Tangerine Dream

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Marcin87

Tangerine Dream

Post autor: Marcin87 »

Od jakiegoś czasu słucham muzyki zespołu Tangerine Dream i muszę przyznać, że jest to bardzo dobra elektronika. Długie utwory rzędu 20 minut fajnie się rozkręcają wciągając słuchacza w głąb gąszczu różnorodnych dźwięków. Pierwsze albumy takie jak "Alpha Centauri" czy "Atem" pachną mi bardziej ambientem niż rokiem elektronicznym, którego Tangerine Dream jest współtwórcą; płyną z nich bardziej melancholijne melodie. Taki typowy rok zaczyna się pojawiać przy albumie "Ricochet". Mamy tu już konkretną melodię i motyw gitarowy. Im bardziej zagłębiać się w ich dyskografię, tym lepsze albumy znajdujemy. Spośród nich wszystkich najbardziej podobają mi się "Stratosfear", "Cyclone", "Force Majeure", "Tangram", "Thief", "Hyperborea", "Poland", "Lily On The Beach"; wymieniłem ich dość sporo a to i tak nie wszystkie moje ulubione :wink: Kto nie zna zespołu, temu polecam, a kto zna, niech się podzieli swoją opinią na temat Edgara Froese i spółki :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Re: Tangerine Dream

Post autor: MODERN JEANNE »

Wogóle ich prawie nie znam ale tworzą muzykę podobną do Jarra nie?
Wieki temu dali koncert w Polsce, nie śledzę grupy ale fajne aranże i instrumentale nieraz maja
Wiem że ostatnio z pasją śledziłeś Jarra , ja miałam na niego obsesję w latach 90.
Coś ślicznego te jego kompozycję, a jak pięknie widowiska z pokazem laserów na live koncertach :!:
Ten zespół to pewnie Twoja dalsza fascynacja w tym kierunku
To ich koncert z polski który kiedyś obił mi się o uszy
I LOVE DB AND TA!
Marcin87

O tak! Jarre ma niesamowitą muzykę, obłęd dla mnie. Tangerine Dream odkryłem stosunkowo niedawno a już mogę powiedzieć, że to bardzo dobry zespół. Ten koncert, który wstawiłaś to jeden z moich ulubionych albumów. Jeżeli nie znasz zbytnio tej grupy, a lubisz także Jarre'a to myślę, że spodoba Ci się ten utwór:

Mają mnóstwo świetnych utworów, tylko niektóre są bardzo długie i trzeba się trochę nasłuchać żeby dojść do najlepszego fragmentu :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Bardzo przyjemna spokojna , relaksująca kompozycją.

Wiesz do teraz mi jest ciężko pojąć tak naprawdę fenomen Jarrea.
Chodzi o to że to zazwyczaj czyjś wokal, barwa głosu, emocje z jakimi zostaje zaśpiewany jakiś song wprawiają nas w jakiś nastrój, sprawiają czy się nam podoba czy nie.
A tu jest tak że sam dzwięk nas nosi, buduje stany emocjonalne, wprawia w napięcie.
Raz weselej raz smutniej, ale przede wszystkim jest coś takiego, że oczekuje się następnego akordu dokładnie, jak ktoś czytający wciągającą książkę chce przeczytać następną linijkę.
Michael Jackson też miał podobny dar moim zdaniem, samym dzwekiem potrafił zbudować nastrój.
Depechr Mode np by uzyskać dramatyczną barwę używali półtonów.Ale i MJ i DM poprawiali dobrze brzmiącymi wokalami.
Jarre wcale tego nie robił a jego muzykę do dziś można spotkać w większości programów popularnonaukowych
(które uwielbiam zresztą) jako tło :D
Taka gwiezdna, ponadczasowa muzyka...
I LOVE DB AND TA!
Marcin87

MODERN JEANNE pisze:zazwyczaj czyjś wokal, barwa głosu, emocje z jakimi zostaje zaśpiewany jakiś song wprawiają nas w jakiś nastrój, sprawiają czy się nam podoba czy nie.
A tu jest tak że sam dzwięk nas nosi, buduje stany emocjonalne, wprawia w napięcie.
Dla mnie dźwięk i melodia tworzą klimat utworu, a nie wokal. Liryka w utworze to dla mnie jedynie dodatek. Kolega z pracy, który słucha hip-hopu kłócił się wręcz ze mną, że słowa w muzyce są najważniejsze. Powiedziałem mu, absolutnie nie! Słowa nie czynią muzyki, lecz dźwięki. Dlaczego Chopin nie śpiewał a wielu się nim zachwyca? Tak samo jest z Jarre'm bądź też z Tangerine Dream. Muzyka Modern Talking podoba mi się nie dlatego, że Dieter pisał dobre teksty, lecz dlatego, że komponował świetną, melodyjną muzykę. Ja języka angielskiego w ogóle nie znam a zachwycam się utworami śpiewanymi w tym języku przez Thomasa; a to dzięki melodii i dźwiękom. Gdyby wstawić tekst z piosenki "You're My Heart, You're My Soul" pod jakąś beznadziejną melodię na pewno by mi się nie spodobała. ...i tak jak Aśka napisałaś dźwięk i melodia wzbudzają w nas różne emocje, lecz każdy będzie je odczuwał inaczej, po swojemu.
Obrazek
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Może i tak ale oglądając obecnie DSDS widzę jak wielki ma czyjś wokal znaczenie.Niektórzy bez podkładów potrafią wycisnąć łzy, wczuwając się w utwór.Inni o dobrej barwie wykonują ten sam zupełnie płasko tak że robi się nijaki.M Carey potrafi zaśpiewać że dreszczy się dostaje.
Może jest po prostu tak że przyzwyczajeni jesteśmy do songów z wokalem i na nim się skupiamy oczekując by był dobry.
A to co pod nim traktujemy drugorzędnie.
Fenomen niektórych zespołów -łącznie z MT polegał również na pięknych melodiach i przede wszystkim aranżach, wiec może o to tu chodzi....
Choć słuchając czegokolwiek zawsze w jakimś stopniu oczekuję wokali, bo się przyzwyczaiłam że ktoś śpiewa zazwyczaj
Osobiście cenię grupy którą taką symfonię mi dają-sam wokal to za mało.
Dieter też potrafił wycisnąć z dzwięku códa, chyba najlepiej mu wyszło na Twillinght

Wydaje mi się że co bardziej utalentowani potrafią zaczarować samym dźwiękiem, nie każdy potrafi, powstają proste nieskomplikowane songi i wokalista emocjami nadrabia wtedy :)
I LOVE DB AND TA!
Marcin87

MODERN JEANNE pisze:Może i tak ale oglądając obecnie DSDS widzę jak wielki ma czyjś wokal znaczenie.Niektórzy bez podkładów potrafią wycisnąć łzy, wczuwając się w utwór.Inni o dobrej barwie wykonują ten sam zupełnie płasko tak że robi się nijaki
W wokalu może się podobać barwa głosu, czyli dźwięk wydobywający się z gardła śpiewającego, a nie sam śpiewany tekst, o którym pisałem wcześniej. Mnie również podoba się wokal jako dźwięk, ale on sam bez muzyki niewiele daje, bo muzyka jest duuuużo bardziej bogata w różnorodne dźwięki.
Obrazek
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Dlatego najbardziej lubię zespoły które prócz wokali mają porządne aranże, są bogate w dzwięki.Np Depeche Mode, Pet Shop Boys.Może i masz rację że wokal spełnia drugorzędną rolę a czasem się wydaje że jest najważniejszy.Dlatego że od wokali niektórych osób po prostu z miejsca nas odpycha a innych kochamy.
Zazwyczaj największą uwagę skupia osoba wykonująca utwór, to ona jest na rozkładówkach pism, w mediach, na koncertach.Dzwięku jako samego nie da się sfotografować :D
I LOVE DB AND TA!
Marcin87

MODERN JEANNE pisze:Zazwyczaj największą uwagę skupia osoba wykonująca utwór, to ona jest na rozkładówkach pism, w mediach, na koncertach
Tak, przeważnie bardziej zwracamy uwagę na osobę, która śpiewa w danym utworze niż na samego kompozytora, a to wszystko dlatego, że to wokalista jest tą osobą, która wydobywa z gardła swój własny niepowtarzalny i przyjemny dla naszego ucha dźwięk, na którym się skupiamy. Chyba, że utwór jest śpiewany przez samego kompozytora :wink:
Obrazek
Marcin87

Z wielką przykrością powiadamiam Was, że Edgar Froese założyciel Tangerine Dream zmarł 20 stycznia 2015 roku :( Przyczyną śmierci był zator tętnicy płucnej. Linki do informacji:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1025895,tit ... omosc.html

http://muzyka.interia.pl/alternatywa/ne ... 2083002,45

http://kontakt24.tvn24.pl/edgar-froese- ... 833928,ugc

http://www.ludzie.senior.pl/137,0,Zmarl ... 20707.html

Zmarł teraz kiedy zacząłem poznawać jego świetną muzykę. Wybitny muzyk. Kiedyś powiedział, że "nie ma śmierci, jest tylko zmiana kosmicznego adresu"...
Obrazek
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

To smutne i wstrząsające.Tak samo miałam podczas poznawania obszernej dyskografii M.Jacksona.Przez dłuższy okres zachwycałam się jego płytami, nie zdarzyłam wszystkiego poznać a tu nagle taka wiadomość.Po niej nie wróciłam przez długi czas do jego płyt bo jakoś dziwnie...
I LOVE DB AND TA!
Marcin87

A ja wręcz przeciwnie, po śmierci założyciela tej grupy jeszcze bardziej zagłębiałem się w jej dyskografię co na dość długo dociągnęło mnie od twórczości Dietera. Przesłuchałem z 50 albumów, niektóre po kilka razy, bo bardzo mnie zafascynowały. Muszę przyznać, że jest to świetny zespół, choć na początku ich muzyka była dziwaczna i niewielu ludzi ją rozumiała, czego efektem był nieszczęsny koncert, który odbył się gdzieś na południu Niemiec, na którym to po 15 minutach zespół został wygwizdany i musiał opuścić scenę. Z czasem ich kompozycje stawały się bardziej rytmiczne, potem melodyjne, co w konsekwencji sprawiło, że ta muzyka dotarła do szerszej rzeszy odbiorców. Trochę za bardzo rozpisuję się na tym forum o tym zespole, ale to być może dlatego, że nie znalazłem jeszcze konkretnego forum dotyczącego Tangerine Dream. Miałem też nadzieję, że ktoś z Was podzieli ze mną zainteresowanie tym zespołem. Dzięki Modern Jeanne za wzięcie udział w dyskusji; miałem potrzebę z kimś pogadać o tejże fascynującej muzyce a Ty poświęciłaś mi swój cenny czas :) Polecam, polecam, i jeszcze raz polecam tym kto choć trochę interesuje się tematyką muzyki elektronicznej. Dodam jeszcze, co jest bardzo istotne w tym miejscu, że muzyki Dietera nie zaprzestałem słuchać i słuchał będę zawsze, w szczególności Blue System, z którym mam wiele sentymentalnych wspomnień. Tego nie da się zapomnieć. Tangerine Dream stanowi dla mnie taką osobliwą odskocznię od codzienności w moim muzycznym świecie. A gdybyście szukali czegoś o tym zespole to polecam poczytać tę oto wyczerpującą biografię składającą się z sześciu rozdziałów:

http://mooza.pl/biografie.html?a=wiecej ... ne%20Dream
http://mooza.pl/biografie.html?a=wiecej ... %20cz.%202.
http://mooza.pl/biografie.html?a=wiecej ... %20cz.%203.
http://mooza.pl/biografie.html?a=wiecej ... %20cz.%204.
http://mooza.pl/biografie.html?a=wiecej ... %20cz.%205.
http://mooza.pl/biografie.html?a=wiecej ... %20cz.%206.
Obrazek
ODPOWIEDZ