Depeche Mode

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Daniel

Re: Depeche Mode

Post autor: Daniel »

MODERN JEANNE pisze:Na przykład takie coś jak remix Personal Jesus czy Everything Counts to istne dzieła sztuki i sa leprze niż oryginały
Naprawdę ktoś tak uważa? Dla mnie to bluźnierstwo!

To co obecnie nagrywa i wydaje DM, niezależnie czy to album czy remixy - to jedna wielka porażka.
Kompletnie nie słuchalne, tylko dla największych fanów zespołu. Oni już nie tworzą muzyki, ale po prostu dźwięki.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Zgadzam się z Danielem, ten album z remixami jest kiepski, a te piosenki co wymieniła Joasia są cudowne w oryginalnych wersjach. A tak na marginesie: czy ktoś z was słyszał w Opolu wersję piosenki "Personal jesus" w wykonaniu Kombii?
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Ja słyszałam- na początku byłam zaskoczona takim wyborem, ale potem mi się nawet spodobało :D
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Nie mogę nigdzie znależć tematu o Savage a właśnie jestem pod wrażeniem tego artysty.
Przez cały czas sądziłam że tworzy posenki w mocno Modernowym stylu i słodkie jak Only You
A tu się okazuje że więcej mu do elektronicznego brzmienia w styly OMD czy Erasure.
Ma nawed dobrt cover Depeche Mode Strange Love

Czuję że odpływam w tym wokaliście i będzie kolejną pasjią muzyczną jak kiedys MT, BS,Erasure czy DM
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Wielu ludzi narzeka na to obecne DM, brakuje Wildera to niezaprzeczalny fakt. Posłuchajcie co wyciągnął on z "In Chains" w Alan Wilder Remix. Co ciekawe ta piosenka mi zawsze Kraftwerkiem zajeżdżała, nie jest przepaćkana elektroniką tak jak usiłujesz mi kiedyś wmówić Asiu, cała płyta jak i "Delta Machine" są dobre, choć gdyby był w tym jeszcze Wilder.... Ja jedynej płyty jakiej nie posiadam to PTA, jakoś do mnie nie trafia, zbyt mało wysublimowane i dopieszczone brzmienie, jakieś takie surowe. A moją ulubiona płyta jest oczywiście CTA. Połączenie odgłosu fabryk, hut, silników, betoniarek, tłuczonego szkla, tarki, do tego potężny głos Dave'a coś jak głos Rolfa, coś cudownego.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Dla mnie te ostatnie płyty to już jednak nie to.Zbyt komercyjne, na siłę.Jakiejś naturalnej magi i spontaniczności w nich brakuje.No ale każdy ma inny odbiór, dlatego nie wszyscy np zostają fanami Modern Talking.

Te dwie ostatnie ich płyty to dla mnie coś jak Uwe z Thomasem.Tak się starali by przywrócić brzmienie i otoczkę MT że jakoś spalili.O wiele lepej wypadł Strong który właśnie taką magię posiadł jakoś naturalnie.

Tak samo jak wiele osób uważa że płyty z remixami były słabe, a ja jestem w nich zakochana doszczętnie.Od nich wszystko się zaczęło i do tej pory uważam je lepsze niż oryginały.
Ale jak oryginalny dobry beat to w większości remixów brzmi ciekawie.
Choć np ten za bardzo na techniawkę zrobiony już
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ale przerobili ten ich wielki hit.Z tej melancholijnej piosenki wyszedł wręcz dyskotekowy utwór

I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

MODERN JEANNE pisze:Ale przerobili ten ich wielki hit.Z tej melancholijnej piosenki wyszedł wręcz dyskotekowy utwór

Joasiuniu, raczej z dyskotekowego kawałka zrobili sieczkę odbierając temu cudownemu utworowi magię. Ta piosenka ma długą historie. przed wydaniem "Speak & Spell" Depeche stracili lidera, a przed DM także i wokalistę. teksty Clarke'a nigdy nie były górnolotne, ale były, po nim stała się duża luka, szczególnie, że Clarke miał już kolejny wielki przebój "Only You" i był wtedy na świeczniku, kiedyś dał to Dave'owi i on mniej więcej Dave powiedział: "tego g...a nie będę śpiewał", podejrzewam, że dostał także "Unmarked" i Dave musiał sobie po tym gryźć jakiś czas paznokcie, Martin mając 16 lat napisał jednak tą piosenkę i na nią zespól postawił i to już prawie początek DM jakie znamy.Kolejny rozdział to już przyjście Alana Wildera...
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Post autor: Anita Anders »

Wspaniale, że w śród fanów Modern Talking są też osoby, które uwielbiają Depeche Mode :D Ja również należę do grona ich fanów (co prawda dopiero od 14 lat, czyli jakoś o połowę mniej niż jestem fanką MT) i jak tylko mam możliwość, to jeżdżę na zloty fanów DM, Depoteki lub biwaki DM i bardzo żałuję, że nie ma takich zlotów dla fanów MT. Niepowtarzalny klimat jaki panuje na zlotach DM i stosunki między fanami trudno by szukać na zwykłych imprezach. Świetny zespół, cóż więcej mogę dodać :D
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Mów kiedy i gdzie takie zloty,choć w tą wyjątkowo chłodną porę możne być spory dyskonfort :D

Pytasz coś w rodzaju czy wśród fanów MT, mogą być fani Depeche Mode.
Mogę to objaśnić.Nasz zespół, który widzę że Tobie również pasował skończył się w 2003 r, więc od tego czasu minęło już 15 lat podczas których których człowiek chciał by czegoś zwyczajnie słuchać.

Dlatego wydaje mi się że fani tego cukierkowego bandu nie pozamykali się tylko na jeden gatunek, ale widzę że przewaga jest na te kultowe.Szczególnie te które wniosły coś do muzy...

Ja miałam jazdę z Depeszami jakieś 9 lat temu i muszę Ci napisać że to była ostra jazda...
Wszystkie albumy, koncerty na YT. Zwyczajnie zaczarowali chłopcy bo ich muzyka nie mieszała się z tłumem a był tak innowacyjna z własną inicjatywą jaką kiedyś MT wnieśli.

Mamy zresztą na forum kolejnego ich fana- pana Petera, który w którymś momencie swojego życia też zwrócił na nich mocną uwagę :D .Być może jest ich więcej tylko o tym nie piszą.

Osobiście jeszcze jako kultowy zespól Pet Show Boys pokochałam, więc gdy nasza grupa MT nie istnieje od tylu lat trzeba się rozglądnąć :wink:

PS A czy te dwie grupy Modern Talking i Depeche Mode nie wydają Wam się czasem podobne?
Obydwie wprowadziły na rynek własny sound i brzmienie,Zmienili postać muzyki ,która potem była kopiowana.
Mamy tu Dava i Thomasa, dysponujących super basem i dwóch blondasów-Dietera i Martina piszczących falsetami :?:
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Już podaję link do Celebratora, gdzie na bieżąco można śledzić depeszowskie imprezy w różnych miastach w Polsce i poza nią http://www.celebrator.pl/ oraz dla zainteresowanych Polskie Forum Depeche Mode http://depechemode-forum.pl/ :D

Tak, wiem że MT nie istnieje już 2003 r., ale ja ich słucham jeszcze od lat 80', więc dlatego napisałam, że 2 razy dłużej niż Depeche Mode, bo DM zainteresowałam się na początki 2001 r, czyli 14 lat temu :wink:

Co do podobieństwa, to z tym co napisałaś zgadzam się całkowicie :D Dodać można, że również wprowadzili na rynek elektroniczną muzykę :wink: Znam wśród Depeszy osoby lubiące Modern Talking, co nie ukrywam, że mnie zaskoczyło, niestety spotkałam się już z opiniami, mdz. in. mojego byłego chłopaka (depesza), że taka muzyka jak MT nie jest ambitna! Ja się z tym nie zgadzam, bo muzyka ma służyć rozrywce i nie szukam w niej ambicji. Ma być łatwa i przyjemna dla ucha. Dlatego osobiście nie rozumiem osób zamykających się na jeden zespół lub jeden gatunek muzyki. Jak dla mnie na świecie jest za dużo dobrej muzyki, żeby się ograniczać :) Jedyna muzyka, jakiej nigdy nie słuchałam i raczej się nie przekonam to hip-hop (zwłaszcza polski) i disco polo (choć niestety dużo osób porównuje ich właśnie do MT :? )
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Aż się dziwe że znasz wśród Deechów osoby zainterwsowane MT bo to takie opinie wśród nich panują coś w rodzaju Disco Polo.

Ja się strasznie dziwię takiemu podejściu bo Depechy zamykają się na własna brzmienie w tym momencie, a jak naprawde sprawa wyglądała?

W latach 80 wszelakie odbiorniki radiowo -telewizyjne zostały nawiedzone przez kilka zespołów właściwie.
Były tam Depeche, był Modern Talking co co druga dziewczyna wieszała sobie postery na ścianach bo przyjemni byli :wink:
Był też wtedy zespół Europe dla którego to były lata świetności.
Można było wtedy też posłuchać Tiny Turner i Kylie Minologue :D
Za Modernami lecieli Pet Show Boysi w mediach ale odstawali.

Więc te dwie grupy Depeche Mode i Moderni- można by było odnieść wrażenie że się zgryść powinni bo robią odległą od siebie muzykę.

Prawda jest taka że oby dwie te grupy wniosły w latach 80 do muzyki niezwykle wiele własnej inicjatywy, wręcz zmieniły postać muzyki na której jadą i wzorują się współczesne bandy pragnące robić coś w ich stylu, a jest ich wiele...

Ps.Depeche używają własnych sampli nawet przyrody, MT zasłynęli z niebanalnych aranży :D
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Dokładnie, zgadzam się z tym wszystkim, ale fani DM słuchają przeważnie zespołów depeszopodobnych jak Camouflage, De/Vision, And One, Mesh czy Covenant. Ale całkiem niedawno, kiedy jechaliśmy busem na zlot do Łodzi, to wywiązała się dyskusja na temat zespołów z lat 80' i mdz. in. Modern Talking i okazało się, że jeden kolega miał nawet w telefonie ich piosenki i zaczęliśmy ich słuchać. Ja oczywiście od razu bez zastanowienia powiedziałam, że uwielbiam MT i tylko czekałam aż polecą na mnie hejty. Jak wielkie było moje zdziwienie, że kilka innych osób też się przyznało, że ich lubi. Na początku jak zaczynałam słuchać DM (2001), to strach było się przy nich przyznać, że ktoś lubi też MT, ale teraz widzę, że chyba starsze pokolenie DM łagodnieje, a młode słucha po prostu wszystkiego po trochu.

Co do Pet Shop Boys to też ich lubię :D Pamiętam, że w dzieciństwie podobała mi się piosenka "Heart", więc poszliśmy z tatą kupić kasetę magnetofonową i musiałam tłumaczyć facetowi, o jaką piosenkę mi chodzi "No wie pan, taki teledysk z wampirem" xD Oczywiście facet nie wiedział, o co mi chodzi, ale dzięki Bogu znalazłam po tytule hehe Później spodobała mi się Opportunities z kasety nagraj z radia przez mojego tatę i Domino Dancing :)
Awatar użytkownika
Peter

Kto jest Twoim ulubionym Depechem? Ja mam prawie wszystkie studyjki bez PTA którego nie znoszę, mam DVD i kilka książek. Moim ulubionym Depechem jest chyba Alan, demówki bez jego przetworzenia były raczej słabe. Bardzo się zmienił wizualnie, ale podejrzewam, że nie wypukał się z pomysłów i by pasował do nich obecnie.
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Peter pisze:Kto jest Twoim ulubionym Depechem? Ja mam prawie wszystkie studyjki bez PTA którego nie znoszę, mam DVD i kilka książek. Moim ulubionym Depechem jest chyba Alan, demówki bez jego przetworzenia były raczej słabe. Bardzo się zmienił wizualnie, ale podejrzewam, że nie wypukał się z pomysłów i by pasował do nich obecnie.
Szczerze, to nie mam ulubionego Depecha hehe Kiedyś był nim Dave, jednak teraz traktuję ich jako całość. Również brakuje mi Alana i jego "brzmienia" w obecnych płytach DM. Kurczę, nie obraziłabym, gdyby w przyszłości, jeśli nie wróciłby do nich oficjalnie, to chociaż nagraliby wspólnie jakiś album :D
Jeśli chodzi o książki to mam biografię Dave'a i Martina, które kupiłam sobie w tym roku podczas pobytu nad morzem po okazyjnych cenach :D Na jednym ze zlotów wgrałam również książkę "I just can't get enough". Prócz tego czytałam "Obnażonych" i "Antologię tekstów i przekładów." :)
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ciekawe czy w swoich autobiografiach mają o sobie aż tak sprzeczne opinie jak Thomas i Dieter :wink:

Ja tam Martina jakoś bardziej bo strasznie do Dietera mi się wydawał podobny, do tego trn falset.
W latach 80 za to wolałam Thomasa gdy jeszcze Didi BS nie machnął.

David wydał niedawno nowy solowy album "Angels & Ghosts" i odsłuch jest już na YT :wink:
Na wieczór się przymierzam, bo boję się że usnę ale nie z nudów.Ich muzyka enigmatyczna właściwie.Coś jak Enigma.Szybkich żywiołowych dyskotekowych kawałków to raczej nie robią jak wiadomo
I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ