czy PLAYBACK powinien byc zakazany
-
jkris
czy PLAYBACK powinien byc zakazany
postanowilem zbadac jaki macie do tego stosunek. czekam na glosy i komentarze
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Zdecydowanie zależy od sytuacji. Jeśli chodzi o występ w programie TV czy na imprezie, gdzie nie ma technicznych możliwości do organizacji występu live playback jest jak najbardziej usprawiedliwiony. Thomas opowiadał kiedyś, że taka sytuacja bardzo często występuje w Rosji.
Jeśli natomiast chodzi o płatne koncerty, to śpiewanie z playbacku nie powinno być chyba stosowane... Naturalnie pewnych rzeczy nie da się zorganizować live (choćby chórki MT) i odtwarzanie tego z płyty jest naturalne, ale przynajmniej główny wokal powinien jednak iść na żywo.
Jeśli natomiast chodzi o płatne koncerty, to śpiewanie z playbacku nie powinno być chyba stosowane... Naturalnie pewnych rzeczy nie da się zorganizować live (choćby chórki MT) i odtwarzanie tego z płyty jest naturalne, ale przynajmniej główny wokal powinien jednak iść na żywo.
-
jkris
nawet gdyby ta karta pamieci byla 3razy mniejsza ludzkiego ucha sie nie oszuka i wydaje mi sie, ze kazdy chyba bez problemu jest w stanie odroznic wersje plytowa od wersji live. choc prawda jest taka- co zaobserwowalem, ze fani lubia sie czasem pooszukiwac...Dr Mabuse pisze:Nawet gdyby zakazno playbak, to trudo byłoby w dzisiejszych czasach ten zakaz egzekwować - wystarczy karta pamięci mieszcząca się pod paznokciem, aby przemycić niezliczone ilości danych.
- YaQb85
- Kontakt:
Uważam, że występy live (mam na myśli głównie koncerty) powinny być grane na żywo. Tak samo instrumenty jak i wokal a nawet chórki. Muzyka MT nie jest na tyle skomplikowana by kilku prawdziwych klawiszowców nie potrafiło tego odtworzyć na żywo, z chórkami podobnie. Jak to wygląda gdy na scenie stoją instrumenty, które nie są podłączone, wyłączony jest mikrofon a wokalista robi za karpia? Komicznie.
Zagłosowałem jednak na "to zależy od sytuacji", ponieważ występy w tv to nieco inna sprawa.
Zagłosowałem jednak na "to zależy od sytuacji", ponieważ występy w tv to nieco inna sprawa.
- adamstan
- Kontakt:
- YaQb85
- Kontakt:
Ale nie jest istotne czy to duet czy solo. Jeśli komuś zależy na wysokiej jakości występach to z pewnością nie pozwoli sobie na jakieś oszustwa. Oczywiście nie chcę tu naskakiwać teraz na MT, bo wiele gwiazd tak robi ale dla mnie to jednak troche nie fair wobec fanów. Poza tym nie ma co się oszukiwać, słuchanie muzyki na żywo dostarcza nam o wiele więcej przyjemności i pozytywnej energii (powiedziałbym nawet, że to coś w rodzaju magii) niż słuchanie z płyt.
Ostatnio zmieniony wt maja 08, 2007 1:37 przez YaQb85, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pioetrek
- Kontakt:
Ale gdyby zakazano występów z playbacku to prawdopodobnie w celu oszukania fanów preparowano by w studio wersję koncertową.nawet gdyby ta karta pamieci byla 3razy mniejsza ludzkiego ucha sie nie oszuka i wydaje mi sie, ze kazdy chyba bez problemu jest w stanie odroznic wersje plytowa od wersji live.
Ja jestem za tym aby playback był dopuszczalny. Myślę, że jest wiele gwiazd i gwiazdeczek, które potrafią dzięki maszynom zabrzmieć na płycie dobrze a nawet bardzo dobrze podczas gdy kompletnie nie radzą sobie z prawdziwym śpiewaniem live. Teoretycznie mogliby poprostu nie grać koncertów ale co zrobić skoro jest zapotrzebowanie? Co jeżeli parę tysięcy fanów chce zobaczyć swoich ulubieńców - czasami dla samej tej bliskości? Czasem można zrobić występ z playbacku dodać w przerwach parę słów od siebie i już fani są szczęśliwi.
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- Pkmodern
- Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska
Playback naprawdę powinien byc w zależności od sytuacji. W czasach Blue System zarzucono Dieterowi iż nie śpiewa na żywo tylko właśnie z playbacku i Dieter aby udowodnic że naprawdę śpiewa, wykonał piosenkę "Operator" z repertuaru Blue System. Po wysuchaniu tego występu stwierdziłem że z playbackiem Dieter lepiej wychodzi na występach TV.
MODERN TALKING FOREVER!!!
- Peter
Re: czy PLAYBACK powinien byc zakazany
Zgadzam się z Tobą Arku, co do tych chórków, jak je Dieter z Thomasem wykonują live to brzmi to dziwnie. Natomiast uważam, że jak ktoś ma dobry głos np: Medlock, Anders, Caro to powinien śpiewać live, a jak ktoś nie umie śpiewać jak np: Sandra, albo Dieter to lepiej jak śpiewa z playbacku.ArCrack pisze:Jeśli natomiast chodzi o płatne koncerty, to śpiewanie z playbacku nie powinno być chyba stosowane... Naturalnie pewnych rzeczy nie da się zorganizować live (choćby chórki MT) i odtwarzanie tego z płyty jest naturalne, ale przynajmniej główny wokal powinien jednak iść na żywo.
- Pkmodern
- Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska
Do tej pory znam tylko jedną piosenkarkę, która zarówno na koncertach jak i wszelkich występach w TV zawsze śpiewa na żywo. Jej koncert z 2006 roku w Paryżu jest dla mine czymś co nigdy w życiu nie zapomnę. Ona pobiła rekord we Francji, ponieważ jej najbliższe koncerty we Francji zaczną się we wrześniu 2009 roku i w ciągu kilku dni sprzedano wszystkie bilety na te koncerty. A na każdym (są one na największych stadionach) jest po kilkadziesiąt tysięcy osób. Jak odbierała nagrodę francuskiej TV NJR to tylko ona zaśpiewała na żywo, a Madonna czy Phil Collins z playbacku. Pozatym jej piosenki są cudowne i zresztą ona jako kobieta ma w sobie to coś że faceci wymiękają (ma bardzo śmiałe pełne erotyzmu teledyski). Tak więc za mistrzynię śpiewania na żywo uważam MYLENE FARMER.
Tu macie hit który wylansowała w 1987 roku a potem Kate Ryan go ponownie wylansowała:
Jej wielki hit z ostatniej płyty:
Wokół tego teledysku nie można przejść obojętnie:
i jej największy pierwszy hit:
Pozdrawiam!
Tu macie hit który wylansowała w 1987 roku a potem Kate Ryan go ponownie wylansowała:
Kod: Zaznacz cały
http://pl.youtube.com/watch?v=wpG13rQU_e4Kod: Zaznacz cały
http://pl.youtube.com/watch?v=hxwymhv1tboKod: Zaznacz cały
http://pl.youtube.com/watch?v=aPBzfo9sj1QKod: Zaznacz cały
http://pl.youtube.com/watch?v=X8jnn3t7kdkMODERN TALKING FOREVER!!!
- Varcetti
- Kontakt:
Ja też się wypowiem co myślę o playbacku. Playback nie powinien być zakazany, gdyż artyści z włączonym playbackiem mogą skupić swoją uwagę na ruchach na scenie i przez to zrobić lepsze wrażenie. ;]
- MODERN JEANNE
Gdyby zakazano podejrzewam że połowa koncetów by się nie odbyła bo śpiewać niektórzy nie potrafią.
Ratuje ich studio
Ratuje ich studio
I LOVE DB AND TA!