Który głos w Blue System był lepszy?

Miejsce, w którym możecie tworzyć sondy i ankiety. UWAGA - dyskusje na temat poszczególnych płyt i piosenek prowadzimy w tematach im poświęconych, tu jedynie głosujemy i komentujemy wyniki!
ODPOWIEDZ

W Blue System wolisz:

1. zdecydowanie głos Dietera w zwrotkach
4
27%
2. zdecydowanie głos Rolfa w refrenach
4
27%
3. lubię oba jednakowo
7
47%
4. żaden nie był fajny
0
Brak głosów

Liczba głosów: 15

Awatar użytkownika
Peter

Który głos w Blue System był lepszy?

Post autor: Peter »

Głos Dietera w zwrotkach (nie wszystkie są jednak jego) czy głos Rolfa w refrenach (choć z tym bywało także różnie. generalnie zasada Blue System jest jednak taka że zwrotki śpiewał Bohlen a refreny Koehler. Który głos bardziej przypadł wam do gustu?
Awatar użytkownika
Peter

Re: Który głos w Blue System był lepszy?

Wybór z gatunku nierozstrzygalnych. Po prostu oba głosy, każdy za co innego kocham i nie potrafię zdecydować chyba, żeby odwrócili ich rolę w Blue System.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Tak jak w przypadku Dietera i Thomasa,tak samo w przypadku połączenia Dietera z Rolfem - jeden drugiego uzupełniał i efekt końcowy był zaje...fajny :)
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Ja akurat nie mam tu problemu z głosowaniem.Gdyby nie głos DB pewnie nigdy nie zwróciłabym uwagi na BS.Coś przyciągającego i że się chce przy tym zostać.Gdyby Rolfa nie było, akurat dla mnie nie miało by to chyba znaczenia.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Bardzo bliski głosowi Rolfa był głos tego drugiego dublera Bohlena: Birgera. Gdyby żył byłaby nadzieja na reaktywację Blue System bez większej różnicy na wokalu, choć i sam Dieter też potrafi wykrzyczeć refreny. Ale różnica byłaby zdecydowanie bardziej niezauważalna tak jak zmiana chórzystów w MT. Podejrzewam, że wielu fanów by się na tym przejechało. ;)
Który głos lepszy? Głosowałem na oba.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Gdzie podobne.Gdy mówił to taki ostry bas że szok.Mial jakieś solowe piosenki by go porównać?
A tu głosowałam zdecydowanie na głos DB, bo bez Rolfa mogę sobie BS wyobrazić a bez Dietera?
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Puść sobie "There's Too Much Blue In Missing You" a potem "Lady Unforgetable", z powodzeniem można było za życia Corleisa, Rolfa zastąpić.
Dieter miał szczęście do dublerów, problem w tym, że takich głosów dzisiaj nie ma, oni się uzupełniali, dlatego ciężko powiedzieć, który lepszy, miękki wokal Dietera świetnie pasował do zwrotek, jestem pewien że jest tam też gdzieś w refrenach.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

A ja zawsze sądziłam że w tych piosenkach słychać Dietera.Teraz już nie jestem taka pewna ale sądzę że śpiewał gdzieś bo jaki problem jeśli w zwrotkach się udzielał.Po prostu mixy tych głosów są cieszkie do oddzielenia.

Ostatnio sporo BS słuchałam, napadło mnie na Body Heat szczególnie.I można Dieterowi zarzucać że nie ma niby operowego głosu,niby charczy, mruczy itp ale barwa, wyraz i emocje jakie wnosi do piosenek są niezastąpione.Żaden Rolf czy pozostali nie potrafi wnieść takiej magii do swoich piosenek.Przy Dieterowskim Titanic czy Body Heat można normalnie dreszczy dostać.
I LOVE DB AND TA!
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

To ja się wyłamię :wink: Dla mnie BS nic lub niewiele by stracił bez głosu Dietera (równie dobrze mógłby być zamiast niego - z dużo lepszym skutkiem - np. Nino DeAngelo czy Chris Norman), za to wiele by stracił bez głosów w refrenach, chórkach i innych wokalnych zdobnikach. No, chyba, że Dieter śpiewałby jako Ryan Simmons, tak jak w pierwotnej wersji "The Night Is Yours, the Night Is Mine" :)

Wspomniany "Bodyheat" wydaje się być jedną z płyt najlepiej dopasowanych do wokalu Bohlena, w niektórych innych wręcz wybija on z melodyki refrenów. Mój dobry kolega z dzieciństwa (czasów, gdy MT i BS jeszcze pachniały nowością) słuchał tylko MT, a nie znosił BS - właśnie ze względu na głos Bohlena.

P.S. Oczywiście, moim zdaniem BS nie mógłby istnieć bez innych niż wokalne umiejętności Bohlena.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Oj to aż dziwne, bo u mnie gdyby nie głos Dietera zupełnie nie zwróciłabym nigdy na tą grupę uwagi.
Pamiętam jak w latach 90 kupiłam kasetę, a potem ten głos się do mnie przyczepił i krążył.Melodie i aranże były drugorzędne choć też fajne.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Pamiętajmy także, o trzecim głosie Blue System. Michaelu Scholzu, śpiewał "Silent Water" a z dużą dawką prawdopodobieństwa, mógł śpiewać w tle jakiś refren, a na pewno jest też w Blue Systemowych chórkach. Szkoda, ze go pominąłem, bo to trzeci głos Blue System.
Z tych dwóch nie potrafiłbym wybrać.
Jacek Z.

Tak, refren w "Silent Water" dla mnie jest piękny :)

Przypomniały mi się przynajmniej dwa utwory, w których głos Bohlena wcale nie jest zły - na przykład "It's More" (z płyt BS) albo "Tears May Go" (z Der Film), ale bez pięknego tła z chórków w drugim z nich to na pewno nie byłoby to...
Jacek Z.

Ojojoj, się narobiło :oops: Już się ucieszyłem że pojawiła się trzecia opcja w "który głos bardziej lubisz w SiB" (a tu jednak w BS) i wyszło na to, że równie podoba mi się głos Dietera w zwrotkach i Rolfa w refrenach (co jednak nie jest w moim przypadku prawdą...). Ale może przynajmniej napiszę, w jakim utworze moim zdaniem obaj ci wokaliści tworzą najlepszy duet: "Dressed in Blue" :)
Awatar użytkownika
Peter

Moja wina, bo nie dałem opcji "Zmień wybór". Ale możesz właśnie napisać który wolisz, w ankietce i tak nikt nie jest z imienia i nazwiska, miłej nocki sylwestrowej.

Pozdrawiam,
Peter.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

W niektórych piosenkach BS głos Rolfa mi się jakoś gryzł i wcale nie był przyjemny, gdy śpiewał bardzo nisko.
Np w takich utworach jak Shame, Shame , Shame. Natomiast falset genialny, szczególnie doceniłam w utworach Sib jak Lady Lorine.
I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ