Kto grał na syntezatorach w Blue System?

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
kayo

Re: Kto grał na syntezatorach w Blue System?

Post autor: kayo »

40 milionow mysle ze tak nalezy pamietac ze wytwornia zarabia najwieksza dzialke za plyty a ze Bertelsman ja kopil nic dziwnego byli na topie z MT i inni ,ostatni raz byli z Boney M wysoko, ale juz minela troche latek , a jezeli chodzi o syntezatory to jestem przekonany ze Stemmann robil porzadna robote z Luisem i Dieterem to oni wynajdowali nowy ''sound'' na kazda plyte ,zreszta mysle ze Ralf byl w pewnym sensie odpowiedzialny za mix chorkow jak posluchalem jego HEARTBREAK SYMPHONY chorki przypomnialy odrazu wczesne MT
gipsy2

Post autor: gipsy2 »

Więc tak :) ....

Ralf miał spory udział w graniu i przede wszystkim m.in programowaniu syntezatorów (bardzo dobrze radził sobie z Yamahą DX7) , Sibowe także udzielali się instrumentalnie (kwestie basów, niektórych perkusji, troche syntezatory) , Luis miał wyczucie do perkusji, syntezatorów i dodawania smaczków. Wielokrotnie wspominałem że dobrze brzmią i dobrze zaaranżowanych jest tylko parę pierwszych albumów. .. potem następuje na rynku muzycznym fascynacja techniką cyfrową, mniej używa się reverbów, wszystko jest bardziej suche i sterylne - widać to w ogromnej większości popowych utworów z tego okresu. Pisałem kiedyś również o tym , że łącznie z kończeniem analogowej domeny , zmieniały się także syntezatory, które brzmieniowo i pomysłowo swoje szczyty miały mniej więcej w okresie 87-92r. (wcześniej przed Rolandem D50 ciężko tworzyło się miłe "teksturalne" barwy) , była to era gdzie mogliśmy instrument w znacznym stopniu programować ... niestety ta era kończyła się mniej wiecej od połowy lat 90, na rzecz syntezatorów z gotowymi próbkami, to okres kiedy Yamaha zarzuca programowalną zaawansowaną syntezę FM z różnymi przebiegami (nie tylko sinusoida jak w DX7) w synthach z serii np. SY , inni także.... To tak jak telefonami, czy starymi komputerami ... ludzie zrobili się wygodni, chcą mniej funkcji, więcej presetów gotowych. Kiedyś miało się wszystko pod kontrolą , wpisywałeś na kompa, używałeś komend , czułeś , byłeś z maszyną itd ... Teraz wszystko proste w obsłudze za pomocą guziczka , jak dla małpy banan ....

Co do efektów z Under my skin , to prawdopodonie Arpegiator na którym programuje się gotowe sekwencje , aczkolwiek sekwencery do edycji Midi były duuuużo wcześniej (takie skromniejsze FL Studio, czy Cubase :P ) . Większość bazowała na Atari ST lub TT które fabrycznie miały Midi w obudowie . Do podobnych zadań dało się wcześniej wykorzystać CMI Fairlight (początek lat 80) , Emu emulator II - super drogie stacje/samplery których Bohlen używał już za czasów MT. Potem to już Korg M1 , wavestation itd .....

Jak tak wspominałem o technice analogowej czy cyfrowej .... to taka mała ciekawostka ,że pierwszą próbą cyfrowej techniki miksowania użyło Modern Talking na albumie Ready for romance , to jedyny album dostępny jako ADD (dla CD) , reszta to wszystko AAD :)

To tyle , pozdrowionka :)
Awatar użytkownika
Jor

Post autor: Jor »

gipsy2 pisze: Jak tak wspominałem o technice analogowej czy cyfrowej .... to taka mała ciekawostka ,że pierwszą próbą cyfrowej techniki miksowania użyło Modern Talking na albumie Ready for romance , to jedyny album dostępny jako ADD (dla CD) , reszta to wszystko AAD :)
Gipsy2, dzieki za post. Mimo, ze uwazam sie za niezlego konesera muzy pierwszego MT to jednak umknal mi ten szczegol co do trzeciego albumu bedacego ADD. Teraz wzialem zas plytke CD z polki i prosze, rzeczywiscie jest ADD!
Moze po prostu widzac AAD na wielu innych plytkach z tego okresu automatycznie zalozylem, ze i trojka tak byla robiona. Ale dla mnie to wyjasnia wiele, bo uwazam, ze trzeci album pomimo, ze najbardziej popularny, jest tez najplytszym z pierwszego MT. Tam prawie nie ma gitar, no i nie ma tej glebi i smaczkow tak znanych z wielu innych albumow pierwszego MT. Jedna jeszcze sprawa mnie zastanawia - album szosty, ktory oprocz 3ki jest kolejnym brzmiacym dosc plytko. Nie moge tego teraz sprawdzic bo akurat 6tke mam tylko na winylu, ale podejrzewam, ze tam po prostu bardziej zawinil pospiech i brak checi pracy nad 6tka skoro Bohlen juz nie chcial wiecej MT, niz cyfrowe techniki, prymitywne wtedy dosc jeszcze.
gipsy2

Post autor: gipsy2 »

Jor -> spoko :) . Co do analog vs digital , to po raz kolejny zaznaczam, że analog w każdym calu przegrywa z techniką cyfrową. Analog to degradacja wszystkiego z każdej strony, natomiast niektóre "negatywne" artefakty techniki analogowej są przyjemne dla naszego ucha np. zniekształcenia harmoniczne (parzyste , nie parzyste - jedne brzmią dla nas przyjemniej , jedne brzmią ostro i drażliwie) , zniekształcenia intermodulacyjne i inne nieliniowe ... Technika cyfrowa w latach 80tych była za droga, cieżko było znaleść sprzęt , przetworniki D/A czy A/D brzmiały słabo poprzez błędy konwerterów, szumy kwantyzacji, szumy własne itp itd. Z początkiem lat 90tych sprawa się zmieniła , bo studia powoli przechodziły na domenę cyfrową dzięki szerszemu dostępowi do sprzętu np. Sony z serii PCM . Do tego trzeba zaznaczyć, że "loudness war" wtedy jako tako nie istniał, wiele płyt CD było tak nagranych że nie miało wypełnionego całego pasma dynamiki, co z kolei oznacza degradację bitową (np. ostatecznie płyta ma rozdzielość 14bit czy 12 bit zamiast 16bit) przez co mamy więcej szumów i kolejną degradację gdy normalizujemy utwory do pełnej dynamiki dostępnej dla tego nośnika. Bohlen się w to nie pchał , dopiero pod koniec lat 80 zaczął się "presetować" , czyli korzystać z gotowych brzmień na swoich płytach , zamiast tworzyć barwy tak jako to robił z ekipą przy MT , szósty album to właśnie bardziej "presetowy" , bardziej z gotowców ... do tego opuszczenie i braku chęci projektu MT zrobiło swoje.

Ja tak ostatnio jakoś lubię odnajdywać małe fałsze Thomasa w MT z lat 80 .... Są to detale oczywiście , ale jakichś muzycznych czy wokalnych niedoróbek fajnie się szuka ;)
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Peter pisze: ...a ja w Bs szukałbym innych nazwisk, poza może jedynką. Co ciekawe wikipedia podaje, że Michael.
Mówisz o syntezatorach? Mnie to zawsze frapowało z tego względu że gdy patrzę na ich nagrania ze studia i zdjęcia to najczęściej Delfa widać przy klawiszach.Wygląda to tak jakby on się właściwie wszelkimi sprzętami typu instrumenty, obróbka komputerowa czy aranże właściwie zajmował.

A inni siedzą gdzieś obok na stołkach jakby to nie ich działka była, jakby tylko od śpiewania byli tam.
I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ