Teksty piosenek Dietera

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
Simon_Belissimo

C.C.Catch i jej niesamowite "Tooonighttt"...

Post autor: Simon_Belissimo »

...a zauważyliście,że we wielu utowrach C.C.Catch możemu usłyszeć "Tonight",albo "Love",nie mówiąc już o "Heart",czy "Baby" :D
"...We die for Brando,and we love James Dean.The King was Elvis,and Monroe was the Queen..."
Awatar użytkownika
Gosia91

Post autor: Gosia91 »

Tak bardzo często :D
Sorry Little Sarah ;)..
Awatar użytkownika
Simon_Belissimo

C.C.Catch-i jej "Comeback"

Może temat,który teraz tu poruszę jest trochę z "innej beczki".
Lata 80-te minęły przecież bezpowrotnie,nikt nie wymyślił maszyny do cofania czasu,a na filmach jest wszystko możliwe.Ostatni album C.C.Catch pojawił się w 1989 roku,czyli 17 lat temu.Dla każdego artysty muzycznego liczy się jego czas trwania na scenie.Caro często daje koncert,ale co z tego?Śpiewa ciągle te same "Dieterowskie" przeboje i być może to jest dla niej jak rana.Może chce się od nich pozbyć,bo przecież ile można w kółko to samo?Może nagrywając utwór "Shake Your Head",chciała dotrzeć do młodszych odbiorców...od których-nie oszukujmy się-zależy to wielkie "być,albo nie być" na estradzie.Wytwórnie dały jej możliwość na nagranie czegoś nowego,nagrała i...no i klapa.Ludzie są cały czas zakochani w tych utworach takich jak: "I Can Lose My Heart Tonight","Jump In My Car","Soul Survivor","Heaven And Hell".W najbliższej przyszłości Caro tak szybko się od nich nie odpędzi.Bo właśnie te utwory,te może kiczowate,sztampowe z głupimi tekstami tworzą taką wielką gwiazdę lat 80tych,jaką jest niewątpliwe C.C.CATCH!
I co powiecie na ten temat? :D
"...We die for Brando,and we love James Dean.The King was Elvis,and Monroe was the Queen..."
jkris

Post autor: jkris »

no tak- kazdy o tym wie. ale ona tez powinna sobie zdawac sprawe z tego, ze ludzie ja kochali jako disco queen a nie piosenkarke pop- tym bardziej, ze te jej popowe popisy szczegolnie udane nie byly. a maja ponad 40 lat nie jest w stanie podbic na nowo muzycznego rynku. jej kariera to Bohlen i gdyby nie on nie bylaby dzis w pewnym sensie legenda...
Awatar użytkownika
Simon_Belissimo

Nie rozumiem dlaczego Caro za wszelkę cenę chcę się pokazać z innej strony.Z takiej,która fanom utworów Bohlena i twórczości C.C. słabo odpowiada.Wydawanie na płytach ciągle tych samych utworów typu "The Best Of C.C.Catch" stało się już monotonne jakieś 10 lat temu,a mamy rok 2007!!! :shock:
Trzeba jakoś dotrzeć do Caro,nie wiem-może nawet napisać list do jej brata,by przekonał ją by powróciła do dawnego stylu i...albo podała jako pierwsza rękę na zgodę Dieterowi,albo zaczęła tworzyć coś z System in Blue,by choć w najmniejszym stopniu upodobnić się do stylu muzycznego z lat 80-tych.Jkris-proszę cię o kontakt.
Moje GG:4526042
jkris

Post autor: jkris »

pisalem z jej bratem- on chyba nie wiele moze zdzialac w tej materii. CCCatch ma chyba swoja "dziwna" filozofie, poza tym jak sama mowila nie ma od '89 kontaktu z Bohlenem, on sie o niej zle wypowiadal w swojej ksiazce wiec trudno zeby ona pierwsza do niego wyciagnela reke. a i jemu widac na tym nie zalezy.
inna sprawa, ze moglaby zamiast popu probowac swoich sil dalej w tym z czego jest znana...
Awatar użytkownika
Simon_Belissimo

W takim razie wystarczy nam czekać na te "nowe dokonania muzyczne C.C.Catch".Jej pseudonim już nawet w przypadku "Shake Your Head",był co najmniej nie na miejscu.Jestem jednak przekonany,że już niedługo pojawi się jakaś nowa składanka pt. "THE BEST OF C.C.Catch"...no cóż.
Dobre i to. :D
jason

Post autor: jason »

skoro juz jestesmy w temacie CC CATCH to ja zapytam jak sądzicie o czym wlaściwie spiewa CARO w piosence GOOD GUYS ONLU WIN IN MOVIES?co prawda tytul znamy po polsku ale o czym ten utwor opowiada bo jesli chodzi o początek piosenki to nie moge doszukac sie sensu.
Awatar użytkownika
Didi115

Post autor: Didi115 »

Może jest w tym co tu piszecie jakiś sens ale wiele naszych polskich piosenek ma beznadziejne teksty,które rozumiemy bez tłumaczenia jednak są z nich przeboje,które sobie podśpiewujemy w każdym miejscu.Dlatego uważam,że być może tekst jest ważny ale czas śpiewania ideologicznych pieśni już minął,więc możemy pośpiewać sobie o czymkolwiek byleby wpadało w ucho i dobrze się tego słuchało.między innymi dlatego jak piosenka jest fajna to szukam tylko oryginalnego tekstu.
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

jason pisze:skoro juz jestesmy w temacie CC CATCH to ja zapytam jak sądzicie o czym wlaściwie spiewa CARO w piosence GOOD GUYS ONLU WIN IN MOVIES?co prawda tytul znamy po polsku ale o czym ten utwor opowiada bo jesli chodzi o początek piosenki to nie moge doszukac sie sensu.
Nie jest tak źle. Akurat jakiś tam sens można dostrzec (1-sza zwrotka + ref.):

Oh, I need you
Och, potrzebuję Cię

My heart cries out : I miss you
Moje serce wypłakuje: tęsknię za Tobą

How can you mend a broken heart?
Jak możesz naprawić złamane serce?

More than ever
Więcej niż kiedykolwiek

My heart needs you forever
Moje serce potrzebuje Cię na zawsze

How can you try a brand new start?
W jaki sposób możesz spróbować zacząć od początku?

How can you mend my heart,
my heart, my heart?
Jak możesz naprawić złamane serce,
moje serce, moje serce?

Good guys only win in movies
Dobrzy faceci wygrywają tylko w filmach

Million miles from nowhere
Milion mil od pustki

My heart is crying
Moje serce płacze

Take care, take care
Zaopiekuj się, zaopiekuj

Good guys only win in movies
Dobrzy faceci wygrywają tylko w filmach

From a distant fire
Z dala od ognia

I'm burning in desire
Płonę w pożądaniu

Higher
Coraz mocniej
riccardo1989

Post autor: riccardo1989 »

Teksty Dietera podobają mi się ale jedna rzecz, a właściwie Ktoś mnie denerwuje.... Chyba w każdej piosence nawet po kilka razy jest słowo "Baby" :) :) :) hehe czy w angielskim są słowa którymi można zastąpićto nieszczęsne "Baby" :) oj Dieter...Dieter...hehe
jason

Post autor: jason »

może masz rację PRopeht 5, ale chodzilo mi o samo intro tej piosenki, gdy slyszymy pierwsze słowa utworu(męski glos);"computer eyes april, my mother was teacher,including the captain, i was happy..."-jesli dobrze napisalem to troche abstrakcyjne zwroty.ale faktycznie,jednak przyznaje Ci racje że zwrotka jak widzimy i refren jakis sens mają.
;
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Post autor: adamstan »

Te teksty na początku to sample z jakiejś biblioteki, chyba pochodzą z filmów. Były używane w kilku utworach Dietera (np Gangster Love), pojawiały się też u innych wykonawców. Taka moda na samplery pod koniec lat '80 ;-)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

http://muzyka.onet.pl/0,1559230,newsy.html

Pod tym linkiem jest ciekawy choć króciuteńki artykuł o tekstach i ich interpretacji.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Przemo pisze:Czemu? Temat jak temat. U niego w tekstach często przejawia sie motyw samotnej dziewczyny, zagubionej nastolatki itd.

A o czym jest "Dr. Mabuse"?
"Motyw dziewczyny" pojawia się też w bardzo nastrojowym "Taxi Girl" :D

"Dr Mabuse" to jeden z moich ulubionych tekstów (bo nie przesłodzony :wink:). Coś takiego w rodzaju nowoczesnej opowieści o "Dr Frankensteinie i jego stworze w jednym", który "stracił całe swoje życie i wszystkie marzenia", "zrodzony 100 lat temu przez maszyny", "żyje w krainie wieczornego nieba" i "możesz zobaczyć jego ciemną sylwetkę".

Lubię w Bolenie takie science-fiction :D "Mrs Robota", "Cosmic Girl" itp. klimaty...
riccardo1989 pisze:Teksty Dietera podobają mi się ale jedna rzecz, a właściwie Ktoś mnie denerwuje.... Chyba w każdej piosence nawet po kilka razy jest słowo "Baby" :) :) :) hehe czy w angielskim są słowa którymi można zastąpićto nieszczęsne "Baby" :) oj Dieter...Dieter...hehe
Oh, a co mnie wkurza... to to, że w co piątej piosence pojawia się słowo "Oh" :twisted:
Awatar użytkownika
Mateusz

tmp

Post autor: Mateusz »

venturak pisze:"you can run, but you can't hide"
.... "and the girl like you is so hard to find" :mrgreen: Można by stworzyć program "DB lyrics maker" :D
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
ODPOWIEDZ