Kto grał na syntezatorach w Blue System?

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
Awatar użytkownika
Peter

Kto grał na syntezatorach w Blue System?

Post autor: Peter »

Podejrzewam, że na początku Ralf, a potem Ralf przeszedł do Thomasa. Kto mi pomoże?
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Re: Kto grał na syntezatorach w Blue System?

Post autor: MODERN JEANNE »

Wydaje mi się że na kasetach BS pisało kto grał na instrumentach.
Jutro sprawdzę bo mam w drugim domku
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Chyba tylko na "Deja Vu" i "Hello America" jest ale mnie bardziej interesuje kto na początku? Chyba Ralf Stemmann.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Wiem że kiedyś miętoliłam te okładki i tam podawali nazwiska od instrumentów.Ale z 20 lat ich nie oglądałam dokładnie więc się zapomniało
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Post autor: adamstan »

Na "Forever Blue" wymienieni są Thorsten Brotzmann i Werner Becker. No ale to już Blue System "eurodance'owy". Brotzmann grał także w początkach reaktywowanego MT - jest wymieniony na okładce "Alone", pozostali to Amadeus Crotti i Lalo Titenkow. Na "YOTD" mamy już tylko tych dwóch ostatnich.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

O widzę że sprawa się rozjaśniła :D
Mnie to to pierwsze nazwisko zaciekawiło bo mam wrażenie że skąś znam.
I okazuje się wg Wipedii że jest też kompozytorem, producentem i aranżerem.
Ciekawe czy nie maczał rąk w czymś więcej niż tylko stukaniu po klawiszach

I jeszcze na płycie Daniela K go wymieniają więc współpraca mogła być dłuższa
https://www.google.pl/search?q=Thorsten ... 15FWc0g%3D

Edit.Właśnie może o nim czytałam na tych okładkach.
Tu jest ładnie podane przy jakich płytach BS współpracował ale też okazuje się że brał udział w innych innych projektach.
http://www.discogs.com/artist/173202-Th ... 3%B6tzmann
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Pojawia się w 1989 roku Werner Becker, ale nie uważasz, że takie nagrania jak "Under My Skin" (początek) są niemożliwe do zagrania na syntezatorze nie da się zagrać? Musiała być ingerencja PCeta.
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Peter pisze:Pojawia się w 1989 roku Werner Becker, ale nie uważasz, że takie nagrania jak "Under My Skin" (początek) są niemożliwe do zagrania na syntezatorze nie da się zagrać? Musiała być ingerencja PCeta.
Najprawdopodobniej jest to aperggio. Pewnie któryś z syntezatorów miał funkcję tworzenia takowych "pętli" bądź jest to fabryczny preset wgrany w jeden z nich. Podobnie jest np. w Jet Airliner.
Karolek78
Awatar użytkownika
Peter

Ale pętlę masz u Timbalanda, tu tylko pojedyncze sample są, nie ma przez cały utwór takiego dźwięku, masz za to fajny choć plastikowy beat z syntezatora. Początek leci z Peceta ale zrobiony jest przez bardzo utalentowanego muzyka. Nie wielu ludzi potrafi tak zagrać, dlatego byłem ciekawy kto to?
Awatar użytkownika
Peter

Z tego co przed chwilą wyczytałem to od 1987 roku w studio na klawiszach grał Michael Scholz. Patrząc na kunszt dwóch pierwszych płyt a to co robią Systemsi po prostu nie mogę w to uwierzyć. po 1989 wszedł Werner Becker, ale trzecia płyta jest jakby inaczej nagrywana, ten sound jest bardziej komputorowy i przestrzenny, a mnie analogowy.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Z tego co jest w książeczce do Obsession Dieter dziękował m.in. Michaelowi na udział wokalny. Luisa i Ralfa wymienił jako gości, z którymi już 6 rok siedzi w studio.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ja sie zastanawiam czy panowe z Sib mogli uczestniczyc w graniu albo chocarz dogrywanu czegos w BS jesli sam to robia i to tak podobnie.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Mogli,mogli i na pewno nie tylko grali na syntezatorze, ale aranżowali piosenki z Luisem. Podejrzewam, że jak coś zepsuli to szło do poprawy, Luis to odrzucał. Z tego co wiem Bertelsmann, wtedy płacił ogromne pieniążki za produkcje albumów i mogło być tak, że, ich wkład był zatuszowany tak by Bohlen z Rodriguezem spili tylko we dwóch całą śmietankę.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

To by tłumaczyło czemu tak świetnie, wręcz idealnie udaje im się odtwarzać chórki.
Sound zresztą również. Gdyby przychodzili tylko na śpiewanie pewnie mieli by problem, szczególnie z mixowaniem głosów w odpowiednich proporcjach .

Tylko ciekawe wobec tego czemu po kłótni z DB nie dochodzili się jakiś praw.Mogło być też tak że dostawali nawet jakieś ochłapy za to bo tak byli umówieni. Z chórkami było podobnie bo prawie o nich nie wspominano. Tam na wyższych szczeblach gdzie rządzi pieniądz na pewno obowiązują inne zasady które nam do głowy nawet nie przychodzą
I LOVE DB AND TA!
kayo

Post autor: kayo »

Dochodzili swoich praw jak najbardziej i dostali po 100000 tys marek i w tym ze nie moga publicznie sie wypowiadac na temat ich udzialu w Modern Talking , Birger Corleis tylko nie dostal pieniedzy poniewaz nie podpisal '' umowy '' i sadzil sie dalej ,zreszta on sie udzielil na 1lub 2 -albumach ,jako muzycy sesyjni dostawali stawki takie jakie wtedy byly dla muzykow sesyjnych ,cala ''smietanke'' zbieral Dieter jak autor tekstow,muzyki, producent i wykonawca ,zreszta w starym wywiadzie dla Brava Dieter wspomial ze woli zajmowac sie wszystkim , po tym jak sprzedal prawa autorskie YMYS dla Hansy za 10tys marek i stracil 40 milionow marek szybko nauczyl sie jak mozna zarobic jeszcze wiecej
Awatar użytkownika
Peter

Czyżby na pewno 40 milionów marek spiła z tego Hansa? Przecież ona bardzo szybko zeszła z rynku, podejrzewam, że wykupił ją Bertelsmann, a tego SONY. Gdyby tyle Hansa zarobiła byłaby do dzisiaj wielką wytwórnią. Ciekawa teza z tym Stemmannem i z syntezatorami. Też tak myślałem ale tylko odnośnie jedynki. O ile jeszcze "Walking On A Rainbow" to jest taki Modern Talking z wokalem Bohlena, o tyle dwa kolejne albumy mają inną barwę syntezatora, dla mnie to a MT to niebo a ziemia. Stemmann, jak wiadomo grał w Modern Talking, a ja w Bs szukałbym innych nazwisk, poza może jedynką. Co ciekawe wikipedia podaje, że Michael.
ODPOWIEDZ