Masoneria, anarchizm a Modern Talking

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Re: Masoneria, anarchizm a Modern Talking

Post autor: Peter »

Rozumiem kto zaczął, ale obaj robicie z forum bagno, aż się dziwię, że Arek nic z tym nie robił, ja za takie coś od razu dostawałem ostrzeżenia. Być może zespól go już nie kręci i zagląda raz w miesiącu do czego ma prawo. Ja raportować nie będę, załatwcie to z sobą na pw, ale nie róbcie z forum szamba.

Ciekawa ta teoria gypsy... mi się wydaje, że gdyby nie fartuszkowi bracia, Bohlen byłby dziś w innym miejscu niż dzisiaj, a już w latach 80 tych miał niesamowicie szerokie plecy, zobacz jak miał ogromny wpływ na wytwórnie, np: całkowicie zablokował Secret Star czy CC Catch.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Peter pisze:Ludzie szanujcie się bardziej, aż dziwi mnie, że Admin pozwala na robienie z forum szamba.

Dieter jest dla mnie od zawsze masonem, pytanie czy Thomas nim także jest? Zawsze mi się wydawał tajemniczą postacią
Wiesz że możesz się akurat mylić zupełnie?
Być może był na tyle cwany że nie wstępując dzięki nim doszedł na szczyt.

Co z zespołem Ace Of Bace gdy po tajemniczych masońskich znakach w teledyskach Linn zwiała gdzie pieprz rośnie i słuch o niej zaginął, choć znalazła się nagle , natychmiast na szczycie jak MT kiedyś, a zespół Tatoo głoszący całemu światu a teledyskach że są lesbijkami wcale nimi nie był, bo jedna z nich Julia ma 2 dzieci i męża.

I w cichych wywiadach poza tym showem w TV głosiły że odgrywały jakąś rolę przypisaną im typu lesbijstwo, twierdziły że komuś było na rękę że mają nie typowy image i ogólnie cała ich grupa była stworzona by przyciągnąć uwagę odbiorców.

A Illuminati pomimo całej ich nie głupiej i wszechstronnej wiedzy są bardzo antykościelni bo twierdzą że Chrystus i Bóg to zabobon i właśnie takie symbole jak krzyż na nagich piersiach Madonny i jej całowanie się z Chrystusem czy właśnie popieranie gejostwa jak w Ace Of Bace to już raczej ich program na teledyskach.

Ja nawet się z nimi nie spieram bo do Chrześcijaństwa to mi samej daleko i choć wychowa niby jako chrześcijanka to nie dąże do połębienia.
Ciekawią mnie inne kultury i wiary
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Mi się wydaje, że po sukcesie YMHYMS, Bohlena zaprosili do loży. Sam wiem nieco więcej na ich temat, ale wiem, że to zamknięta klika. Ekskluzywna grupa społeczna. Ale jestem zobowiązany do milczenia na ich temat. Tu chodzi nie tyle o rozwój duchowy co o władzę. Najłatwiej się wkręcić jak już jesteś kimś. Zobaczcie co robił Dieter będąc masonem, wszystkich co od niego odchodzili spychał na boczny tor bez żadnych perspektyw...
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Powiem Ci że jak Bohlenowi tak zależało by się wkręcić w rynek muzyczny, to raczej nie zawahał się przed niczym. Tylko czy przystąpił, czy był tylko ich marionetką z powodu talentu kompozytorskiego...
A show-business jest podobno opanowany przez nich co widać na symbolach na połowie filmików chyba. Dzieki niemu mogą mieć kontrolę nad masami, mogą narzucać trendy, w dodatku olbrzymią kasę robią. Ale czy to tylko Dieter a Thomas nie to zagadka.
W tym teledysku odznaczony tajemniczymi medalami.
Ogólnie ten teledysk jest wyjątkowo naznaczony symbolami, te szachownice, trójkąty...

I LOVE DB AND TA!
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Peter pisze:Mi się wydaje, że po sukcesie YMHYMS, Bohlena zaprosili do loży. Sam wiem nieco więcej na ich temat, ale wiem, że to zamknięta klika. Ekskluzywna grupa społeczna.[...]
Czy zgodziłbyś się z twierdzeniem (wyżej gdzieś już wspominanego) Davida Icke, że ta ekskluzywna grupa to "ci którzy najbardziej potrzebują miłości"?

Bo tak trochę myślałem o tym ostatnio i jeśli przyjąć taką definicję, obawiam się że pan DB mógłby się w nią wpisywać bardzo trafnie: nagłe bogactwo i kariera, rozpad małżeństwa (wydarzenie zdecydowanie traumatyczne - nawet jeśli by ktoś temu przeczył), obsesja (?) na punkcie miłości i pięknych kobiet, czy coś co zmusiło do "ucieczki" od niego Caro, "Jeannie", Thomasa i panów z SiB, hm :roll:

Z drugiej strony - z tego co sugerujecie wyżej - czyżby Thomas też? Może właśnie on nie... Chociaż... Promocja związków damsko-damskich w teledysku do "Why Do You Cry?" - może narzucona przez producenta?
MODERN JEANNE pisze:A show-business jest podobno opanowany przez nich co widać na symbolach na połowie filmików chyba. Dzieki niemu mogą mieć kontrolę nad masami, mogą narzucać trendy, w dodatku olbrzymią kasę robią. Ale czy to tylko Dieter a Thomas nie to zagadka.
W tym teledysku odznaczony tajemniczymi medalami.
Ogólnie ten teledysk jest wyjątkowo naznaczony symbolami, te szachownice, trójkąty...
Może tak, a może nie... Jeśli "narzucać trendy", to zasadnicze pytanie brzmi: jakie i po co?

Jeżeli chodzi o środki użyte w teledysku "Cheri Cheri Lady" - obejrzałem go kolejny raz i wydaje mi się, że na tamte czasy wcale nie był zrobiony z użyciem jakichś nadzwyczajnych zasobów finansowych. Drobiazgi typu obraz w obrazie (jadący samochód w szklanej kuli) czy promień lasera (w scenie gdy Dieterowi szklana kula pęka w dłoni) może nie tak powszechne jak dziś. Ale... większość to środki ogólnodostępne w technice filmowej.

Dworek, dwuskrzydłowe drzwi, fortepian i mundur z medalami jako atrybuty szlacheckości, wprowadzające w tajemniczo-baśniowy klimat. Dym z wytwornicy w charakterze mgły. Flesze lub stroboskop w charakterze błyskawic. Płonące skrzypce - ogień jako jeden z żywiołów wzbudzających pierwotny lęk (dla odmiany na okładce jednej z płyt BS występuje fortepian w wodzie :) ). Wzmagające poczucie zagrożenie bardzo wysokie lub bardzo niskie położenie kamery, scena filmowana przez okno, oświetlanie twarzy od dołu, stosowanie optyki o bardzo szerokim (z deformacjami) kącie widzenia. Trójkąt/ostrosłup i kula jako geometryczne uosobienia doskonałości (trójkąt to nie tylko "Wszechwidzące Oko" ale także Trójca Święta, no więc?...), czarno-białe szachownice jako rodzaj wizualnej ekstrawagancji w epoce dość powszechnej już telewizji kolorowej.

Jak dla mnie nie ma wątpliwości co do jednego - w przeciwieństwie do dużej części tego co dziś dominuje na rynku - teledysk ten jest dziełem sztuki. Pierwszy raz oglądałem go w 198...?, w czasach gdy telewizja w Polsce miała tylko dwa programy (w tym jeden nadawany od 16:00), na czarno-białym (kineskopowym, lampowym, polskim) telewizorze marki Neptun. To był czad! :)
Awatar użytkownika
MrMidicial

Post autor: MrMidicial »

Temat ucichł, niestety.
Ktoś ma może jeszcze jakieś teorie, dowody?... Ciekawy bardzo temacik. :D
Awatar użytkownika
Peter

Proponuję przyjrzeć się bliżej okładce "Some Hearts Are Diamonds".. nie lubię głosu Chrisa i uważam go za słabego piosenkarza ale piosenki na niej zawarte sa udane. No ale my tu o fartuszkowych dyskutujemy... Tam jest coś w rodzaju masońskiego trójkąta..
cryptom

Post autor: cryptom »

Witam,
a ja osobiście proponuję wizytę u psychiatry osoby, która założyła ten temat i kilku osobą wypowiadającym się.
Ja już jestem przerażony że nawet na tym portalu pojawia się temat światopoglądowy i polityczny!
Gdzie jest moderator tego forum?!!!
NIE DLA PiS-uaru
cryptom

Post autor: cryptom »

Dla równowagi napiszę:
osoby chore na radykalizm kościelny i związane ze środowiskiem o. rydzyka, powinny spotkać się z psychiatrą.
Przepraszam za politykę, ale nie pozwolę na wciąganie mojej ukochanej muzyki w jakieś światopoglądy!
TO JEST CHORE!!!
NIE DLA PiS-uaru
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

cryptom pisze:Ja już jestem przerażony że nawet na tym portalu pojawia się temat światopoglądowy i polityczny!
to nie jest temat światopoglądowy, ani polityczny. To temat dotyczący bardziej źródeł pewnych inspiracji, ale wyłącznie inspiracji artystycznych.
cryptom pisze:osoby chore na radykalizm kościelny i związane ze środowiskiem o. rydzyka,
akurat środowiska kościelne oraz środowiska związane z o. Rydzykiem grają w innej drużynie, niż masoneria, anarchiści i anarchosyndykaliści :)
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Peter

Gdzie jest moderator forum co pozwala pisać jednego posta pod drugim w odstępstwie kilku minut?

Temat jest na miejscu i jest przemyślany, nie od dzisiaj wiadomo że Bohlen miewał kontakty z masonerią, Anders był tylko pionkiem w maszynie więc raczej nie on pociągał za sznurki a fartuszkowi bracia co kręcą tym światem czy się to komuś podoba czy nie...
Ninio

Post autor: Ninio »

Wszystkim kreatorom teorii spiskowych polecam film "Numer 23' z jimem Carey'em w roli głównej. Nie posiadam wystarczającej wiedzy aby twierdzić,ze Bohlen nie ma nic wspólnego z masonami albo satanistami ale właśnie w filmie o którym wspomniałem pokazane jest ,jak wszystkie wydarzenia można podciągnąć pod własną teorie spiskową.
Awatar użytkownika
Peter

O Satanizm go nikt akurat nie posądza bardziej o symbolikę anarchistyczna i coś w postach tanathosa może być...
Awatar użytkownika
marez2

Post autor: marez2 »

Jeśli już przy okładkach jesteśmy i coś podejrzewamy ze znaków masońskich, to akurat przypomniały mi się 2 albumy MT i BL gdzie można doszukać sie kontekstu wiary katolickiej ale tu też nie ma pewności na 100%

1) Na albumie MT In The Garden Of Venus jest utwór It's Christmas oznaczający Boże Narodzenie

2) Na płycie BS Walking On A Rainbow na której widnieje na okładce gwiazda z tęczą (z Wikipedii wynika że album wydany był 2 listopada więc tu przed Świętami Bożego Narodzenia. W Tradycji katolickiej gwiazda na niebie oznaczała doprowadzenie Mędrców ze Wschodu do miejsca narodzin Jezusa Chrystusa w Betlejem.

Pomyśleć, że Bohlen mason mógł zaakceptować okładkę BS i napisać utwór dla MT w kontekście Bożego Narodzenia? Stawiam kropkę nad i..
ODPOWIEDZ