Z całym szacunkiem Peter, ale moim skromnym zdaniem tak niestety mogło wyglądać

. Myślę, że warto zastanowić się nad określeniami "aranżacja" i "aranżer". Możliwym jest, że Bohlen mógł opracować dany utwór pod względem użycia poszczególnych instrumentów. To on musiał decydować o instrumentach (syntezatorach, keyboardach, gitarach), jakie miały być użyte do produkcji danej piosenki i np. kiedy ma być zagrana partia gitarowa, w którym momencie mają śpiewać Panowie Rolf, Detlef, Michael i Birger itp. Pytanie jednak, czy Dieter w trakcie sesji nagraniowej odpowiadał przynajmniej za jeden instrument. Mówiąc wprost - czy grał na jakimś syntezatorze, czy wygrywał te swoje cudowne melodie itd. Wiemy, że Panowie z SiB są profesjonalnymi muzykami i niewątpliwie mogli też coś od siebie dołożyć (nie wiem, czy akurat przy utworach przeznaczonych dla Modern Talking).
W tym wątku wielu Forumowiczów zwracało uwagę na solowe partie gitarowe w produkcjach Dietera Bohlena, np. w "Atlantis Is Calling (S.O.S. For Love)". Czy Dieter faktycznie skomponował linię melodyczną, czy też to on sam ją zaimprowizował w trakcie sesji nagraniowej. A może, ktoś inny (wymieniałem Petera Weihe) ją po prostu zagrał.
Nie wiem również, na ile wiarygodne są informacje zawarte w programie AKTE 03 wyemitowanym na SAT1 i upublicznionym na YouTube. Bardzo szkoda, że upubliczniono jedynie fragmenty nagrań demo kompozycji Dietera. Jeżeli prawdą jest to, o czym mówi w tym materiale prokurator Jens Paulsen, że Bohlen wysyłał swoje kasety demo i w Studio33 Luis i cały team obrabiał, aranżował i nagrywał wszystkie piosenki, to sprawa wydaje się jeszcze bardziej skomplikowana. Sprzeczne informacje podaje Detlef Wiedeke, który powiedział, iż Bohlen zatrudniał aranżerów, którzy mieli pracować dalej nad tymi taśmami demo, lecz po jego myśli (!). Oglądając ten materiał, zwróciłem jeszcze uwagę na jedną kwestie. Na początku nagrania "Like A Hurricane" Dieter przedstawia, iż jest to nowa zwrotka. Ciekawe, czy przy okazji muzyki, Dieter nagrywał tam jeszcze wskazówki, co do ostatecznego kształtu piosenki. Pozdrawiam.