"There's no Love in the [...]" i inne tajemnice

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
Awatar użytkownika
Peter

Re: "There's no Love in the [...]" i inne tajemnice

Post autor: Peter »

Zastanawia mnie co się stało z "Hundred candles in the rain"? Thomas o tym mógł nie wiedzieć, a piosenka mogła zostać przerobiona na "10 00 lonely drums" spróbujcie zaśpiewać sami tamtą piosenkę w rytm tej... brzmi do złudzenia podobnie jeśli zaczniemy od one hundred candles a potem burning in the rain.... :>
Awatar użytkownika
Peter

Mnie najbardziej interesuje co w zespole Modern Talking robił Detlef? Na wideoklipach ze studia widać, że piosenki dawał najpierw Rolfowi a potem Michaelowi i Olafowi do zaśpiewania, a sam siedział za konsoletą. Detlef jest jedynym członkiem starego chóru a potem nowego, którego głosu nijak nie kojarzę więc mogę się tylko domyślać. Moja odważna teza, jest taka, że o ile coś tam jednak robił w Systems In Blue i to nie mało, to w Modern Talking grał na jakimś instrumencie, a w piosenkach nie ma jego wokalu.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Wg mnie Detlefa jest tam tyle samo co reszty. Dlatego refreny brzmiały dobrze, ponieważ ich głosy wspólnie tworzyły dobry efekt. Zresztą nie tylko ich ale też Birgera i przynajmniej w części piosenek Dietera. Przecież jak Thomas śpiewa w refrenie to też nie jest czysty głos ale jest też backvocal, który też dodaje efektu.

Sama piosenka mogła też trafić np. do C.C. Catch (może dwa lata później jako HeartbeatCity) a może dostał ją Chris Norman...

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Jakiś czas temu w sieci pojawiło się takie zdjęcie:
Obrazek

Może więc chodzić o Only Love Can Break My Heart z alternatywnym tekstem.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Pioetrek pisze:Wg mnie Detlefa jest tam tyle samo co reszty. Dlatego refreny brzmiały dobrze, ponieważ ich głosy wspólnie tworzyły dobry efekt. Zresztą nie tylko ich ale też Birgera i przynajmniej w części piosenek Dietera. Przecież jak Thomas śpiewa w refrenie to też nie jest czysty głos ale jest też backvocal, który też dodaje efektu.

Sama piosenka mogła też trafić np. do C.C. Catch (może dwa lata później jako HeartbeatCity) a może dostał ją Chris Norman...

Pozdrawiam

Piotrek
A może wytwórnia ją odesłała do poprawki i Bohlen szlifował ją jak i "Hundred Candles In The Rain"na następny album. Mi to by pasowało "And there's no love i the heart of the city...." a tamto drugie jako "One hundred lonelly candles, are burning in the rain...." Tak by to leciało, ale Bohlen pozmieniał.
To pierwsze się zbyt ciągnie i nie mieści się we frazie i Bohlen zmienił tytuł.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

ArCrack pisze:Jakiś czas temu w sieci pojawiło się takie zdjęcie:
Obrazek

Jakim alternatywnym , pierwsze słysze?
A zdjęcie to może być jakieś zwyczajne Fan Made gdy ktoś sobie zrobił płytę CD z ulubionymi piosenkami
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Peter pisze:No i Thomas jasno powiedział, że nie ma niewydanych piosenek MT, bo przecież mogłyby być wydawane przy reedycjach albumów. Pozostaje mieć tylko nadzieję na publikację wersji demo piosenek MT. Wierzę, że takowe istnieją. :)
Myślę że Thomasowi chodziło o to, że nie ma niewydanych pełnych piosenek, takich które zostały już nagrane w sesji płytowej, ale np. nie zmieściły się na płytę, zostały odrzucone w ostatnim etapie.
Natomiast wersji demo, niedokończonych, albo z wokalem Dietera zamiast Thomasa musi być całe mnóstwo.
Tylko że Dieterowi nie chce się od nowa tych piosenek odświeżać, aranżować, nagrywać... nie jest to stylowo zgodne z obecnymi czasami, woli skomponować nową piosenkę od podstaw.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Pewnie na myśli miał takie które zostały zaśpiewane przez niego, bo przecież demówki Dietera dało się usłyszeć. A co z piosenkami CC Catch które były odrzutami MT?
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

One nie były odrzutami per se, to były piosenki, które nie mieściły się na albumach Modern Talking. Nie były złe, a brakło na nie miejsca. Taka była polityka wytwórni by na albumach było nie więcej niż 10 piosenek.
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

ArCrack pisze:Jakiś czas temu w sieci pojawiło się takie zdjęcie:
Obrazek

Pomysł mam taki, że niekoniecznie tekst był całkowicie zmieniony ("There Is Love in the Heart of the City" - toż to wyśpiewać w refrenie mogłoby być trudno, a co dopiero zapamiętać!) - może był to oryginalny tytuł utworu, a przed wydaniem (?) zmieniono go na krótszy i łatwiejszy do zapamiętania...

Żeby było zabawniej, Arku, w pokazanym przez Ciebie na pierwszej stronie tego wątku wywiadzie z DB padł trochę inny tytuł: "There's No Love in the Heart of the City" :) Może więc było kilka wersji roboczych tytułu tego samego utworu :?:
ODPOWIEDZ