Eurowizja 2016

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Eurowizja 2016

Post autor: Skyliner89MT »

Witam.
Co myślicie o polskiej piosence na Eurowizji?

Jest dużo zachwytów i pozytywnych ocen z zagranicy.
Wg. Was jest szansa na sukces?
Po kilku przesłuchaniach piosenka mi się spodobała. Najbardziej mi w głowie utkwiło w głowie Oooooo, coś ala Ooooo w Antlantis Is Calling
Sądzę, że są szanse na zwycięstwo w finale ;)
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
Awatar użytkownika
Gasolina91

Re: Eurowizja 2016

Post autor: Gasolina91 »

Mi również piosenka Michała się podoba ale mam innych faworytów:

Chorwacja: Nina Kraljić - Lighthouse

oraz Belgia: Laura Tesoro - What's The Pressure
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Post autor: Anita Anders »

Mnie również podoba się piosenka Michała i mam nadzieję, że zajdzie z nią wysoko :)
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Ale publiczność bardzo słabo powitała naszego kandydata :/ .
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Polska piosenka jest nawet ciekawa, ale kto ją wykonuje. On mnie mocno zniechęca, śpiewać potrafi, ale to taka hybryda, ni facet ni kobieta, ale Europejczycy lubi takich uczestników, pamiętajmy o Conchicie. ;) Glosy Polonii też są jakąś nadzieją. Jestem patriota i życzę Polsce dobrze. Na pewno lepsze niż to co było z Cleo, to był obciach. Szpak jest już ciut lepszy.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

No i całkiem nie źle. 8 miejsce z 26 to bardzo dobry wynik. Gdyby nie oceny Jurrorówiluś tam krajów zapewne bylibyśmy jeszcze wyżej.
HOLIDAYS
Członek TAFC Polska

Post autor: HOLIDAYS »

Po prostu super piosenka!!! Gratuluje Michałowi!!!!
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Szkoda że nie oglądałam. Czy to prawda że występował tam Roxette, bo tak przeczytałam gdzieś, a Roxette to jedna z moich ulubionych grup?
Trochę mi się w to nie chce wierzyć bo Marie ma nawrót choroby i dopiero co odwołała trasę. Podobno nieciekawie z nią.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Porażka Michała była bolesna, ale co miał zrobić z tak dobrą konkurencją, gratulować Ukrainie. To chyba ze względów politycznych.
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

Piosenka Michała Szpaka naprawdę niezła, trochę po refrenie przypominająca Cher "Strong Enough", melodyjna, fajnie zaśpiewana. Z pewnością lepsza od zwycięskiej Ukrainy :-)
Awatar użytkownika
Peter

Lepsza. Ukraina nie miała nic ciekawego ale musiała wygrać ze względu na politykę. Dostali coś z Rosji w głosowaniu? Bo dla mnie trudno byłoby sobie wyobrazić by coś oba kraje sobie przyznały. Rosja miała fajną piosenkę, wiele było ciekawych, ja jednak najchętniej bym głosował na... Justina Tiimberlake, jego piosenka miodzio. Wysokie chórki jak w MT.
PS co robi w konkursie Australia?
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Wczorajszy konkurs Eurowizji 2016 dobitnie pokazał, że to konkurs polityczny i NIE MA nic wspólnego z muzyką.
Wygrało jakieś wycie z Ukrainy...
Jedynie polska piosenka mnie poruszyła. Wzbudziła we mnie emocje. 7 pkt od jury i 222 pkt od telewidzów... Dziwne nie?
Bali się tego, że Michał Szpak wygra i dla mnie on jest PRAWDZIWYM i jedynym zwycięzcą.
Roxette tam nie występowało. Był 4 min filmik o muzyce szwedzkiej m.in tam była Abba, Roxette, Europe, Dr Alban.
Już nie będę wspominał o Koreance reprezentującej Australię... Pfff
Awatar użytkownika
Peter

Jak można nazwać kogoś zwycięzcą, kto okazał się jednym z wielu przegranych konkursu? Nie możesz się pogodzić z tą porażką? Dziwny człowiek, wąsy jak mężczyzna, włosy, paznokcie, buty jak prawdziwa kobieta. To co chwyciło 2 lata temu, nie chwyciło już tym razem, kobieta z brodą już się po prostu przejadła. Teraz do głosu niestety jak piszesz wyżej doszła polityka. Sytuacja na Ukrainie, choć wcale nie jestem pewien, że to właśnie w tym kraju odbędzie się następny finał, może być to już inny kraj, oby tylko Polska przetrwała. Jednak największe kuriozum to 2 miejsce na Eurowizji Koreanki z Australii. Europa już chyba dawno przestała być Europą a stała się lewicową multikulti.

Podobał mi się występ Rosji, Czech, Włoch,podobało mi się większość piosenek w tym Polska, jedynie Ukraina i te dwa postsowieckie z Kaukazu jak zwykle miały mało do pokazania. Słaba była w tym roku balladowa Holandia. Brakowało w tej piosence życia.
Awatar użytkownika
MiReK
Członek TAFC Polska

Post autor: MiReK »

Peter pisze:PS co robi w konkursie Australia?
Eurowizja, z powodu przedrostku "euro" w swojej nazwie, jest błędnie uznawana za konkurs stricte europejski. Geografia dla włodarzy imprezy tak naprawdę nigdy nie miała znaczenia, gdyż w Konkursie Piosenki Eurowizji może wziąć każdy telewizyjno-radiowy nadawca publiczny, który jest aktywnym członkiem Europejskiej Unii Nadawców (EBU). Aktywnym członkiem organizacji jest nadawca, który lub znajduje się w państwie należącym do Rady Europy bądź położonym na terenie Europejskiej Strefy Nadawców, której terytorium ustalane jest przez Międzynarodowy Związek Telekomunikacyjny.
Wg Wikipedii:
„Europejska Strefa Nadawców” rozgraniczona jest na zachodzie od zachodniej granicy Regionu 1i na wschodzie przez południk 40° na wschód od Greenwich oraz na południu przez równik 30°, obejmując północną część Arabii Saudyjskiej i tę część krajów, które sąsiadują z basenem Morza Śródziemnego. Dodatkowo, do Europejskiej Strefy Nadawców zaliczają się także: Armenia, Azerbejdżan, Gruzja oraz te części terytorium Iraku, Jordanii, Syrii, Turcja i Ukrainy, które leżą poza wyżej wymienionymi granicami.
To wyjaśnia czemu od wielu lat na Eurowizji pojawiają się reprezentanci państw spoza Europy, jak Izrael czy Armenia lub państw transkontynentalnych, jak Rosja, Turcja, Gruzja czy Azerbejdżan.
Oczywiście Australia wciąż nie spełnia podanych wyżej kryteriów, więc co robi w konkursie? Australia na eurowizyjnej scenie pojawiła się po raz pierwszy podczas 59. Konkursu Piosenki Eurowizji w 2014 roku. Występ miał być jedynie ciekawostką i eksperymentem, ale okazało się, że Australijczycy bardzo polubili Eurowizję. Nic więc dziwnego, że już rok później, na 60-lecie imprezy, Australijski nadawca publiczny, Special Broadcasting Service (SBS), został zaproszony przez Europejską Unię Nadawców oraz ówczesnego gospodarza widowiska Österreichischer Rundfunk (ORF) do udziału w konkursie jako aktywny uczestnik.
Australia jest pierwszym krajem spoza aktywnych członków EBU, który wystąpił na Eurowizji jako pełnoprawny uczestnik!
Eurowizja już dawno przestała być typowo europejską imprezą i dzisiaj to już widowisko otwarte na cały świat. Podczas, gdy niektóre państwa odchodzą z Eurowizji i tak jak np. Turcja tworzą własne konkursy (od 2013 roku jest organizowany Konkurs Piosenki Turkowizji, w którym biorą udział przedstawiciele regionów, na terenie których zamieszkują ludy tureckie lub używane są języki tureckie. Pierwszą edycję wygrał Azerbejdżan, drugą Kazachstan, a trzecią Kirgistan), włodarze EBU dwoją się i troją, aby przyciągnąć do Eurowizji nowych uczestników, a co za tym idzie także nowych widzów.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Skyliner89MT pisze: Roxette tam nie występowało. Był 4 min filmik o muzyce szwedzkiej m.in tam była Abba, Roxette, Europe, Dr Alban.
Już nie będę wspominał o Koreance reprezentującej Australię... Pfff
O dzięki za wyjaśnienia. Bardzo się zdziwiłam gdy o tym gdzieś w necie przeczytałam. Aż zaczełam szukać czy Marie się nie poprawiło przypadkiem. Niestety :(
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Peter pisze:Jak można nazwać kogoś zwycięzcą, kto okazał się jednym z wielu przegranych konkursu? Nie możesz się pogodzić z tą porażką? Dziwny człowiek, wąsy jak mężczyzna, włosy, paznokcie, buty jak prawdziwa kobieta. To co chwyciło 2 lata temu, nie chwyciło już tym razem, kobieta z brodą już się po prostu przejadła. Teraz do głosu niestety jak piszesz wyżej doszła polityka. Sytuacja na Ukrainie, choć wcale nie jestem pewien, że to właśnie w tym kraju odbędzie się następny finał, może być to już inny kraj, oby tylko Polska przetrwała. Jednak największe kuriozum to 2 miejsce na Eurowizji Koreanki z Australii. Europa już chyba dawno przestała być Europą a stała się lewicową multikulti.

Podobał mi się występ Rosji, Czech, Włoch,podobało mi się większość piosenek w tym Polska, jedynie Ukraina i te dwa postsowieckie z Kaukazu jak zwykle miały mało do pokazania. Słaba była w tym roku balladowa Holandia. Brakowało w tej piosence życia.
Bo dla mnie jest zwycięzcą. Gdyby nie polityka z pewnością by wygrał.
Nie porównuj chłopa, który przebrał się za kobietę z Michałem Szpakiem, bo ich nie da się porównać.
No i co z tego, że tak się ubrał? Ja tam nic w jego wyglądzie szokującego nie widzę i tak jest lepiej niż X-Factorze :).
Dla mnie nie liczy się jak dany artysta wygląda i jakiej jest orientacji seksualnej. Nie interesuje mnie jego życie prywatne.
Dla mnie liczy się przede wszystkim to co ma do przekazania słuchaczowi. Jego muzyka, a piosenka Michała Szpaka mi się bardzo podoba i poruszyła miliony ludzi.
ODPOWIEDZ