Systems In Blue

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Re: Systems In Blue

Post autor: Peter »

Ależ oni bez techniki studyjnej brzmią strasznie! Już lepsze było demko "Go Systems Go", ale pamiętajmy "Lesson One" Briges/A-ha i co z niego ostatecznie wyszło.... Pamiętajmy też, że i Rolf bez studia nie brzmiał za ciekawie. Sporo pracy przed Johannem a wcześniej przed Detlefem.
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Brzmią normalnie, tylko, że pracują, uczą się piosenek, kombinują, dopieszczają. Przecież te filmiki ze studia kręcą są kalkulatorem - dlatego słaba jakość dźwięku :wink:
Karolek78
Awatar użytkownika
Peter

Oni brzmią dużo gorzej niż w 3 piosenkach Systems In Blue a.d. 2015... chodzi o wokale. Muzyka tu też nie porywa.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Słuchając ich demek, dla mnie rozjaśnia się coś co nurtowało przez wiele lat nie tylko mnie.
Karolek78 pisze:Brzmią normalnie, tylko, że pracują, uczą się piosenek, kombinują, dopieszczają. Przecież te filmiki ze studia kręcą są kalkulatorem - dlatego słaba jakość dźwięku :wink:
Trochę przykre słuchając teraz demówek SIB, i tego co widać, że dotychczas robiono z nich aniołów za dobre wokale które były niby nurtem przewodnim w chórkach , zapomina się o Dieterze najeżdżając na jego falset

Bez obróbki :!: :!: :!: 1000 razy lepiej wg mnie
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Ja również uważam ,że chórki to nie wyłącznie zasługa SIBów.Panowie chyba zbyt wiele sobie przypisują.
Tylko dlaczego Dieter nie wypowiada się w tym temacie ?
Awatar użytkownika
Peter

... bo jest już stary i BS go nie kręci.

Zobaczcie co się dzieje jak śpiewają chórki do "Lucifera" ewidentnie brakuje 4 tego wokalu...
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

trafiłem na bardzo negatywną wypowiedź na temat Systems In Blue będącą fragmentem relacji z Hitparady w Elblągu (swoją drogą - nie wiedziałem, że SIB występowali w Polsce w 2013 roku). Panowie zachowali się delikatnie mówiąc nieprofesjonalnie:

"Kolejnym kuriozum był występ zespołu Systems In Blue.

Od konferansjerów dowiedziałem się, że ci panowie odpowiadają za falsetowe chórki, będące cechą charakterystyczną dwóch projektów muzycznych Dietera Bohlena czyli Modern Talking i Blue System.

Ich występ najlepiej byłoby przemilczeć, jednak chcę ostrzec innych, przed zmarnowaniem czasu i pieniędzy.

Na grupę składa się trzech panów z których dwaj mogliby być moimi dziadkami, a najmłodszy nie jestem. Ostatni, odpowiedzialny za „rap” i niskie tony, sprawiał wrażenie, jakby do zespołu dołączył w wyniku łapanki, tuż przez koncertem. Główny wokalista, który fizycznie przypominał mi pana Rossa, znanego szerzej jako Zulu-Gula, nie krył się z faktem, że jego śpiew wydobywa się z płyty a nie z gardła. Powiem więcej, on momentami zapominał, bądź wcale nie znał tekstu i tylko otwierał usta naśladując bożonarodzeniowy przysmak. Za jednym z głośników pozostawił puszkę z piwem i w przerwach między utworami raczył się nim. Widać było, że nie wypił wszystkiego, gdyż po zejściu ze sceny przypomniał sobie o tym fakcie i gdy na scenie prowadzący zapowiadali ostatniego wykonawcę, ten prawie niezauważony, wrócił po swój bursztynowy napój…

Żeby nie być gołosłownym, zdjęcie z portalu info.elblag.pl: "

Obrazek

Źródło:
http://kmf.blog.pl/tag/bad-boys-blue/
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Peter

Troszeczkę, źle ubrałeś wypowiedź w słowa, bo wyszło z tego, że Systemsi zachowują się mocno nieprofesjonalnie. To nieprawda, Detlef jest może mało profesjonalnym muzykiem, ale bardzo dobrym człowiekiem i się świetnie zachowuje na scenie, Olaf to samo. Problemem jest Michael, wiem na jego temat bardzo dużo, podejrzewam, że więcej od niektórych, ale Mrs_Robota zabroniła mi mówić. A jest o czym, dlatego mam na jego temat wyrobione zdanie i jest bardzo negatywne. Tu nie chodzi o tylko o skłonność do alkoholu a całokształt. Zresztą muzykiem jest wysoce nieprofesjonalnym, widać było w demówce "Go Systems Go" kto jest profesjonalnym artystą a kto nie, to jeszcze demo, a jeśli robi coś z czym walczyli Systemsi czyli rusza ustami do wokalu Rolfa i robi to zapominając tekstu, który nie jest nieznany to jest to wysoce nieprofesjonalne.

Ja tam Systemsów lubię tyle, że wolę wokal, osobę Detlefa, jeśli nie ma już Rolfa, Olaf też jest fajny.
Awatar użytkownika
tanathos

My apologise,
Oczywiście nie chcę żadnemu z Systemsów nic uchybiać, bardzo ich wszystkich szanuję i cenię, po prostu wkleiłem artykuł, a zastrzeżenia w nim sformułowane dotyczyły w zasadzie tylko Michaela.
Niestety, ponieważ Michael jest częścią zespołu, jego ewentualne "wpadki" przekładają się na markę grupy - tak może to ocenić postronny obserwator.

Osobiście nie znam Michaela i nie wiem nic o jego problemach. Jak zobaczyłem jego zdjęcie z piwkiem, to szczerze mówiąc go za to nie krytykowałem, a nawet pomyślałem sobie, że musi być z niego niezły luzak :) :)
Awatar użytkownika
Peter

Tu się zgodzę: Michael jest liderem i głównym wokalistą Systems In Blue i to może rzutować na resztę, ciekawi mnie czemu Detlef nie może śpiewać i być liderem?
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Mam wrażenie, że z naszych dyskusji wynikało, że wysokie chórki robił głównie Scholz. Ale jak się spojrzy na to co teraz dzieje się w studio to wygląda, że Michael ich nie robi (może ze względu na wiek ma mniejsze możliwości). Z kolei na poniższym filmiku jest krótka próbka Magic Mystery (od 2:23). Śpiewa Rolf z Detlefem i wygląda, że robią kompletny chórek.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Peter

Ja byłem święcie przekonany, że chórki to Scholz, ale jak się patrzy na to jak zaangażowany w chórki jest Rolf Koehler w klipach gdzie śpiewają, to może,faktycznie nie docenialiśmy jego roli. Za tą argumentacją przemnwia solowy projekt Rolfa Broken Dreams i chórki Michaela w "High In The Sky'. Przeczy niej ostatnia piosenka "Go Systems Go" ale pamiętajmy, że tam jeszcze był Detlefik. Pamiętajmy też, że Birger je w MT na 100 % śpiewał i Dieter, a w SIB być może teraz Olaf i Detlef.
Awatar użytkownika
tanathos

Który z chórzystów śpiewa pierwszą część refrenu w "Just Like An Angel"?
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Co wy z tym Dieterem, kochani? :D Jakie chórki? ;) Chórki śpiewała doskonale znana nam czwórka. Reszta to niestety spora tajemnica. Ale jest pewien trop więc pytam wszystkich, którzy mają większe pojęcie o barwach głosów poszczególnych wokalistów. Mianowicie nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale Dieter nagrywając Keine Träne tut mir leid dla Mary Ross skorzystał z usług innego chórzysty niż później przy I Can Lose My Heart Tonight dla C.C.Catch. Każdy kto się czuje na siłach niech spróbuje powiedzieć, kto śpiewa u Mary Ross, a kto u CCC.

A, i ja bym nie przekreślał roli Scholza. To że zachowuje się tak jak się zachowuje to inna sprawa, ale nie patrzmy przez pryzmat tego na jego wkład w prace nad MT, BS czy nawet SiB ;)

Just Like An Angel bardzo możliwe, że Birger Corleis bo to on podobno śpiewał backgroundy do niemal wszystkich piosenek na drugim albumie.
Karolek78
Awatar użytkownika
tanathos

co do chórków u Mary Roos to jak na moje ucho wykonuje je ta sama ekipa czyli - dobrze znana nam "wielka czwórka".
wydaje mi się, że głos słyszalny w pierwszej części refrenu należy do Rolfa.

Jeśli chodzi o backvocal w "Just Like an angel" to wydawało mi się, że odpowiada za niego Detlef - ponieważ na forum Peter wskazał, że Detlef robił backvocal do "Cheri Cheri Lady, a backvocal w "Just Like an angel" jest "podobnie zabarwiony" jak backvocal w "Cheri Cheri Lady".

wydaje mi się również, że głos Detlefa słychać w pierwszej części refrenu "You're my heart" - sprawdźcie na wersji playback.

nie wiem jaka była rola Corleisa w tworzeniu chórków. Kojarzę go jedynie z fragmentów zaśpiewanych niskim głosem w piosenkach: "I Shaire", "Doctor for my heart", "With a little love" no i z rerenu do "There's too much blue".
Czy Corleis udzielał się w innych utworach MT?
jan kowalski

Post autor: jan kowalski »

Przykro mi o tym pisać ponieważ lubię tą stronę ale nie macie pojęcia na jak wysokim poziomie muzycznym a w szczególności czysto technicznym są Ci wybitni artyści
o których tu piszecie , a stwierdzenie że Detlef jest (mało profesjonalny?) jest dla mnie nie lada zaskoczeniem jeśli macie okazję posłuchajcie sobie utwór
Out On The Streets Tonight z płyty Maria wydanie 1988r tam usłyszycie kunszt techniki .Dużo piszecie o jakości głosów nie biorąc pod uwagę wiek oraz wysiłek jaki trzeba z siebie wykrzesać aby śpiewać w tak zjawiskowy sposób nie będę się tu rozpisywał o nakładaniu fraz śpiewanych w różnych tonacjach czy nawet używania kontrapunktów oraz technik które spotyka się tylko w śród najwybitniejszych artystów muzyki poważnej . Styl i brzmienie za którym tak tęsknimy powstały ponad 30 lat temu !!! tyle lat byli też młodsi , prześledzcie jak zmieniał się głos Ireny Santor czy najwybitniejszego głosu Marii Gospodarek " Wioletty Willas". Trzymajmy za Nich kciuki niech tworzą jak najwięcej abyśmy mogli poczuć jeszcze raz ten dreszcz który pojawiał się przy słuchaniu szczególnie właśnie Ich głosów .
Pozdrawiam serdecznie.
Jan Kowalski

Ps : głos Rolfa był wszechstronny mógł zaśpiewać wszystko na najwyższym poziomie
głos Detlefa jest jak błyskawica ma On najmocniejszy falset- niedoceniony, przez niesamowitą skromność tego Człowieka (słyszałem na żywo)
Michael piękny ciepły czasem chropowaty dopełniający niskie jak i wysokie tony dodający poświatę
Niesamowita harmonia która w całości była jak perfum z najwyższej pułki-dla mnie bezcenny.
ODPOWIEDZ