Dzisiejsza muzyka to kicz i tandeta???

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Dzisiejsza muzyka to kicz i tandeta???

Post autor: Skyliner89MT »

Witam.
Przeglądając YouTube czy przypadkiem słuchając radia w dzisiejszych czasach króluje tandeta i kicz. Słychać i widać to wszędzie.
Przykład:

PONAD 347 mln wyświetleń

drugi przykład:

Ponad 722 mln wyświetleń

VS

TYLKO 685 895 wyświetleń

Ponad 5 mln wyświetleń

To pokazuje jak muzyka i ogólnie kultura spadła na dno...

MTV czy VIVA to nie są już tylko stacje muzyczne. Głównie tam są wyświetlanie durne programy. Muzyką tam jest może 1-2%.
Jedyna pociecha jest w programie STARS.TV

Według Was muzyka i kultura idzie w dobrym kierunku?

Pozdrawiam
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
Awatar użytkownika
Gasolina91

Re: Dzisiejsza muzyka to kicz i tandeta???

Post autor: Gasolina91 »

Skyliner89MT pisze: Jedyna pociecha jest w programie STARS.TV
Oraz w VH1 :)
Często oglądam gdy leci pasmo z muzyką lat 80.
Point Of No Return
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Kicz i tandeta to mało powiedziane.Co raz częściej w clipach dosłownie jeden burdel widać . Bez prawie nagich panienek (bo już co raz częściej takie się nagrywa clipy) i rozjuszonych ćpunów niczego innego w teledyskach nie ma. Co ma w się w tym podobać ? Rozumiem wakacyjny video clip nagrany na Bahamah . Bikini,drink i kulturka,ale club,pub,dym,kasa,sex w clipach to już po prostu kompletne DNO.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Pewien znany producent muzyczny powiedział, że: "dzisiejsza muzyka jest jak papier toaletowy". Ja bym tak ostro nie napisał, bo są piosenki także i fajne jak ostatnie płyty OMD, PSB czy Sandry ale dotyczy to tylko gwiazd, które są na rynku od lat. Co innego natomiast to te zespoły co teraz wchodzą na rynek to jakiś koszmar, dzisiaj jest moda na jakąś taką totalną nijakość brzmienia, nie przyswajalne dla moich uszu wokale (dotyczy to facetów choć i są panie które dla mnie mają nieprzyswajalne dla mnie wokale). Dobrym przykładem jest pewien dzisiejszy boysband, który nie miał ani jednej dobrej piosenki, a lansowany był jako zespól na miarę Boyzone czy Take That. No troszeczkę pokory dla starszaków. ;) Te zespoły są na rynku od 20 lat i mają tonę hitów. No ale być może znajdę kogoś kto lubi OD, więc nie chcę mu się narażać. ;) Fakt faktem jest, że u mnie radio leci 2 minute, po czym stwierdzam że muszę sobie wsadzić płytkę bo tego czegoś zwyczajnie nie przyswajają moje uszy. ;) Czy kicz i tandeta ciężko to określić, na pewno muzyka nieprzyswajalna dla moich uszu.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Piotrku, Piotrku kiedy Ty się w końcu zdecydujesz.
Niedawno pisałeś że muzyka współczesna zupełnie do Ciebie przemawia,
ale tak analizując co najczęściej przez Twoje głośniki przechodziło to były to jednak w większości gwiazdy lat 80 więc podejrzewam że o to Ci chodzi.

U mnie w słuchaniu przewaga w nowoczesnych kawałkach właśnie na te, ale stwierdziłam że przez to można się zamknąć na współczesną epokę gdzie jak by się poszukało, też by się coś znalazło.
Problem w tym że się nie szuka z góry skreślając.
Dla mnie ciekawymi odkryciami był np współczesny zespół La Roux czy Agnes.A to pewnie wierzchołek góry lodowej.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Przemawia, ale nowe albumy starych wykonawców, natomiast z nowych artystów mało kto za wyjątkiem gwiazd typu Goldfrapp, La Roux, Agnes, Cheryl i podobnych.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Przyznaj się że miałeś okres ze się Gagą zachwycałeś :D
Może to złudzenie bo wiem że starasz się śledzić wszelakie nowości.

U mnie to wygląda tak że prócz zespołów lat 80 które znam od dziecka i często mnie ciekawią ich nowe dokonania, zdarza mi się w radiu , wprawdzie bardzo rzadko usłyszeć ciekawy utwór który nie wiem kto wykonuje.I ciężko mi do niego dotrzeć, ale przy okazji szukania zdarza się odkryć coś nowego.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Tak, mam do dzisiaj jedną jej płytę BTW [Deluxe] ale jakbyś zobaczyła z 500 moich płyt to byś doszła do wniosku że to w większości dyskografie zespołów wywodzących się z lat 80 tych.Nie musisz mi wyliczać każdej artystki, bo sama wiesz, że ten odsetek będzie 1 do 10. ;)

Z dzisiejszych artystów bardzo nie lubię One Direction, Bruno Marsa, Rihanny, Beyonce, Margaret, Eneja, Bednarka, Podsiadło, Shakiry, Anastacii, Pharella, Timbalanda i podobnych, najgorsze są nie tyle kicz co tandeta i moda na jakąś nijakość warstwy muzycznej i cała masa podobnych, beznadziejnych wokali. Brakuje jakiegoś takiego porządnego wokalu jak Freddie Mercury miał.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

To fakt że nie duży ale sporo ich jednak na sumieniu miałeś. Keshia, Aguilera to już gwiazdki lat 90.
Z tego okresu też wywodzi się kilka nie najgorszych np B Spears którą lubię osobiście.

Zastanawiam się skąd się bierze u większości aż tak mocne zamiłowanie do muzy lat 90.
Czy dlatego że muzyka zdawała się ładniejsza, czy to kwestia wychowania i przywiązania do wokalistów na których się wyrosło.Dlatego z taką niechęcią przyjmuje się obecną muzykę.Młodsze pokolenie nie ma z tym kłopotów więc podejrzewam że to drugie.
I LOVE DB AND TA!
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Jednak i wśród współczesnych piosenek zdarzają się "lepsze wersje" dawnych rzeczy, jak widać poniżej w nowszej wersji klimatów typu Baccara (obowiązkową obecność afroamerykanina należy jakoś przeboleć :wink: ):

Generalnie nie znoszę muzyki latynoskiej i czarnej, trzęsienia pupami na śniado opalonych gwiazdeczek, subkultury gett, wypasionych bryk, złotych kajdanów itp. A mimo to na przykład takie "Everybody" Nicole Scherzinger potrafi mi grać w uszach nad ranem tak samo jak 20-30 lat temu "Naj story" Papa Dance'u, "Only with You" Captain Hollywood Project czy "Losing My Mind" Lizy Minelli :)

Mimo inwazji miernot (wynikłej głównie z chorobliwego zapatrzenia we wzorce amerykańskie) i wypełniaczy czasu antenowego między reklamami, zdarzają się rzeczy naprawdę dobrze zrobione - jak choćby niedawna płyta "Pop Galaxy" Magnusa Carlssona (ex-Alcazar), gdzie pobrzmiewają silnie echa klimatów lat '80 zrobionych przy użyciu (ale nie nadużyciu) współczesnych technologii.

Pomimo, że przeszłość nas kształtowała (trochę się pod nosem uśmiecham, gdy ktoś mi mówi, że zespołem jego dzieciństwa był... New Kids on the Block - kurczę, a nie pierwsze hity Kombi, Maanamu i Lady Pank - toż to inna epoka!), IMHO trzeba iść do przodu.
Ninio

Post autor: Ninio »

MTV wogole nie gra muzyki tylko puszcza dziwne reality show,muzyczne stacje radiowe typu Eska i RMF Maxxx graja w koło te same piosenki. Gdy jestem w pracy i leci któraś z wyzej wymienionych stacji to jestem bliski obłędu. W koło to samo!
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Peter pisze: Z dzisiejszych artystów bardzo nie lubię ....Timbalanda i podobnych, najgorsze są nie tyle kicz co tandeta i moda na jakąś nijakość warstwy muzycznej i cała masa podobnych, beznadziejnych wokali. Brakuje jakiegoś takiego porządnego wokalu jak Freddie Mercury miał.
Peter,a dopiero co Ci się marzył Thomas w stylu Timbelanda i powinien z nim współpracować. Coś w ten deseń pisałeś kilkakrotnie. Jeśli nie na forum to w prywatnych rozmowach ze mną.

Normalnie nie można za Tobą nadążyć :roll:
Awatar użytkownika
Peter

Z Timbalandem i Thomasem to chodziło o to czy dobry byłby styl urban w stylu Timbalanda i Pharrella i była taka ankietka. Uważam, że ten styl zupełnie NIE pasuje do Thomasa i niech robi piosenki w stylu, który robi czyli np: "Take A chance'. To jest to! Mi się piosenka podobała, a jak by miała się podobać Europejczykom musiałby chyba Timbalanda zatrudnić. ;) Teraz wiesz już o co chodzi? :P
Awatar użytkownika
LadySmile

Post autor: LadySmile »

Przybywam w obronie honoru współczesnej muzyki! :D Żeby nie było, też mnie denerwują teledyski, w których głównym motywem są panienki z skąpym bikini, używki czy przemoc. Co kto lubi, ja tego nie znoszę. Ale nie uogólniałabym, że cała dzisiejsza muzyka jest do dupy i tylko w latach 80-tych miała poziom. Owszem, myślę, że była lepsza, ale teraz też nie jest tak źle. Mam 20 lat, wychowałam się na Modern Talking, ale w dzisiejszym (studenckim na dodatek) życiu towarzyszy mi muzyka z radia, z telewizji (w której zasadzie nie mam, ale jak już oglądam to włączam stację muzyczną) i list przebojów. Piosenki wpadają w ucho, mają melodyjne refreny, niektóre ściskają za serce, inne ma się ochotę wymazać z pamięci. Swoich najbardziej ulubionych wykonawców mam z tych czasów, bo żyję tą muzyką, czekam na premiery, wypatruję płyt w Empiku. Wiem, że każde pokolenie ma swoją muzykę i to jest normalne. Rozumiem też, że Wam, starszym ode mnie, może się nie podobać to, w jakim kierunku zmierza muzyka, ale proszę - nie uogólniajcie, że "Dzisiejsza muzyka to kicz i tandeta". Są skrajne przypadki. W latach 80-tych nie było beznadziejnych piosenek? Wszystkie były świetne?
Z mojej strony to był hejt. Rozumiem Was, ale zrozumcie i mnie. Każde pokolenie ma swoje prawa. Powtarzam, że nie obstaję za półnagimi teledyskami, ale nie stawiajmy wszystkiego na równi.

Dziękuję za uwagę ;)
"... Baby, don't, don't give up
If your heart is broken
Make a brand new start ..."
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Post autor: Skyliner89MT »

Oczywiście w każdym roku pojawiają się piosenki godne uwagi, ale z roku na rok ta liczba godnych uwagi piosenek maleje... Ja tak to odczuwam.
Za 5, 10 lat nikt o dzisiejszej muzyce nikt pamiętać nie będzie. To są zwykle hity lata. Słuch o nich zaginie.
Polecam obejrzeć "Tego się słuchało"

2014 rok. Nie znam prawie żadnej piosenki.

Rok 1991 :D
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
Awatar użytkownika
Peter

To co dałeś w pierwszym linku to jakieś dziwaczny spis wydarzeń, których w żaden sposób nie jestem zaakceptować, kto normalny oblewa się lodowatą wodą? Dzisiejsza muzyka to tandetne piosenki choć nie zawsze ale dużo golizny i zepsucia w teledyskach. Nie jestem staruszką/staruszkiem ale mnie jako konserwatystę odrzuca widok tyłków jak motyw przewodni piosenki. Motywem przewodnim powinna być melodia i wokal. Dobrze, że są stacje typu 4Fun Hits, Kino Polska Muzyka czy Vh1, bo jest co oglądać, ja w sumie mało muzyki dzisiejszej słucham bo mało przyswajam, to co leci w RMFie na mnie działa w taki sposób, że po 2 minutach wyłączam radio i wsadzam płytę z Muzyką.

Jako antidotum na to morze tandety dam coś co już sugerowała Sandra, naprawdę udane dzisejsze piosenki:

ja jestem więc po środku, na to co mi serwuje RMF reaguje alergicznie, ale to co sobie sam serwuje mi pasuje. :D
ODPOWIEDZ