Gdyby piosenki Blue System dać Thomasowi...

Miejsce, w którym możecie tworzyć sondy i ankiety. UWAGA - dyskusje na temat poszczególnych płyt i piosenek prowadzimy w tematach im poświęconych, tu jedynie głosujemy i komentujemy wyniki!

Gdyby piosenki Blue System dać Thomasowi

1. brzmiałoby to rewelacyjnie
3
33%
2. brzmiałoby to komicznie i mizernie
6
67%

Liczba głosów: 9

Awatar użytkownika
Peter

Gdyby piosenki Blue System dać Thomasowi...

Post autor: Peter »

Podołałby czy jednak piosenki Blue System pasują bardziej do innego głosu? Zawsze mnie to zastanawiało.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Re: Gdyby piosenki Blue System dać Thomasowi...

Post autor: MODERN JEANNE »

Od wczoraj cały czas leciało u mnie Twillinght i Body Heat.Jak Dieter tam fajnie śpiewał, nie wyobrażam sobie tych plyt z innym wokalem.Jego chrypka taki charakterystyczny , nostalgiczny nastruj tam wnosi.
Z tym że TA jest świetnym śpiewakiem, mogło by brzmieć ciekawie, wiele piosenek szczególnie tych dancowych pewnie jak MT.
Dieter kiedyś na koncercie odśpiewał partie Thomasa, brzmiało to podobnie jak BS.Sądzę że BS z Thomasem jak Modern.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Jest tak, że pierwszy album BS byłby do zaśpiewania przez Thomasa, ale kolejne już nie, nie da sobie wyobrazić "Save Me" z głosem Thomasa, brzmiałoby to conajmiej dziwnie.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ja to go bardziej widzę w tych końcowych dancowych utworach.
Save Me jest w zwrotkach praktycznie mówione więc TA nie miał by pola do popisu.
Na pewno dziwnie by to brzmiało.
Dieter dla MT robił bardzo melodyjne piosenki.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
aleksandra227
Członek TAFC Polska

Post autor: aleksandra227 »

Thomas ma świetny wokal,ale piosenki bardziej pasują do Dietera to typowe w stylu Dietera ;)

Ma taki charakterystyczny głos z nutką poczucia humoru i są fajne :)
Nie wątp w swoje marzenia jeżeli nawet,to uwierz że Ci się uda. Thank you that you are Thomas Anders I love you for it.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Może nie wszystkie utwory Blue System mógłby zaśpiewać Thomas ale na pewno te z albumu "Body To Body" czy "Here I Am" .Poprostu te bardziej melodyjnie.Spróbujcie sobie to wyobrazić.
Jestem nawet skłonna zaryzykować stwierdzenie,że Thomas zaśpiewał by nawet "My bed is too big" pewnością brzmiałoby to bardziej "śpiewająco" niż "sylabowanie" Dietera ;) .
Awatar użytkownika
Peter

Atlantyda lubię się z Tb zgadzać bo Cb lubię. :) Trafiłaś w sedno. Jakby Thomas zaśpiewał "Do You Wanna Be My Girlfriend" brzmiałoby to komicznie a jak "I Miss You" czy "You are Lying" nie. Jednak podtrzymuję zdanie, że piosenki Blue System są specyficzne, już lepiej by Rolf z nimi brzmiał.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

No wiesz Peter,Rolf by lepiej zaśpiewał bo ma chrypiący głos. Podobnie Bryan Adams,Rod Stewart czy nawet Bonnie Tyler ;) lepiej by brzmieli śpiewając utwory Blue System aniżeli Thomas.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

A wg mnie te mocno dancowe utwory, przedewszystkim melodyjne w zwrotce szczególnie z ostatnich płyt mogły by brzmieć jak MT.Ale już naprzykład album Body Heat by mało pasował.
Zbyt mroczny, bardziej na alternatywne brzmienie.I wiele mówionych w zwrotkach piosenek jak np Do You Wanna Be My Girlfriend.Chyba nie słyszałam Thomasa śpiewającego w taki sposób
I LOVE DB AND TA!
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

atlantyda ;o) pisze:Jestem nawet skłonna zaryzykować stwierdzenie,że Thomas zaśpiewał by nawet "My bed is too big" pewnością brzmiałoby to bardziej "śpiewająco" niż "sylabowanie" Dietera ;) .
Ale... jako kobieta... chyba widzisz różnicę jak różnymi męskimi typami są TA i DB? :) Dieter to typ macho w dżinsowej kurtce, który "kocha wszystkie kobiety" i działają na niego w sposób elektryzujący, a z jego image'u i twórczości można by wnioskować jakoby cały czas miał kudłate myśli. Thomas z kolei to typ faceta w smokingu, który zaprasza kobietę na wino do drogiej restauracji i trzymając za dłoń patrzy jej głęboko w oczy - to też niekoniecznie może zgodne jest z prawdą, ale taki jest jego sceniczny wizerunek.

Czy dałabyś więc Thomasowi do zaśpiewania kawałek tak pełny erotyzmu i pierwotnej dzikości jak "My Bed Is Too Big", a Dieterowi coś tak zwiewnie romantycznego jak "I Can Give Your Everything" czy "When Will I See You Again"?

Moim zdaniem efekt byłby trochę taki jak obsadzenie Stevena Seagala w romansie, a Hugh Granta w filmie kung-fu. Choć mamy takie czasy, że i tego typu bariery są z czasem przełamywane... Ciekaw jestem Twojego zdania :)
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Ciężko mi wyobrazić sobie Thomasa z "My Bed Is Too Big" lub np. "History" ale wydaje mi się, że "Silent Water" mogło by ciekawie brzmieć w jego wykonaniu.
Jacku, idealnie (jak dla mnie) zilustrowałeś obraz Dietera i Thomasa :)
Point Of No Return
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Ojejku, trochę się wygłupiłem z tytułem piosenki :oops: Oczywiście chodziło nie o "I Can Give You Everything" tylko "Can't Give You Anything (But My Love)" z repertuaru TA.

Masz rację, Gasolinko, jak sobie wyobrażę "Sorry Little Sarah" w interpretacji Thomasa (mimo, że oryginalna wersja ma mnóstwo uroku) aż mi przyjemne ciarki po plecach przechodzą :)
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Nie zapomnę jakie wrażenie wywarło na mnie wykonanie partii Thomasowych przez Dietera z utworów Modern Talking na jednym z koncertów.
Z początku brzmiało to trochę dziwacznie ale po kilkukrotnym odsłuchu po oswojeniu jakby nowe piosenki BS powstały.
Sądzę że z TA było by podobnie. Jego głos w BS z początku mógłby być dziwaczny ale potem Modern Talking by jechało. On wykonywał wiele coverów różnych wokalistów więc z tym by chyba nie miał problemu. Mogłoby być ciekawie.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Jacek Z. pisze:
atlantyda ;o) pisze:Jestem nawet skłonna zaryzykować stwierdzenie,że Thomas zaśpiewał by nawet "My bed is too big" pewnością brzmiałoby to bardziej "śpiewająco" niż "sylabowanie" Dietera ;) .
Ale... jako kobieta... chyba widzisz różnicę jak różnymi męskimi typami są TA i DB? :) Dieter to typ macho w dżinsowej kurtce, który "kocha wszystkie kobiety" i działają na niego w sposób elektryzujący, a z jego image'u i twórczości można by wnioskować jakoby cały czas miał kudłate myśli. Thomas z kolei to typ faceta w smokingu, który zaprasza kobietę na wino do drogiej restauracji i trzymając za dłoń patrzy jej głęboko w oczy - to też niekoniecznie może zgodne jest z prawdą, ale taki jest jego sceniczny wizerunek.

Czy dałabyś więc Thomasowi do zaśpiewania kawałek tak pełny erotyzmu i pierwotnej dzikości jak "My Bed Is Too Big", a Dieterowi coś tak zwiewnie romantycznego jak "I Can Give Your Everything" czy "When Will I See You Again"?

Moim zdaniem efekt byłby trochę taki jak obsadzenie Stevena Seagala w romansie, a Hugh Granta w filmie kung-fu. Choć mamy takie czasy, że i tego typu bariery są z czasem przełamywane... Ciekaw jestem Twojego zdania :)
Typy osobowości osobowościami, ale jakoś Thomasowi nie przeszkadzało przez 30 lat śpiewać liryków Bohlena.
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

O, tu Peter wygrywa...
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Jacek Z. pisze:

Dlatego Dieter w wywiadzie na sopockiej plaży w 1989 roku powiedział,że piosenki z repertuaru Blue System nigdy nie mogły by znaleźć się na albumach Modern Talking". Ale gdyby teraz dać Andersowi je do zaśpiewania jestem ciekawa jakby one brzmiały.Wszak nie wszystkie utwory mają tekst taki jak My bed is too big.
ODPOWIEDZ