Ulubiony singiel Systems In Blue

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.

Ulubiony przebój singlowy grupy to:

1. Magic Mystery [2004]
1
14%
2. Winner [ 2004]
2
29%
3. Point of No Return [2005]
1
14%
4. System In Blue [2005]
0
Brak głosów
5. Sexy Ann [2005]
1
14%
6. 1001 Nights [2006]
1
14%
7. Voodoo Queen [2007]
0
Brak głosów
8. Dr. No [2008]
0
Brak głosów
9. Heaven & Hell [2009]
1
14%
10. Jeannie Moviestar [2009]
0
Brak głosów

Liczba głosów: 7

Awatar użytkownika
Peter

Ulubiony singiel Systems In Blue

Post autor: Peter »

Powiem szczerze, że do stworzenia wątku zainspirował mnie post Pioetrka, który od lat twierdzi, że jego ulubionym przebojem Systemsów jest "Winner" u mnie ta piosenka nigdy nie zdobyła uznania, ja wybieram "Heaven & Hell". Piosenka jest niesamowita, za każdym razem gdzie słucham wokalu Rolfa mam ciary, może można było bardziej "catchowo" zrobić refren z jakimiś dodatkami dźwiękowymi w refrenie, ale nie jest najgorzej.

Zasady są proste, w przeciwieństwie do sondy z okładkami, tu głosujemy na jedną piosenkę i staramy się uzasadnić wybór.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Re: Ulubiony singiel Systems In Blue

Post autor: atlantyda ;o) »

Peter po raz już któryś irytujesz mnie po prostu. Co starasz się tym tematem udowodnić ? Chyba Pioetrek wie lepiej od Ciebie co mu się podoba. Liczysz na to,że większość zaznaczy utwór,który Tobie przypadł do gustu ,albo,że "Winner" jest tak fatalnym utworem,że większościom innych głosów liczysz,że ten zostanie w tyle? No sorry Cie bardzo,ale ja to tak odbieram.
Każdemu ma prawo się podobać coś innego,a Ty nie masz prawa tego kwestionować... i naucz się tego !
Awatar użytkownika
Peter

Kompletnie źle odebrałaś moje intencje. Pioetrek swym postem zainspirował mnie do założenia tematu, natomiast nie jest moim celem komentowanie jego wyboru ani żadnego innego wyboru. Jasne?
Poprosiłem tylko o to by uzasadnić dlaczego wybieramy ten a ten głosując w tej ankietce. Można np: napisać bo ta piosenka jest mi po prostu najbliższa i tyle. ;)
Tak swoją drogą bardzo lubię tego gościa i czytam go z miłą chęcią, Cb też się nieraz dobrze czytało.

Gdybym chciał skomentować ten wybór to bym napisał, że: "daj spokój to badziewie, jak możesz na taki szajs głosować?" a ja napisałem, że: mojego uznania ta piosenka akurat nie zdobyła, do czego mam pełne prawo. Myślę, że to jest pewne nieporozumienie, które zostało teraz rozwiane. ;)

Mojego uznania nie zdobyła piosenka "Winner", ale Pioetrek ma prawo sobie akurat to wybrać. W którym miejscu zakwestionowałem jego prawo bo sobie tego nie przypominam? Piszę tylko, że mi się nie podoba. A to dwie różne rzeczy. Myślę, że Pioetrek akurat - bo to jego mogło dotyczyć nie Ciebie - się nie gniewa i lepiej odczytał wypowiedź. ;) Wcale nie zamierzam by ludzie głosowali na moje. Wiele singli jest akurat udanych.
Pozdrawiam Cię.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

To już pewnie wiecie kto zagłosował na Winnera... :), zresztą Winner może być tylko jeden

W sumie po zastanowieniu i przesłuchaniu wielokrotnym Winnera mogę powiedzieć tyle:
- wg mnie piosenka jest na tyle blisko ducha BS a jednocześnie nie mogę jej wprost przypisać do żadnego konkretnego utworu
- mimo chyba wspólnego beatu dla wszystkich ichnich piosenek z tamtego okresu jednak jest tam kilka fajnych ozdobników, fajnie zrobione wysokie chórki na koniec (przedłużenie ma inny tekst)
- być może zwrotki nie są mocną stroną tej piosenki (wolę np. te z Can't stand the pain) ale też nie są przekombinowane.

BTW, nie mam nic przeciwko jeśli ktoś będzie dyskutował na temat tego co napisałem. Czasem się wpiszę, czasem zignoruję, tak działa forum. Słabe wątki umrą śmiercią naturalną. Acha, nie wiem czy wiecie ale Winner z urzędu ma zawsze +10pt do wszelkich rankingów, ankiet itd. Liczcie więc uważnie te punkty.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Peter

Jestem daleki by komuś coś narzucać, bardziej mi jednak osobiście pasują rzeczy Systemsowskie a nie Bluesystemowe, mam nadzieje, ze wiecie o co chodzi. ;) Andrea z Italii przeprowadził kiedyś wywiad z liderem grupy, Michaelem, w którym było jaśnie sprawa postawiona, że uważna album OOTB za jeden z lepszy w gatunku synthpop, czyli nie Blue System. Blue System to takie euro disco/europop a tu synthpop. Ze starych singli lubię praktycznie każdy, najmniej "Winner". Bardzo odstaje od reszty "Jeannie Moviestar' : chórki (wiadomo jaka przyczyna), wokal (to samo) i kompozycja (jak wcześniej).
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

To tylko potwierdza, że mam inny gust niż Twój i Michaela. :) OOTB nie przypadł mi do gustu głównie za zwrotki śpiewane na dwa głosy (z czego jeden chyba Rolfa być może pochodzi z demo, co do wyższego wydaje mi się, że śpiewa go ktoś inny, może ten co tak zachwala płytę czyli Michael, w sumie też swoje bym chwalił, czemu nie). Z tej płyty Shadows of Love, Take my love again, Two Faces a nawet Summer '97 już tylko za brzmienie zwrotek mają u mnie przewagę. Nagrania singlowe - owszem są tam dobre refreny ale to nie to. Heaven & Hell wybrany przez Ciebie ma bardzo fajny dynamiczny refren i tym bardziej wg mnie tego typu zwrotki do takiego refrenu nie pasują. Jak słucham np. Love me on the rocks albo Little Jeannie to jest to 3,5 minutowa uczta, tutaj zaledwie przekąska :)

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Peter

Wiesz, z drugiej strony oni przemyśleli wtedy wreszcie wokale i wokal Rolfa nie był tak ciężki jak w "Can't Stand The Pain", "Sexy Ann" czy "Magic Mystery", wielu ludzi z pewnością to doceni. ;) Problem w tym, że kiedy wreszcie znaleźli dla siebie muzyczną niszę - bo nie ma żadnego takiego zespołu, taką muzyką i z wokalistach o takich parametrach wokalnych - stało się takie nieszczęście. Swego czasu napisałem nawet wątek o przyszłości SIB, bo jakoś sobie tego nie wyobrażałem, ale głównie dlatego, że to co znałem to piosenki z wokalem Rolfa, głos Michael poznałem około 2009 roku, głos Detlefa poznałem dopiero w 2013 roku. OOTB to właśnie inne podejście: ja to widzę tak jak Ty: głos Rolfa idzie nieco na zimno, zza mgły i z tego co nagrał czyli być może surowej taśmy demo. jednocześnie Detlef (?) coś dośpiewuje. Minusem jest nadużycie falsetów na płycie. Ale muzycznie zawiesili sobie wtedy wysoko poprzeczkę, piosenki mimo, ze technicznie jest to to samo, mają naprawdę świetne melodie i udane teksty, zobacz czy Bohlen napisałby piosenkę o takiej budowie jak "Summer'97"? Najbliżej był przy "Crying Game". Struktura jest ewidentnie - celowo (?) przez Widrata zachwiana. Widrat stworzył gigantyczną zwrotkę, która notabene znam już na pamięć, a krótką drugą i zobacz jaka mądra piosenka, ma jakiś głęboki sens, czuje się że jest i o czymś, a o czym jest "Dirty Money" czy "History"? "Tam w "Summer 97" głos idzie na początku z demówki a potem na niego nachodzi głos Detlefa. Dosyć tych dywagacji, bardzo mi się dobrze Cb czyta i liczę, że będziesz pisać częściej. Rozumiem, że tylko te wybrane z OOTB oraz słuchasz pierwszy album?

Odnośnie singli to kto wie ile ich by było z OOTB gdyby Rolf żył, sama ta nazwa mocno mi się kojarzy z nagłym i nieprzewidywanym odejściem Rolfa,. wiem, że taka piosenka była gdyby może żył, album nazywałby się "Shangri-la" i być może byłby drugim koncept albumem jak pierwszy? Głosowałem na "Heaven & Hell", ale nie znaczy to, że piosenka jest idealna, po prostu najlepsza dla mnie z zestawienia.

Pozdrawiam,
Peter.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Ja w tym temacie zdecydowanie głosuję na piosenkę 1001 Nights.
Ta dawka emocjonalna w chórkach przy niej wydawała mi się kiedyś tak mocno głęboka, sposób w jaki Rolf to robił. Z takim dziwnym sentymentem i jakiś smutkiem wręcz przeszywającym.Podobnie podziałały na mnie chórki Lady Lorine. Tylko pierwsze płyty MT wywierały podobne dreszcze podczas słuchania chórków i wydawały się zawierać coś więcej niż tylko dzwięk.
Peter pisze: Widrat stworzył gigantyczną zwrotkę, która notabene znam już na pamięć, a krótką drugą i zobacz jaka mądra piosenka, ma jakiś głęboki sens, czuje się że jest i o czymś, a o czym jest "Dirty Money ...
.
Ta piosenka wg mnie mogła mieć w planach należenie do grupy z gatunku ambitniejszych, nie o baby...lady...love You i tym o czym pisze w praktycznie każdej piosence

Może celem było uchylenie rąbka swojej pracy czyli shoubuissnesu który u niego kwitnie dzięki wielu inspiracją :mrgreen:
I LOVE DB AND TA!
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Dla mnie wybór był ciężki, ale nie mogłem pozostawić Sexy Ann bez głosu. Powody:
- dla mnie ten utwór jest kwintesencją pewnego stylu muzycznego (wokal, klawisze, zdobniki, żywe tempo, silne emocje, brak zbędnych dłużyzn) który polubiłem wcześniej w Blue System, a potem wskrzeszony został w Systems in Blue,
- znałem kiedyś pewną Anię (która owszem, nie tylko mądra, ale i seksowna była :) ) i była to jedna z najważniejszych znajomości jakie mnie w życiu spotkały, ale jak to w życiu bywa, nasze drogi się rozeszły (głównie przez moje gapiostwo),
- utwór ten jest bliskim krewnym jednego z dwóch moich ulubionych kawałków na ostatniej płycie BS - "Don't Do That".

Za to wskazać ostatnie miejsce w tej klasyfikacji - w moim prywatnym odczuciu - byłoby łatwo: Jeannie Moviestar - jest wśród tych kilku utworów SiB, które mnie zdecydowanie rozczarowały. U mnie Winner nie jest aż tak wysoko jak (sądząc po wynikach i postach) u części z Was, ale wciąż na przyzwoitym poziomie. No i trochę szkoda mi, że nikt jeszcze nie oddał głosów na pozycje 4, 7 i 8 ankiety, które też lubię...
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Peter pisze: Rozumiem, że tylko te wybrane z OOTB oraz słuchasz pierwszy album?
Jak słucham z playlisty to nie przeskakuję celowo ale jak włączam konkretne nagranie to Winner jest z reguły pierwszym wyborem, albo jakaś nowość

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ja mogę bez końca słuchać wszystkich nagrań w kółko.
Kiedyś mnie drażnili a teraz cieszę się że istnieją bo część MT zawarta w ich nagraniach żyje nadal
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

"Jeannie Moviestar" słabym singlem? Przez kompozycję czy wokal? Kompozycja technicznie identyczna jak album "Out Of The Blue", ale nieco trąci "Heaven And Hell", jedyne co woła o pomstę do nieba to wokal i chórki, trudno jednak zespół za to winić.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Szkoda że w głosowaniu nie zawarte są najnowsze piosenki bo ciekawe jakby się to rozłożyło.
Oni ogólnie robią często nagrania bardzo zbliżone do siebie.
Ta nowa Children strasznie mi się kojarzy z Point Of No Return np.

Jacek Z. pisze:Dla mnie wybór był ciężki, ale nie mogłem pozostawić Sexy Ann bez głosu. ...
- utwór ten jest bliskim krewnym jednego z dwóch moich ulubionych kawałków na ostatniej płycie BS - "Don't Do That".
Aha, ma coś wspólnego. Przy okazji utwór BS Dont Do That też był moim ulubionym, nie tylko z pyty ale z ostatniej Dietera twórczości
I LOVE DB AND TA!
Jacek Z.

Peter pisze:"Jeannie Moviestar" słabym singlem? Przez kompozycję czy wokal? [...]jedyne co woła o pomstę do nieba to wokal i chórki, trudno jednak zespół za to winić.
Tylko tyle, czy aż tyle? :) Chyba trafiłeś w samo sedno - bo sama melodia nie jest zła. Dla mnie to bardziej brzmienie Marka Ashleya (za którym znowu aż tak nie przepadam) niż Systems in Blue. Chórki - tak, teraz, gdy mi wskazałeś, przesłuchałem i słyszę, że to właśnie w nich też jest coś nie tak.

Może niepotrzebnie aż tak nisko oceniłem ten utwór, bo jeszcze za nim (w mojej prywatnej klasyfikacji) są (nie-singlowe): The Story of Lara Layne, Sarah's Dream, Only 4 U. No ale sam wywołałeś wilka z lasu :D Jeśli musimy wskazać coś, co naszym zdaniem jest "naj", to nieuchronnie musi być też coś na drugim końcu...
Awatar użytkownika
Peter

Gdyby nie Ashley A Rolf to zaśpiewał głosowałbym właśnie na ten utwór. Ma piękną melodię, mocno przypomina nagrania Modern Talking.Od strony niewokalnej bez zarzutu.
Jacek Z.

Skoro już mowa o singlach opisanych jako Systems in Blue feat. Mark Ashley, chyba brakuje nam w ankiecie jednego: Give a Little Sweet Love (2006). Też fajna pioseneczka... gdyby nie ten wokal Ashleya (jak dla mnie :) ) chętnie słuchałbym jej częściej...

Przy okazji ciekawostka, część źródeł (Wikipedia w wersjach PL, EN i DE, oficjalna strona SiB) wyszczególnia System in Blue, Sexy Ann i Jeannie Moviestar nie jako single, lecz jako "Fan-CD". Peter, znasz może tego przyczynę?
ODPOWIEDZ