Polski Dieter Bohlen

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
Peter

Re: Polski Dieter Bohlen

Post autor: Peter »

piotras1272 pisze:Witam

Jak myślicie kogo z naszych rodzimych kompozytorów możemy nazwać polskim Dieterem Bohlenem :)
Dla mnie ŚP. Przemysław Gintrowskiego lub Pana Ryszarda Poznakowskiego. Obaj tworzyli melodyjne piosenki z aranżacjami opartymi na syntezatorach,
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Dla mnie numerem jeden pod tym względem jest Paweł Stasiak z Papa Dance. Nie tylko muzyka ale też wygląd.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Dla mnie taki Pan Przemysław Gintrowski był polskim Bohlenem: jego piosenki były mocno osadzone w stylistyce lat 80 tych i miały to "coś" co piosenki Bohlena, a także ze względu na podobny sposób śpiewania z taką chrypą. Tylko taki bardziej Kohlerowy sposób śpiewania, bo ten to miał kawał głosu. Po trzecie śpiewał tak, że aż ciary człowieka przechodziły, podobnie emocjonalny sposób śpiewania. Dlaczego tacy ludzie muszą odchodzić? :(
PolonezCaro

Post autor: PolonezCaro »

Myślę że takiego polskiego Bohlena ciężko by było wskazać, bo czy ktoś kojarzy np. Maxa Martina? Zapewne niewielu, a pisze on piosenki dla bardzo wielu znanych wokalistów i myślę że ten polski Bohlen zapewne pojawia się na okładkach płyt lecz w przeciwieństwie do Dietera który przecież występował na scenie mało kto zwraca na niego uwagę, siedzi w swojej jaskini w wytwórni i co jakiś czas wyrzuca przez szparę w drzwiach kolejne pliki kartek z tekstem i nutami. Cygana bym nie porównywał, bo jednak u Dietera tekst ma niewielkie znaczenie w sensie ważności w piosence i zazwyczaj niewiele znaczy pod względem przekazu i treści ;)
Awatar użytkownika
Peter

Max Martin? Czemu miałbym go nie znać: Britney, BSB, Celine Dion, Katy Perry, Taylor Swift.... same gwiazdy. On jest teraz wszędzie, coś jak Greg Kurstn czy Ryan Tedder czy Stargate, mówiąc o polskim Bohlenie warto wspomnieć też S. Łosowskiego
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Dla mnie Gracjan Roztocki, komediowa gwiazda netu z YT, z wyglądu wygląda jak braciszek Dietera.
Tworzy idiotyczne ale zabawne piosenki.

I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ