Blue System.
Posłuchajcie sobie wersji instrumentalnej piosenek "Radio GaGa" albo "Show Must Go On".
Na koniec dodaję linka do fragmentu programu, widać na nim ostatni występ Freddiego przed kamerami podczas kręcenia teledysku do piosenki "These Are The Days Of Our Lives". Był już bardzo wyniszczony chorobą...
Point Of No Return
-
moonwalker
To nie podlega żadnej dyskusji - jest muzyka i muzyka rozrywkowa.Gasolina91 pisze: Może narażę się tym co napiszę ale dla mnie muzyka Queen jest jednak trochę bardziej ambitniejsza od Modern Talking czy Blue System.
- Gasolina91
Dziś mijają 22 lata od śmierci Freddiego.
"Nie będę gwiazdą, będę legendą."
Point Of No Return
- Romantic Warrior
Freddie żyje w pamięci fanów...
- Gasolina91
Bardzo podoba mi się ballada "No One But You" napisana przez Briana Maya po śmierci Księżnej Diany. Utwór dedykowany jest Freddiemu.
A tu w genialnym wykonaniu Kerry Ellis.
A tu w genialnym wykonaniu Kerry Ellis.
Point Of No Return
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Polecam.
Bardzo dobry artykuł w 24-rtą rocznicę śmierci Freddiego
http://www.rmf.fm/magazyn/news,1622,to- ... rcury.html
Bardzo dobry artykuł w 24-rtą rocznicę śmierci Freddiego
http://www.rmf.fm/magazyn/news,1622,to- ... rcury.html
-
Jacek Z.
Analogicznie jest muzyka poważna i muzyka... Czyli co, znowu podział na równych i równiejszych?moonwalker pisze:To nie podlega żadnej dyskusji - jest muzyka i muzyka rozrywkowa.Gasolina91 pisze: Może narażę się tym co napiszę ale dla mnie muzyka Queen jest jednak trochę bardziej ambitniejsza od Modern Talking czy Blue System.
A gdzie grzeczniejszy, bardziej "glamowy" wizerunek sceniczny, przez który wolę Blue System, Chrisa Normana czy Abbę niż Queen czy Nirvanę? Gdzie piękne, wielowarstwowe brzmienia wokali i klawiszy, których w znanych mi utworach Queenu za bardzo nie słyszę?...
Żeby nie było, że jestem bezkrytycznie na "nie" wobec Queenu/Freddiego Mercury'ego - moje ulubione utwory to "Innuendo" (genialne zmiany tempa i nastroju!), kiedyś także "Radio GaGa" (z teledyskiem z kawałkami filmu "Metropolis" - dopóki nie "zarżnęły" go radiowe stacje zbyt częstym odtwarzaniem), "I Was Born to Love You" (ale w pierwotnej, pełnobrzmiącej wersji, a nie tej chudej, którą męczy teraz jedna z reklamowych stacji). Na drugim biegunie "We Will Rock You" (kiedyś przez dorastające lolity w autobusie śpiewany jako "We Will F... You"), czy "Bicycle", który mnie po prostu wkurza.
- Peter
Już tyle lat?Gasolina91 pisze:Dziś mijają 22 lata od śmierci Freddiego.
Przez brak środków antykoncepcyjnych straciliśmy Freddiego. Smutne, ale taka jest niestety prawda.
Strasznie mi się podoba "nowa" piosenka:
Freddie miał cudowny głos, tego drugiego Pana też już niestety nie ma. Brakuje obu.
- Gasolina91