Porozmawiajmy o... Blue System :)

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Re: Porozmawiajmy o... Blue System :)

Post autor: Peter »

Sam Bohlen ją nazwał sambą, co ciekawe dając ją do zaśpiewania po niemiecku Peterowi Alexandrowi ten odparł " Dieter to nie samba a bossa nova". ;)
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

To ciekawe miałam kiedyś organki Casio i tam był gdzieś koło samby taki styl.

Dieter to taki gatunkowy kombinator, zobacz jak dyskotekowo i przebojowo brzmią szlagiery dla Beatrice.Mało to przypomina ten styl.
Podobnie z innymi jeśli tworzy jakiś własny
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Ciekawostkę odkryłem dzisiaj słuchając na dobrych słuchawkach na moim Sharpie "Lucifer". Podczas gdy chórki to domena Michaela, to jego głos najbardziej jest wyczuwalny. Chórki w "Lucifer" to na mój gust głos głównie Rolfa.
Kolejna kwestia to wymowa Rolfa, nie macie wrażenia, że to z angielskim nie ma nic wspólnego Tonight call dr love/enough wymawiane (love jako low a nie law, enough jako enough a a nie enaugh). Tak samo Fancy on zawsze s wymawia po niemiecku I'm zo in love. Ale to już inna bajka, zwracam tylko uwagę, że Niemcy inaczej wymawiają, nie zawsze poprawnie.
Trzecia rzecz to różnica w brzmieniu, w moim odczuciu "Body Heat" od "Twilight" różnią lata świetlne, "Twilight" ma mniej babciny sound w sensie nowszej techniki, która w moim odczuciu mogła być tu użyta.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ja kiedyś w muzycznym programie audacity próbowałam robić różne dziwne rzeczy z plytą Twillinght, przyspieszałam, zwalniałam, odfiltrowywałam z dzwięków, niektóre odwracałam nawet, bo byłam przekonana że musieli tam użyć jakiś ultradźwięków, lub niezwykle niskich działających na podświadomość lub innych cudów.
Jest udowodnione że fale o określonej częstotliwości, szczególnie tej wytwarzanej przez mózg-Alfa, Beta, Delta potrafią wywołać reakcję organizmu typu pobudzenie, relax czy senność .
Zastanawiałam się czy Dieter nie stosuje jakiś sztuczek, szczególnie ten album jest przesycony różnymi dźwiękami i niezwykle bogatymi aranżami.
Na YT jest sporo takich nagrań
https://www.youtube.com/watch?v=rc6figNC07o

A co do dziwnej wymowy na płytach to pamiętam jak w jednym z wywiadów wyśmiewał Ace OF Base że niektóre ich teksty są nie po angielsku.
Mówił chyba o piosence All That She Wants.
Słucham teraz i nie wiem w którym momencie bo mi się tak kiedyś osłuchała że zdaje się wszystko OK
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

"That's Love" i rok bodajże 2006 kiedy kupiłem sobie płytę i nie mogłem przestać jej słuchać, genialna do ostatniego nagrania, ale wtedy pojawiło się pewne odkrycie, wtedy odkryłem, że coś tu nie gra, że nie można śpiewać na dwa tak skrajnie różne głosy, szczególnie, że nakładają się na siebie i śpiewają równolegle, już wtedy zastanawiałem się, czy kto inny śpiewa... wtedy był okres kiedy byłem zafascynowałem twórczością filozoficzną koła wiedeńskiego i wewnętrznej opozycji, czyli Karla Poppera, znając jego maksymę, że do prawdy nigdy nie dojdziemy, ale możemy się do niej nieco przybliżyć, odpuściłem dumanie, później odkryłem Systems In Blue, ale zmarł Rolf i nie wiele się już dowiemy, w każdym bądź razie nie od niego, pozostałych dwóch także obowiązuje tajemnica, jedyny, którego nie obowiązywała niedawno zmarł po Rolfie... czyżby staruszek Popper miał rację? :P
A co do dziwnej wymowy na płytach to pamiętam jak w jednym z wywiadów wyśmiewał Ace OF Base że niektóre ich teksty są nie po angielsku.
To nie tak, powiedział "They always try to find good lyrics but they never find it".

Odpowiedź zespołu był występ Jonasa i Ulfa, którzy udawali, że grają na gitarach.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

O tym nie słyszałam, że grali. Aż chciałabym zobaczyć
Ale Didi na pewno mówił tak o piosence All That She Wants. I to w tym samym wywiadzie
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Mnie zastanawia skąd na moim nowym laptopie się pojawia przy "I Will Survive": Dieter Bohlen; Dino Fekaris; Freddie Perren. Kim są Ci dwaj? Ja zawsze wgrywam wszystkie albumy do Media Playera i takie kwiatki wychodzą. Nie chcę mi się wierzyć, że oni coś tworzyli u Dietera, szczególnie że strona Arka temu zaprzecza.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Peter pisze:Mnie zastanawia skąd na moim nowym laptopie się pojawia przy "I Will Survive": Dieter Bohlen; Dino Fekaris; Freddie Perren. Kim są Ci dwaj? Ja zawsze wgrywam wszystkie albumy do Media Playera i takie kwiatki wychodzą. Nie chcę mi się wierzyć, że oni coś tworzyli u Dietera, szczególnie że strona Arka temu zaprzecza.
To są autorzy I will survive Glorii Gaynor.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Łał to zaczyn mówić samo za siebie... :?: :?: :?:
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Przypadkiem program przypisał autorstwo tej piosenki komuś innemu. Nic szczególnego - sam nie raz miałem sytuację gdy np. na polski zespół, a program dawał obrazek jakiegoś zagranicznego o takiej samej nazwie. Nie ma się czym podniecać ;)
Karolek78
Awatar użytkownika
Peter

Teraz słucham na okrągło "Walking On A Rainbow" i odkryłem że choć Rolfa najmocniej słychać w refrenach to jednak głosów jest więcej bo jest głos Bohlena. W "She's A Lady" jako pierwszy zaczyna. Jest taki wyraźny fragment pod koniec jak zaczyna "She's my girl... Także Bohlen ma pełne prawo do śpiewania refrenów w teledyskach.
ODPOWIEDZ