Porozmawiajmy o... Blue System :)

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
Awatar użytkownika
Peter

Re: Porozmawiajmy o... Blue System :)

Post autor: Peter »

atlantyda ;o) pisze:
Peter pisze: Do pełni szczęścia brakuje mi klipu do "Operatora".
Przecież jest teledysk do "Operatora", nakręcono nawet 2 wersje .

Nie zrozumiałaś mnie Agnieszko. ;) Może wynikło to z tego, że nie wyjaśniłem zbyt jasno o co mi tak naprawdę chodziło: chodziło mi o ten drugi klip w dobrej jakości.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Peter pisze:Ten zespół jest fenomenalny. Podczas gdyż różne fascynacje typu Gaga czy Madonna szybko mi przechodzą, ten zespół się broni i to od czasu kiedy zacząłem kupować CD tego zespołu czyli w okolicach 2003 roku, wtedy emocje przy odsłuchu były ogromne, mimo, że słucham zespołu od 1989 roku... I tak do dzisiaj się broni, to jakie to musi być dobre. Zwróćmy jeszcze uwagę na jedną rzecz: wielu artystów ma dobre tylko single, a BS całe dobre albumy, to rzadkość. Do pełni szczęścia brakuje mi klipu do "Operatora". I jeszcze jakiegoś bluRAYA, mamy w końcu XXI wiek.
Ciekawe więc czemu nie udało mu się zyskać większej popularność, przecież płyty typu Twillinght, czy Body Heat są genialne wręcz.Co za aranże i klimat.Moim zdaniem to lepsze niż jakiś Fancy czy Bad Boys Blue, ale Didi może dysponuje za mało medialnym wokalem jednak.Poprostu trzeba lubić taką barwę głosu :wink: nie do kazdego trafia.
Też bardzo często wracam do BS, do innych jego projektów prócz MT bardzo sporadycznie.Tylko końcowa jego twórczość, ostatnie płyty już trochę nudnawe mi się wydają.Na pierwszych trzech płytach chyba najlepszy nastrój, choć wiele piosenek na innych albumach uwielbiam
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Bez Rolfa wokalistą Blue System mógłby być Michael, bo śpiewał "Silent Water" ale mu się głos chyba mocno zestarzał, ale kiedyś pięknie śpiewał i mógłby śpiewać refreny gdyby doszło do comebacku.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

On ma niczego sobie ten wokal, jeszcze niedawno zachwycałam się kilkoma solowymi piosenkami które polecałeś bo nie znane mi były
Ale wygląd to już tragedia, jakby bał się fryziera poprostu.Dziwie się co jusz pisałam że osoba medialna wypada na scenę lub fotografuje się z imagem bezdomnego, łysiejącego włoczęgi co sypia na dworcach.
Dla mnie bardzo ciekawy był głos Birgera Corleisa.Byłam zdumiona gdy słuchałam jego naturalnej mowy w wywiadzie.Bas jak z piekła rodem, tylko czy by sam do BS pasował to już nie wiem.Za niski chyba
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Ale co ma zrobić u fryzjera skoro ma łysa głowę? Na mój gust włosy (to co mu zostało) powinien zostawić, a jakoś ogolić zarost. Rolf nie żyje, Birger nie żyje, Detlef nie ma specjalnych możliwości to jedynie Michael mógłby refreny zaśpiewać pytanie tylko czy głos brzmiałby w nich tak jak w "Silent water" swego czasu czy już mu się zepsuł? To co słyszałem w Skynight Avenue było słabe, ale refreny BS to inny sposób śpiewania, ciężko to ocenić czy dałby radę..
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ale miał przez długi okres łyse tylko czoło, i kłęby kłaków niczym Frieddie Kreouger.
Ta piosenka Michaela jest bardzo dobra, ale Dieter mimo niby gorszego jak sądzi wielu wokalu wykonał ją milion razy lepiej jednak.Wyraziściej, więc jednak w porównaniu wychodzą tu braki Michaela.
Za mało przebojowy ma chyba ten głos by odnieść sukces
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Obu wykonań zwyczajnie nie da się porównać: Dieter śpiewa zwrotki, Michael refren. być może gdyby gdzieś się pojawiła cała wersja to tak, ale na dzień dzisiejszy możemy porównywać tylko refreny Rolfa i refreny Michaela. Która wersja piosenki Blue System lepsza?
Według mnie wersja Rolfa.
Mateusz vel. Kokos pisze:Ja również dziele działalnosć Blue System na 3 okresy:
1. 1987-1991 okres najlepszy.. obfitujacy w ciekawe utwory, klimatyczne albumy (1-5).
2. 1991-1994(albumy Deja Vu do 21st Century)- totalne zanudzanie.. zwłaszcza znienawidzony przeze mnie Backstreet Dreams. Bez urazy, ale z taką aranżacja odnieść taki sukces (5 miejsce na liscie) to musiał być jakiś cud badź przekupstwo.
3. 1994-1997 okres całkiem udany, jedynie album "forever Blue" nie bardzo mi podchodzi, choć zrobiony jest z całej czwórki najlepiej.. Ja wolałem jednak "plastikowe X-Ten" i "Body To Body", oraz pełne różnych zapożyczeń piosenki z "here I Am", zwłaszcza You Are Lyin'- super kawałek :D .
Też tak dzielę (chociaż jak już kiedyś pisałem wydzielam jeszcze czwarty okres [1997]), ale nie wiem czemu fani tak nienawidzą tego drugiego okresu? Ja bardzo lubię "Backstreet Dreams" to była pierwsza płyta BS jaką kupiłem chyba, a na pewno jedna z pierwszych. Wspaniałe dansowe brzmienie Bohelna. Jedynie czego nie jestem w stanie zdzierżyć to "Lovers In A missing World", najgorsza płyta o "Here I Am", pamiętam jak wiele oczekiwałem po "Anything" a jakiego gniota dostałem, wtedy albumy się kupowało w ciemno.
Awatar użytkownika
Peter

Re:

Pioetrek pisze:
Acha i jeszcze jedno. Wg mnie Blue System to Dieter Bohlen, ewentualnie można dodać Luisa Rodrigueza, chociaż nawet on nie okazał się niezastąpiony. I myślę, Dieter spokojnie znalazłby innych chórzystów o podobnym głosie ogłaszając jakiś casting. A że chciał uchodzić za śpiewającego refreny - jego sprawa. Wg mnie to co zaśpiewał w zwrotkach to w niektórych przypadkach majstersztyk a zwykle bardzo dobra robota....

Pozdrawiam

Piotrek
Bardzo ciekawa teza. Jak zwykle uwielbiam te Twoje wywody. Umknęło mi to jakoś. Zawsze uważałem, ze nie ma ludzi niezastąpionych co pokazał Bohlen bez L. Rodrigueza i Systemsów, ale głos Rolfa był naprawdę dobry. Być może gdyby na casting przyszło dużo piosenkarzy udałoby się zastąpić i jego. O ile chórzystów łatwo dało się zastąpić tak, że tego nie zauważyłem, o tyle to jest trudnym zadaniem. Nie uważasz?
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Acha i jeszcze jedno. Wg mnie Blue System to Dieter Bohlen, ewentualnie można dodać Luisa Rodrigueza, chociaż nawet on nie okazał się niezastąpiony. I myślę, Dieter spokojnie znalazłby innych chórzystów o podobnym głosie ogłaszając jakiś casting.
Na pewno, bez nich MT też funkcionowało, choć chórki w Systems in Blue wychodziły dobre.
Zastanawia mnie teraz czy pracując w studiu z Bohlenem podłapali przepis,czy sami jakoś do nich doszli.
Zawsze sądziłam że od Bohlena bo to co zrobili w Talking System to było koszmarne.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Kiedyś mówiłaś i chyba mówisz do dzisiaj - podpierając się "Bravo" , że dwie pierwsze płyty Blue System i "Deja Vu" to poprock? Dziwnie się składa, że znam numery bravo z lat 90 tych bo gdzieś tam miałem wszystkie i o Blue System pisali w Polsce skrajnie mało, a już na pewno w Polsce nie o dwóch pierwszych płytach. Czujesz Bravo z 1987 czy 1988 roku w dobie realnego socjalizmu? W kioskach to mieli wtedy Trybunę Ludu i "Politykę" Rakowskiego a nie Bravo, może chodzi o niemieckie? Pamiętam tylko ze dwa artykuły o Blue System w Bravo i to takie ogólne i jeden plakat Blue System, może Pkmodern się wypowie kto ma rację? On ma wszystkie artykuły.

Druga kwestia to styl, to nawet nie mając wiedzy o gatunkach da się wyczuć. Dwie pierwsze płyty to taneczny pop, pierwsza nawet bardzo podobna do Blue System, od "Twilight" brzmienie się zaostrzyło, ale mowa o dwóch pierwszych + quasirockowej DV. Nie to nie rock, nawet nie poprock, perkusja Simmonsa, (to takie kanciaste male talerze), melodyjne podkłady, analogowy syntezator, ogólnie rzecz biorąc muzyka lekka i przyjemna, poprock to masz Roxette. Najostrzejsza płyta ale za sprawą jednego kawałka jest "21 st Century"

Bohlen szedł w Blue System od łagodnego euro disco w stronę klasycznego eurodance aż do płyty, która jest karykatura jego samego.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Gdzie tam Euro Disco i Euro Dance.Na końcowych płytach to tak.Ale chodzi , o czym z Tobą dziś pisałam na innym forum o 2 pierwsze i DeJa Vu.
Pytasz o jakie Bravo chodzi, po tylu latach nie pamiętam bo kupowałam i polskie i niemieckie bo przy granicy mieszkałam Niemieckiej.
Mam jeszcze teczkę ze zbiorami o nich i może się zachowało.Sporo tam tego , nie wiem czy znajdę
Tam były zwiastuny i recenzje płyt, a wszystko po przeczytaniu znałam na pamięć.
I wyraźnie pisali pop/rock jako styl.
Gdzie takie utwory jak Sorry Little Sarah można by było zaliczyć do Disco czy Dance.

A 21 Century o której piszesz to też jakiś nie bardzo Dance.

Pisałam Ci na tamtym, że Bohlen wypracował własny styl z czego znany był i dlatego może trudno go z kwalifikować.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Peter pisze: Bardzo ciekawa teza. Jak zwykle uwielbiam te Twoje wywody. Umknęło mi to jakoś. Zawsze uważałem, ze nie ma ludzi niezastąpionych co pokazał Bohlen bez L. Rodrigueza i Systemsów, ale głos Rolfa był naprawdę dobry. Być może gdyby na casting przyszło dużo piosenkarzy udałoby się zastąpić i jego. O ile chórzystów łatwo dało się zastąpić tak, że tego nie zauważyłem, o tyle to jest trudnym zadaniem. Nie uważasz?
Na pewno ryzykowne byłoby sięganie po wokalistę, który ma dobry głos ale jednak inną barwę bo wtedy byłoby jasne że refren to jednak w dużej części zasługa innego wokalisty niż Dieter. Dlatego więc wg mnie Dieter próbował, owszem, ale z wokalem kobiecym - tym bardziej, że była kiedyś moda na konstrukcję: zwrotka-głos męski, refren - głos kobiecy). Druga opcja to jednak uderzyć w słyszalny wielogłos i wtedy nawet jakby ten głos się zmienił to można to złożyć na karb tego, że w refrenie śpiewa teraz kilka osób i brzmi to inaczej.
Co do tego czy długo trzeba byłoby szukać wokalisty, który zastąpiłby Rolfa, powiem Wam, że patrząc na programy typu "Twoja twarz brzmi znajomo" niektórzy mają predyspozycje do dość dobrej imitacji głosów.

Taka hipoteza na szybko :) , gdyby Rolf się postawił Dieterowi a Nino byłby bez kasy to być może byłby zaangażowany w ten projekt. Have you ever been lonely (czyli w zasadzie Mrs Jones) brzmi w jego wykonaniu (a wydaje się także Rolfa w backvocalu) całkiem nieźle więc może by się sprawdził też z innymi piosenkami BS. Skoro dośpiewywał partie w MT...kto wie.

PS: Luis w jednym z wywiadów powiedział, że szukając chórzystów do MT szukali ich ok. miesiąca ponieważ w Niemczech ciężko było znaleźć chórzystów, którzy mogliby śpiewać w określony sposób (w stylu zbliżonym do BeeGees).

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Peter

MODERN JEANNE pisze:Gdzie tam Euro Disco i Euro Dance.Na końcowych płytach to tak.Ale chodzi , o czym z Tobą dziś pisałam na innym forum o 2 pierwsze i DeJa Vu.
Pytasz o jakie Bravo chodzi, po tylu latach nie pamiętam bo kupowałam i polskie i niemieckie bo przy granicy mieszkałam Niemieckiej.
Mam jeszcze teczkę ze zbiorami o nich i może się zachowało.Sporo tam tego , nie wiem czy znajdę
Tam były zwiastuny i recenzje płyt, a wszystko po przeczytaniu znałam na pamięć.
I wyraźnie pisali pop/rock jako styl.
Gdzie takie utwory jak Sorry Little Sarah można by było zaliczyć do Disco czy Dance.

A 21 Century o której piszesz to też jakiś nie bardzo Dance.

Pisałam Ci na tamtym, że Bohlen wypracował własny styl z czego znany był i dlatego może trudno go z kwalifikować.
"Sorry Little Sarah" to samba, tu chodziło o to by zrobić cokolwiek innego niż do tej pory, czegoś czego jeszcze nie było, dobra uwaga, ale nie zmienia to faktu w jakim stylu poszła produkcja całych albumów.

@Pioetrek: Nino? Jest duża różnica, według mnie Birger lepiej.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Tak tu dochodzimy i sprzeczamy się o styl tych płyt.
Ty Piotrku na forum 80 podałeś linki gdzie klasyfikowane to było jako Eurodicso i Disco chyba tak?
Ja w gazetkach z lat 90 czytałam o pop-rock jako styl a co się otwiera jakieś stronki ze sprzedażą to w każdej inaczej pisze.

Np. Body Heat na jednej jest Euro Disco.Pop
http://flacmania.info/2821-blue-system- ... 88-cd.html

Na innych Synth pop
http://flacmania.info/2821-blue-system- ... 88-cd.html
A żeby było ciekawiej ta sama strona na innej kartce określa to jako
Synth pop, Disco

http://www.discogs.com/Blue-System-Body ... se/1717555
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

No Ok, ale czy jesteśmy aż tak zewnątrzsterowni (za Riesmanem*), że przyjmujemy za prawdę wszystko co ludzie piszą? :P Nie mamy własnego zdania? Jak Ci już pisałem, że tam mogło chodzić o szeroką szufladkę artystów POP/Rock nominowanych w tej kategorii do Bambi czy Golden Otto. Mam oprócz oczu także swoje uszy i chyba potrafimy dość łatwo odróżnić muzykę taneczną od muzyki Europe, Scorpions, Queen? :P Blue System to ewidentnie taneczny pop/disco/euro disco, jak zwał tak zwał ale chodzi o jedno. ;)

*David Riesman - "Samotny Tłum".
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Nie chodziło no nagrody OTTO, jak mi napisałeś tylko były zwykłe publikacje w gazetkach Brawo z lat 90 gdzie pisali POP Rock.
Piszę publikacje bo było ich raczej kilka w trakcie wychodzenia płyt.

To fakt, najlepiej kierować się własnymi uszami, więc dla Ciebie to Euro Disco, dla mnie POP ROCK właśnie
:wink:
Sorry Little Sarah określasz jako sambę?
W życiu, może coś tam ma jeśli się skupić na gatunku samby.
Dla mnie to ma mocno balladowe zabarwienie z elementami synth i rocka właśnie.Taki tragiczny utwór w stylu Tokio Hotel.

Mówię Ci że Dieter wykreował swój styl więc robiąc coś nie starał się pod jakiśpodpisać tylko skreował własny , stąd zamieszanie
I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ